kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AKP'den Demirel'e tepki

AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i, ''muhalefet oluşturma çabası ve toplum içinde unutuluyor olmanın rahatsızlığı içinde gördüğünü'' söyledi.

Parlamento'da basın toplantısı düzenleyen Çelik, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dün akşam bir televizyon kanalında yaptığı, ''İllebaşı bağlı okumak istiyorsan, Arabistan'da filan öyle yerler vardır. Oraya gidip okuyun'' şeklindeki sözlerine yanıt verdi. Demirel'in sözlerini dikkatle dinlediğini belirten Çelik, kendisini, ''muhalefet oluşturma çabası veya
muhalefetin oluşmamasından duyduğu rahatsızlık içinde'' gördüğünü söyledi.

Demirel'in, aynı zamanda endişe ortamı oluşturma çabasında olduğunu öne süren Çelik, bir başka açıdan da ''toplum içinde unutuluyor olmanın rahatsızlığı içinde'' gördüğünü vurguladı. ''6 kere mi gitti, 7 kere mi geldi veya 7 kere gidip 8 kere mi geldi?'' diyen Çelik, şöyle konuştu:

''Demirel'in birikiminin birlik ve beraberliğe dönüşmesini beklerken, yeni bir doyumsuz ihtiras içinde gördüm kendisini. Ayrıca bir önemli ifadesi vardı; 'Cumhurbaşkanı'nı halk seçmeli' diye... O da'Dün dündür, bugün bugündür' anlayışının en can alıcı örneğini teşkil ediyordu. Sayın Demirel'in bu kadar yıllık birikimi ve tecrübeleri doğrultusunda yol gösterici olarak söyleyecekleri varsa, tabii ki bunaherkesin kapısı açık. Sayın Demirel de bu boyutuyla artık Türk siyasetinde kalmalıdır. Aksi takdirde, birileri çıkar söyler; 'Ülkeye yaptığınız ortada'... Ülkeye yaptıklarınızı bütün millet biliyor. Ama söyleyecekleriniz varsa, bütün bu olumlu, olumsuz geçmişinizle o söyleyeceklerinizden genç siyasilerin, siyasi partilerin istifade etmeimkanı vardır.''

Çelik, Demirel'in, ''Türban takanlar Arabistan'a gitsinler'' ifadesine işaret ederek, bunu, ''kamplaşma anlayışının uzantısı'' olarak gördüğünü kaydetti.

'HİTLER, FÜHRER AÇIKLAMASI GİBİ...'

Demirel'in sağ-sol çatışmalarındaki tavrı ve duruşunun, hiç kimsenin hafızalarından silinmediğini kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yeniden bu tarz kamplaşmaları gündeme getirmesi, üzüntü verici olmuştur. Demokratik bir ülkeden, demokratik bir ülkenin çocuklarını, antidemokratik bir yolculuğa çıkarmasını doğrusu çok yadırgadım. 'Demokraside çözüm bulamıyorsanız gidin, antidemokratik yerlerde çözümarayın' gibi bir mantığı bir yere oturtamadık. 'Şu kılık kıyafette olanlar adeta gettolara mahkum edilmelidir'... Bir Hitler, bir Führer açıklaması gibi gerçekten endişeyle izlediğimiz açıklamalardı. Türkiye'de belli elitler, laikliği, Türkiye'nin değer yargılarını,Cumhuriyet'in kazanımlarını kendilerinin malı gibi görmeye çalışıyorlar. Esas sıkıntı veren olay budur Türkiye'de... Bunu 73 milyonla paylaşmak esastır. 73 milyonun değeridir diye bir bakış açısıyla milletin karşısına çıkmak esastır. Milletin bu değerlerle birproblemi yok. Bu insanların milletle problemi var. Bu insanlar, milletle olan problemlerini çözmedikleri sürece, bu gelişigüzel tartışmalar devam edip duracaktır. Milletin ortak değerlerine 73 milyonun sahip çıkması cihetinde bir çizgi izleyen AK Parti'nin çizgisinin en doğru yol olduğuna inanıyoruz.''

'ARINÇ'IN İFADESİ DOĞRUDUR'

Faruk Çelik, bir gazetecinin, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın laiklikle ilgili sözlerini hatırlatması üzerine, halkın laiklikle barışık olduğunu ve hiç kimsenin laiklik kavramıyla sıkıntısı olmadığını söyledi.

''Sayın Demirel ve benzerlerinin iktidardayken laikliği yorumlamalarından ve uygulamalarından kaynaklanan sıkıntılar yaşanıyorTürkiye'de'' diyen Çelik, Arınç'ın ifadesinin doğru olduğunu vurguladı.

Uygulamalardan ve yorumlardan kaynaklanan sıkıntılarla ilgili problemler olduğunu kaydeden Çelik, ''Milletimiz, laiklik kavramını içine sindirmiştir. Bundan geri dönüş de söz konusu değildir. Böyle bir talep de yoktur toplumda. Toplumu kimin gerdiğine dikkat edelim.

Toplumun hemen hemen tamamına yakınının benimsediği kavramları, değerleri, bu değerlerle kalkıp iktidarın bile çatıştığını söyleyebiliyorsanız, kendi istikbaliniz peşindesiniz. Milletin istikbalini düşünmediğiniz gayet açık ortadadır. Orada bir çelişki yok'' diye konuştu.

'NORMALİ VE OLMASI GEREKEN BU'


Çelik, bir gazetecinin, ''Partinizin toplantılarında haremlik selamlık uygulama dikkat çekiyor'' demesi üzerine, kongrelerde böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığını, dileyenin kongre salonunda dilediği gibi oturduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, aynı gün yapılan iki kongreyi örnek gösterdiğini hatırlatan Çelik, normali ve olması gerekenin de bu olduğunu söyledi. Dileyenin oturacağı yeri seçebilmesi gerektiğine işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

''Şimdi de oturacağı yeri seçme konusunda bir engel çıkartırsak, onu da bilemiyorum. Bu konuda yönetimlerin bir yönlendirmesi kesinlikle söz konusu değildir. Bırakınız vatandaş Kars'ta, Düzce'de, Hakkari'de, Edirne'de nasıl oturacaksa otursun. 'Şuraya filanlar oturur' diye bir ayırım yok ki... Bunlar, 'AK Parti'yi bir şeylere bulaştırabilir miyiz' gayretleridir. Akşam Sayın Demirel'in de gayretleri bu yöndeydi. Ama muhalefet oluşturmama, tenkit edecek alan bulamama sıkıntısı yaşıyorlar. Bırakınız bunları da ülke hayrına söyleyecekleriniz varsa söyleyin, yol gösterici olun, biz de istifade edelim. Ama illa da 'İktidara ne zarar verebiliriz, nasıl acaba iktidara bir çamur sıçratırız' çabasını doğru bulmuyorum.''

Bir gazetecinin, ''Demirel'in kendisi için nasıl bir istikbal peşinde olduğunu düşünüyorsunuz'' sorusuna karşılık Çelik, ''80 yaşınıaşmış, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı yapmış bir siyasi liderin bugün olması gereken konum bu olmamalı. Türk siyasetine çok daha ciddi katkıları olabilir. 'Ben yapamadım siz yapın' düşüncesi, hem kendisi hem de ülke için isabetli olur. 'Ben yapamadım size de yaptırmayacağım...' 'Yaptırmama konusunda her türlü kelime oyunlarına başvuracağım' anlayışını, Türkiye 40 yıl yaşadı. Neticesi ortada. O anlamda doğru bulmuyorum'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çiçek: TMY kesinlikle af getirmiyor
 İsviçre Büyükelçiliği: Perinçek hakkında karar yok
 İş Konseyi'nde "Hatay" skandalı
 Yakışmıyor Sayın Baykal
 Benim hanım kardeşim nereye isterse oturur!
 Ağar: Tuzukuruların partisi değiliz
 Bahçeli: Küstüm şarkısı yer etmiş
 Yazıcıoğlu: Öpüştükleri bir bir gitti
METEHAN DEMİR
Büyük sürpriz
Fehmi Koru esrarengiz Bilderberg...
YAVUZ DONAT
Nabız böyle atıyor
KONYA Konya her mevsim...
Soygun zanlısı çocuk çifte, düğünde gözaltı
Adana'da banka soygunu suçundan aranan 15 yaşındaki gelin ile 13...
Pamuk 'Dünyanın En Etkili 100'ünde
Amerikan Time dergisinin okurları arasında yaptığı ankette ünlü yazar...
19 yıllık sır dosyayı Sezer yeniden açtı
19 yıllık sır dosyayı Sezer yeniden açtı
Taner Erol 19 yıl önce öldürüldü... İşin peşini bırakmayan oğlu,...
Irak'ta yeni cephe iddiası
Irak'ta yeni cephe iddiası
"Irak'ta yeni bir cephe açıldı" diyen Newsweek gerekçelerini şöyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu