kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çiçek: TMY kesinlikle af getirmiyor
Çiçek: TMY kesinlikle af getirmiyor

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Çiçek, tartışmalara neden olan Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesiyle ilgili olarak, ''Bu noktada da abdesimizden şüphemiz yok onun için de namazımızı hiç tartıştırmayınız'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 4 yasa tasarısının bugünkü toplantıda imzaya açıldığını belirterek, butasarılar hakkında bilgi verdi.

İmzaya açılan İskan Kanunu'yla ilgili tasarıyla, daha önce bir devlet bakanlığının ilgilendiği Bulgaristan'dan zorunlu göçe tabi tutulan Türk soylu
kişilerin iskan sorunlarıyla Toplu Konut İdaresi'nin ilgilenmesinin öngörüldüğünü belirten Çiçek, Sigortacılık Kanunu'nda değişiklik öngören 39 maddelik diğer tasarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

''Sigortacılık işlemlerinde önemli gelişmeler var. 1969'dan beri sürdürülen Sigorta Murakabe Kanunu, ihtiyaçları karşılamamaktadır. Onun için bu yasanın yeni baştan gözden geçirilmesi, bu tip kuruluşların, yönetimi, çalışma esasları, devir, birleşme ve tasfiyeleri, denetimleri ve uygulamada karşılaşılan sorunların günün ihtiyaçlarına uygun bir yasa ile karşılanması gerekmektedir. Bunun için bu düzenleme imzaya açılmıştır.''
Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu'nda yapılacak değişikliğe ilişkin tasarının da imzaya açıldığın anlatan Çiçek, ''Sıhhi izindeyken emsalleri terhis edilen yedek subay statüsündeki yükümlülerin 6 ay süreyle hizmet yapmaları halinde emsalleriyle birlikte terhislerine imkan sağlanması öngörülmektedir'' dedi.

''YANILTICI DEĞERLENDİRMELER YAPILMIŞ OLABİLİR''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çiçek, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesinin tüm hafta tartışıldığın belirten bir gazetecinin, ''bu maddenin değiştirilmesi ya da tasarından çıkarılmasısöz konusu mu?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Bu madde ile ilgili tartışmalar, maalesef çok da hoş olmayan birüslup içinde ve bence toplumda yersiz bir telaşa güvenlik güçleri açısından da moral bozucu bir tarzda Türkiye'nin gündemine gelmiştir. Ama bu tartışmalar başladığında biz ifade ettik ki söylendiği gibi, çünkü konu bir tek kişinin serbest bırakılıp bırakılmayacağıyla alakalıdır, bunun böyle olmadığı bizim tarafımızdan açıkça söylendi. Sonra bizim dışımızda pek çok hukuk çevresi, yargıda en süt düzey görev yapmış hukukçular, bilimadamları tarafından açıkçada ifade edildi ki bu kişi açısından 6. maddede herhangi bir tahliye veya serbest bırakılması söz konusu değildir. Belli ki bu noktada Sayın Genel Başkana, yanıltıcı, çok da doğru olmayan bir kısım değerlendirmeler yapılmış olabilir. Biz bunu doğru bulmuyoruz.

Bu maddenin düzenleniş şeklinde bu açıdan herhangi bir sıkıntı da söz konusu değildir. O zaman da ifade ettik ki bu tasarı esas itibariyle İçişleri Komisyonu'nda görüşüldü, AB Uyum Komisyonu'nda da görüşüldü. Yarın Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Dolayısıyla muhtelif komisyonlarda tasarının geniş bir tartışma imkanı varken, Türkiye yersiz bir tartışmanın, bir heyecanın içine sürüklenmiştir. Bizim yönümüzden bu madde açısından endişeye mahal bir durumun olmadığını da kesinlikle ifade ederiz.
Ama hep dedik ki bu yasalar için, bir taraftan deniliyor ki (yasalar aceleye getiriliyor, biran evvel çıkarılıyor). Diğer taraftanherkesten katkı istediğimizde de katkı vermek yerine hukuki bir düzenleme, siyasetin malzemesi yapılıyor. İşi siyasetini konuşacaksak o farklı bir olay. Ama TMY bir hukuki bir düzenlemedir. Bunun üzerine böyle bir düzenlemeyi yaptık. Bu noktada da abdesimizden şüphemiz yok onun için de namazımızı hiç tartıştırmayınız. Onu da söyleyeyim...''

''TEKLİFLERE AÇIĞIZ''

Hukuki yönden yapılacak tekliflere açık olduklarını belirten Çiçek,. Bütün mesele konuyu hangi bağlamda tartışılacağı olduğunu söyledi.
Meselenin, siyasi yönden mi yoksa hukuki yönden mi tartışılacağı olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:''Ama şu gerçekleşti, bundan dolayı da memnunuz. Birinci gün Türkiye bir telaşa sürüklendi, lüzumsuz tartışmalar oldu. Bu tasarıyı hazırlayanlar veya bundan evvel pişmanlık yasalarını hazırlayanlarla ilgili adeta ithama varan sözler oldu. Ama neticede bu madde terörist başı ile ilgili bir af gündeme getiremez, bir tahliye sonucunu doğurmaz. İki günlük telaşın sonu, geldiğimiz nokta budur. Yarın komisyonda görüşeceğiz. Esasen, bir tasarı TBMM'ye intikal ettikten sonra, bu tasarı tümüyle Meclis'in uhdesindedir. Bu konuyu orada konuşmuş olacağız.''

"NİHAİ KARARI TBMM VERECEK"

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ''Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. maddesi kesinlikle af getirmiyor'' dedi.

Çiçek, Terörle Mücadele Kanunu Tasarısı'nın 6. maddesinin tasarıda kalacağını ancak komisyonda değişiklik tekliflerine açık olduklarını belirterek nihai kararı TBMM'nin vereceğini bildirdi. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklama sonrasında, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çiçek, bir gazetecinin, ''(Terörist başına af gelmez) dediniz ama bu maddenin tasarıya nasıl ve kim tarafından konulduğu da tartışıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da (Adalet Bakanı'nın açıklaması gerekir ki kimin koyduğu ortaya çıksın) dedi. Siz bunları açıklayacak mısınız? Bu madde terörist başına af getirmiyorsa kime af getiriyor?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. maddesi kesinlikle af getirmiyor. Burada yapılan bir yanlışlık yok. Hiç kimse de söylendiği tarzda anlamadı. Hukukçu olanlar anlamadı. Siyasetin kurbanı olarak yanlış düşünen olduysa ona bir şey diyemem.

Ama hem bilimadamı düzeyinde, hem de tatbikatın içinde olanlar dedi ki; 'bu söylendiği sonucu doğurmuyor'. Hatta bazıları 'niye abesle iştigal ediliyor' diyorlar. Hatta bazıları, 'sağırlar diyalogu bu, niye işin esası konuşulmuyor' diyorlar. Bu anlamda baktığımızda ortada yanlış bir düzenleme yok. Kimin koyduğu, kimin koydurduğu sorusuna bir anlamda cevap vermeye de ben şu safhada gerek görmüyorum.''

Tasarılar bakanlıklarda görüşülürken burada yapılan konuşmaların tutanaklara bağlanmadığını hatırlatan Çiçek, burada serbest bir ortam olduğunu bu nedenle güven duygusu açısından bugüne kadar bu toplantılarda bir kayıt yapılmadığını söyledi.

Çiçek, bir diğer gazetecinin, ''Askeri temsilciler maddenin geri çekilmesine dönük görüş belirttiler, sizin açıklamalarınız dikkate alındığında madde yerinde kalacak mı?'' sorusunu, şu şekilde yanıtladı:

''Tabiatıyla. Madde ile ilgili bizim şu safhada bir şeyimiz yok. Türk Ceza Kanunu'ndaki 221. maddedir bu. Bu aslında 1 Haziran'dan beriyürürlüktedir. Herkes o maddeye açıp bakarsa bunu görecektir. Etkin pişmanlık hükümleri, TCK'nın muhtelif hükümlerinde var. 221. madde açısından baktığımızda örgüte girmiş ama suç işlememiş, sonra gelmiş teslim olmuş, ondan sonra da bu örgütün çökertilmesi için devlete bilgi veren insanları mükafatlandırmak adına düzenlenmiştir. Bu örgüt terörle mücadele açısından bakıldığında terör örgütü gibi gözüküyor ama TCK açısından baktığımızda mafya tipi örgütler de söz konusu olmaktadır. Ondan dolayı da zaten bütün ceza kanunlarında benzer hükümler vardır.

Bu tür yasalar daha önceki dönemlerde de çıkarılmıştı. Devletin ihtiyacı olarak hükümetlerin önüne gelmiştir, gündeme getirilmiştir, devletin ilgili birimleriyle enine boyuna konuşularak bu tür yasalar çıkarılmıştır. O yüzden ilk defa böyle bir düzenleme yapılıyormuş gibi, gecikmiş uygulamalar, geçmiş düzenlemeler bilinmeden değerlendirmeler yapıldığı için kafa karışıklığına sebep veriyor.''Çiçek, ''Madde yerinde kalacak ama formülasyonunda belki bir değişiklik yapılacak. Bunu diyebilir miyiz?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Tasarı Meclis'tedir. Meclis'in uhdesindedir. Bize göre Hükümet olarak 221. maddede ne yazıyorsa esas itibarıyla o yazılmıştır. Yarın biz bunları komisyonda tartışacağız. Bu ülkede terörle mücadele konusunda hiç kimsenin kafasında en ufak bir soru işareti kalmamalıdır. Bu bizim için önemlidir. Biz şunu biliyoruz ki terörle mücadelede en önemli güç, halkın desteği ve birliğidir. Hiç kimsenin kafasında bir soru işareti, bir tereddüt kalsın istemiyoruz. Konu zaten tasarıdır. Tasarı, üzerinde konuşulacak, tartışılacak bir metni ifade eder. bu açıdan baktığımızda da biz böyle düşündük, böyle düşündüğümüz için de bir tereddüdümüz yok bizim. Son günlerdeki tartışmalarla birlikte bu endişelerin çok haklı olmadığı ortaya çıktı.Ama buna rağmen bir başkası 'şöyle yazılırsa uygun olur yoksa şunu şöyle yapalım' derse bu demokrasinin tabii icabıdır, komisyon halinde çalışmanın gereğidir. Şundan herkesin emin olması lazım, biz gece karanlığında bir şey kaçırmıyoruz. İşin magazin kısmı yerine kim ne katkı verecekse onu bekleriz.''

Cemil Çiçek, ihale kanununda yapılacak değişiklik ile ilgili bir soru üzerine, ''Tasarıda itiraz süreleri kısalıyor, mümkün olduğu kadar şeffaflığa, itiraza imkan vermek ama buna karşılık da işin sürüncemede kalması gibi bir duruma da meydan vermemek lazım. Türkiye'nin yatırıma ihtiyacı var. Yapılan en büyük değişiklik, süreler konusunda. İhalenin ilan süresi, itiraz süresi ve bunların karar bağlanması ile ilgili değişiklikler içeriyor'' dedi.Çiçek, başka bir soru üzerine, İhale Kanunu'nun mantığının; ucuza değil de uygun fiyata ihalenin verilmesi olduğunu kaydetti.İhalenin en düşük fiyata verilmesinin bazen faydadan çok zarar da getirdiğini anlatan Çiçek, o işin yapılamadığını ve sürüncemede kalabildiğini ifade etti.

Toplantıda Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın Bakanlar Kurulutoplantısında Merkez Bankası'nın 2006 öngörülerinin ilk 4 aylık bölümüdoğrultusunda bir bilgilendirme yaptığını kaydeden Çiçek, ''Gelinen noktada ekonomi iyi yoldadır. Gerçekleşmeler, ister enflasyon hedefleri, ister büyüme, ister diğer hedefler açısından şuan için iyi noktadadır'' diye konuştu.

Mali politikalarda istikrarın devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, bu konuda popülizm yapılmaması gerektiğini ifade etti. Yerel seçimler öncesinde bile bu politikalardan sapmadıklarını belirten Çiçek, mali disiplini sürdürmeye devam ettiklerini ve bunun sonucu olarak da tek haneli enflasyonun, düşen faizlerin gerçekleştiğini söyledi. Çiçek, cari açık konusunda da endişe edilecekbir durumun gözükmediğini dile getirdi.

''KAMU İHALE KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK''

Toplantıda ayrıca Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapan tasarınında imzaya açıldığını dile getiren Bakan Çiçek, şu bilgileri verdi:''Bu kanunla ilgili zaman zaman işleyişle ilgili sıkıntıları dile getirmiştik. Türkiye gibi, bazı bölgelerde turizm mevsimi sebebiyle, bazı bölgelerde kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle zaten iş yapma süresi fevkalade kısıtlıdır. Bu kanunda ihale prosedürü o kadar uzun sürelere bağlanmıştır ki neredeyse bazen bir yılda bir ihaleyi gerçekleştirmek bile mümkün olamamaktadır. Yatırım programına alındığı, bütçeden kaynağı tahsis edildiği halde usulü işlemler sebebiyle bunu gerçekleştirme imkanı olamamaktaydı ve bu kanunda uygulamadan karşılaşılan bazı sorunlar vardı. Bunlar yeni baştan gözden geçirildi.

Esasen, kamu alımları AB ile müzakerelerde önemli bir başlıktır. Bütün bunlar hesaba katılarak Kamu İhale Yasası'nda, bu ihtiyaçları karşılayacak, süreleri kısaltacak ve yeni ilkeler getiren, yerli yersiz itirazları da belli kritere bağlayan bir düzenlemenin yapılmasıihtiyacı karşında böyle bir değişikliğe gidilmiştir.''

YENİ BAŞKANDAN SUNUM

Toplantıda ayrıca 2006 yılının ilk 4 aylık ekonomik gelişmelerininMerkez Bankası (MB) açısından değerlendirildiğini belirten Çiçek, MB Başkanı Durmuş Yılmaz ve öteki yetkililerin bir rapor sunduğunu söyledi.
Çiçek, MB'nin faaliyetleri kapsamında, para politikalarının genel çerçevesi, Türkiye'de enflasyon hedefleri, 2005 yılı gelişmeleri ve 2006 yılının ilk üç aylık dönemine ilişkin rakam ve tahminler ile büyüme, istihdam faiz ve kur gibi konularda sunum yapıldığını bildirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AKP'den Demirel'e tepki
 İsviçre Büyükelçiliği: Perinçek hakkında karar yok
 İş Konseyi'nde "Hatay" skandalı
 Yakışmıyor Sayın Baykal
 Benim hanım kardeşim nereye isterse oturur!
 Ağar: Tuzukuruların partisi değiliz
 Bahçeli: Küstüm şarkısı yer etmiş
 Yazıcıoğlu: Öpüştükleri bir bir gitti
METEHAN DEMİR
Büyük sürpriz
Fehmi Koru esrarengiz Bilderberg...
YAVUZ DONAT
Nabız böyle atıyor
KONYA Konya her mevsim...
Soygun zanlısı çocuk çifte, düğünde gözaltı
Adana'da banka soygunu suçundan aranan 15 yaşındaki gelin ile 13...
Pamuk 'Dünyanın En Etkili 100'ünde
Amerikan Time dergisinin okurları arasında yaptığı ankette ünlü yazar...
19 yıllık sır dosyayı Sezer yeniden açtı
19 yıllık sır dosyayı Sezer yeniden açtı
Taner Erol 19 yıl önce öldürüldü... İşin peşini bırakmayan oğlu,...
Irak'ta yeni cephe iddiası
Irak'ta yeni cephe iddiası
"Irak'ta yeni bir cephe açıldı" diyen Newsweek gerekçelerini şöyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu