kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İSTANBUL HAYRANI Dış Haberler Muhabiri Bilge Eser’in sorularını yanıtlayan Blix, Topkapı Müzesi’ni baştan sona gezdim. Ancak bir önceki gelişimde gördüğüm duvarlardaki antika halıları göremediğime üzüldüm. İznik çinilerine hayran kaldım. İstanbul, dünyanın en güzel kentlerinden biri. Birçok ülke gezdim, ama buranın havası, insanları, yemeği benim için çok özel dedi.
ABD İncirlik'ten vurmaz
Hans Blix

ABD intikam istiyor

Eski BM silah denetçisi Blix SABAH'a konuştu: ABD, 1979 elçilik baskınını unutmadı İran'a baskısı bu yüzden.

Hans Blix'e göre Washington, Tahran'dan 79'un rövanşını almak istiyor: "Kuzey Kore 'Nükleer silahım var' diyor. Ama Amerika ilgilenmiyor! İran'ı sıkıştırmasının altında büyükelçilik baskınının acısı var. ABD olayın travmasını atlatamadı."

İNCİRLİK'TEN VURMAZLAR
"İran dünya barışına tehdit mi? Kimse çıkıp bunu söyleyemez. Eğer Amerika İran'ı vurmaya karar verirse bunu İncirlik Üssü'nden yapmaz. Körfez'de konuşlanacak savaş gemilerini kullanır."


ABD İncirlik'ten vurmaz

Eski BM silah denetçisi lideri Hans Blix: "Nükleer bombası olduğunu defalarca söyledi ama kimse Kuzey Kore'yi BM'ye götürmüyor. ABD baskısının nedeni, İran'daki 1979 elçilik baskını".

İran ile Amerika'nın "restleşmesinin" doruğa çıktığı bugünlerde dünya nefesini tutmuş Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden çıkacak kararı bekliyor. Üç yıl önce Irak'la benzer bir sürecin yaşandığı günlerde BM silah denetçileri şefi olan Hans Blix, savaş arifesindeki ülkede kitle imha silahı bulamadıklarını açıklayarak gündeme oturmuştu. İran'ı da çok yakından tanıyan Blix'le Türkiye ziyareti sırasında bölgedeki son olayları, ABD'nin olası İran planlarını ve Türkiye'nin olası rolünü konuştuk. İşte Blix'in yanıtları:

Türkiye, görüşmelere
doğrudan katılmasa da önemli bir BM üyesi. İran'ın komşusu. İran ikna edilirse en az Rusya, Çin kadar çıkar sağlayacaktır. Kesinlikle askeri seçenekten uzak durulması için çalışmalısınız. Hem askeri, hem de yaptırım kararlarına şüpheci yaklaşın. Eğer ABD vurmaya karar verirse, İncirlik'i kullanmak istediğini sanmıyorum. Türkiye'ye gelene kadar Körfez'de bir sürü savaş gemisi var. Üsler yerine bu gemileri kullanır. Ancak yine de saldıracağını sanmıyorum.

'SABOTAJ KORKUSU VARDIR'
BM'nin barışa tehdit, barış ihlali veya saldırı teşebbüsü halinde yaptırım alma hakkı vardır. Peki İran, dünya barışına bir tehdit oluşturuyor mu? ABD evet, dünya ise kanıtlanmadı diyor. Hiç kimse çıkıp da İran'ın bir tehdit oluşturduğunu söyleyemez. Eğer gerçekten isterse İran'ın nükleer geliştirmesine daha yıllar var. CIA'ye sorarsanız beş der, İsrail'e sorarsanız iki. Bana soracak olursanız daha birkaç yıl veririm.

İran'ın nükleer silah geliştirdiğine ilişkin sadece ikinci derece önemli kanıtlar var. Meksika'nın da petrolü var ama İran'ın nükleer programını 20 yıl gizlemesi şüphe uyandırıyor. Bunun nedeni sabotaj korkusu olabilir. Tahran nükleer merkezlerin yerini açıklarsa tarafından vurulabilirdi.

'SADDAM FARKLIYDI'
Saddam'ın niyeti kendini İsrail'e karşı korumak değil, bölgede yayılmaktı. Önce İran'a saldırdı, sonra Kuveyt'e. Belki Suudi Arabistan'ı da vuracaktı. Tahran, Irak'ın nükleer silaha doğru yürüdüğünü biliyordu ve kendini tehdit altında hissediyordu. Bugünse aynı yerde ABD askeri var.

ABD, dünyanın İran'la ticaretini durdurmak için BM'den yeşil ışık almak isteyecek. Sonra da askeri önlemleri gündeme getirebilir. İstediğini alamazsa büyük patronun ortaya çıkıp şöyle deme olasılığı çok yüksek: Güvenlik Konseyi gereksizdir. Bize yardımcı olmuyor. Bu yüzden de BM'yi unutup tek taraflı bir şeyler yapmak zorundayız."

'TEPKİ ÇOK BÜYÜK OLUR'
Her ne olursa olsun BM'nin yaptırım kararı almasının hiçbir yasal dayanağı yok. Böyle bir karar, Konsey'in gücünü kötüye kullanması demektir.

Bana göre nükleer bir saldırı ihtimali çok zayıf. İran'daki hedeflere füze yağdırmaya başlarsa, eminim ki ilk göreceğimiz İran halkının ABD'ye karşı milliyetçi çatı altında birleşmesi olacak. Ortadoğu'da hala Amerika yanlısı olanlar kaldıysa onlar da ayaklanır. Tepki Irak'takinden çok daha güçlü olur.

Olaya bir de İranlılar'ın cephesinden bakın. Kim kimi tehdit ediyor? İranlıların yanı başındaki Irak'ta 130 bin Amerikan askeri var. Afganistan, Pakistan, Tacikistan'da üslerini görüyorlar.

IRAK'TA SİLAH YOKTU'
Amerika, 20 yıldan fazla süredir bir kez bile oturup İran'la konuşmadı. Kuzey Kore defalarca elinde nükleer bomba olduğunu açıkladı, ama hiç kimse bu ülkeyi BM'ye getirmekten söz etmiyor. Hatta iki ülke arasında görüşmeler sürüyor. ABD'nin Tahran'ı sıkıştırmasının altında bana göre 1979'daki büyükelçilik baskının acısı var. ABD bu oayın travmasını atlatamadı.

Washington'a nükleer devletlerden arınmak gerektiği konusunda katılıyorum. Ancak nükleer güçlerin kendileri de silahsızlanmalı. Oysa ki en çok nükleer yola başvuran ABD'nin kendisi.

Saddam döneminde 500 yeri inceledik. Gizli yerleri bile gezdik. Mayısa kadar dayanabilseydi, raporumuzu sunacaktık. Çünkü Irak'ta kitle imha silahı yoktu.

BİLGE ESER


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Guantanamo'daki 'sorguya' katılmış
 Fransa'nın 'pedofili utancı'
 Filistin'e Rusya mali yardımı
 Libya'da "barış konseri"
 Ahmedinecad 'persona non grata'
 Görmeden rekor kırdı
 Bosna Hersek'te "piramit avı"
 Sigaraya plajda bile yasak geldi
 Seks yap, golf şampiyonu ol!
SOLİ ÖZEL
Yeni savaş alanı (2)
ABD'nin Irak Savaşı, bu savaşı...
Düğümü Rüştü çözdü: 5-3
Düğümü Rüştü çözdü: 5-3
Fenerbahçe, gelecek hafta ligin düğümünü çözmesi beklenen G.Saray...
Hoparlörden terör anonsu
Hoparlörden terör anonsu
Maç sonu, stat hoparlöründen "Lay lay Kanarya olamazsın şampiyon"...
Millet sizi affetmez bunu sakın unutmayın
Millet sizi affetmez bunu sakın unutmayın
Cumhurbaşkanı Sezer'in irtica, kadrolaşma, yargıda siyasallaşma...
Milyonlar yatırıldı soyguncuya yaradı
Kocaeli'ne 2004'te yapılan ama hiç kullanılmayan havaalanında...
Kızınız öldü, bize 11 bin YTL verin!
Seval trenden düşüp can verdi. Bilirkişi 'kapı bozuk' dedi. Ancak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu