kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünyada 1 Mayıs kutlamaları

Avusturya'da siyasi partilerin ve işçi örgütlerinin ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenledikleri 1 Mayıs mitingleri olaysız geçti. Başkent Viyana'da ana muhalefet konumundaki Sosyal Demokrat Parti'nin (SPÖ) öncülük ettiği mitinge 120 bin kişi katıldı.

Kentin çeşitli bölgelerinden sabahın erken saatlerinde gruplar halinde Belediye Sarayı önündeki tören alanında toplanan kitleye hitapeden Belediye Başkanı ve SPÖ Viyana Eyalet Başkanı Michael Haeupl, işçi sendikalarına ait BAWAG adlı bankada bir süre önce ortaya çıkan skandala değinerek, ''Sanırım,
neo liberalizm hastalığı bazı insanların beyinlerini ve kalplerini zehirlemiş. Ancak bu hastalığın yol açtığı pisliğin bir an önce temizlenmesi gerekir'' dedi.

Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB) Başkanı Fritz Verzetnisch ile Bawag'ın eski Genel Müdürü Helmut Elsner'i bankadaki skandala zamanında müdahale etmemekle suçlayan Haeupl, Verzetnisch ve Elsner'inlüks yaşamını ima ederek, ''Viyana, alt katlarda oturulunca da güzel bir kenttir. Ama bazı arkadaşlar ısrarla Penthaus'larda oturmayı tercih ediyor'' diye konuştu.

Bawag bankasındaki skandalı ''neo liberal politikaya'' bağlayan Haeupl, ''İnsanlığın düşmanı olan neo liberal politikaları temizleyeceklerini'' söyledi.

ÖGB'ye ait olan Bawag bankasının yıllarca bazı şaibeli yatırımlaragiriştiği ve satın aldığı değersiz hisse senetleriyle takriben 1,4 milyar dolar zarar ettiği belirlenmişti.

Hesap sahiplerinin mağdur olmadığı bu skandalın ortaya çıkmasındansonra ÖGB Başkanı Verszetnisch ile Banka Genel Müdürü Elsner istifa etmişlerdi.

SPÖ lideri Alfred Gusenbauer de, konuşmasında, sendikaya bağlı Bawag bankasında ortaya çıkan skandalı ''aydınlatacakları'' vaadinde bulunarak, iktidardaki Hristiyan demokrat eğilimli Halk Partisi (ÖVP) ile aşırı sağcı Avusturya'nın Geleceği İçin Birlik Hareketi (BZÖ) hükümetine çattı.

Koalisyon hükümetinin işverenlerin daha fazla kazanması için çaba sarf ettiğini ileri süren Gusenbauer, ''Hükümetin 400 bin işçinin işsiz kalmasını dikkate almadan sürekli işverenlerin daha fazla kazanması için çaba sarf ettiğini ve adil olmayan bir sistemin uygulandığını'' söyledi.

Konuşmasında bu yıl sonbaharda yapılması planlanan genel seçimlerede değinen Gusenbauer, ''sosyal demokratların insanlara daha güzel ve adil bir gelecek sağlayacağını'' kaydetti.

Mitinge katılanların hükümeti eleştiren pankartlar taşıdıkları ve ''Avusturya bu hükümeti hak etmiyor'', ''Avusturyalılar daha iyi, dahaadil bir gelecek bekliyor'' ve ''Hükümet bu rekor işsizliğin tek sorumlusudur'' gibi sloganlar attıkları gözlendi.

İktidardaki ÖVP lideri ve Başbakan Wolfgang Schüssel ile Başbakan Yardımcısı Hubert Gorbach ise 1 Mayıs bayramını ülkenin batısındaki Linz kentinde düzenlenen mitingle kutladılar.

BOSNA'DA MAYIS

Bosna-Hersek'te resmi tatil günü olan 1 Mayısa, işsizlik damgasınıvurdu.Başkent Saraybosna'nın merkezinde düzenlenen yürüyüşte, hükümetin istifa ederek seçime gidilmesi talep edildi.

Göstericiler, hükümetin işsizliği aşağıya çekme ve Avrupa Birliği'ne katılım konularında yeterli olmadığını iddia etti.

UKRAYNA'DA 1 MAYIS

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen 1 Mayıs gösterilerine binlerce kişi katıldı.

Kalabalık, kent merkezine doğru yaptığı yürüyüşte, kızıl bayraklarile fiyat artışlarını ve NATO'ya katılma girişimini protesto eden pankartlar taşıdı.

Muhalefetteki Komünist Partisi yandaşı olan protestocular, yürüyüşün sonunda Lenin heykeline çelenk bıraktı.

KAMBOÇYA

1 Mayıs, dünya genelinde düzenlenen mitinglerle kutlanıyor.Kamboçya'da kutlamalar sırasında, ülkenin en önemli sendika lideri Chea Mony'nin polis tarafından kısa bir süre gözaltına alındığı bildirildi.

Öğretmenler Sendikası lideri Rong Chhun, Kamboçya Bağımsız Sendikaları lideri Mony'nin, binlerce göstericinin başkente giriş şartlarını polisle görüştüğü sırada kısa bir süre gözaltına alındığını, Mony'nin serbest bırakıldıktan sonra, yine bir sendikacı olan kardeşinin iki yıl önce öldürüldüğü yerde göstericilerin arasına katıldığını belirtti.

Bu arada, başkent Phnom Penh merkezindeki gösteri yasağına rağmen yüz kadar işçinin buraya girerek gösteri düzenlediği belirtildi.Başkentte, özellikle parlamento ve başbakanlık büroları etrafında güvenlik önlemlerinin arttırıldığı bildirildi.

Endonezya'da başkent Cakarta'da düzenlenen 1 Mayıs gösterilerine on binlerce kişi katıldı.Gösterilerin düzenleyicilerinden Arif Poyuono, siyasi liderler ve işverenlerden taleplerinin, işçilerin sağlık sigortasının yaptırılması, daha fazla ücret ve yol parası verilmesi olduğunu söyledi.

Cakarta Emniyet Müdürü Tümgeneral Firman Gani, gösterilere 50 bin kadar göstericinin katılmasını beklediklerini belirtti.Tekstil, elektronik, ulaşım, metal ve temizlik sektörlerinden işçilerin kent meydanına otobüs ve kamyonlarla geldikleri, öğle saatlerine kadar gösterilerde herhangi bir olay meydana gelmediği bildirildi.

Sendikalar, başkent dışında Sumarta, Kalimantan ve Sulawesi adalarındaki ana kentlerde de gösterilere onbinlerce kişinin katılmasının beklendiğini duyurdular.Filipinler'in başkenti Manila'da da binlerce kişi İşçi Bayramı için sokaklara çıktı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan 1 Mayıs gösterilerine polise göre 8 bin kişi katıldı. Bölgedeki bir Reuters kameremanı ise göstericilerin sayısının 10 bini bulduğunu tahminini dile getirdi. Başkentin merkezine doğru yürüyüşe geçen göstericileri 5 bin polisin izlediği belirtiliyor.

ALMANYA'DA 1 MAYIS ÖNCESİ BU KEZ SAKİN GEÇTİ

Almanya'da 1 Mayıs öncesi bazı şehirlerde kutlanan, ''Walpurgisnacht'' adı verilen gecenin büyük ölçüde olaysız geçtiği bildirildi. Berlin polisi, çoğu uyuşturucu ve silah bulunduran 35 kişinin dün gece gözaltına alındığını belirtti.

Olayların geçen yıllara göre daha az olduğunu bildiren polis, bu nedenle 1 Mayısın önceki yıllara oranla daha sakin geçmesinin ümit edildiğini kaydetti.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtinde, 1 Mayısın huzurlu geçmesi için düzenlendiği belirtilen eğlence programı ''MyFest''e binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Geleneksel olarak bazı solcu grupların ve kargaşa yaratmayı seven ''Autonome'' adı verilen gençlerin gösteri izni almaları nedeniyle, bukişilerin ''MyFest''te olay çıkarmalarını önlemek için yaklaşık 5 bin 500 polisin görev yapacağı kaydedildi.

IRAK'TA TOPLU KUTLAMA YOK

Irak'ta halkın 1 Mayıs'ı kutlamak içingüvenlik nedeniyle hiçbir toplu gösteri yapmayacağı açıklandı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, her türlü halk toplantılarının saldırılar için hedef olduğu, bu yüzden toplu gösteri yapılmayacağı belirtildi. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ise yazılı açıklamayla Iraklı işçilerin bayramını kutladı.

TALABANİ'DEN KUTLAMA MESAJI

Talabani, açıklamasında, ''Dün diktatörlük ve baskıyla mücadele eden Iraklı işçi, bugün herkese işinde saygınlığı garanti edecek yeni bir Irak'ın inşası için çalıyor'' ifadesini kullandı.

Başkent Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı'nda da komünist İşçiPartisi'nin kırmızı bayraklı afişlerinde işçi sınıfının dayanışmaya vebirlik olmaya çağrıldığı belirtildi.

1 Mayıs 2003'te Bağdat'ta yüzlerce komünist, 1979'da iktidara gelen Saddam Hüseyin rejimi devrildikten sonra ilk kez özgürce 1 Mayıs'ı kutlamak için toplanmıştı. 9 Nisan 2003'te devrilen Saddam Hüseyin rejimi döneminde 1 Mayıs normal bir tatil günüydü ve gösteri düzenlemek yasaktı.

BANGLADEŞ'TE 5 BİN TEKSTİL İŞÇİ KOTALARIN KALDIRMASINI İSTEDİ

Bangladeş'te 1 Mayıs gösterisine katılan yaklaşık 5 bin tekstil işçisi, ABD ve AB'nin tekstil ürünlerine koyduğu tarifeleri kaldırmasını istedi.

Başkent Dakka'nın merkezinden davullar çalarak geçen binlerce işçiayrıca, Bangladeş'in iş kazaları ile ünlü fabrikalarında çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep etti ve ''Fabrikalarda Ölüme Son'' pankartları taşıdı.

Yaklaşık 1,8 milyon tekstil işçisinin çoğunluğunu kadınların oluşturduğu Bangladeş'te geçen şubat ayında bir tekstil fabrikasında çıkan yangında 55 işçi ölmüştü.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İşçiler meydanlarda
 İzmir ve Elazığ'da arbede
 Mersin'de eylem hazırlığında 2 terörist yakalandı
 Çukurca'da tuzak: 1 şehit
 "Kazı değil, talan yapılmış"
 19 yıllık sır dosyayı Sezer yeniden açtı
 On Numara çekildi
 Trafiğe kapalı yollar
 Türkiye yağışların etkisinde
 Irak'ta yeni cephe iddiası
 25 metre derinlikte balıklarla rakı içtim
 Erbakanlar hakkında 'kara para' incelemesi
 Evinde işkence odası yaptırmış
 Finale çiçek yağacak
 Türk Yıldızları nefesleri kesti
 İşçiler 1 Mayıs için alanlara çıkıyor
 Kaya'nın savunması hazır
 Terör yasası protesto edildi
 Önce cami sonra kilise gezdi
ALİ KIRCA
Çınar olmak...
Şair; yıllar önce "hasret" in en...
ERGUN BABAHAN
1 Mayıs 1977'den Şemdinli'ye Türkiye
Nazan...
MEHMET BARLAS
Nereye gideceğimize karar vermeliyiz
Çocukluğumuz-da...
UMUR TALU
Kaç yaşındasınız?
1977 doğumlu olabilir misiniz mesela?...
ERDAL ŞAFAK
Büyük oyun
Buyurun size -dün...
MEHMET ALTAN
CHP köylü partisi mi oluyor?
Dün yazının başına...
Bush ve sağduyusu
Beyaz Saray Muhabirleri yemeğinde ABD Başkanı Bush espri bombardımanı...
Ortadoğu'ya 'sanal' barış
İsrail ve Filistin arasında barışın er geç geleceğine inanan bir grup...
Şapka çıkartılır
Şapka çıkartılır
Ligde önce G.Saray'ı ardından Trabzon'u yenen F.Bahçe, kupada...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu