kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav Kudüs’teki makamında arkadaşımız Metehan Demir’in sorularını yanıtladı. Katsav, Hamas’ın Türkiye ziyaretini eleştirdi.
Hamas yanlış oldu
İran tehdidi sizi de ezer
Lobilere mesaj

Hamas daveti yanlış oldu!

İsrail Cumhurbaşkanı Katsav, Kudüs'te SABAH'a konuştu: Hamas işi yanlış oldu. Onlara cesaret verdi. İsrail Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurulmasına karşı, çünkü kendi menfaatlerini zedeler. Irak'ın bölünmesi önce bize zarar verir.

Hamas yanlış oldu

İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, seçimlerin ardından SABAH'a konuştu: Hamas daveti onlara cesaret verdi. Keşke, "Önce, istenenleri yerine getirin, öyle gelin" deseydiniz.

Geçen salı günü İsrail'de yapılan seçimlerin hemen ertesinde İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav'la, Kudüs'teki makamında görüştük. Halid Meşal başkanlığındaki Hamas heyetinin Filistin'deki seçimlerde galip gelmesinin ardından Türkiye'ye gerçekleştirdiği tartışmalı ziyareti değerlendiren Katsav, "Hamas daveti yanlış oldu. Onlara cesaret verdi. Keşke, onlara 'önce, sizden istenenleri yerine getirin, öyle gelin' deseydiniz' dedi. Katsav ayrıca son birkaç aya kadar, Hamas'ın lideri olarak Ankara'ya gelen Halid Meşal'in Şam'daki karargâhından
terörist saldırıları bizzat planlayan isimlerden biri olduğunu iddia etti.

SONUÇLARI OLUMSUZ
İşte, İsrail'in en tepesindeki isim Moşe Katsav'ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in haziranda İsrail'e yapacağı resmi ziyaret öncesi yaptığı kritik açıklamalar: "Türk-İsrail ilişkileri bizim için daima çok önemli olmuştur. Ancak, uluslararası toplum tarafından terörist olarak kabul edilen Halid Meşal başkanlığındaki Hamas heyetinin Ankara'ya davet edilmesi, bir hata olmuştur. Türkiye bunu yapmamalıydı. Bu olmamalıydı. Türkiye şimdi bu gezinin sonuçlarını 'negatif mi, pozitif mi oldu?' diye tartışıyor. Doğru bence de çok iyi analiz edilmeli. Ama, bana sorarsanız, bu gezi sonuçları açısından zararlı olmuş ve her açıdan negatif bir getiri sağlamıştır. Eğer uluslararası camia özellikle Türkiye, Hamas'ı bu şekilde davet eder, görüşürse, bundan sonra Hamas niye pozisyonunu değiştirip kendisinden istenenleri yerine getirsin ki.

ŞART KOŞULMALIYDI
Türkiye'ye Hamas'ı çağırırken eğer Halid Meşal ve ekibine "Bizim desteğimizi istiyor ve bizimle işbirliği yapmak istiyorsanız, öncelikle Filistin lideri Mahmud Abbas'ın, Ortadoğu Dörtlüsü denilen (Quartet) ABD, AB, BM ve Rusya'dan oluşan yapının söylediklerini yerine getirmelisiniz' denilseydi, o zaman farklı olurdu. Eğer Türkiye Hamas'a 'burada mesaj vereceğim' demek yerine, terörizmi bırakmak, İsrail'in varolma hakkını tanımak ve yol haritası dahil uluslararası anlaşmalara uymak gibi üç ana başlığı ön şart olarak sürseydi, biz bu daveti alkışlardık.

SALDIRILAR MEŞAL'İN
Hamas'ın Ankara'ya gelişi, bir bakıma Ortadoğu dörtlüsünün bu örgütün üzerinde yürüttüğü güçlü ve kararlı süreci zedelemiştir. Bu şartlar altında Hamas'ın Ankara ziyaretinin sonuçlarının tamamen negatif olduğunu söylemek mümkündür. Türkiye'nin bu daveti başarılı ise, Hamas neden barışa giden yolda kendisinden istenenleri yerine getirmedi? Ve aksine söylemlerini daha da sertleştirdi. Hamas arayıp gelmek istediğini bildirdiğinde, keşke onlara Filistin lideri 'Mahmud Abbas'ın dediklerine uyun' deseydiniz. Çünkü, bu, sadece İsrail'in değil, aynı zamanda Filistin'in de istediğidir. Biliyor musunuz? Hamas'ın lideri olarak Ankara'ya gelen Halid Meşal aslında son bir kaç aya kadar Şam'daki karargâhından terörist saldırıları bizzat planlayan isimlerden biridir. Hamas'ın Şam'daki karargâhından ve İslami Cihad'tan Suriye'nin desteklediği Hizbullah'a gelen sayısız saldırı siparişi olduğunu çok net biliyoruz. Yakın zamana kadar da bu saldırı planlarının emirleri Halid Meşal tarafından veriliyordu. Gerçi, Halid Meşal son birkaç aydır, bizzat planlamaya girmiyor ama uzun süre İsrail'de büyük eylemlerin planlarında rol oynadı. İsrail'in Suriye üzerindeki istihbaratı çok iyidir. Bunu sizin de bilmenizi istedim.

GÜVENİLİR ARACI OLUN
İsrail'de bir seçim yapıldı. Hâlâ ülkeyi istikrara taşıyacak bir koalisyon nasıl olabileceği üzerinde çalışıyoruz. Ama ne olursa olsun, ortaya çıkacak hükümet, Türkiye ile ilişkilere özel bir önem atfedecektir. Çünkü Türkiye'nin İsrail'in stratejik, ekonomik ve siyasi perspektifinde çok özel bir yeri var. Ama şunu da söylemek mümkün ki, Türk-İsrail ilişkileri artık hükümetler üstü bir devlet politikası haline gelmiştir. Ortadoğu Barış Süreci ile ilgili olarak da ülkenizde Türkiye'nin arabulucu olup olamayacağı tartışılıyor. Bu süreçte çok fazla sayıda aktör rol oynuyor. Ortadoğu dörtlüsü var, ayrı ayrı ABD var, AB var. Bu şartlar altında Türkiye'ye 'arabulucu' rolü kafa karışıklığına yol açıyor. Bence Türkiye 'honest broker' denilen (güvenilir aracı) pozisyonunda bulunarak sürece çok daha fazla katkıda bulunabilir. Ama burada dikkat edilmesi gereken konu, bu işbirliğinin Hamas ile değil, Filistin yönetimi ve Mahmud Abbas ile olmasıdır. Çünkü Hamas'ın ne olduğunu herkes biliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Analara 'çocuğuna sahip çık' uyarısı
 Çelik'ten savunma: Tesadüf
 Teröre yeni yasa
 AB: Güneydoğu'da barışa ihtiyaç var
 Bakan Aksu'dan DTP'ye uyarı
 Olmert ve Haniye'yi kutladı
YAVUZ DONAT
Bir kasa, bir masa, bir de Kemal Paşa
KÜTAHYA Geceyi...
Kızını katleden caninin peşinde
Telle boğulduktan sonra yakılarak hunharca öldürülen Nigar'ın...
İçinden toz çıkan mektup panik yarattı
İstanbul'da adli kurumlara gönderilen isimsiz mektupların içinden...
Ben devletimi sizden daha çok seviyorum
Ben devletimi sizden daha çok seviyorum
Jandarmanın Diyarbakır'da devletin yöneticilerini fişlemesine tepki...
Bu da Şanlıurfa fişlemesi
Bu da Şanlıurfa fişlemesi
SABAH'ın, jandarmanın devletin valisini bile fişlediğine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu