kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sabancı: 'Bal gibi atarım' ile olmaz, uzlaşma gerek
'Başbakan çok yoğun çalışıyor'

Bal gibi atarım demekle olmaz

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı: Merkez Bankası Başkanlığı'na, güveni tesis edecek bir ismin uzlaşmayla atanması yerinde olur.

Merkez Bankası çok hassas bir kurumdur. Vekâletle yönetimi kaldırmaz. Atama sürecinin çok iyi yönetilemediği ortada. Hem iç hem dış piyasalara güven mesajı verecek bir isim üzerinde uzlaşma sağlanabilirdi. "Bal gibi atarım, istediğim kişiyi getiririm" bakışı yanlıştır.

"SERDENGEÇTİ YENİDEN ATANSA HÜKÜMETİN İTİBARI ARTARDI"
"Hükümet güveni tesis edecek ve uzlaşma ile belirlenen bir isim atanmasını sağlarsa başımızın üstünde yeri var. Hükümetin kendine yakın gördüğü bir isim de olabilir. Yeter ki uzlaşmayla atansın. Başarısı herkes tarafından kabul edilen Serdengeçti'nin kusuru neydi? Yeniden atansaydı, hükümetin itibarı da artardı."


Sabancı: 'Bal gibi atarım' ile olmaz, uzlaşma gerek

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, Merkez Bankası'na başkan atanması konusunda "Bal gibi atarım anlayışıyla olmaz" dedi Sabancı, "Bir isim üzerinde uzlaşma için yeterli süre vardı" diye konuştu Sabancı: Güven sağlayıp düzeni devam ettirecek bir isim atansın hükümetin başımız üstünde yeri var.

Türkiye Sanayici İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Merkez Bankası başkan adayı belirlenmesi sürecinde "uzlaşma" çağrısı yaptı. Sabancı, "bal gibi atarım, istediğim kişiyi atarım" şeklinde bakışların yanlış olduğunu belirterek piyasalara güveni tesis edecek bir ismin atanması gerektiğini kaydetti. TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ve TÜSİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel, SABAH Gazetesi ziyaretinde Merkez Bankası'nda Avrupa Birliği sürecine kadar gündemin sıcak konuları hakkında açıklamalarda bulundu:

BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİ VAR
Türkiye Merkez Bankası'nın başarısı herkes tarafından kabul edilen bir başkanı ve yönetimi vardı. Doğrusu, Sayın Süreyya Serdengeçti'nin neden yeniden atanmadığını TÜSİAD olarak merak ediyoruz. Bizim bilmediğimiz bir kusuru varsa bilmek isteriz. Tabii ki kimse hatasız, mükemmel değildir. Ancak üzerinde görüş birliğine varılan bir isimdi. Devam kararı alınsaydı hükümetin de itibarı yükselirdi.

Yeni süreçte Hükümet'in atadığı isim Cumhurbaşkanı tarafından onay görmedi. 14 Mart tarihinde görev süresi dolan bir Merkez Bankası başkanlığına iki hafta geçmiş olmasına rağmen bir atama yapılamamış oldu. Halbuki görev süresinin ne zaman bittiği belliydiKİMLER KATILDI? TÜSİAD... Başkanı Ömer Sabancı, Genel Sekreter Haluk Tükel, Danışman Cengiz Turhan, Ciner Medya Grubu Başkanı Kenan Tekdağ, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Ekonomi Müdürü Cüneyt Toros, Ekonomi Yazarı Aydın Ayaydın, Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, Ekonomi Yazarı Meliha Okur.ve uygun bir isim belirlenmesi için uzun bir süre vardı. Sürecin çok iyi yönetilemediği ortada. Merkez Bankası çok hassas bir kurumdur. Vekaletle yönetilen birçok kurum var şu anda ancak Merkez Bankası vekalet ile yönetimi kaldırmaz.

Halbuki hem iç hem de dış piyasalara güven mesajı verecek bir isim üzerinde uzlaşma sağlanabilirdi. Hükümet güveni tesis edecek ve uzlaşma ile belirlenen bir isim atanmasını sağlarsa başımızın üzerinde yeri var. Bu isim Hükümet'in kendine yakın gördüğü bir isim de olabilir. Yeter ki uzlaşma ile ataması yapılsın.

Biz TÜSİAD olarak her zaman doğruları alkışlarken yanlış bulduğumuz konuları eleştirdik. Merkez Bankası'na atama sürecini eleştiriyoruz ancak Hükümet'in hakkını da vermek gerekiyor. Özellikle Avrupa Birliği konusunda müzakere tarihi alınana kadar çok başarılı oldular. Ekonomide de birçok olumlu adım attılar. Ancak hep aynı noktaya geliyoruz. Türkiye olarak önceliklerimiz belli değil. Eğitim olsun, yargı olsun ya da kayıtdışı olsun bu noktalarda gerekli adımlar bir türlü atılmıyor.

Son günlerde tekstil ile başlayan turizmÖmer Fatih Altaylı Aydın Ayaydın Kenan Tekdağ ŞAMPİYONLUK TARTIŞMASI- TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı’nın ziyaretinde Galatasaray’ın şampiyonluk şansı da konuşulan konular arasında yer aldı. Sabancı Umarım yeni yönetim mali sorunları çözer dedi.ile devam eden sektörlerde vergi indirimi çalışmaları var. Ancak bunlar hep kısa vadeli çözümler. Yaşanan sıkıntıları çözecek adımlar değil. Aynı şey 49 ile verilen teşvik konusunda da yaşandı. Temelinde iyi ve doğru bir düşünce ancak amacına hizmet etmiyor. Ege'deki şehir ile Doğu Anadolu'daki aynı kategoride. 500 dolar milli geliri olan il ile bin 200 olana aynı teşvik veriliyor. Bu yanlış.

REKABET GÜCÜ ARTMALI
Biz TÜSİAD olarak tüm bu konularda akademisyenlerle işbirliği içinde katkı yapmaya çalışıyoruz. Eğitimden tarıma ekonomiden hukuka kadar geniş bir alanda raporları sunuyoruz. Raporlar sadece tespit yapmıyor; birer çözüm, farklı bakış açısı da sunuyor.

Türkiye'nin rekabet gücünü artırması lazım. Önümüzdeki hedef bu olmalı. Suni gündem maddeleriyle uğraşmakla zaman kaybediyoruz. Bakın, Avrupa Birliği 2000 yılında 10 yıllık hedeflerini belirlemiş. Geçtiğimiz yıl da bu hedeflerin gerisinde kalınacağını görünce önlem alma yoluna gitti. Onlar bile rekabet güçlerini arttırma endişesi duyuyorsa bizim için bu güç çok daha önemli olmalı.

Sinan Cem Şahin


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Citi'den Finans'a 5 milyar dolar
 Vestel, beyaz eşyada da AB'nin üretim üssü olacak
 'Sektörlere vergi indirimini görüşüyoruz'
 Sahte hesap açıp internetten bin şirketi dolandırdılar
 Ekonomi siyasetten etkilenmeyen bir yapıya kavuşmalı
 Ertürk: Saldırı altındayız
 Borsada tedirginlik endeksi 41 bine indirdi
 Güçlü sermaye kaliteyi yükseltiyor
 Danıştay'dan kamu bankalarında personel alımına sınır geldi
 Turkcell'de Alfa'ya çağrı muafiyetine yargı freni
 'Vergiyi indirin demek hakkaniyete sığmaz'
 Kilci: Tüpraş'ta henüz bir karar vermedik
 Mey İçki'ye ABD'den onay
 35'inci yıla yeni Harley
 'Rehavete kapılmayın'
 Yaşar Başarır toprağa verildi
 Ofer-Kutman projesine Kuşadalılardan tepki
 AB: Serdengeçti devam etmeliydi
 Halkbank'a danışmanlık için 6 teklif
 3 günden az kalan turiste vergi geldi
 AB'de 140 bin şirket iflas etti
ŞELALE KADAK
Ömür boyu yönetim kurulunda çalışacaklar!
Geçtiğimiz...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Danıştay Genel Kurulu Rekabet'in itirazını...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Piyasaların artık bir de atama riski oldu
Son yıllarda...
Lisede vahşi cinayet
Sultanbeyli'de 17 yaşındaki liseli, kız yüzünden tartıştığı...
Ve gözler güneşe çevrildi
Tekrarı 54 yıl sonra yaşanacak tam Güneş tutulması bugün...
'Baybaşin derin devlet sırları için pazarlık yaptı'
'Baybaşin derin devlet sırları için pazarlık yaptı'
İngiliz Guardian gazetesi, Baybaşin çetesi ile ilgili manşet...
Sorunu topyekûn üstlenip çözeceğiz
Sorunu topyekûn üstlenip çözeceğiz
Milli Eğitim Bakanı, şiddetin ailede başlayıp toplumda sürdüğünü,...
IMKB
E: 41.742 D:% -2,27
DOLAR
S: 1,353 D:% 0,483
EURO
S: 1,634 D:% 0,896
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu