kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Soğuk Savaş

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta dün sona eren Baltık ve Karadeniz ülkeleri zirvesinde Türkiye büyükelçi düzeyinde temsil edildi.
25 ülkeden 9 devlet başkanı, bir başbakan ile çok sayıda dışişleri bakanının katıldığı, NATO ile AB'nin üst düzey yetkili gönderdiği ve Baltıklar'dan Kafkaslar'a kadar uzanan bölgede demokrasinin yayılıp istikrarın güçlendirilmesi, yeni devletlere yardımda Avrupa ve NATO'nun rolü gibi konuların tartışıldığı zirve, Ankara'nın hiç değilse bir bakan göndermesini hak ediyordu. Çünkü konuşmacılar çevremizde yeni kara bulutların "müjdesini" verdiler. Özellikle de ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney. Doğrudan Rusya'yı hedef alan zehir zemberek konuşmasından birkaç cümle aktaralım:
"Rus hükümeti sivil toplumun birçok alanında halkının haklarını kısıtladı. Komşularının içişlerine ve demokratik süreçlerine müdahale etti. Petrol ve doğalgazı gözdağı, hatta şantaj silahı olarak kullandı. Rusya bir tercih yapmak zorunda: Ya demokratik reformlara dönecek ya da yeniden düşmanımız olacak!"
Diplomatlar ve gözlemciler Cheney'in bu çıkışını İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in 5 Mart 1946'da ABD'nin Missouri eyaletinin Fulton kentinde, Wesminster Koleji'nde yaptığı ve Soğuk Savaş'ın başlangıcı kabul edilen konuşmasına benzetiyorlar. Hatta bir adım ileri gidip ikinci Soğuk Savaş'ın eşiğine gelindiğini söyleyenler bile var.
ABD'nin Rusya'ya Cheney'in ağzından böylesine yüklenmesinin nedeni çok: İran'a yaptırıma karşı çıkması, "Avrupa'nın son diktatörü" denilen Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'yu desteklemesi, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'yı sıkıştırması, Orta Asya'daki nüfuzunu yeniden kazanması, ABD'nin potansiyel tehdit gördüğü Çin'le işbirliğini askeri ittifaka götürmesi...
Ama bunlardan da öte ve önce, "Rakip yaşatmama"ya dayalı petrol ve doğal gaz politikalarıyla Avrupa için, Batı için çok büyük bir tehlike haline gelmeye başlaması...

Türkiye kavşak ülke
Zaten Cheney'in Vilnius'tan sonraki durağı da bu konuda epey şey anlatmaya yeterli. Bugün Baltık kıyılarından Asya'nın bir ucuna, Kazakistan'a gidiyor. Ziyaret nedeni: Orta Asya doğalgaz ve petrolünün Batı'ya ulaştırılmasında Rusya'yı devredışı bırakmak. Kazakistan'dan başlayıp Özbekistan ve Türkmenistan'ı geçtikten sonra Hazar Denizi altından Azerbaycan'a varacak, oradan Gürcistan, Türkiye, Bulgaristan üzerinden Batı pazarlarına gidecek boru hattı projesinin düğmesine basmak.
Böylece 27 Mayıs'ta Ceyhan'daki törenle resmen vanası açılacak BaküTiflisCeyhan boru hattından sonra Kafkaslar'dan Anadolu'ya ikinci enerji yolu ufukta görünmüş olacak.
Ancak Moskova da boş durmuyor: Kazak petrolünü Karadeniz'e taşıyan Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu'nu (Rusya, Kazakistan ve Umman ortak) güçlendirmek için Batı petrol devlerine açıyor.
Ayrıca Çin boru hattına kazma vurulmak üzere. Almanya ile ortaklaşa yürüttüğü, Polonya'yı bypass eden Baltık boru hattı yapımı da hızla ilerliyor.
En önemlisi, enerji politikalarında kilit ülke gördüğü Türkiye'yle ilgili yeni projeler geliştiriyor: Mavi Akım'ı bir yandan Samsun-Ceyhan hattıyla İsrail'e götürüp Ortadoğu pazarına dayanmak, bir yandan da Trakya üstünden İtalya'ya uzatıp Avrupa pazarındaki egemenliğini pekiştirmek.
Tüm bu projeler Türkiye'yi müthiş bir enerji koridoru yapacak ama boru hatlarının siyasal, ekonomik ve jeostratejik depremlerin fay hatlarına dönüşmesi tehlikesini de beraberinde getirecek. Cheney bunun ilk işaretini verdi.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Rejim, din ve Dinçer   / 05-05-2006
 Tehlikeli sinyaller   / 04-05-2006
 Karışık işler   / 03-05-2006
 Dragon, ayı ve bizim Asena   / 02-05-2006
 Büyük oyun   / 01-05-2006
 Güven bunalımı   / 30-04-2006
 Gorbaçov ve Ecevit   / 29-04-2006
 Kim haklı?   / 28-04-2006
 Masayı temizlemek   / 27-04-2006
 Radyasyonlu kuşaklar   / 26-04-2006
YILMAZ ÖZDİL
Zor bir soru...
"Yılmaz abi, babam...
MEHMET BARLAS
Denize düşen neye sarılmalıdır?
Çok bilinen atasözü...
FATİH ALTAYLI
Sayfa kopar bağ kopmaz
Başbakan Erdoğan "Selanik'te"...
ERDAL ŞAFAK
Soğuk Savaş
Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta...
MEHMET ALTAN
Kovboylarla Kızılderililer savaşı...
Dünkü gazetelerin...
Yenilginin faturası bakanlara kesildi
Blair, arka arkaya patlayan siyasi krizler nedeniyle büyük oy...
'Bu savaş için yalan söyledin'
Irak savaşı nedeniyle ağır eleştiriler alan ABD Savunma Bakanı Donald...
Galatasaray bizi ilgilendirmez
Galatasaray bizi ilgilendirmez
Derbi öncesi SABAH'a konuşan Sergen Yalçın, "Ne G.Saray ne de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu