kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Novartis: Açıklamalara açıklık getirilsin
Tuzla'da 100 varil daha bulundu
Pepe: İncelemeler sürdürülüyor
Novartis: Açıklamalara açıklık getirilsin
İlaç ve kimya sektörüne gözaltı
Kocaeli'nde 3 yılda 158 çevre cezası kesildi
Birpınar: Varillerin bölgeden temizlenmesine pazar günü başlanacak

Novartis: Açıklamalara açıklık getirilsin

Novartis Türkiye Başkanı Altan Demirdere, Tuzla'da bulunan atık varilleriyle ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin bir an evvel açıklamalarına açıklık getirmesi ve kimsenin zan altında kalmaması gerektiğini belirterek, ''Elmalarla armutları aynı kefeye koyup firmalar zan altında bırakılmamalı'' dedi.

Novartis Türkiye'nin 10. yılı nedeniyle Swissotel'de düzenlenen törende soruları yanıtlayan Demirdere, Tuzla'daki olayın ortaya çıkartılarak bir an önce afişe edilmesi gerektiğini söyledi.

Demirdere, olayı tek kelime ile
''rezillik'' olarak niteleyerek, ''Çevre katliamı diyebilirim. Yapılması gereken belli. Bu atıkların son derece sıkı kontrol içerisinde belirlenmiş ve onaylanmış yerlerde yakılması ve imha edilmesi lazım'' diye konuştu.

Demirdere, Türkiye'de bunu yapan bir tek yerin İzmit'teki İZAYDAŞ olduğunu hatırlatarak, ''Bunun belirli bir maliyeti var. Çevreyi kirletmeden imha edilmesi lazım. Bu maliyeti de firmalar seve seve üstlenmeli'' dedi.
Gerek Sandoz, gerekse Novartis'in atık maddelerini İzmit'e gönderdiğini, orada kontrollü olarak yakıldığını, bunun kaydının tutulduğunu, belgelerinin de arşivlendiğini dile getiren Demirdere, şöyle devam etti:
''Çevre Bakanı bir an evvel açıklamalarına açıklık getirmeli. Kimse zan altında kalmasın. Varillerde bulunan atık madde ilaç da, kimya da, zirai de, gıda da olabilir. Atıklarda bulunan aktif madde her yerde kullanılıyor. İlaç gündemde olduğunu için patladı. Atıklar ilaçtan kaynaklanmayabilir. Bir an önce açıklık getirilmeli. Bizim de sabrımız taşıyor. Elmalarla armutları aynı kefeye koyup firmalar zan altında bırakılmamalı.''
Demirdere, sadece ilaç sektöründe değil diğer sektörlerin de atık sorununun bulunduğunu, bu atıkların kontrollü bir şekilde yakılarak karbon, kömür ve oksijene çevrildiğini, daha sonra doğaya verildiğini söyledi.

'BUNLARI ALLAH'IN BİR KULU GÖRMEDİ Mİ?'

Atıklarla ilgili çeşitli spekülasyonların yapıldığını da hatırlatan Demirdere, 1000 tane bidon için 50 tane kamyon lazım. Bunları Allah'ın bir kulu görmedi mi? Ben çok merak ediyorum'' dedi.

Demirdere, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin ''açgözlü sanayici'' sözlerini de eleştirerek, ''Bunun ismini verin. Herkesi zanaltında bırakıyorsunuz. Birçok spekülasyon çıktı. Hatta yurtdışından firmaların bu atıkları Türkiye'ye gönderdiği söyleniyor. Yakında isim açıklığa kavuşmazsa, 'Türkler uzaylılarla anlaştı uzaylılar buraya koydu' diye spekülasyonlar da çıkabilir. Bu işi çok uzatmamak lazım'' diye konuştu.

''Atıkları bırakan kişi ya da firmanın bir an evvel bulunması, afişe edilmesi ve ceza verilmesi gerektiğini'' yineleyen Demirdere, atığın yakınında bulunan firmaların tartışmaya konu edilmemesi gerektiğini söyledi.

Demirdere, atıkların bertarafı konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı'nın denetimler yaptığını da hatırlatarak, bu atıkların orayanasıl gömüldüğünü bilmediğini sözlerine ekledi.


ÜNİFAR: ATIKLARLA HİÇBİR ALAKAMIZ YOK

Ünifar Kimya Sanayi AŞ Genel Müdürü M. Ferhat İlhan, İstanbul'un Tuzla ilçesinde bulunan tehlikeli atık varilleriyle ilgilerinin bulunmadığını bildirdi.

M. Ferhat İlhan, fabrikada düzenlediği basın toplantısında, Gebze'nin Şekerpınar Beldesi'nde kurulu üretim tesislerinde, ilaç hammaddesi üretildiğini ve fabrikanın ÇED, atık su deşarj izni, emisyon raporu, tehlikeli atık bertaraf raporları çerçevesinde hiçbir eksiği bulunmadığını belirtti.

Firmanın adının, bilinçli ya da bilinçsiz olarak, İstanbul Tuzla'da doğaya terkedilmiş olarak bulunan tehlikeli atık varilleriyle birlikte anıldığına işaret eden İlhan, ''Tuzla'da terkedilmiş olarak bulunan, kanserojen fenol maddesi ihtiva eden varillerin içerdiği maddeler ile firmamızın hiçbir alakası yoktur'' dedi.

Ünifar Kimya Sanayi AŞ'nin üretim yöntemlerinde kanserojen özelliklere sahip fenol ve fenol türevi üretimi hiçbir basamakta kullanılmadığını ifade eden İlhan, şunları kaydetti:
''Bu nedenle, fenol ve türevleri hiçbir şekilde firmamız tarafından, üretim amacıyla satın alınan ve ithal edilen bir malzeme değildir. Üretim aşamalarımızdaki ürünler, yan ürünler ve atıklar arasında da, fenol ve fenol türevleri oluşmamaktadır. Dolayısıyla Tuzla'da gömülü bulunan kanserojen atıklarla da hiçbir bağlantımız da yoktur.

Ünifar'ın bir çevre yönetim sistemi ve bir atık toplama planı vardır. Bu doğrultuda tüm atıkları Çevre Bakanlığı'ndan lisanslı geri kazanım ve bertaraf firmalarına verilmektedir. Bu zehirli atıklar, sizler gibi, başta ben olmak üzere tüm Ünifar çalışanlarınca da tepkiyle karşılanmaktadır.''

Durumun açıklığa kavuşturulması için Sağlık Bakanlığı'na başvurduklarını bildiren İlhan, Kocaeli Valiliği, Tuzla Savcılığı, TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi'ni tesislerde inceleme yapmaya davet etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Mardin'de bir er şehit oldu
 "Terör örgütü bizi kandırdı"
 ABD Türk gümrüklerini kontrol edecek
 Batıda yağış uyarısı
 İDO'dan deniz kirliliğine karşı ''yüzer bariyer''
 Poligonlar vatandaşa açıldı
 Tuzla'da yeni variller bulundu
 Yumurtaya 14 ay ceza
 Kül ve gözyaşı
 Şehit abilerine selam durdular
 Atama tamam ama ameliyat yok
 Formula 1 pistine komşu F tipi cezaevi
 İstanbul'da fuhuş Diyarbakır'da terör hutbesi
 Komisyonda PKK tartışması
 Ağca: Dünyanın bana ihtiyacı var
 Danimarka elçisi: PKK teröristtir
 İnsan hakları örgütü temsilcisi sınır dışı
ALİ KIRCA
Mağdur olmanın dayanılmaz çekiciliği!
Bu ülkede haklı...
YILMAZ ÖZDİL
Yurtsever
Bakın dikkat edin...
Son günlerde bir panik...
ERGUN BABAHAN
Fenerbahçe ve şampiyonluk
Bu yıl lig gerçekten keyifli...
MEHMET BARLAS
Bilgisiz, iletişimsiz, katılımsız demokrasi...
BALÇİÇEK PAMİR
Sende çok para var
Adamla kadın 10 yıllık evli. Adam...
UMUR TALU
Acının satır arası
Bu işi yaparken, aklınızı,...
FATİH ALTAYLI
Başbuğ Erdoğan mı?
Aslına bakarsanız, AK Parti Hükümeti,...
ERDAL ŞAFAK
İnsan ve dinozor
Monaco Prensi 2'nci...
Filistin barışına katkı!
50 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin adamı olan Bill...
11 Eylül pilotu: Uçakta bomba var
Terörist: Oturun, çenenizi kapayın. Ağlayan yolcu: Ölmek...
Savaş planlıydı
Savaş planlıydı
Önce Ulusoy sonra da Demirören konuştu ve gizli yürütülen savaş su...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu