kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşçiler meydanlarda

1 Mayıs İşçi Bayramı Türkiye ve dünyada kutlanıyor. İstanbul Taksim'de izinsiz gösteri yapmak isteyen küçük bir gruba polis müdahale etti. Vali Güler, 34 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. İzmir, Elazığ ve Mersin'de de olaylar çıktı.

Kadıköy Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına katılacak grupların yürüyüşü başladı. Haydarpaşa Numune Hastanesi önündeki Tıbbiye Caddesi, Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi civarı ve Haydarpaşa Tren Garı civarında toplanan gruplar, 12.00'de kortejler oluşturarak sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

Tıbbiye
Caddesi'ndeki korteje Türk-İş, Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde oluşan korteje de DİSK öncülük ederken, Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi'nde Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve Emek Partisi'nin (EMEP) bulunduğu gruplardan bölücü terör örgütü lehine sloganlar atıldığı duyuldu.

TAKSİM'DE POLİS MÜDAHALE ETTİ

Taksim Meydanı'nda izinsiz gösteri yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Taksim Meydanı'na gelen ve ''Mücadele Birliği'' imzalı pankart açan 15-20 kişilik bir grup, basın açıklaması yaptı.

Slogan atan ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba polis ekipleri, cop ve biber gazı kullanarak müdahale etti. Gözaltına alınan gruptakiler, otobüse bindirilerek emniyete götürüldü.

VALİ GÜLER: 34 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Valisi Muammer Güler, Taksim Meydanı'nda izinsiz gösteri yapmak isteyen 34 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen Vali Güler, MOBESE Merkezi'nde bir süre kamera görüntülerini izledi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Güler, TÜYAP önünde 500 kişilik bir grubun açıklama yaptığını belirterek, Kadıköy'deki alanda
yaklaşık 7 bin, Kartal'da ise 1500 kişinin toplandığını söyledi.

Güler, kutlama alanlarının 24 ayrı kamera ile izlendiğini ifade ederek, kutlamalar çerçevesinde yaklaşık 6 bin polisin görev
yaptığını, yeterince de jandarma kuvvetinin hazır bulundurulduğunu kaydetti.

Muammer Güler, ''Kutlamalar saat 16.00'da sona erecek. Geçmiş dönemlerde yaşanan olumsuzlukların tekrar olmamasını diliyorum'' dedi.

Taksim Meydanı'nda izinsiz gösteri yapmak isteyen bir gruba müdahale edildiğini belirten Güler, 8'i kadın 34 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Güler daha sonra, Vali Yardımcısı Ergun Güngör başkanlığında oluşturulan Asayiş Harekat Merkezi'ne geçerek bilgi aldı.

MOBESE KAMERALARINA İLAVE

Bu arada İstanbul Valisi Muammer Güler, MOBESE Merkezi'ne ilişkin bilgi de vererek, 1 kamyon ile 2 minibüsün de iletişim altyapısının
tamamlanmasının ardından hizmete gireceğini bildirdi.

Vali Güler, İstanbul'un değişik semtlerinde kurulan 570 kameraya ilaveten, 350'si okul önlerinde, diğerleri de belirlenen kritik
noktalarda olmak üzere toplam 1400 kameranın kısa süre içerisinde hizmete sokulacağını kaydetti. Güler, bu sayının uzun vadede 5 bini
bulacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan, Asayiş Harekat Merkezi'nden TÜYAP önü ile Taksim ve Kadıköy'ün kameralarla kontrol altında tutulduğu, MOBESE Merkezi'nden
de Kartal ve diğer bölgelerin izlendiği belirtildi. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da Kadıköy ve Kartal'daki kutlamaları yerinde izlediği öğrenildi.

KARTAL'DA TKP'NİN MİTİNGİ

Bu arada, Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) Kartal Meydanı'nda düzenlediği miting de başladı.TKP'nin mitingine destek vermek amacıyla meydana otomobiliyle giren sinema sanatçısı İlyas Salman, aracını sık sık durdurunca polisin dikkatini çekti.

Trafik polislerince durdurulan ve alkol muayenesi yapılan Salman'ın, 400 promil alkollü olduğu belirlendi. Üzerinde sürücü belgesi ve herhangi bir kimlik belgesi bulunmadığını belirten Salman hakkında, tutanak düzenlendi.

Tutanağa göre Salman, 3 gün içinde Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne giderek buradan Kartal Adliyesi'ne sevk edilecek.Salman, kontrol sırasında polise bir bira içtiğini ifade ederken, kimlik konusunda da, ''Benim yüzüm kimliğim'' şeklinde konuştu.Polisin araştırmasında, Salman'ın ehliyetinin daha önce yine trafik kontrolü sırasında alkollü araç kullanırken tespit edilmesi sırasında alındığı belirlendi.

DİYARBAKIR

1 Mayıs İşçi Bayramı, yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Diyarbakır'ın Kayapınar Belde Belediyesi işçileri, 1 Mayıs İşçi Bayramını, belediye bahçesinde halaylar çekerek kutladı. Belediye çalışanları tarafından düzenlenen kutlamalara, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin ve belediye meclis üyeleri de katılarak halay çekti.

İşçilerin bayramını kutlayan Karatekin, şunları söyledi:

''Her ne kadar 1 Mayıs emek sömürüsüne karşı mücadele günü olsa dabugün aynı zamanda barış, özgürlük hak ve demokrasi mücadelesinin de yükseltildiği gündür. Demokrasinin olmadığı bir yerde hak ve özgürlüklerden söz etmek mümkün değildir. Emek, barış ve demokrasi mücadelesi bir bütündür.''

Daha sonra konuşan DİSK Genel-iş Sendikası Diyarbakır Şube BaşkanıGökhan Apaçık da Diyarbakır Valiliğinin kutlama alanı olarak, fuar alanını göstermesine tepki gösterdi.

ŞANLIURFA


Hizmet-İş Sendikası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Uğraş, 1 Mayıs'ın ideolojilerin istismar günü değil, ideallerin sembol günü olduğunu söyledi.

Kentte 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde Karakoyun İş Merkezi önünde toplanan Hizmet-İş Sendikası üyesi bir grup, 1 Mayıs İşçi Bayramını davul-zurna eşliğinde kutladı.

Burada grup adına basın açıklaması yapan Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Ali Uğraş, 1 Mayıs'ın, işçinin üretimden gelen gücünün ortaya konulduğu bir gün olduğunu söyledi.

''1 Mayıs her türlü istismardan arınmış ve ideolojik şablonları aşmış bir şekilde, işçilerin ve işçi örgütlerinin bir muhasebe, özeleştiri, dayanışma, birlik ve beraberliğin daha iyiye daha güzele ve ileriye yürüyüş günüdür'' diyen Uğraş, bu gün vesilesiyle hatırlanması gereken önemli sorunların bulunduğuna işaret etti.

KARS

Yol-İş Sendikası Kars Şube Başkanı Ahmet Karabulut, 1 Mayıs'ın, işçiler için anlamlı bir gün olduğunu belirtti. Karabulut, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Mayıs'ın, emeğin ve alın terinin günü olduğunu ifade etti.

İşçi ücretleriyle ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ve bunun çeşitli spekülasyonlara neden olduğunu öne süren Karabulut, şunları kaydetti:

''Biz emeğimizi, ürettiğimizi biliyoruz. Ama ne yazık ki işçiler çok ücret alıyor spekülasyonları yapılmaktadır. Bunun aslı yoktur. Bizler emeğimizin hakkını istiyoruz. Ücret konusunda fedakarlıklar bile yaptık.''

'1 MAYIS TATİL OLSUN' TEKLİFİ

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Çalışma ve Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na 1 Mayıs'ın tatil olması önerisinde bulundu. Bakan Başesgioğlu, bunun kendi başına kararverebileceği bir konu olmadığını belirterek, önerinin Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Başesgioğlu, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyeti kabul etti. Kabulde konuşan Kılıç, 1 Mayıs'ın amacına uygun bir şekilde kutlanması için çaba gösterdiklerini kaydetti.

1 Mayıs'ın işçilerin uygun çalışma koşullarına kavuşmak için verdiği mücadelelerin ardından kutlanmaya başlandığını anlatan Kılıç, ''Bugün de 1 Mayıs'ın tatil edilmesiyle ilgili öneri ile çalışma hayatının güncel ve genel sorunlarını içeren bir paketi Sayın Bakanımıza sunduk'' dedi.

Sosyal güvenlik reformuna ilişkin düzenlemeyle ilgili değerlendirmeler için de önemli bir süreçten geçildiğini belirten Kılıç, kayıtdışı istihdamın üzerine gidilmesi ve çalışanların sorunlarına ilişkin taleplerini Başesgioğlu'na ilettiklerini söyledi.

'TÜRKİYE GERÇEĞİNE UYGUN REFORM'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu da, sözlerine 1 Mayıs'ın sağlıklı, mutlu ve amacına uygun bir şekilde kutlanması dileğiyle başladı.

1 Mayıs'ın Türkiye'de ve dünyada işçi hareketinin simgesi bir gün olduğunu kaydeden Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformunun yasalaşmasının tam anlamıyla sürecin bittiğini ifade etmediğini söyledi. Başesgioğlu, ''Aslında işimizin zor tarafı bundan sonradır.

Gerek Genel Sağlık Sigortası, gerekse Emeklilik Sigortaları Yasası 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Dolayısıyla, önümüzde 7-8 aylık bir değerlendirme dönemi söz konusudur'' dedi. Bu dönemde sosyal taraflardan gelecek önerileri tekrar değerlendireceklerini kaydeden Başesgioğlu, yasa yürürlüğe girmeden Ekonomik Sosyal Konsey'de bir kez daha değerlendirileceğini ve gelecekgörüşler de değerlendirilerek yasayı hayata geçireceklerini belirtti.

Başesgioğlu, ''Amacımız sürdürülebilir ve büyük ölçüde çalışanlarımızın benimsediği, Türkiye'nin gerçeklerine uygun bir sosyal güvenlik reformunu hayata geçirmektir'' diye konuştu. Sendikalar Yasası ile Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Yasası ile ilgili hazırlık çalışmalarının tamamlandığını ve konfederasyonlara iletildiğini anlatan Başesgioğlu, konfederasyonlardan gelecek teklifleri de değerlendirerek her iki yasanın da en mükemmel şekilde Türk işçi hareketine kazandırılması için çaba gösterdiklerini kaydetti.

'GEÇMİŞTE TATİL OLMUŞTU'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, Cumhurbaşkanı AhmetNecdet Sezer'in 5487 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nu 6. maddesinin bir kez daha görüşülmesini talebiyle kısmen iade etmesine ilişkin soru üzerine, yasanın ilgili komisyona tekrar havale edildiğini söyledi.

Konunun bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında da ele alınacağını belirten Başesgioğlu, ''Bu, atama şekline ilişkin bir husustur. Reformun özüne ilişkin değildir. Bir şekilde görüş birliğine varılabileceğini düşünüyorum'' dedi.

Başesgioğlu, 1 Mayıs'ın tatil olması yönündeki taleple ilgili soruya da, ''Öneriyi Bakanlar Kurulu'nda incelememiz, değerlendirmemizgerekiyor. Yıllardır bu konuda varolan talepler tekrar Türk-İş yönetimi tarafından yinelenmiş bulunmaktadır'' dedi.

Bir başka gazetecinin, ''1 Mayıs'ın tatil olması konusunda sizin kişisel görüşünüz nedir?'' sorusuna da Başesgioğlu, ''Bu benim tek başıma verebileceğim bir karar değil. Önceki yıllarda da gündeme geldi. Türkiye'de yeterince tatil olduğu yönünde görüşler var. Ama, 1 Mayıs geçmişte resmi tatil olmuştu. Ancak tatil olsun veya olmasın 1 Mayıs gününün içini dolduracak anlam ve misyonuna uygun yer bulması çok önemlidir'' karşılığını verdi.

Sosyal güvenlik reformuna ilişkin bir soru üzerine de Başesgioğlu,Türkiye ve dünyada sendikal hareketin kritik bir dönemden geçtiğini söyledi. İşsizliğin önüne geçilmesinin en büyük hedefleri olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, ''Sosyal güvenlik reformundan en büyük beklentim, Türkiye'de kayıt dışını önlemeye ilişkin fonksiyonudur'' diye konuştu.

KUTLAMALAR TAKSİM'DE ANITA ÇELENK KONARAK BAŞLANDI


İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği önünde toplanan DİSK, KESK ve Türk-İş üyesi işçi ve sendikacılarla, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri, buradan Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

Kazancı Yokuşu'nda konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ın, işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu
belirterek, tüm emekçi sınıfının ve emekten yana olan herkesin bayramını kutladı.

Çelebi, bu yılki 1 Mayıs'ın öneminin daha da arttığını, çalışanların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların yoğunlaştığını,
Türkiye işçi sınıfının, sosyal güvenlik hakkı başta olmak üzere, önümüzdeki dönemde Dünya Bankası'nın talimatları doğrultusunda kıdem
tazminatının yeniden yok olacağı bir dönemle karşı karşıya kalacağını savunarak, ''Kazanılmış haklarımız tek tek elimizden alınıyor. İşçi
sınıfı daha çok ortak mücadele etmek zorunda'' dedi.

Süleyman Çelebi, 1 Mayıs 1977'de, 37 işçinin Taksim Meydanı'nda katledildiğini ve bu katliamın sorumlularının henüz ortaya çıkmadığını
ifade ederek, ''Aradan 29 yıl geçti. Halen failler ortada yok. Katliamı yapanlar henüz ortaya çıkarılmış değil. Diğer yandan
önümüzdeki yıl 1 Mayıs'ı Taksim alanında kutlayacağız. Buradan deklare ediyorum'' diye konuştu.

SOSYAL GÜVENLİK YASASI


Sürecin oldukça zor olduğunu, bu yıl Türk-İş, KESK, DİSK, meslek örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla Kadıköy Meydanı'nda 1
Mayıs'ı kutlayacaklarını hatırlatan Çelebi, şunları söyledi:

''Bu ülkede hala 1 Mayıs tatil günü ilan edilmedi. Bunun da mücadelesini vereceğiz. Bizim alanlardaki taleplerimiz; daha adaletli
bir Türkiye'nin yaratılması, işsizliğin, yoksulluğun önlenmesi, demokratikleşmenin önündeki engellerin kaldırılması, baskı yasalarının
gündeme getirilmesi karşısında mücadele etmek, sendikal hak ve özgürlükler başta olmak üzere önümüze konan engellerin kaldırılması.
Sosyal Güvenlik Yasası çıkarılmış olmasına karşın, yarın Cumhurbaşkanı ile görüşme yaparak yasanın veto edilmesini isteyeceğiz. Bu yasanın
Meclis'ten çıkmasına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.''

Çelebi'nin daha sonra, ''Türkiye işçi sınıfı olarak büyük bedeller ödedik. 1 Mayıs 1977'de 37 arkadaşımızı kaybettik. Sonraki süreçlerde
de birçok şehitler verdik. Bütün şehitler adına 1 dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum'' demesi üzerine saygı duruşunda bulunuldu.
Süleyman Çelebi'nin konuşmasının ardından gruptakiler, Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktı.

Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelen grup adına, DİSK Genel Başkanı Çelebi, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak,
KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir ve Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, kırmızı karanfil üzerine beyaz karanfille
''1 Mayıs'' yazılı çelengi bıraktılar.

Grup, burada 1 dakikalık saygı duruşunun ardından otobüslere binerek Kadıköy Meydanı'nda yapılacak mitinge katılmak üzere Taksim
Meydanı'ndan ayrıldı. Taksim'deki törene, bugün başlayacak ve 7 Mayıs'a kadar sürecek olan 1. Uluslararası İşçi Sınıfı Filmleri Festivali için İstanbul'da bulunan 20 ülkeden yönetmen ve yapımcılar da katıldı. Festival kapsamında, İstanbul ve Ankara'da yarından itibaren işçi filmleri gösterimi yapılacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İzmir ve Elazığ'da arbede
 Mersin'de eylem hazırlığında 2 terörist yakalandı
 Dünyada 1 Mayıs kutlamaları
 Çukurca'da tuzak: 1 şehit
 "Kazı değil, talan yapılmış"
 19 yıllık sır dosyayı Sezer yeniden açtı
 On Numara çekildi
 Trafiğe kapalı yollar
 Türkiye yağışların etkisinde
 Irak'ta yeni cephe iddiası
 25 metre derinlikte balıklarla rakı içtim
 Erbakanlar hakkında 'kara para' incelemesi
 Evinde işkence odası yaptırmış
 Finale çiçek yağacak
 Türk Yıldızları nefesleri kesti
 İşçiler 1 Mayıs için alanlara çıkıyor
 Kaya'nın savunması hazır
 Terör yasası protesto edildi
 Önce cami sonra kilise gezdi
ALİ KIRCA
Çınar olmak...
Şair; yıllar önce "hasret" in en...
ERGUN BABAHAN
1 Mayıs 1977'den Şemdinli'ye Türkiye
Nazan...
MEHMET BARLAS
Nereye gideceğimize karar vermeliyiz
Çocukluğumuz-da...
UMUR TALU
Kaç yaşındasınız?
1977 doğumlu olabilir misiniz mesela?...
ERDAL ŞAFAK
Büyük oyun
Buyurun size -dün...
MEHMET ALTAN
CHP köylü partisi mi oluyor?
Dün yazının başına...
Bush ve sağduyusu
Beyaz Saray Muhabirleri yemeğinde ABD Başkanı Bush espri bombardımanı...
Ortadoğu'ya 'sanal' barış
İsrail ve Filistin arasında barışın er geç geleceğine inanan bir grup...
Şapka çıkartılır
Şapka çıkartılır
Ligde önce G.Saray'ı ardından Trabzon'u yenen F.Bahçe, kupada...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu