kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hükümlülerin ruh sağlıkları korunacak
Hükümlülerin ruh sağlıkları korunacak

Ceza infaz kurumlarında, hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerini korumak üzere her türlü koruyucu tedbirin alınması zorunlu olacak.

Kurumlarda, hükümlülerin düzenli bir yaşam sürdürmeleri sağlanacak. Hürriyeti bağlayıcı cezanın zorunlu kıldığı hürriyetten yoksunluk, insan onuruna saygının korunmasını sağlayan maddi ve manevi koşullar altında çektirilecek.

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı, ''Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük'', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tüzükle ceza ve güvenlik tedbirleri ve hapis cezalarının infazında gözetilecek ilkeler belirlendi.

Buna göre, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin kurallar hükümlülerin ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefi inanç, milli veya sosyal köken ve siyasi veya diğer fikir yahut düşünceleri ile ekonomik güçleri ve diğer toplumsal konumları yönünden ayırım yapılmaksızın ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulanacak. Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazında zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunulamayacak.

Hapis cezalarının infaz rejiminin temel ilkelerinin de belirlendiği tüzüğe göre, hükümlüler, kurumlarda, güvenli biçimde ve kaçmalarını önleyecek tedbirler alınarak düzen, güvenlik ve disiplin çerçevesinde tutulacaklar.

Kurumlarda, hükümlülerin düzenli bir yaşam sürdürmeleri sağlanacak. Hürriyeti bağlayıcı cezanın zorunlu kıldığı hürriyetten yoksunluk, insan onuruna saygının korunmasını sağlayan maddi ve manevi koşullar altında çektirilecek.


HÜKÜMLÜNÜN İYİLEŞTİRİLMESİ


Cezanın infazında hükümlünün iyileştirilmesi hususunda mümkün olan araç ve olanaklar kullanılacak. İyileştirmeye gereksinimleri olmadığı saptanan hükümlülere ilişkin infaz rejiminde, bu hükümlülerin kişilikleriyle orantılı bireyselleştirilmiş programlara yer verilmesine özen gösterilecek.

Kurumlarda, hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerini korumak üzere her türlü koruyucu tedbirin alınması zorunlu olacak. Kanunlarda gösterilen tutum, davranış ve eylemler ile kurum düzenini ihlal edenler hakkında 5275 sayılı kanunda belirtilen disiplin cezaları uygulanacak.

Hapis cezalarının infazında iyileştirme amacını güden programların başarısı, hükümlülerin elde ettikleri yeni tutum ve becerilerle orantılı ölçülecek. İnfaz, hapis cezasının zararlı etkisini mümkün olduğu ölçüde azaltacak, hükümlünün sağlığını ve kişiliğine olan saygısını korumasını sağlayacak anlayış doğrultusunda düzenlenecek programlar, usuller, araçlarla yerine getirilecek.

İNFAZ KURUMLARI

Hapis cezalarının infaz edileceği kurumların, hangi tür olarak kullanılacağı ihtiyaca göre bakanlık tarafından belirlenecek ve bakanlıkça ihtiyaç bulunan yerlerde ayrı ayrı veya bir arada kurulabilecek.

Çocuk eğitimevleri, müdür ve personeli ayrı olacak şekilde diğer kurumlardan ayrı yerlerde kurulacak. Hapsedilme ve diğer nedenlerden kaynaklanan akıl hastalığı dışında ruhsal rahatsızlıkları bulunup da ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde tutulmaları gerekli görülmeyerek kurumlara geri gönderilenlerin cezaları, kurumların belirlenen mahsus bölümlerinde infaz edilecek. Kurumlar ihtiyaç duyduğu uzman ve diğer tıp görevlileri, Sağlık Bakanlığı'nca karşılanacak. Kadın kapalı ceza infaz kurumlarında iç güvenlik görevlileri kadınlardan oluşturulacak. Bu kurumların yetersiz kalması halinde, kadın hükümlülerin hapis cezaları diğer kurumların, erkek hükümlülerin kaldığı bölümlerle bağlantısı olmayan bölümlerinde infaz edilecek.

Çocuk tutukluların ya da çocuk eğitim evlerinden disiplin veya diğer nedenlerle kapalı kurumlara nakillerine karar verilen çocukların barındırıldıkları ve firara karşı engelleri olan iç ve dış güvenlik görevlileri bulunan, eğitim ve öğretime dayalı çocuk kapalı infaz kurumlarında 12-18 yaş grubu çocuklar, cinsiyetleri ve fiziki gelişim durumları göz önüne alınarak ayrı ayrı bölümlerde barındırılacak.

AÇIK CEZA İNFAZ KURUMLARI

İlk kez suç işleyen ve 2 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına hükümlü bulunanların cezaları doğrudan, hükümlülerin çalıştırılmaları ve meslek edindirilmelerine öncelik verilen, firara karşı engelleri ve dış güvenlik görevlisi bulunmayan, güvenlik bakımından kurum görevlilerinin gözetim ve denetimiyle yetinilen açık ceza infaz kurumlarında yerine getirilecek.

Çocuk eğitimevleri; çocuk hükümlüler hakkında verilen cezaların, hükümlülerin eğitilmeleri, meslek edinmeleri ve yeniden toplumla bütünleştirilmeleri amaçları güdülerek yerine getirildiği tesisler olacak. Bu kurumlarda firara karşı engel bulundurulmayacak.

Kurum içinde veya dışında herhangi bir eğitim ve öğretim programına devam eden ve 18 yaşını dolduran çocukların, eğitim ve öğretimlerini tamamlayabilmeleri bakımından 21 yaşını bitirinceye kadar bu tesislerde kalmalarına izin verilebilecek.

PERSONEL HEDİYE KABUL ETMEYECEK

Kurum personeli, bütün hükümlü ve yakınlarına dil, din, mezhep, ırk, renk, cinsiyet ve düşünce ayrımı gözetmeksizin eşit işlem yapmak zorunda olacak.

Personel, hükümlü veya yakınlarından, her ne ad altında olursa olsun, para, hediye veya buna benzer şeyleri alamayacak, vermeyecek veya bunlarla alım satım işlemleri yapmayacak.

Görevi nedeniyle kendisine verilen veya edindiği bilgileri ve gizli kalması gereken diğer belgeleri kanunlarla belirtilen haller dışında açıklayamayacak ve yayınlayamayacak.

Kurum personeli hakkında, 657 sayılı kanunda ve Adalet Bakanlığı Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Yönetmeliği'nde yazılı disiplin işlemleri uygulanacak.

KURULLAR

Tüzüğe göre, infaz kurumlarında, ''İdare ve Gözlem'', ''İşyurdu'',''Disiplin'' ve ''Eğitim'' kurulları oluşturulacak. Kurullar, mevcut üyelerinin çoğunluğuyla toplanacak, toplantıya katılanların çoğunluğuyla karar verilecek. Oylarda eşitlik olması halinde başkanın bulunduğu tarafa üstünlük tanınacak. Kurum müdürü, kurulları ayda bir kez ve gerektiğinde her zaman toplayabilecek. İşyurdu Yönetim Kurulu, düzenli olarak haftada bir defa toplanacak.

''İdare ve Gözlem Kurulu'', hükümlülerin suç türlerini belirleyecek, durumlarına uygun kurumlara ayrılarak bunlara uygun olacak infaz ve iyileştirme rejimini saptayacak. Kurul, hükümlülerin kurumlara kabullerinden sonra kalacakları odaları belirleyecek, gruplandıracak, odaları değiştirebilecek, hükümlülerin bireysel olarak, psiko-sosyal yardım servisince hazırlanan iyileştirme programlarına uyumunu ve sonuçlarını değerlendirecek.

Kurul, iyileştirme programları kapsamında spor alanları, çok amaçlı salon, kütüphane ve iş atölyelerinden yararlanma gibi faaliyetlere katılabilecek durumdaki hükümlüler ile kurumun iç hizmetlerinde çalıştırılacak hükümlülerin belirlenmesi ile ilgili kararları alacak, tehlikeli hali bulunan ya da örgüt mensubu olan hükümlülerle ilgili telefon görüşmeleri ile radyo, televizyon yayınları ve internet olanaklarından yararlanma hakkının kısıtlanmasına karar verecek.

Açık kurumlarla eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin kurum dışındaki sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılmasına ''İdare ve Gözlem Kurulu'' karar verecek. Kurul, açık kurumlarda ve eğitimevlerinde kalan hükümlülerin, oda ve eklentilerinde bulundurabilecekleri eşyaların cinsleri ve miktarlarını belirleyecek, koşullu salıvermeye ve uygulanacak infaz rejimine esas teşkil edecek iyi hal kararını alacak.

İŞYURDU YÖNETİM KURULU

''İşyurdu Yönetim Kurulu'', işyurdunun geliştirilmesine ve genel gidişine ait her türlü faaliyetlere yön verecek. Kurul, hükümlülerin iyileştirme programları çerçevesinde çalıştırılmalarını sağlayacak, sürekli veya geçici olarak kurum işlerinde çalıştırılacak işçilere işyurdu tarafından ödenecek ücretleri ve bunların iş akitlerinin feshi konularında İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı'na öneride bulunacak, kurumda üretilip satışa arz edilen ürünlerin satış fiyatını belirleyecek, işyurdunda fazla çalışma yapılmasına ilişkin önerileri karara bağlayacak.

DİSİPLİN KURULU SAKINCALI MEKTUPLARA BAKACAK

Disiplin Kurulu, hükümlüleri tutum ve davranışlarına göre ödüllendirecek ya da cezalandıracak. Kurul, hükümlülere uyarma, kınama ve bazı etkinliklere katılmaktan alıkoyma cezaları dışında kalan disiplin cezalarını verecek. İyi halin tespitine esas oluşturacak görüşü bildirecek, 5275 sayılı kanunda öngörülen hallerde disiplin cezalarını kaldırabilecek olan kurul, hükümlülere gelen veya hükümlüler tarafından gönderilen mektup, telgraf ve faks iletilerinden mektup okuma komisyonu tarafından sakıncalı olduğu değerlendirilenlerin, ilgililerine verilip verilmemesine karar verecek.

EĞİTİM KURULU

''Eğitim Kurulu'', kurumda uygulanacak eğitim ve iyileştirme programlarının esaslarını belirleyecek, izleyecek ve değerlendirecek. Kurul, kuruma yeni gelen hükümlüyle ilgili gerekli araştırmayı yapacak, rapor hazırlanmasını sağlayacak ve bu raporları değerlendirecek. Eğitim-öğretim programları çerçevesinde hükümlülerin eğitim giderlerinin karşılanması için yapılacak çalışmaları planlayacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Şehitler gözyaşlarıyla uğurlandı
 Molotof olayında 13 tutuklu
 Diyarbakır'da 4 DTP'li tutuklandı
 Cizre'de uyuz salgını
 Askeri lojmanda şüpheli ölüm
 Türkiye'de ilk kanser haritası çıkarıldı
 'Baba mezarımı kazın' dedi, şehit oldu
 Akbil ortaya çıkardı: Hedef Akmerkez'di
 Öğrenciye bir hafta ev hapsi
 Diyarbakır'da soğuk tokalaşma
 Kadın canlı bomba Cudi'de öldürüldü
 Taş atan çocuklara 'oyun' tahliyesi
 Bingöl'de karakola saldırı: 1 polis şehit
 Zorlu seçim bugün
 Görme özürlü ilk başkan
 Almanya'da Türk kadın komiser
 Evladını istiyor
 Özbey bugün hakim karşısında
 Türk bayrağı rekor kırdı
 Cevap ve düzeltme
 DTP Osmaniye İl Başkanı tutuklandı
YILMAZ ÖZDİL
Orda kimse var mı?
Meclis'te 7 saat terörü...
ERGUN BABAHAN
Fahişem olur musun?
Şöhret, para, lüks hayat açlığıyla...
UMUR TALU
Yapma baba!
İnsanlık pusulamızı hepten kaybetmemize...
FATİH ALTAYLI
Nerede o müteahhitler!
Vergi listeleri...
ERDAL ŞAFAK
Demokrasinin maliyeti
Hele şükür! demokratik...
CIA uçağı Diyarbakır'da
Uluslararası Af Örgütü raporu: CIA'nın gizlice yakaladığı terör...
Skandal! Muhalefete oy verenlere küfürlü laf attı...
İtalya Başbakanı, pazar günkü genel seçim öncesinde sol parti...
Beni 'Finish'te bekleyin: 3-1
Beni 'Finish'te bekleyin: 3-1
Beşiktaş, Fortis Türkiye Kupası yarı final ilk maçında G.Antep'i...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu