kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ankara'da Öcalan'a af tartışması

Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesinde yapılan düzenleme ile PKK lideri Abdullah Öcalan'a "af getirildiği" tartışmalarına, askeri kanat da katıldı ve bu düzenlemenin tasarıdan çıkarılması yönünde görüş bildirdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bu sabah düzenlediği basın toplantısında tasarının Öcalan'a af anlamına geldiğini ileri sürerken, bu açıklamanın ardından basın toplantısı düzenleyen Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise bu görüşün doğru olmadığını, Öcalan'ın cezasının kesinleşmesi nedeniyle "etkin pişmanlık" hükümlerinden yararlanamayacağını
söylemişti.

Tasarının tali komisyon olan AB Uyum Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında Milli Savunma Bakanlığı'nı temsilen toplantıya katılan Hakim Albay İsmail Hakkı Dirik söz alarak, "tartışmalı" olan 6. maddenin son fıkrasının tasarıdan çıkarılmasının "uygun olacağı"nı söyledi.

Dirik, tasarının, "terör örgütünün kurucusu, yöneticisi ve üyelerinin bir defaya mahsus olmak üzere etkin pişmanlık" hükümlerinden yararlanmasını öngören 6. maddesinin son fıkrasının metinden çıkarılmasını istediklerini söyledi. Dirik, "Silahlı kuvvetler olarak, terörle mücadelede silahlı kuvvetler ve güvenlik güçlerinin daha rahat faaliyet gösterebilmesi için tasarının 6. maddesinin son fıkrasının çıkarılmasının uygun olacağı görüşündeyiz" dedi.

Toplantı sonrası gazetecilerin soruları üzerine Dirik, tasarıyla ilgili bakanlıklar arasında yürütülen çalışmalardaki taslakta söz konusu fıkranın bulunmadığını, "etkin pişmanlıkla" ilgili hükmün tasarıya sonradan eklendiğini söyledi.

Tasarı, AB Uyum Komisyonu alt komisyonuna havale edildi. Esas komisyon olan Adalet Bakanlığı ise tartışmalı tasarıyı önümüzdeki hafta Salı günü görüşme gündemine alıyor.

Adalet Bakanı CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın terör örgütü başı Abdullah Öcalan'a af hazırlanıyor yönündeki açıklamalarını yalanlayarak böyle bir düzenleme içerisinde olmadıklarını mevcut tasarının da Baykal'ın bahsettiği gibi Öcalan'ın yararlanabileceği bir tasarı olmadığını belirtti.

"BAYKAL ÖCALAN ÜZEERİNDEN MUHALEFET USLÜBU GELİŞTİRİYOR"

Hiç bir Türk'ün Öcalan'a af istemeye düşünmeyeceğini belirten Bakan Cemil Çicek Sayın Baykal "Teröristbaşı üzerinden muhalefet uslübu geliştiriliyor. CHP'den meselenin hukuki boyutta tartışılmasını istiyorum" dedi.

"KİMSE BİZİM VATANSEVERLİĞİMİZİ SORGULAYAMAZ"

Göreve geldiklerinden beri benzer kapsamda 55 yasa tasarısını TBMM'ye sevk ettiklerini bunun içlerinde en çok üzerinde durulan ve titizlikle çalışılan tasarı olduğunu belirten Adalet Bakanı Çiçek "bu daha tasarı halinde hukuki bir boşluk varsa tartışılsın diye meclise getiriliyor.
Eleştiri uslübu yanlıştır ve haksızdır.Dünkü komisyonda herkesin katkısına açık olduğumuzu söyledik. Bu konudaki en büyük katkıyı da CHP'den bekledik tabiyatıyla. Burada da bu anlamda bir katkıyı beklememiz çok normaldir. Böyle bir katkıyı beklerken Sayın Baykal kamuoyunun da çok yakından bildiği agresif bir biçimde itham eden niyet sorgulayan ve neredeyse bizim vatan severliğimizi sorgulayan hatta işi vatana ihanet noktasına getirecek şekilde bizi eleştirmiştir.

ALBAY DİRİK: 6'INCI MADDE GERİ ÇEKİLSİN

TBMM AB Uyum Komisyon, tali komisyon olarak ele aldığı, Terörle Mücadele Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı için alt komisyon oluşturulmasını benimsedi.AB Uyum Komisyonu, Yaşar Yakış'ın başkanlığında toplandı.

Terörle Mücadele Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerindeki görüşmelerde söz alan Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi Hakim Albay İsmail Hakkı Dirik, tasarının, terör örgütünün kurucusu, yöneticisi ve üyelerinin bir defaya mahsus olmak üzere etkinpişmanlık hükümlerinden yararlanmasını öngören 6. maddesinin son fıkrasının metinden çıkarılmasını istediklerini söyledi.

Hakim Albay Dirik, ''Silahlı kuvvetler olarak, terörle mücadelede silahlı kuvvetler ve güvenlik güçlerinin daha rahat faaliyet gösterebilmesi için tasarının 6. maddesinin son fıkrasının çıkarılmasının uygun olacağı görüşündeyiz'' dedi.

Dirik, toplantı sonrası gazetecilerin soruları üzerine, tasarıyla ilgili bakanlıklar arasında yürütülen çalışmalardaki taslakta söz konusu fıkranın bulunmadığını, ''etkin pişmanlıkla'' ilgili hükmün tasarıya sonradan eklendiğini söyledi.

BAKAN ÇİÇEK: "BAYKAL ÖCALAN ÜZERİNDEN MUHALEFET USLÜBU GELİŞTİRİYOR"

Hiç bir Türk'ün Öcalan'a af istemek gibi bir düşünce içinde olmayacağını belirten Bakan Cemil Çiçek, Sayın Baykal "Terörist başı üzerinden muhalefet uslübu geliştiriliyor. CHP'den meselenin hukuki boyutta tartışılmasını istiyorum" dedi.

"KİMSE BİZİM VATANSEVERLİĞİMİZİ SORGULAYAMAZ"

Göreve geldiklerinden beri benzer kapsamda 55 yasa tasarısını TBMM'ye sevk ettiklerini bunun içlerinde en çok üzerinde durulan ve titizlikle çalışılan tasarı olduğunu belirten Adalet Bakanı Çiçek "bu daha tasarı halinde hukuki bir boşluk varsa tartışılsın diye meclise getiriliyor.
Eleştiri uslübu yanlıştır ve haksızdır. Dünkü komisyonda herkesin katkısına açık olduğumuzu söyledik. Bu konudaki en büyük katkıyı da CHP'den bekledik tabiyatıyla. Burada da bu anlamda bir katkıyı beklememiz çok normaldir. Böyle bir katkıyı beklerken Sayın Baykal kamuoyunun da çok yakından bildiği agresif bir biçimde itham eden niyet sorgulayan ve neredeyse bizim vatan severliğimizi sorgulayan hatta işi vatana ihanet noktasına getirecek şekilde bizi eleştirmiştir" diye konuştu.

''BU ÜLKEDE HİÇ KİMSE, BİR BAŞKA KİŞİNİN VATANSEVERLİĞİNİ ÖLÇMESİNİN KANTARI, TERAZİSİ DEĞİLDİR''

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'na ilişkin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın eleştirilerini yanıtlarken, ''Bu ülkede hiç kimse, bir başka kişinin vatanseverliğini ölçmesinin kantarı, terazisi değildir'' dedi.

Bu ülkeyi sevdiklerini, bu ülkeye bir şeyler vermeye çalıştıklarını ifade eden Çiçek, terör söz konusu olduğunda, Meclis çatısı altında olan herkesin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın gururunu duyan herkesin, terörle mücadele konusunda farklı düşünmesinin mümkün olamayacağını bildirdi.

Çiçek, Adalet Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Meclis gündeminde olan Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'na yönelik eleştirileri yanıtladı.

Dün tasarının TBMM İçişleri Komisyonu'nda ele alındığını anımsatanÇiçek, tasarının bugün AB Uyum Komisyonu'nda gündeme geleceğini söyledi.
Böylesine önemli bir tasarının mümkünse TBMM'nin tüm komisyonlarında incelenmesini ve değerlendirmesini istediklerini belirten Çiçek, Adalet Bakanlığı olarak bugüne kadar 55'in üzerinde tasarıyı TBMM'ye sevk ettiklerini anlattı.

'HERKESİN KATKISI'

Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) üzerinde en çok durdukları, mümkünse herkesin katkısını arzu ettikleri bir tasarı olduğunu anlatanÇiçek, şöyle konuştu:

''Bu tasarı zor bir tasarıdır. Bir taraftan şu anda Türkiye'nin güvenlik güçlerimiz, hepsine müteşekkiriz, Türkiye'de huzurun, barışın, güvenliğin, anayasal düzenin sağlanması için hayatlarını ortaya koyarak mücadele ediyor, bir taraftan da bu anlamda bir hukuki boşluğun olmaması, varsa terörün caydırılması hususunda yasal düzenlemeler, bunların daha da kuvvetlendirilmesi, öbür taraftan da hak ve özgürlüklerin teminat altında alınması ve bunun dengede tutulması...

Tabiatıyla bu ihtiyaçlar, bu arzuyu, bu talebi dengede tutmamın zorluğunu da dikkate alarak, herkesten varsa olumlu bir katkı, teklif beklediğimizi açık yüreklilikle ifade ettik.''

'BÖYLE BİR KATKIYI BEKLERKEN'

''Bu konuda doğrusu en büyük katkıyı CHP'den beklemelerinin işin tabiatı, gereği'' olduğunu anlatan Çiçek, ''Çünkü Anamuhalefet partisidir. Geçmişte de birçok düzenlemede katkılarını bekledik, katkıverdiler'' dedi.
Bu anlamda bir katkıyı beklemelerinin yasa açısında önemli olduğunu belirten Çiçek, şöyle devam etti:

''Böyle bir katkıyı beklerken, Sayın Baykal, kamuoyu için de bizimiçin de çok yadırgamadığımız ve kamuoyunun çok yakından bildiği agresif, hırcın ve suçlayıcı bir üslup içinde, önemli bir tasarıyı hukuk çerçevesinde değerlendirmek yerine, adeta itham eden, niyet sorgulayan, suçlayan, neredeyse bizim, hükümetin ve bu tasarıyı hazırlayanların vatanseverliğini tartışmaya açan, neredeyse işi vatanaihanet noktasına götürme üslubu içinde bir değerlendirme yapmıştır. Bu ülkede hiç kimse, bir başka kişinin vatanseverliğini ölçmesininkantarı, terazisi değildir.

Tamamımız bu ülkeyi seviyoruz, bu ülkeye bir şeyler vermeye çalışıyoruz. Elbette terör konusu söz konusu olduğunda, Meclis çatısı altında olan herkesin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın gururunu duyan herkesin, terörle mücadele konusunda farklı düşünmesi mümkün değildir. Hassasiyetler hep aynıdır, endişeler aynıdır. Çabalar da bu endişelerin bertaraf edilmesi içindir. Bu yasa da bunun için TBMM'ye sevk edilmiştir.''

Terörle mücadele de herkesin dayanışma ve işbirliği içinde olması gerektiğine inandıklarını ifade eden Çiçek, ''En başta güvenlik güçlerimiz başta olmak üzere, onları tedirgin edecek, onların mücadeleazmini kıracak beyanlardan, üsluplardan, tavırlardan hepimizin kaçınması gerekir'' dedi.

'DEMOKRATİK BİR YAKLAŞIM OLMAZ'

''Türkiye'nin uzun bir zamandan beri hem bir taraftan etnik tavır,hem de ideolojik veya din adına yapılmış olan terörle mücadele ettiğini'' kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:

''Anlaşılıyor ki bölgemizdeki gelişmeler dikkate alındığında, uluslararası camianın, aymazlığı, umursamazlığı veya terörü politik bir enstrüman olarak kullanma alışkanlıkları ortadan kalkmadığı sürece, terörle mücadeleyi her ülke en evvel kendi imkanlarıyla, kendigücüyle, kendi halkının desteği ve güvenlik güçlerinin çabalarıyla birnoktaya getirecektir.

O sebeple bu maksatlar için hazırlanmış bir tasarı üzerinden, şimdi dağlarda ülkenin bütünlüğü için mücadele eden güvenlik güçlerimizi moral bozukluğuna uğratacak, sade vatandaşlarımız bakımından da tedirginliğe ve akıl almaz sorunların arka arkaya gelmesine sebebiyet verecek tarzla bir değerlendirme yapmak, bence belki de terör örgütünün istediği ortama Türkiye'yi getirmek olur. Ortada bir tasarı var. Biz Kanun Hükmünde Kararname çıkarmıyoruz ki...''

Tasarının ilgili komisyonda ve Genel Kurul'da da tartışılacağını anlatan Bakan Çiçek, ''Bu tartışma ortamını, suçlama üslubu içinde götürürsek, birbirimizi suçlayarak bu meseleye çözüm aramaya çalışırsak, bu demokratik bir tavır olmaz, demokratik bir yaklaşım olmaz. Bugüne kadar bu üslupla Türkiye bir şey çözemedi'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal: Bu yasa Öcalan'a af yasası
 Komisyon tartışmaları sert geçti
 MGK: Amaçlarına ulaşamayacaklar
 TBMM AB Uyum komisyonu alt komisyon oluşturulmasını benimsedi
 Çiçek: Böyle bir vicdansızlığı hiç kimse yapamaz
 Özel okullar tasarısı kabul edildi
 Brigitte Bardot'dan Sezer'e mektup
 Topçu Yüce Divan'da
 Umut davasına bozma istemi
 "Laiklikten ödün vermeyiz"
 Hukuk fakülteleri 5 yıl oluyor
 Fuhuş terörü nasıl olur!
 Başbakan'dan 'sakız' sanığına tam destek
 Vekile 'mayolu fotoğraf' şantajı
 AKP ile CHP'de 'Nâzım dönsün' uzlaşması
 SABAH'a 'En Has Yazar' ödülü verildi
 21 yaşındaki imam hatipliye 'çocuk mu' davası
YAVUZ DONAT
Osman Pepe: "Ümüğünü sıkacağım!.."
Çarşamba saat...
Marka tutkunu Papa
Marka meraklısı Papa 16. Benedictus'a dünyaca ünlü firmalardan...
Anadolu'nun gür sesi sustu
Davudi sesi ve özgün saz çalışıyla ekol yaratan Ali Ekber Çiçek öldü.
Bakan'dan koylara turşu benzetmesi
Bakan'dan koylara turşu benzetmesi
Koy katliamıyla ağır eleştirilerin hedefi olan Bakan Atilla Koç:...
Bağdat'tan çifte nota
Bağdat'tan çifte nota
Türkiye'nin, PKK'ya karşı Güneydoğu'ya asker sevkıyatını artırması...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu