kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Karzai: Terör evrenseldir
Karzai: Terör evrenseldir

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük tehdit olarak nitelediği terörün evrensel olduğunu söyleyerek, terörle mücadele için uluslararası işbirliği gerektiğini kaydetti.

Karzai, Ankara'da düzenlenen ''Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği'' konulu uluslararası sempozyumda konuşma yaptı. Bu sempozyuma davet edilmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Karzai, Türkiye'nin Afganistan'ın eski bir dostu ve ülkesinin yeniden yapılandırılmasında aktif rol alan bir ülke olduğunu belirtti. Karzai,
Türkiye'nin Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ne (ISAF) iki kez komuta ettiğini de hatırlatarak, bundan dolayı teşekkürlerini iletti.

Artık değişen bir dönemde yaşandığını, teknolojinin insanlığın önüne büyük fırsatlar ve büyük bir zenginlik sunduğunu söyleyen Karzai, gelişen teknolojinin bir yandan rahat bir hayat sunarken, diğer yandan da dünyanın genelini çok etkileyemediğini, bu nedenle suçların, hastalıkların ve terörün yayıldığını bildirdi.

''Bugünün dünyasında terör, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük tehdit haline gelmiştir'' diyen Karzai, çok büyük olan bu sorunla herkesin topyekün mücadele etmesinin önemine dikkati çekti. Birlikte hareket edilmemesi durumunda bu sorunun çözümünün mümkün olamayacağını söyleyen Karzai, bu sorunun tek bir ülke için geçerli olmayıp bütün dünyanın ortak sorunu olduğunu belirtti.

AFGANİSTAN ÖRNEĞİ

Terörün temelinde nefret ve diğerlerine duyulan düşmanlığın bulunduğunu söyleyen Karzai, Afganistan'ın, zamanında özellikle Batı tarafından unutularak, bir kenara bırakıldığını ve bunun ülkesinde terörün gelişmesinde çok büyük etken olduğunu kaydetti.

Karzai, terörün Afgan halkından değil, ülkenin son 30 yılda yaşadıklarından kaynaklandığına işaret ederek, SSCB'nin, Afganistan'ı işgali sırasında İslami inançları güçlü olan Afgan halkı arasında komünizmi yaymaya çalıştığını, bunun da ciddi sorunlar ortaya çıkardığını bildirdi. Bu nedenle SSCB'ye karşı bir özgürlük savaşının başladığını anımsatan Karzai, halkın büyük bir bölümünün ülke dışına göç etmek zorunda kaldığını, kalanların da SSCB'ye karşı direniş başlattığını belirtti.

Bu direnişte Afgan halkına yardım eden ülkelerin komünizme karşı mücadele için köktendinciliği seçtiğini ve desteklediğini söyleyen Karzai, SSCB'nin çekilmesi ve Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından ise Batı dünyasının Afganistan'ı tamamen unuttuğunu söyledi. Karzai, bunun üzerine çeşitli grupların ülkede egemen olmaya çalıştığını ifade ederek, bu nedenle Afganistan'a aşırı uçların taşındığını bildirdi.

Hamid Karzai, ülkesinin şimdi zayıf bir ülke haline geldiğini, Afgan halkının zor koşullarda yaşadığını hatırlatarak, bir dönem Taliban tarafından yönetilen Afgan halkının hep özgürleşmek istediğini, ama kapasitesi olmadığı için bunu yapamadığını kaydetti.

Karzai, ABD'nin operasyonuyla Afgan halkının çok çabuk bir sürede özgürlüğüne kavuşmasının da bunu zaten her zaman istemesine bağlı olduğunu belirtti.

Afganistan'ın operasyonun ardından yeniden imar edildiğini, kurumsal yapılanmanın gerçekleştirildiğini, okulların açıldığını, halkın kendi geleceği için oy kullanabildiğini söyleyen Karzai, bütün bunların uluslararası toplumun desteğiyle olduğunu ifade etti.

''TERÖR EVRENSELDİR''

''Terör evrenseldir ve bütün dünyayı etkileyen bir sorundur'' diyen Karzai, buna örnek olarak yine kendi ülkesini göstererek, ABD'den binlerce mil uzakta olan Afganistan'dan kaynaklanan terör nedeniyle, 11 Eylül'de bütün dünyanın etki altında kaldığını kaydetti.

Karzai, İranlı bir şairin, insanların her birinin bir vücudun parçaları olduğu ve bir parçadaki sorunun diğer parçaları da olumsuz etkilediğine ilişkin sözlerine atıfta bulunarak, insanlığın bir bölümünün kenara itilmesinin vahametine işaret etti.

Afganistan'ın uluslararası işbirliğinin de güzel bir örneği olduğunu söyleyen Karzai, terörün dini olmayacağına ilişkin şunları söyledi: ''Terörün dini, geleneği yoktur. Aynı şekilde bir değerler sisteminden de bahsedemeyiz. Günümüzde İslami köktencilikten söz ediliyor. Ben buna kesin karşıyım, çünkü İslam barışın dinidir. İslam'da masum bir kişiyi öldürmek, bütün insanlığın öldürülmesine karşılık gelir.''

Karzai, İslam adını kullanarak terör faaliyetlerinde bulunanların gündem yaratmak için bu ismi kullandığını söyledi. İslam dünyasını rahatsız eden karikatürler konusuna da değinen Karzai, bu karikatürlere hoşgörü gösterilmemesi gerektiğini, ancak aynı şekilde bunlara şiddet gösterileriyle karşı çıkanların da kınanması gerektiğini bildirdi. Karzai, herkesin birbirinin inancı, dini ve değerlerine saygı göstermesi gerektiğini söyleyerek, Kur'an-ı Kerim'de İsa ve Musa'nın da peygamber olarak gösterilmesinin önemine dikkati çekti.

Karzai, terörle mücadele sırasında nefret dolu mesajlar verilmemesi gerektiğini de belirterek, uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı. Türkiye'nin medeniyetler ittifakındaki rolünün önemine de vurgu yapan Karzai, Türkiye'nin farlı medeniyetler arasında köprü rolü üstlenme kabiliyetini taşıdığını bildirdi.

Konuşmanın ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Karzai'ye sempozyuma katılım belgesi takdim etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 İmam hatiplilere kötü haber
 Çelik: Danıştay'a diyecek bir şey yok
 Teröre karşı ortak eylem çağrısı
 "Tanık olmak sanıklık olmaktan iyidir"
 Pace, Erdoğan ile görüştü
 Baykal'dan Unakıtan'a dava
 "Irakta iç savaş yok"
 Güler KEK Başkanı olacak
 Erdoğan'a sevap da Erbakan'a günah mı
 "3 A" yasağı var, Aliye hakkında konuşmakta ise serbest
 Erdoğan muhalif vekillerle buzları eritti
 5 milyar dolarlık 'jet' teklif
 Askeri hastanede kaymaklı dönem
 Doktorlar Meclis'ten çıkmama eyleminde
MAHMUT ÖVÜR
Siyasetin merkezinde 'Dalan' harekâtı
AK Parti...
YAVUZ DONAT
"Vallah dogri söylir"
Az ötede karakol.
Az beride...
Pink Floyd nihayet İstanbul'da!
Efsanevi rock grubunun kurucusu Roger Waters, 20 Haziran'da binlerce...
TIR sıkıştırdı, çöp silosu öldürdü
Bir TIR tarafından sıkıştırılan cipin üstüne arkadan gelen başka bir...
Şemdinli faturası Sabri Uzun'a çıktı
Şemdinli faturası Sabri Uzun'a çıktı
Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun görevinden alındı.
"Ben Polat'ım" diyordu
Kurtlar Vadisi dizisinden etkilenerek kelebek bıçak taşımaya başlayan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu