|
Fasulyenin iyisi böyle olur
|
|
- Fasulyede bizim de anlayabileceğimiz ipuçları var mı? - Örneğin bir fasulye eğer mat görünüşlü değil, canlı beyaz renkteyse yeni mahsuldür. Hafif sararmış, rengi matlaşmışsa eski mahsuldür. Ürün açıkta satılıyorsa, fasulyeyi ortadan ayırdığınız zaman eğer orta tabakası sararmışsa, o eski mahsuldür. Böbreğe benzeyen fasulyenin göbeğine, filizlendiği yere bakarsınız. Çevresinde sarı halka oluşuyorsa, eski mahsuldür. Bir de eğer rengi biraz siyahımsıysa, o ürün de ıslaktır, rutubetlidir, su çekmez. Fasulyede bir de içi olmamış tam dolgunlaşmamış taneler vardır. Suya konduğu zaman suyun üzerinde kalır. O taneler su çekmez, pişmez.
- Bize biraz daha ipucu verir misiniz? - Erzincan'la Konya'nın fasulyesi böcek yapmaz ama mesela Biga'nın, Gönen'in fasulyesinin, nohudunun çabuk tüketilmesi lazım. Onlar 4-5 ay geçtikten sonra böceklenme yapar. Eğer yazın naylon paketin içinde pirinci tutuyorsanız ve böcek yapmıyorsa, işte o zaman korkun. Çünkü böceklenmemesi için özellikle ithal pirinçlere Türkiye'de ve dünyada yasaklanan ama üretimi devam eden, kanser yapan ilacı basıyorlar. Tüketicimize, yazın pirinci ihtiyacınız kadar alın, poşetinden ayırıp bez torbanın içerisine koyun diyoruz; çünkü hava alması lazım. Bir de güneş ışığı almayan, serin, kuru yerde muhafaza edin diyoruz. Pirinçte olduğu gibi fasulyede de nohutta da aynı.
- Mercimekte durum nasıl? - Eğer içerisinde kahverengi taneler varsa bu ürün eski mahsuldür veya yağmur yemiştir, bir türlü pişmez. Barbunya da fasulye gibi eskidikçe parlak rengini kaybeder; bir de elinize alıp ovaladığınızda kabuğu dökülüyorsa, eski üründür.
|