kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
  » Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Futbolda sendikalaşma hazırlığı
Futbolda sendikalaşma hazırlığı

Futbol Federasyonu Araştırma-Planlama-Eğitim ve Geliştirme Başkanı (AR-PEG) Gündüz Tekin Onay, futbolcularla beraber antrenörlerin sendikalaşması için de çalışma içinde olduklarını söyledi.

Onay, yaptığı açıklamada, ilgili sendika başkanlarıyla görüştükleri, Türk-İş ile 2 yıldır bu konuda işbirliği içinde olduklarını belirterek, futbolcuların sendikalaşmasının yanısıra antrenörlerin de sendikalılaşması için yardım istediklerini söyledi.

Antrenörler olarak oda statüsüne tabi olmak ya da sendikalaşmak için uzun süredir uğraş verdiklerini
ifade eden Onay, derneklerine kayıtlı olmayan bir antrenörü kontrol etmenin mümkün olmadığını, hukukçularla görüşerek bu sorunu bir çözüme kavuşturmak istediklerini belirtti.

Futbolcuların sendikalılaşmasıyla ilgili bir kanun değişikliğinin söz konusu olduğunu belirten AR-PEG Başkanı Onay, şunları söyledi:''Antrenörler için böyle bir kanun değişikliği söz konusu değil ama Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kanun değişikliği için çalışma bakanıyla görüşeceğini bize iletti.

Hakan Şükür ve Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Turgay Şeren'le konuştum. Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy da yetki verdi. Hukukçularımız, İngiltere ve İtalya'daki sistemi inceliyor. Yoğun maç trafiği geçtikten sonra, önce 4 büyük kulübün takım kaptanı, Turgay Şeren ve Türk-İş ile bir araya gelinecek. Daha sonra da diğer takımların kaptanlarını bir araya getireceğiz.''

Çalışma Bakanlığı'na kanun maddesinin değişimiyle ilgili mutlaka bir görüş bildirmeleri gerektiğini belirten Onay, ''Türk-İş bize bu konuda destek verecek. Çalışma Bakanı da futbol sevgisi ile dolu bir insan. Bize yardımcı olacağına eminim'' dedi.

Sendikanın ne getirip, ne götüreceğini net bir biçimde bilemeyeceğini ifade eden Onay, çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.Futbolcuların sosyal güvenliği için Futbol Federasyonu Vakfı'nı kurduklarını ve burada 30 milyon YTL'den fazla para biriktiğini, 2011 yılından sonra da 10 yılını dolduran futbolcuların bu parayı kullanabileceklerini belirten Onay, şöyle dedi:

''Futbol Federasyonu sendikalaşmanın içinde olmayabilir ama oyuncuların sosyal güvenliği için 4 senedir bu çalışmayı yapıyor. Biz bu çalışmayı iyi tanıtamadık ama futbolcuların sosyal güvencesini kontrol altında tutacak mekanizma iyi bir şekilde çalışıyor. TFF Vakfı'nda biriken para 2011 yılından sonra futbolculara dönecek. Nasılki memurlar, işçiler kendi sandıklarından para kullanıyorsa futbolcular da bu şekilde alacaklar. Futbolcular eğer isterse büyük bir genel kurul çatısı altında karar alıp bu parayı başka şekilde de kullanabilir. Huzur evi açabilir ya da bir yatırıma dönüştürebilir.''

Kulüp patronlarının bu işe sıcak bakacaklarını sanmadığını belirten Gündüz Tekin Onay, ''Futbolcu ve antrenörlerin sendikalı olmasına tabi ki kulüp patronları sıcak bakmayacaklar. Asıl patron TFFde olsa kulüplerin kontrolü altında işleyen bir mekanizma var'' dedi. ''Ortaya bir Galatasaray tablosu çıktı. Profesyonel oyuncuların para alamadıklarını ve zor şartlar altında yarıştıklarını gördük'' diye Onay, şöyle konuştu:

''Daha güç durumda olan ve bugün basına yansımayan kulüpler var. Profesyonel adı altında yaşayan 2., 3. lig kulüplerini incelediğiniz zaman, bu kulüplerde profesyonel futbol yaşantısına devam edenlerin asgari ücretli işçi konumunda olduklarını görürsünüz. İşçiler, şartlarne olursa olsun belirli bir bütçeyle yaşama şansına sahipler ama futbolcuların öyle bir şansı yok. Maçların sonuçlarına ve kulüplerin yönetimine bağlanmış. UEFA kriterleri Avrupa kupalarına katılacak takımları ilgilendiriyor. Bu kupalara katılacaklarla ilgili kriterler olmazsa olmazlarla sınırlandırılmış. Bu kriterlerin hepsini uygulayacağım diye bir şey yapamazsınız ama Futbol Federasyonu olarak biz her kulübü asgari kriterlerle birleştirecek bir tanımlama getirmekmecburiyetindeyiz.''

Hiç bir kulübün sendikalaşmaya karşı gelmemesini isteyen Gündüz Tekin Onay, ''Biz oyuncuları kontrol edemeyiz, oyuncular kafası kızarsa grev yapar demesin. Eğer, kulüpler sorumluluklarını yerine getirirse (ki şemsiye onlardır, merkezi de futbolcudur), daha güçlü, güvenli bir futbol topluğu oluruz. Ben ileriye karamsar bakmıyorum ancak kulüp patronlarının da konuya sıcak bakacaklarını sanmıyorum'' diyerek sözlerini tamamladı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Fenerbahçe finalde: 3-0
 Deniz Barış özgür
 Tarihi derbinin hakemi kim olacak?
 Shearer'dan futbola erken veda
 Galatasaray adasına kavuştu
 Hido'dan 32, Memo'dan 17 sayı
 Mansız Dubai yolcusu
 İşte formül: 4x3=17
 Sadece Fener başardı
 Şampiyonluk için gidiyoruz
 En fakiri F.Bahçe!
 Derbiden önce kostümlü prova
 6 bira içti, idmanı Şaş'ırdı
 G.Saray ipi göğüsler
 Terim'e kırgınım
 Kızdık!.. Biz de Rumlarla oynarız
 Anadolu Kontenjanı!
 Beşiktaş'tan Nobre'ye mesaj: Seni istiyoruz
 Fener acil disipline
 'İşi bilen şampiyon olsun'
 Tümer yine yok
 Ailton müjdesi
 Arapsaçı gibi
 Bir yudum sevgi!
 Büyükler farklı kazandı
 Mehmet Okur play-out oldu
 Hâkimiyetimi kaybettim
 Bursa süper gibi
 Favori Dereli plase Çakır
 Suçladı ve bıraktı
 'Önce Kadıköy'e bakın'
 G.Saray'ın yarısı idmana çıkamadı
 Süper Lig Panoraması
 Günün içinden
 İddaa sonuçları
ÖMER ÜRÜNDÜL
Daum'dan harakiri
Fenerbahçe, Daum'un hatalar yaptığı...
MURAT DEMİRYAS
Kim kazanır?
Son dönemde basınımızda geleceğe yönelik...
'Apo'nun asılmasını MİT raporu engelledi'
'Apo'nun asılmasını MİT raporu engelledi'
Özkan, Devlet Bahçeli'yi idamdan vazgeçme konusunda ikna etmelerini,...
Yurttan kaçıp fuhuş batağına saplandılar
Yurttan kaçıp fuhuş batağına saplandılar
Yetiştirme Yurdu'ndan kaçan 16 ve 17 yaşındaki iki kız fuhuş...
Shakira tribünlere oynayacak
Shakira tribünlere oynayacak
Almanya'nın ev sahipliği yapacağı 2006 Dünya Kupası'nın final maçında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu