kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
 
Krizin nedeni iktidarın korkaklığı mı?..
AK Parti'nin politikası "kestirilemez" mi?
ŞAKA - "How" mı "Who" mu?

Krizin nedeni iktidarın korkaklığı mı?..

Türkiye'de düşünce hayatının da, siyasetin de ciddi problemlerinden biri, alfabeye her gün yeniden başlanması zorunluluğudur. Yaşananlar ve öğrenilenler sürekli unutulduğu veya bunlardan ders alınmadığı için, karşımıza devamlı çıkan aynı tür sorunları, sanki ilk kez bunlarla karşılaşmış gibi, çözümsüz bırakıp "Krizler Stoku" muza ekliyoruz.
Bu durumun nedeni belki "Yazılı hafıza" mızın olmaması veya öğrenmek yerine yalan yanlış bir şeyleri ezberlemeyi tercih etmemizdir.
Artık şu gerçeği belleğimize kazımamızın zamanı gelmedi mi?
- Bir ülkede ekonomi bozuk olduğu zaman o ülkede kitleler sağdaki ve soldaki marjinal eğilimlerde çözüm aramaya başlar. Maceraperest diktatörler de, faşizan arayışlar da, yabancı düşmanı siyasal eğilimler de böyle ortamlarda iktidara ulaşacakları zemini bulurlar.
Hitler Almanya'da 1929 ekonomik krizi sonrasında iktidara gelmedi mi? Çok uygar Fransızlar, ekonomik durgunluk sonucu hem yabancı düşmanı, hem de AB karşıtı olmadılar mı? Bir ülkede ekonomi sağlıklı olduğu zaman, o ülkenin istikrarını ve bütünlüğünü hedef alan kesimler de, dış odaklar da, siyasi ve toplumsal istikrarı sabote ederek, ekonomiyi de çökertmeye çalışırlar.
Bu gerçeklerin ışığında bugünkü Türkiye'ye bakarsak, makro ekonomi son dönemlerin en sürdürülebilir büyüme dönemini yaşamakta. Bunun en açık göstergesi, yabancı sermayenin Türkiye'deki işletmelere biçtiği yüksek değer değil mi? 3-4 yıl önce ellerinin tersiyle ittikleri şirketlere, bankalara milyarlarca dolar vermek için yarışıyorlar.
Şu anda PKK'nın koyduğu eylemlerin bir amacı da, bu gelişme sürecinin Güneydoğu'ya yansımasını önlemek değil midir? İşin en garip yanı "Bizden" olanlardan bazılarının ekonomik başarıyı "AK Parti iktidarının malı" gibi görüp, bundan mutsuz olmalarıdır. Biraz düşünseler, bu başarının makroda gerçekleştiğini, henüz kitlelere ve istihdama yansımadığını da fark ederler. Ayrıca tekstil ve konfeksiyon gibi emek yoğun sektörlerdeki bunalımın da, iktidara olumsuz yansıdığını görürler.
Yani makrodaki ekonomik başarı, AK Parti'ye bir seçim zaferi getirmez. Sadece istikrarın sürdürülmesi halinde Türkiye'nin geleceğinde daha iyi günlerin yaşanacağına işaret eder.
Ancak alfabeye her gün yeniden başlamak sorunu AK Parti iktidarı için de söz konusu. Ahmet Altan'ın "Gazetem.net" teki yazısından bölümler alarak ne demek istediğimizi anlatalım:
- Şu Türkiye'ye bakın... AB ile müzakerelere başlamış, yasalarının çoğunu düzeltmiş, enflasyonunu düşürmüş, faizlerini indirmiş, büyüme hızını yüzde yediye çıkarmış, parasından altı sıfırı atmayı sorunsuz başarmış, büyük bir imparatorluğun manevi mirasına sahip yetmiş milyonluk büyük bir toplum. Yolunda güzel güzel yürüyor. Ve birden krizi tutuyor.
- Kendi ordumuzun askerleri kendi ülkemizi bombalarken suçüstü yakalanıyor, olayları soruşturan savcıya hükümet de dahil kimse sahip çıkmıyor... Hükümet, Merkez Bankası'nın başına
"kendinden" birini atamak için tutturuyor, beceremiyor, Şemdinli olayındaki yetersizliğine bir de Merkez Bankası'nın başarısını ekliyor. Bir anda, bir "iktidar boşluğu" çıkıyor ortaya. Kriz yaratılmasını isteyenlerin iştahı kabarıyor. Güneydoğu'nun sokakları karışıyor. Çatışmalar çoğalıyor. Büyük şehirlerin mahallelerine yansıyor. Toplum kasılıp kalıyor. Bir umutsuzluk yayılıyor kalabalıklara. Bir baş dönmesi, bir halsizlik, bir yorgunluk...
- Bu kez biz bu krizi gerçekten de sivil iktidarın yetersizliğinden dolayı yaşıyoruz.
AKP'li yöneticilerin korkusu kendilerinin de ülkenin de başını derde sokuyor. AKP elindeki iktidardan korkuyor. Siyasi bir iktidar olmanın birçok tatmini, getirisi var ama riski ve tehlikesi de var. Korkuyorsan hiç bu işlere bulaşmayacaksın. İktidar oluyorsan da gerçekten olacaksın. Benim görebildiğim kadarıyla iktidar tam bir "korku krizine" tutulmuş vaziyette.
Korkudan elleri ayakları tutmaz oldu.
- Mümkün olabilse, insan onları şöyle iki omuzlarından tutup sarsalamak, "korkma çocuğum" demek istiyor, "korktuğun ne varsa başına korktuğun için gelecek. Cesur olursan kurtulursun." Ama öyle bir korktular ki bir daha cesaretlerini toplayabilirler mi, doğrusu çok emin değilim. Kriz kendiliğinden geçsin, bünye bunu kendi kendine atlatsın diye bekleyeceğiz artık. Yeniden iyileşmeyi ümit edeceğiz. Böyle korkaklarla elden başka ne gelir ki...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 N'olacak bu Fransa'nın hali?..   / 04-04-2006
 Kriz bağımlılığı kimseye bir şey getirmez ki   / 03-04-2006
 Demokratik siyasetsiz devlet krizkolik olur   / 02-04-2006
 Bu sorunun sorumlusu hükümet değil devlettir   / 01-04-2006
 Devlet adamlığı sınavı tüm yöneticileri terletecek...   / 31-03-2006
 Politikacı "3'üncü tür insan"dır...   / 30-03-2006
 Dünya da geçiş döneminin kararsızlığını yaşıyor...   / 29-03-2006
 Erdoğan'ın muhalefet lideri olması çok zor...   / 28-03-2006
 Her şey Erdoğan'ın planına uygun mu gelişiyor?   / 27-03-2006
 Balık yağı mı içmeli, paradan uzak mı durmalı?   / 26-03-2006
ALİ KIRCA
53 yıl önceydi...
4 Nisan 1953, sabaha karşı ikiyi yirmi...
YILMAZ ÖZDİL
Kanun...
Bıçak kemiğe dayandı.
Polis, sert önlemler...
ERGUN BABAHAN
İnsanca dil
Güneydoğu'nun çeşitli illeri eylemlerle...
UMUR TALU
İçi, dışı, altı, üstü
Gelip geçerken tabela gözüme,...
FATİH ALTAYLI
ABD Türkiye'ye güvenmiyor
ABD'nin Ankara Büyükelçisi...
ERDAL ŞAFAK
Aklınızda bulunsun
Niyetimiz Finansbank'ın...
MEHMET BARLAS
Krizin nedeni iktidarın korkaklığı mı?..
Türkiye'de...
Seks hatlarında iktidar anketi!
İtalya'da başbakanlık koltuğunun 2 adayının TV tartışmasında...
AB 'gel katıl' rüşveti veriyor
Enerji krizine giren AB, aradığı "hayat öpücüğünü" Danimarka'nın...
En zoru bu yıl
En zoru bu yıl
Türkiye Ligi'nde son iki sezonun şampiyonu olan Fenerbahçe'de, başkan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu