kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Bomba atanları savcı yapın

Aslında bu kadar kaba saba, ilkel bir baskı ile ortaya çıkan tablo karşısında, yazı fazla zarif kalıyor. Şemdinli'de güpegündüz bomba atanların yakalandığı andaki görüntülerden birini "yorumsuz" olarak büyütüp koymak gerek.
Bu tür o kadar sahne gördük ki, hepsi örtüldü. Veren "rüşvet verdiğini" açıkladı ama Lockheed askeri uçak alımındaki rüşvet tek Türkiye'de ortaya çıkmadı. Darbeciler yargılanmadı. Hepimizi andıçlayanlar cezalandırılmadı.
Eşref Bitlis'in ölümü aydınlatılmadı. Sonradan bankacılığı seçen jandarma komutanı NTV'de "JİTEM yoktur" dedi, sonra varlığı ortaya çıktı, kimse utanmadı. Askeri Ceza Kanunu'nun "askerlerin siyasi demeç vermesini" yasaklayan maddesi paspasa döndü, hiçbir sivil ya da askeri hukukçu ağzını açmadı.
Susurluk Çetesi'nin belkemiğini oluşturduğu söylenen generalin maceraları Susurluk Komisyon Raporu'nda dudak uçuklatan şekilde tefrika edildiği halde kimsenin kılı kıpırdamadı.
Son olarak askerlerin işadamlarıyla birlik olup "başbakan devirmeye kalkıştıkları" birinci tanıkça açıklandı, gık çıkmadı.
Bu kadar rezalet ve skandala, "hukuk devleti" olmadığımızı ispat eden çürümüşlüğe rağmen ses çıkarmayan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Yargıtay ve Danıştay kökenli üyeleri şimdi aslan kesilmiş bulunuyor.
Neşter-1 ve Neşter-2 iddialarının üzeri örtüldüğünde, eski Yargıtay Başkanı ve Genel Sekreteri için belgeler yayınlandığında gösterilen munislikle şimdiki şiddet biraz çelişir gibi...
Köylüye dışkı yediren subaya ceza vermediği için AİHM'de mahkûm olanlar dahil kimseye böylesine bir ceza verilmezken, iddianamesinde komutan adı geçirdi diye bir savcıyı meslekten atmak ne derece "objektif, hukuksal, vicdani" gözüküyor?


Belli ki, gözlerimizin önünde cereyan eden Şemdinli olayı da Susurluk gibi kapatılacak. Meslekten atılmaya çalışılan savcının iddianamesinde öne sürülenlerin üstü örtülecek. Bomba atanları oraya kim gönderdi? Astüst ilişkisinde bu kimin sorumluluğuna girer? Bu sorular cevaplanmayacak. Tüm bunlar "nasıl olsa unutulur", "unutmazlarsa zorla unuttururuz" refleksine tabii kılınacak. Ama "ya savcı haklıysa" sorusu hep zihinlerde canlı kalacak.
Hepimiz için yazılan onca tutarsız iddianame hiçbir ceza almaz iken, söz konusu asker olunca gösterilen tepki de rejimin niteliğini ortaya koyan son belge olarak tarihe geçecek.
Savcıyı ihraç ettiniz. Peki, iddianameyi kabul eden mahkeme ne olacak? Bence HSYK mahkeme üyelerini de meslekten men ederek tutarlılığını korumalı. Ve bundan böyle de iddianamelerde asker adı geçirecek herkesin bu akıbete uğrayacağı yasalara yazılmalı.
Hukuk "askerlerin suç işlediğini iddia, hatta ima bile edemez. Eden meslekten men edilir" anlayışı yazılı hale gelmeli.
Buranın "askeri bir cumhuriyet" olduğunu, askeriye gözetiminde asla demokratikleşemeyeceğini söyleyen "İkinci Cumhuriyet"
tezlerine koyu bir düşmanlık yapanlara durumu ithaf etmek gerek. AB müzakere sürecine girmiş bir ülkede, iddianamenin mahkemede çürütülmesi gerekmez miydi? Sivil olanlar için böyle olmuyor mu? Asker olunca neden farklı olsun? Galiba temel soru da bu. Asker olunca neden farklı? Hani Anayasa'ya göre herkes eşitti? HSYK'ya Adalet Bakanı katılmamış. AB üyeliği için çabalayan bir hükümetin üstelik de Adalet'ten sorumlu üyesi toplantıya katılsaydı, bir AB ülkesinde rastlanmayacak böyle bir skandal karşısında ne yapardı? Hukuku mu savunurdu, güç dengesini mi gözetirdi? Evrensel hukuku içselleştirmek yerine kentlere karşı taşranın Haçlı Seferleri'ni yürütür gibi eşi başörtülü olmayanı yok sayan bir anlayış peşinde koşturdukları için iktidarlarında mahkemece benimsenen iddianame nedeniyle savcı ihraç ediliyor, bakan ağırlığını koymuyor.
Geçen hafta söylediğim gibi, yaşama "temel hak ve özgürlükler" üzerinden bakmak yerine "türban" üzerinden bakmanın AK Parti'yi getirdiği nokta bu işte. Benim anlamadığım şey "askeri cumhuriyet" olmamıza rağmen neden yalan söylendiği? Devlet doğrudan ve dürüstçe "Biz askeri bir cumhuriyetiz" desin, bizler de yorulmayalım. Bunu inkâr edip, fiilen buna uygun yaşanınca, garip bir durum ortaya çıkıyor. Biz de "demokratik hukuk devletinin" bu olmadığını anlatmakla ömür tüketiyoruz.
Bence "bombacıları" da savcı yapalım.
İki yüzlülükten iyice kurtulalım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 AK Parti Şemdinli'de mi vuruldu?   / 17-04-2006
 Türkiye aslında 26 yaşında...   / 15-04-2006
 Öğretmenler memur mu entelektüel mi?   / 10-04-2006
 Biz şahiniz, yok birbirimizden farkımız...   / 08-04-2006
 Küreselleşme ve liberalizm   / 03-04-2006
 Irkçılık...   / 01-04-2006
 Şimşon   / 27-03-2006
 Şemdinli'de bombaları kim atmıştı?   / 25-03-2006
 Yirmi bir küresel zengin...   / 20-03-2006
 Hışırlık barometresi   / 18-03-2006
YILMAZ ÖZDİL
Bu maçı alıcaz...
Dünyanın "en ünlü" ve "en...
MEHMET BARLAS
Siyaset de değişmeli
Önceki gün Sabah'ı ziyaret eden...
HINCAL ULUÇ
Dinlemeye doyamadığım plaklar!..
Üçü arka arkaya geldi..
FATİH ALTAYLI
Şemdinli baştan ele alınmalı
Van Cumhuriyet Savcısı...
ERDAL ŞAFAK
Okulda ölüm
Verilere göre dünyada ortalama...
MEHMET ALTAN
Bomba atanları savcı yapın
Aslında bu kadar kaba saba,...
Mahmud Abbas: Erdoğan'ı ben cesaretlendirdim
Yarın Türkiye'ye gelecek olan Filistin lideri Mahmud Abbas, Hamas...
Jintao'nun ziyareti gaflarla gölgelendi
Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun, ilk kez gerçekleştirdiği Amerika...
Bir sezona bedel
Bir sezona bedel
Bugün 19.00'da Türkiye'de nefesler tutulacak. Herkes F.Bahçe-G.Saray...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu