kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Komşuların gözü Anadolu mutfağında
Komşuların gözü Anadolu mutfağında
Yemekte Doğu-Batı farkı
Kültür elçileri paylaşılamıyor

Komşuların gözü Anadolu mutfağında


Yemeklerimize sahip çıkmalıyız. Çünkü Türk mutfağının asırlık yemeklerine ya Yunanlılar ya da Araplar sahip çıkmaya çalışıyor.

Ortadoğu ve Balkanlar'ı içine alan bir siyasi haritayı açın. Ülkemizi çevreleyen, her biri Birleşmiş Milletler'in saygıdeğer birer üyesi, birçok irili ufaklı devletler göreceksiniz. Buralarda yaşayanlar gururla ulusal bayraklarını selamlarlar. Hepsi de milli kültürlerini oluşturup geliştirmekte birbirleriyle adeta yarış halindedir. Yemeğin kültürün vazgeçilmez öğesi olduğundan hareketle, bütün bu ülkeler sınırları içinde ne kadar övünülebilecek, güzel bir yemek pişerse, bunları hemen sahiplenir. Komşu ülkelerde aynı yemekler varsa, bunların olsa olsa kendilerinden kopya edildiğini düşünürler. Söz gelimi, oldum olası humus, içliköfte ve çeşitli kebapları sofrasından eksik etmemiş birine, bir bölümünün İran'dan, bazılarının çeşitli Arap ülkelerinden kaynaklanmış olabileceğini söyleyin, sizi vatana ihanetle bile suçlayabilir. Dolma, cacık, tarama gibi yüzlerce yıllık yemeklerimizin Yunanlılar tarafından sahiplenilmesi ise Kardak kayalıklarına dikilen mavi beyaz bayrak kadar milli gururumuzu yaralar.

DÖRT BÜYÜK UYGARLIK
Bölgemizin tarihinde dört büyük uygarlık yemek kültürüne damgasını vurmuş. Bunlar Türk, Suriye, İran ve Mısır. Osmanlıların bu topraklara egemen olması, mahalli yemekleri ortadan kaldırmamış. Osmanlıların izleri buralarda ancak kentlerin burjuva mutfaklarına yansımış. Ayrıca kentlerde bile temel gıda malzemelerine dayalı geleneksel yemekler yaşamış ve kuşaktan kuşağa aktarılmış. Ancak buralarda da bölgesel ve mahalli farklılıklar azımsanamayacak kadar büyük. Dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden Anadolu, tarih boyunca sayısız uygarlığı üzerinde barındırmış, nice ordular buraya seferler düzenlemiş, askerlerin bir bölümü daha sonra bu topraklarda kalmış. Dolayısıyla Anadolu dünyanın en zengin kültür hazinelerinden. Yemek konusunda da durum böyle. Ne var ki bazı yavuz hırsız komşularımız yemeklerimize sahip çıkmayı bir ulusal propaganda hedefi haline getirmişler. Katıldıkları yemek kongrelerinde, dünyanın belli başlı yayın organlarında göçebe bir ulus olan Türklerin steplerde nasıl olup da üstün bir yemek kültürü geliştirebileceklerini sorarak, bugün Anadolu'da pişen rafine yemeklerin Türklere mal edilemeyeceğini öne sürmekteler. Araplar, Türk mutfağının zengin Abbasi kültürünün üzerine kurulduğunu öne sürerken Yunanlılar da Bizans'ın bugünkü Türk mutfağının vazgeçilmez temeli olduğunu iddia ediyor ve bundan kendilerine pay çıkarıyor. İtiraf etmek gerekir ki çevremizdeki aleyhte propagandaya yakın zamana kadar yaptığımız tek şey sinirlenip dünyaya küsmek oldu. Avrupa'ya giden işçilerimizin yabancılara öğrettikleri, kötü döner ile lahmacundan ibaret kaldı. Bunun ötesine geçen olumlu örnekler ise iki elin parmaklarından fazla değil.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Butik biracılıkta çağı yakaladılar
 Lüks şampanyanın geleceği belirsiz
 Ege'nin şarapları
 Mutfakları şenlendiren güzel koku
 Geleceğin şarap merkezi
 Cadde'de kahvaltı keyfi
 Polonya seferinde lohusa şerbeti
 İstediği şarabı içebilen var mı?
 Türkler evde en çok balkabaklı mantı istiyor
 Şili'de bağbozumu zamanı
 Soframızda nur kaza bela geri dur
 Küçük buluşlarıyla servet kazandılar
 Çikolatada kalite devrimi
 Öğle tatiliniz için yemek tarifleri
 Antalyalı aşçılar Avrupa yolcusu
 "İnek eti yemek niçin yasaktır?"
 Marakeş'ten maşa, meşe köşe ve Ayşe
 Çıralı bahçeleri portakal kokuyor
 Taşköprü yerine Çin sarımsağı almayın
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Koylar birer birer imara açılıyor
Koylar birer birer imara açılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koyları tahsis yoluyla turizme açan...
Erkek kulübü masonların simgeleri kadınlara ait
Erkek kulübü masonların simgeleri kadınlara ait
2012 Marduk'la Randevu adını taşıyan kitabıyla çok konuşulan yazar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.