kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Bir lokma bir hırka' anlayışı konforlu dindarlığa döndü
Utah'taki Konya Toplantısı yarın başlıyor
'Seccadeden kalkmayanı işe almam'
'Bu şehirde kendine özgü dindarlık şekli var'

Konya da değişti halkı da değişti

'Bir lokma bir hırka' anlayışı konforlu dindarlığa dönüştü. Artık yüzme havuzlu villalar, 163 metre kulesi olan alışveriş merkezi var.

'Bir lokma bir hırka' anlayışı konforlu dindarlığa döndü

Havuzlu villada oturup içinde mescidi olan dev alışveriş merkezlerinde gezinen yeni bir Müslüman tipi oluştu. Kendilerini 'muhafazakâr' olarak tanımlıyorlar.

Konya'da dindar ve toplumsal anlamda muhafazakâr kesim son yıllarda büyük değişime uğradı. Sermaye biriktiren ve zenginleşen bu Müslümanlar için "bir hırka bir lokma anlayışı" tüketim toplumuna yenik düştü. Artık bu şehirde de zenginleşen İslamcı kesim yaşam alanı olarak kendilerine içinde yüzme havuzlarının bulunduğu lüks villaları seçiyor, vakitlerini "kapitalizmin kaleleri" olarak nitelendirse de alışveriş merkezlerinde geçiriyor. En muhafazakar işadamı 163 metrelik kentin en büyük gökdelenini ve alışveriş merkezini açıyor. Selçuklu Kulesi adıyla açılan 42 katlı binanın alışveriş merkezine "Kule City" adını vermekten rahatsızlık duymuyor. Ancak "Bu kadar da Amerikancı olunur mu, burası bir Müslüman kenti" eleştirileri üzerine İngilizce "city" kelimesini Latince "site" kelimesi ile yer değiştirmek zorunda kalıyor. Bu sitede ise Marks&Spencer'den Vakko'ya kadar hem ulusal hem de uluslararası markalara, güzellik merkezlerinden sinema salonlarına kadar her şeyi bulmak mümkün. Elbette bu alışveriş merkezinin içinde de diğer 5 büyük merkezde olduğu gibi dini ibadetlerin yerine getirilmesi için mescit bulunuyor. Mescit sanayi işletmelerinde, lokanta ve restoranların çoğunda yer alıyor. İşyerlerinde Kuran'ı Kerim'den ayetler ve Hz. Muhammed'in sözleriyle birlikte batılı yazarların sözleri de duvarları süslüyor. Nüfusu bir milyonu aşkın kentte içkili lokanta sayısı 32. Ruhsatlı lokanta sayısı ise 520.

İÇKİSİZ EĞLENCE
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in deyimiyle birkaç yıl öncesine kadar "yanımızda başörtüsü getirelim mi?" diye sordukları bu kentte kendilerini "dini açıdan muhafazakar" olarak nitelendiren işadamları, geçmişte kadın eli sıkmaktan çekinirken, bugün alkol kullanmasa da gelen konuklarına ısmarlamaktan rahatsızlık duymuyor. Kız çocuklarını İngiltere ve ABD'ye öğrenim görmeye gönderiyor. Personel alımı sırasında ise kadın erkek ayırımı yerine "niteliklerine" baktıklarını ve kadın erkekten daha bilgili ise onu işe aldıklarını söylüyorlar. Tatil anlayışı İslamcı bu işadamları arasında da kabul görüyor, Akdeniz sahillerinin yanı sıra yurtdışına da tatile gidiliyor. Bir çoğu iş nedeniyle gittikleri ülkelere eşlerini "onlarda tatil yapsınlar, hava alsınlar" diyerek, yanlarında götürüyor. Beş yıldızlı ama mescitli Rixos'ta içkisiz "eğlence" ve spor kulüpleri "taraftar" geceleri düzenliyorlar. Lüks villada oturmayı "müsriflik" ya da israf olarak görmüyor ve "İhtiyaç duyulan hiçbir şey israf ya da lüks değildir" diyorlar. Lüks tüketimi "Üretim yaptığım, topluma katkı sağladığım sürece kullandıklarım lüks olamaz" sözleriyle açıklıyorlar. Kentte muhafazakar kesimin değişiminde cemaatlerin değişmesinin de etkisi olduğu dile getirilirken, Nur cemaati özellikle işadamları arasında yaygın.

MÜSLÜMAN VE AB'Cİ
Ticaret Odası'nın yaptığı bir araştırmada kentin yüzde 40.3'ü Türkiye'nin en gurur duyduğu özelliğini "Müslüman ülke" olarak açıklarken, Avrupa Birliği'ni destekleyenlerin oranı Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek'e göre araştırmalarda yüzde 83'e ulaşıyor. Toplumbilimcilere göre bu değişim zenginleşme ve burjuvalaşma sürecine girmenin sonucu. Ekonomik refah, muhafazakar bu kesimin "günün şartlarına uygun bir din anlayışına ve uzlaşmaya" neden oluyor. ABD'de gerçekleştirilecek sempozyumun düzenleyicilerinden Utah Üniversitesi Siyaset Bilimi profesörü Hakan Yavuz, Konya'nın "muhafazakar bir gelişme modeli" olarak ele alınacağını ve dinin ekonomik değerlerin etkisiyle nasıl dönüşüme uğradığının inceleneceğini söylüyor.

KAVRAMSAL DEVRİM
Yavuz, Türkiye'de İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerinde değil, Konya gibi muhafazakâr kentlerinde kavramsal bir devrim yaşandığını söylüyor ve Türkiye'nin İslam modelinin bu kentlerde şekillendiğini vurguluyor. Yavuz, "Türkiye sadece ekonomik açıdan değişmiyor, Türkiye'deki din anlayışı köklü değişikliğe uğruyor" diyor.

Hazırlayan: Pervin Kaplan


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Evinin kapısında saldırıya uğradı
 Eski aşkından dayak
 'Tetikçi taksiti isterken dinlemeye yakalandı'
 Sucu kılığında soyuyordu gay barda bulundu
 256 bin Picasso sever
 Gizli geçitli evlere fuhuş operasyonu
 Anne ve 3 çocuğu soba kurbanı
 Halı silkelerken 4. kattan düşüp öldü
 Dayaktan komaya girdi
REHA MUHTAR
Filiz Akın ve Yeşim Salkım...
Yumurcağın babası da...
MEHMET BARLAS
Erdoğan'ın muhalefet lideri olması çok zor...
Bazen...
EMRE AKÖZ
Türkler papağanı sever
Dünya Bankası'nın eğitim...
MAHMUT ÖVÜR
İşte gerçek 'Babam ve Oğlum'
Türkiye'de sağlık sistemi...
SAVAŞ AY
İstanbul Müftüsü ve Süleymaniye gerçeği
Süleymaniye...
HINCAL ULUÇ
Brokeback Dağı.. Dağ gibi hayal kırıklığı..
Belki de çok...
Baltalar çıktı!
Baltalar çıktı!
Fenerbahçe Asbaşkanı Özaydınlı'nın "Galatasaray fukara edebiyatı...
Abilik gurur verir
Abilik gurur verir
Canaydın SABAH'a konuştu: "Özhan Abi tezahüratı en büyük hediyedir.
Büyükelçi eşlerinden CHP'ye türban 'sorgusu'
Ankara'daki büyükelçilerin eşleri Meclis'te ziyaret ettikleri CHP'li...
Erdoğan: Bizi terörle uğraştırıp silah satıyorlar
Başbakan, güçlü ülkelerin, barış sözlerini bir yana bırakıp...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu