kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Akkuyu'dan vazgeçmiş değiliz"
'Sinop kıyılarında nükleer bacalar görmek istemiyoruz'
Türkiye'nin nükleer enerjiye ihtiyacı yok

"Akkuyu'dan vazgeçmiş değiliz"

Kamuoyunda Sinop'ta nükleer santral kurulması konusuna yoğun tepkiler gelirken, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Çakıroğlu, ''Sinop'la ilgili çalışmalar sürüyor. Mersin Akkuyu'dan da vazgeçmedik. Her an bir nükleer santral kurulması mümkün'' dedi.

SIKIŞIRSAK AKKUYU ELİMİZDE

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, nükleer santral konusunda, ''Sinop'la ilgili çalışmalar devam ediyor, karalılık Sinop yönünde. Ama eğer zamana sıkışırsak Akkuyu elimizde'' dedi.

TAEK'de bilim adamlarıyla yapılan Nükleer
Zirve sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu,
nükleer santral konusunda Sinop'ta şu ana kadar bir ''ön etüd'' yapıldığını, burada 60 bin dönümlük bir arazi bulunduğunu, fakat nükleer santralin yapılacağı noktanın henüz belirlenmediğini kaydetti.

''En iyi nokta neresi, bu henüz belirlenmedi'' diyen Çakıroğlu, Sinop İnceburun'un jeoteknik açıdan, lokasyon olarak uygun olduğunu,
fakat 11-12 ay sürecek bir çalışmanın ardından ''santralin yapılacağı noktanın'' belirleneceğini söyledi.

Nükleer santral için Mersin Akkuyu'da da lisansı alınmış bir yer bulunduğunu hatırlatan Çakıroğlu, ''Akkuyu'dan vazgeçilmiş değil,
burası lisanslıdır, her an için burada bir nükleer santral kurulması mümkün'' dedi.

Şu anda Sinop'un lisanslanabilirliğine bakıldığını anlatan Çakıroğlu, ''bir ülkede nükleer santraller bir yerde toplanır'' diye bir kuralın olmadığını, ABD'de 105 santral varsa bunların en az 100'ünün değişik yerlerde olduğunu söyledi. Çakıroğlu, şöyle konuştu:

''Türkiye koskocaman bir ülke. Türkiye'nin 5'ten fazla yerde nükleer santrali olabilir, bunda hiç bir mahsur yoktur. Nükleer santraller paket halinde artık neredeyse yakında şehirlerin kenarına kurulacak.''

Sinop'un değişmesi diye birşeyin olmadığını, Sinop'la ilgili çalışmalar devam ettiğini, kararlılığın da Sinop yönünde olduğunu belirten Çakıroğlu, ''Ama eğer zamanı sıkışırsak Akkuyu elimizde'' diye konuştu. Çakıroğlu, devamla şöyle konuştu:

''Mesela özel sektöre açtık, özel sektörümüz gelirse yarın (bana yer verin, ben başlayacağım) derse Akkuyu hazır. Ben onu söylemek
istiyorum. Yani (bir sene bekle, biz Sinop'u lisanlayacağız) demeyeceğiz, o açıdan söylüyorum. Akkuyu lisanslıdır ve inşaat hazır haldedir, bunu demek istiyorum.''

Çakıroğlu, Sinop'un lisanlandırılmasının 11-12 ay olarak hesap edildiğini vurguladı.

''AKKUYU'DA BİR DİRENÇ VARDI'

Gazetecilerin ''Hazır lisanslı bir yer varken, neden Sinop'un 11-12 ay lisanlandırılması için uğraşılacak?'' şeklindeki soruları
üzerine Çakıroğlu, turizm bölgesi de olması nedeniyle Akkuyu'ya karşı bir direnç olduğunu, bir alternatife bakmak gereği duyulduğunu
kaydetti.

Türkiye'nin, birden fazla nükleer santral kurabileceği yeri bilmek mecburiyeti olduğuna işaret eden Çakıroğlu, ''İkinci de uğraşılacak,
üçüncü de uğraşılacak, bunu bekleyin. Bu gerekli birşeydir'' dedi.

Nükleer santral yapımının kaç yıllık bir süreç olacağı yönündeki sorular üzerine Çakıroğlu, nükleer santral inşaat sürecinin 60 ay
civarında olduğunu, lisanslama ve finans konularının değişik zamanlar aldığını bildirdi. Çakıroğlu, ''Yani 5-7 yıl arasında değişebilir''
dedi.

''WESTINGHOUSE'I DAVET ETTİK''

''(Son durumda Japonların kontrolündeki) Westinghouse ile ilgileniyor musunuz?'' şeklindeki soru üzerine Çakıroğlu, söz konusu
firmayı davet ettiklerini, firma temsilcileri gelirse Westinhouse'ın teknolojisinin değerlendirilmesinde fayda gördüklerini bildirdi.
''Bu firma dışında başka firma var mı'' sorusuna TAEK Başkanı, ''Kanadalılar var, Fransızlar var, Ruslar var, Koreliler var, bunlarla
görüştük'' diye konuştu.

Çakıroğlu, teknoloji açısından Hindistan'la ilgilenmediklerini, çünkü Hindistan'ın pazarlayabileceği bir teknolojisinin bulunmadığını,
Hindistan ile araştırma-geliştirme (ar-ge), toryum gibi konularla görüşebileceklerini kaydetti.

TAEK Başkanı, ''Kafanız belki karışıyor ama resim büyük. 2015 yılına kadar bir süreci tanımlıyoruz. Bu yıla kadar inşallah Türkiye
kendi santrallerini tasarlayabilir hale gelecek'' dedi.

SİNOP'TA NÜKLEER SANTRALE TEPKİ

Öte yandan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Sinop'ta nükleer santral kurulacak olmasını eleştirdi.

Elektrik Mühendisleri Ankara Şubesi'nden yapılan açıklamada, hükümetin ''nükleer enerjiye geçiş'' projesi üzerindeki çalışmaları sonuçlandırma aşamasına geldiği, Türkiye Atom Enerjisi'nin 43 kritere göre 8 yer belirlediği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise Sinop'uaçıkladığı hatırlatıldı.

1800 megavat kurulu güçte ve 2,7 milyar dolara malolacağı belirtilen tesisin, sonrasına ve getirilmesi planlanan alım garantisinin ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceği savunulan açıklamada, ''doğalgazlı santrallerde yaşanan alım garantisinden kaynaklanan üretilemeyen enerjinin de ödenmesi sorunları, bu kez daha da büyüyerek karşımıza çıkacaktır'' denildi.

Açıklamada, insanlığın en kirli bulduğu enerjinin ''En temiz'' enerji olarak sunulmasını şaşkınlıkla izlendiği ve Çernobil faciasınınyıldönümü olan 29 Nisan'da Sinop'ta bir miting düzenleneceği kaydedildi.

ÇEŞİTLİ FİKİRLER

Bazı sivil toplum örgütleri Sinop'a santral kurulmasına karşı çıkarken, çok sayıda Sinoplu da güvenli bir santralin kente ekonomik canlılık kazandıracağına inanıyor.

Sinop, nükleer santral için önerilen 8 bölge arasından kuruluş için öne çıkmasının ardından bir anda dikkatlerin üzerinde yoğunlaştığı yer haline gelirken, kente nükleer santral kurulması da çeşitli çevreler de farklı şekilde yorumlanmaya başlandı.

Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer bu konuda hiç kimsenin tam olarak bilgi sahibi olmadığını, olayın kente ne gibi getirisi olacağının ise iyi bilinmediğini söyledi.

Çevresel şartlar açısından nükleer santral kurulmasına taraf olmadığını ifade eden Yılmazer, hükümetin bu kararı alırken çeşitli ihtimalleri göz önünde bulundurduğunu da bildirdi.

Bu nedenle hem Sinop, hem de ülke için sonucun iyi olmasını umut ettiğini belirten Yılmazer, ''Ülkemize, ilimize hayırlı olmasını diliyoruz'' dedi.
Sinop sakinlerinden ve Sinop'ta uzun yıllardan bu yana eczacılık yapan Ata Ünlü, santralin Sinop'a ekonomik açısından katkı sağlayacağına inandığına belirterek, ''Köylerde mezar kazacak genç kalmadı. Hepsi göç etti. Bu nedenle ben kurulmasından yanayım'' dedi.

Öğretmenlik yapan Aysun Ergen de santralin kurulmasından yana olduğunu belirterek, ''Ekonomik açıdan Sinop kalkınacak yeni iş sahaları, yeni yatırımlar olacak'' diye görüş bildirdi.

Kızılay Sinop Şube Başkanı Osman Cengiz ise tek endişelerinin santrali teknolojisi konusunda olduğunu vurgulayarak, yeni teknoloji ile kurulacak bir santralin kurulmasına taraf olduğunu söyledi.

'ŞANS BİZE GÜLDÜ'

Sinop'ta yayın yapan yerel gazetelerden ''Haber 57''nin imtiyaz sahibi Osman Aksu da, Sinop'a santral kurulmasından yana tavır aldıklarını bildirdi.

Santral kararının açıklandığı günün ertesinde ''Şans bize güldü'' manşetiyle yayınlanan gazeteye çok sayıda olumlu tepki geldiğine belirten Aksu, ''Gazete yayınlandıktan sonra arayanlar bizi tebrik etti. Çünkü biz santralin Sinop'a olumlu katkısı olacağına inanıyoruz'' dedi.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Nükleer reaksiyonlarla ilgili uzman Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu Sinop'un çeşitli kriterler açısından uygun bir yer olduğunu söyledi.

Nükleer santral kurulacak bölgelerde uluslararası standartlara göre 43 kriter bulunduğunu ifade eden Okumuşoğlu, bunlara en yakının Sinop'ta olduğunu kaydetti.

''Sinop'a nükleer santral kurulması kendi halinde kalmış bir Sinop'un canlanması açısından önemli'' diyen Okumuşoğlu, enerji konusunda gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabilmek için bu yatırımın gerekli olduğunu savundu.

Nükleer santral kurulmasına sadece enerji açısından bakılmaması gerektiğini de bildiren Okumuşoğlu, ''Sinop dünya haritasında ismi olan bir marka haline gelecek. Burada sadece enerji olarak değil, yan ürünler acısından da çeşitli çalışmalar için zemin oluşturulacak'' diye konuştu.
Nükleer kazalarla ilgili 2 örnek nedeniyle insanların bu yatırıma karşı çıktıklarını da anlatan Okumuşoğlu, bu tür yatırımlarda sadece oülkenin denetiminin söz konusu olmadığını, uluslararası ilgili kuruluşların da korumasının bulunduğunu belirterek, güvenlik açısındangereken her tür tedbirin oluştuğunu söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "AKP'de etnik milliyetçilik yok"
 Büyükanıt'tan şehit babasına hediye
 KKTC'de İKÖ desteği memnuniyeti
 ABD ile helikopter krizi
 Belge, bilgi, isim varsa bildir
 Erdoğan'ın elini sıkmadı
 Claudia Roth'tan Erdoğan'a: DTP ile görüşün
 İKÖ'de çeviri skandalı
MUHARREM SARIKAYA
Sezer'in çıkışı, ibadete bakışı
Cumhurbaşkanı Ahmet...
YAVUZ DONAT
Bir özel dünya
Perşembe saat 12.30... Milli...
'Biraz şerefleri varsa Almanya'yı terk ederler'
Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı, Hatun Sürücü'yü 'batılı yaşam tarzı'...
Hülya'yı tokatlamak istiyorum
Çocuklarının velayeti için mahkemeye gelen şarkıcı Rafet El Roman...
Tuzla'da yeni variller bulundu
Tuzla'da yeni variller bulundu
Tuzla'da zehirli atık dolu varillerin çıkarıldığı Hazine arazisinin 1...
Yumurtaya 14 ay ceza
Yumurtaya 14 ay ceza
Başbakan Erdoğan'a boyalı yumurta atarak protesto eylemi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu