kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Komisyon tartışmaları sert geçti
Komisyon tartışmaları sert geçti

TBMM AB Uyum Komisyonu, tali komisyon olarak ele aldığı, Terörle Mücadele Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı için alt komisyon oluşturulmasını benimsedi. AB Uyum Komisyonu, Yaşar Yakış'ın başkanlığında toplandı.

Terörle Mücadele Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Niyazi Güney'in sunum yapmasının ardından, Komisyon'un AK Parti'li üyelerininoylarıyla, toplantının basına kapalı olarak yapılmasına karar verdi. Bu duruma, CHP'li üyeler itiraz etti. Komisyon,
kısa bir süre kapalı olarak yaptığı toplantıyı, daha sonra yeniden basına açtı.

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, ''güvenlik güçlerinin terörle mücadelede elini güçlendirecek olan'' tasarının 6. maddesinin son fıkrasında, terör örgütünün kurucusu, yöneticisi ve üyelerinin, bir defaya mahsus olmak üzere ''etkin pişmanlık'' hükümlerinden yararlanmasına yönelik hangi amaçla düzenleme yapıldığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

İlk defa terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmasının gündeme geldiğini ifade eden Hacaloğlu, ''Bu özel bir aftır. Terör örgütünün elebaşının da etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmasının yolu açılmıştır. Bu, Abdullah Öcalan'a açılan özel af kapısıdır'' diye konuştu. Bu konunun tartışılmasının, Türkiye'de kalıcı tahribata yol açacağını belirten Hacaloğlu, tasarının 6. maddesinin son fıkrasının metinden çıkarılarak, alt komisyon oluşturulmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ersin Arıoğlu, Öcalan'a ''bir af yolu açılma olasılığı'' bulunduğunu belirterek, tasarının görüşmelerinin, Hükümet yetkilileri bu konuda net bir açıklama yapıncaya kadar ertelenmesini talep etti.

AK Parti İzmir Milletvekili Zekeriya Akçam, ''Bir örtülü af mı geliyor'' diye ciddi endişeler olduğunu ifade ederek, milletin hassas olduğu bu konunun titizlikle değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Akçam, Abdullah Öcalan'a bir af şüphesinin, böyle bir işin niyetinin sorgulanmasının bile Türkiye'de çok vahim sonuçlar doğuracağını söyledi.

AK Parti Batman Milletvekili Afif Demirkıran, temel hak ve özgürlüklerden geri adım atılmadan terörle mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Demirkıran, tasarının, Öcalan'ın affına yönelik bir düzenleme olduğu yönündeki şüphelerin çok net bir şekilde ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Demirkıran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, hiçbir milletvekilinin, genel affın gündeme getirilmesi talebinde bulunmadığını söyledi.

'İHMAL KABUL EDİLEMEZ'

AK Parti Trabzon Milletvekili Aydın Dumanoğlu, Türkiye'de terörle mücadele edilirken, binlerce evde şehit verildiğini belirterek, terörist başının affı anlamına gelebilecek bir ihmalin kabul edilemeyeceğini söyledi. Dumanoğlu, ''Bir laf vardır, 'Un elerken, deve geçti elekten' diye. Bunun olmaması için konu titizlikle değerlendirilmeli'' diye konuştu.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Öcalan'ın affedileceği gibi bir endişeye gerek olmadığını, 30-35 bin kişinin kanına mal olmuş birinin af kapsamına alınamayacağını söyledi. Yargı kararıyla mahkum olmuş, kamuoyunun da vicdanında mahkum ettiği bir kişinin af kapsamına alınabileceğinin aklına gelmediğini anlatan Sıvacıoğlu, ''İktidar böyle bir şey yapar mı?'' diye sorulduğunu, AK Parti'nin, böyle bir çizgide olmayacağını ifade etti.

Sıvacıoğlu, terörün bitirilmesinin herkesin ortak dileği olduğunu ifade ederek, Hacaloğlu'nun, ''bazı milletvekillerinin Barzani ile ortak hareket ettiği'' yönünde açıklama yaptığını ve isim vermeyerek herkesi töhmet altında bıraktığını kaydetti.

'SAATLİ BOMBA'

CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen, dış baskılar ve içteki bazı çevrelerin isteği doğrultusunda af içeren bir düzenleme yapılmasının hiçbir izahı olamayacağını, hiç gecikmeden ilgili maddenin çıkarılmasıgerektiğini söyledi. Öymen, ''Neresinden tutarsanız tutun, elimizde bir saatli bomba'' diyerek, söz konusu düzenleme gündemde kaldıkça, Hükümet ve Meclis'in sıkıntıya gireceğini kaydetti. Öymen, ''Dolaylı af anlamına gelecek bir hükmü kabul edersek, kendi ayağımıza ateş etmiş oluruz'' dedi.

Yakış, komisyon üyelerine, görüşmelerin AB müktesebatıyla uyumlu şekilde yürütülmesi için uyarıda bulundu.

'ABDULLAH ÖCALAN YARARLANAMAZ'

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Niyazi Güney, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Güney, tasarıda, ''etkin pişmanlıkla'' ilgili düzenlemenin, herhangi bir şekilde suça bulaşmamış terör örgütünün kurucusu, yöneticisi ve üyeleri açısından süreli cezalara ilişkin olduğunu belirterek, Öcalan'ın, eski TCK'nın 125. maddesinden mahkum olduğunu, bunun, yeni TCK'daki karşılığının, ''devletin güvenliğine karşı suçlar'' başlığıyla 302. maddede düzenlendiğini anımsattı.

Yasalarda Öcalan'ın hiçbir etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanamayacağına yönelik düzenlemeler bulunduğu belirten Güney, ''Öcalan, vatana ihanet suçundan yargılanıp mahkum olmuştur. Hiçbir şekilde etkin pişmanlık, bu suçu kapsamamaktadır. Dolayısıyla AbdullahÖcalan'a af çıkarılması gibi bir tehlike varit değildir'' dedi.

SİLAHLI KUVVETLERİN GÖRÜŞÜ

Görüşmelerde söz verilen Milli Savunma Bakanlığı Temsilcisi Hakim Albay İsmail Hakkı Dirik, terörün önlenmesinin, AB müktesebatında yer aldığını ifade etti.

Tasarının, terör örgütünün kurucusu, yöneticisi ve üyelerinin bir defaya mahsus olmak üzere etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmasınıöngören 6. maddesinin son fıkrasının metinden çıkarılmasını istediklerini bildiren Hakim Albay Dirik, ''Silahlı Kuvvetler olarak, terörle mücadelede silahlı kuvvetler ve güvenlik güçlerinin daha rahatfaaliyet gösterebilmesi için tasarının 6. maddesinin son fıkrasının çıkarılmasının uygun olacağı görüşündeyiz'' dedi.

'İHTİYAÇTAN KAYNAKLANARAK KONULDU'


Tekrar söz verilen Güney, Dirik'in gündeme getirdiği konunun, diğer güvenlik birimleri tarafından teyit edilmediğini, ''böyle bir düzenlemeye ihtiyaçları olduğunu'' belirttiklerini söyledi. Güney, ''Etkin pişmanlık hükmü, ihtiyaçtan kaynaklanarak tasarıya konulmuştur'' diye konuştu.

AB Genel Sekreterliği ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, tasarının, avukatla görüşme ve güvenlik güçlerinin silah kullanma yetkilerini düzenleyen hükümlerinin gözden geçirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Görüşmelerden sonra, alt komisyon oluşturulması benimsendi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ankara'da Öcalan'a af tartışması
 Baykal: Bu yasa Öcalan'a af yasası
 MGK: Amaçlarına ulaşamayacaklar
 TBMM AB Uyum komisyonu alt komisyon oluşturulmasını benimsedi
 Çiçek: Böyle bir vicdansızlığı hiç kimse yapamaz
 Özel okullar tasarısı kabul edildi
 Brigitte Bardot'dan Sezer'e mektup
 Topçu Yüce Divan'da
 Umut davasına bozma istemi
 "Laiklikten ödün vermeyiz"
 Hukuk fakülteleri 5 yıl oluyor
 Fuhuş terörü nasıl olur!
 Başbakan'dan 'sakız' sanığına tam destek
 Vekile 'mayolu fotoğraf' şantajı
 AKP ile CHP'de 'Nâzım dönsün' uzlaşması
 SABAH'a 'En Has Yazar' ödülü verildi
 21 yaşındaki imam hatipliye 'çocuk mu' davası
YAVUZ DONAT
Osman Pepe: "Ümüğünü sıkacağım!.."
Çarşamba saat...
Marka tutkunu Papa
Marka meraklısı Papa 16. Benedictus'a dünyaca ünlü firmalardan...
Anadolu'nun gür sesi sustu
Davudi sesi ve özgün saz çalışıyla ekol yaratan Ali Ekber Çiçek öldü.
Bakan'dan koylara turşu benzetmesi
Bakan'dan koylara turşu benzetmesi
Koy katliamıyla ağır eleştirilerin hedefi olan Bakan Atilla Koç:...
Bağdat'tan çifte nota
Bağdat'tan çifte nota
Türkiye'nin, PKK'ya karşı Güneydoğu'ya asker sevkıyatını artırması...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu