kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Migros Meyve Sebze Kategori Müdürü Ekmel Baydur (soldan sağa), Gıda Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mehmet Gökbörü Bahar, Tübitak Araştırmacıları Erdal Ertaş, Hayrettin Özer, Serdar Yücel ve Migros Kalite Yönetim Müdürü Hülya Günay, laboratuvardaki hormon analizlerini anlattılar.
TÜBİTAK onaylı domates!
Hem pestisit hem hormon arıyoruz
Yılda 45 milyon ton üretimimiz var

TÜBİTAK onaylı domates!

2003'te Almanya kapısından dönen biberler yüzünden pestisit testi uygulayan Migros, şimdi Tübitak'la birlikte ilk kez yurtdışına akredite ettirilmiş hormon analizlerini başlattı. 300 bin ton sebze-meyve 'hormonsuz' etiketiyle satılacak.

Sebze-meyvede tarım ilacı kalıntısı ve hormon kullanımını, Avrupa kapısından geri dönen ürünlerle tartışan Türkiye, iç pazardaki denetimsizliği market zincirlerinin rekabetiyle aşacak. Üç yıl önce bir özel laboratuarla sebze ve meyvelerde tarım ilacı kalıntısı analizine başlayan Migros, bu kez Türkiye'de ilk kez 8 üründe hormon analizi yaptırmaya başladı. Migros Tübitak laboratuarlarına finansal destek vererek, tüm Türkiye'de satacağı yaklaşık 300 bin tonluk sebze-meyveye 'hormonsuzdur' etiketi yapıştıracak. Enstitüde geliştirilen analiz metodlarının 6'sı Alman Akreditasyon Kurumu( DAR) tarafından akredite edildi. Böylece söz konusu laboratuarların hormon analizleri konusunda verdiği raporların, dünyanın her yerinde geçerli olması da sağlandı. Tübitak MAM Gıda Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mehmet Gökbörü Bahar, Migros Meyve-Sebze Kategori Müdürü Ekmel Baydur ve Migros Kalite Müdürü Hülya Günay ile Gebze'deki hormon analiz laboratuarında analiz çalışmalarını izledik. Tübitak ile ilişkileri sağlayan ve projeye yöneten Kalite Müdürü Hülya Günay, kurum ile tüm üreticilerin sadece periyodik ürün analizi bazında değil, habersiz ziyaretlerle puanlama yapılması konusunda da işbirliği yaptıklarını anlattı. Mehmet Gökbörü Bahar da hormon analizleri konusundaki sorularımızı yanıtladı.

* Enstitüde hormon analizi yapılmıyor muydu? Tarım ilacı kalıntısı arayabiliyoruz ama hormon analizi yapılmıyordu. MAM'da 6 enstitü var. Benim yöneticisi olduğum Gıda Enstitüsü, ağırlıklı olarak özel sektöre çalışıyor. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de hiçbir laboratuar hormon analizi yapmıyor. Sadece Tarım Bakanlığı'na
bağlı laboratuarların yaptığını duymuştum. Ama onlar da sadece domates üzerinde çalışabiliyorlardı. Bize Migros'tan bu yönde talep geldi ve onların finansmanıyla metod geliştirdik.

* Yeni cihazlar mı aldınız? Hayır, mevcut cihazlarımızla yapıyoruz bu analizleri. Ancak bu çalışmalar kullanılan alet ekipmanlar ile kimyasalların pahalı olması ve deneyimli araştırma kadrosu ile yapılabildiği için maliyeti yüksek çalışmalardır. Biz ilk aşamada farklı 8 çeşit meyve ve sebzede kullanılan hormon sayısı ile ilgili analiz yöntemi geliştirdik. Bu sayı mayıs ayında 15'e çıkacak. Bu hormonlardan altı tanesinin akreditasyonu 2006 Nisan ayı denetimlerinde kapsama alındı. Meyve ve sebzelerde 15 farklı hormonu analiz edebiliyoruz.

* Bu analiz pahalı mı? Evet, bir ürün için 150 YTL analiz masrafı var. Ama en önemli maliyet zamandır. Diyelim ki bir domatesi analize tabi tutacaksınız, öyle ürünü alıp cihaza koymuyorsunuz. Bunun için öncelikle örnek hazırlama safhası dediğimiz örnekten uygun yöntemlerle hormonların çıkartılması için ekstraksiyon ve saflaştırma işlemleri yapılarak örneğin cihaza verilmesi sağlanır. Bu işlemin toplam süresi 4 saattir. Gördüğünüz küçük tüplere (vialler) gelene kadar 4 saat geçiyor, analiz sonucunu almak toplam 5 saatlik bir işlem gerekiyor.

* Başka şirketler de analiz isterse yapabilir misiniz? Tabii ki. Ama bizim bundan sonraki hedefimiz et ürünlerindeki hayvansal kaynaklı hormonların tanımlanması ile ilgili yöntemler geliştirmek.

ESEN EVRAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Uydu ile işgali saptarken kayıp arazileri de bulduk'
 Araziye şahıslar talip olabilecek
 Cep yakan benzin Maliye'yi ihya etti
 MB: Küresel piyasalarda iklim değişiyor ama ılımlı
 Lokomotiflerin satışları tıkandı ihracat rakamları yerinde...
 Kart borcunu taksitlendirmek için son gün
 "Limak istediği şirketi Lara'ya ortak edebilir"
 Danone, internet sitelerine itibarını koruma davası açtı
 Ünlü ekonomist Galbraith öldü
 Yeşil kartlılara her olanak var
OKAN MÜDERRİSOĞLU
İrlanda örneği ve Türkiye
Yabancı sermaye,...
Soygun zanlısı çocuk çifte düğünde gözaltı
Adana'da banka soygunu suçundan aranan 15 yaşındaki gelin ile 13...
Pamuk 'Dünyanın En Etkili 100'ünde
Amerikan Time dergisinin okurları arasında yaptığı ankette ünlü yazar...
19 yıllık sır dosyayı Sezer yeniden açtı
19 yıllık sır dosyayı Sezer yeniden açtı
Taner Erol 19 yıl önce öldürüldü... İşin peşini bırakmayan oğlu,...
Irak'ta yeni cephe iddiası
Irak'ta yeni cephe iddiası
"Irak'ta yeni bir cephe açıldı" diyen Newsweek gerekçelerini şöyle...
IMKB
E: 44.746 D:% -1,34
DOLAR
S: 1,328 D:% 0,151
EURO
S: 1,650 D:% 0,365
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu