kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şemdinli İddianamesi’nde suçlanan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt’ın adı ‘bilgi notu’nda geçiyor.
Şemdinli faturası Sabri Uzun'a çıktı
Telekulak skandalını ortaya çıkardı
Jandarma karşıtı öneriler var
İddianame ile 'Sayın' benzerliği
'Hırsız evdeyse kilit işe yaramaz'

Uzun'u yakan
bilgi notu


Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun görevden alındı. Uzun'u, aylardır konuşulan bir "bilgi notu" yaktı.

Altı sayfadan oluşan ve Emniyet istihbaratınca yazılarak Başbakan'a ulaştırıldığı söylenen imzasız bilgi notu, Şemdinli olaylarını konu alıyor ve Büyükanıt dahil askerleri suçluyor.

Askeri kızdıran not
Şemdinli iddianamesine dayanak oluşturduğu da söylenen bilgi notunda Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt ile Jandarma Genel Komutanı Org. Fevzi Türkeri hakkında şu ifade yer alıyor:

İki komutana suçlama
"Şemdinli olayı ile ortaya çıkan devlet içindeki illegal yapılanmanın izleri iyi takip edilirse Yaşar Büyükanıt ile Fevzi Türkeri'ye kadar uzandığı görülecektir."


Şemdinli faturası Sabri Uzun'a çıktı

Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun görevinden alındı. İddialara göre gerekçe Şemdinli İddianamesi'ne dayanak oluşturan bilgi notu.

Emniyet İstihbarat Daire Başkası Sabri Uzun dün görevinden alındı. Uzun'un görevden alınması Ankara'da günlerdir tartışılaşan 6 sayfalık bir "Bilgi notu"nu tekrar gündeme getirdi. "Şemdinli olayları hakkında "bilgi notu"nun Uzun'un görevden alınmasının yolunu açtığı söyleniyor. Bu notun Emniyet istihbaratı tarafından yazıldığı ve Başbakan'a ulaştırıldığı iddia ediliyor. 'Bilgi notu'nun önemi ise, içerdiği bilgilerin Şemdinli İddianamasi'ne çok benzemesi, hatta Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile öteki komutanlar hakkında suç duyurusunda bulunulan iddianameye temel oluşturduğunun söylenmesi.

AÇIKLAMADA İZİ VARDI
Genelkurmay Başkanlığı'nın pazartesi günü yaptığı ve Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı hedef alan "sert" açıklamada da bu bilgi notundan duyulan rahatsızlığın izleri vardı. Açıklamanın bir cümlesi aynen şöyleydi: "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapılan bu haksız ve maksatlı suçlamalar karşısında öncelikle anayasal sorumluluğu olanların tavır almaları, bu saldırıyı bütün yönleriyle ortaya çıkarmaları ve arkasındaki çarpık zihniyetin temsilcilerini makam, statü ve konumları ne olursa olsun kamuoyuna açıklamaları ve haklarında işlem yapmaları gerekmektedir." Bu cümle askerlerin 'Bilgi Notu'nun faillerinin cezalandırılmasını istedikleri şeklinde yorumlandı.

NOTTA NELER VAR?
"Şemdinli Olayları Hakkında Bilgi Notu" başlığını taşıyan 6 sayfalık belgede çarpıcı ifadelere yer veriliyor. Belgenin ilk 2 sayfasında Şemdinli'deki olayların ardından askerlerin soruşturmayı engellemeye çalıştıklarını anlatan maddeler var: nn "Hakkâri İl Jandarma istihbarat görevlilerince kullanılan 30 AK 933 plakalı araç savcının tespiti sonrasında polis tarafından ilçe emniyet müdürlüğü binasına çekilmiş, aracın içerisinde bulunan 2 adet el bombası askeri birimlerin talebi üzerine ilçenin Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık tarafından askerlere teslim edilmiştir. Ancak aracın bagajındaki 3 Kaleşnikof hemen teslim alınmamıştır."...."Askerler Kalaşnikof silahlar da kendi personelinin aracından çıktığı halde onları neden teslim almamıştır da, aracın bagajındaki 2 el bombasını araç emniyete çekilir çekilmez teslim almıştır." nn "İlçe Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık soruşturmayı yürütmede yetersiz kalmıştır. Olayın cereyan ettiği yer polis bölgesi olmasına ve askeri bir tahkikat olmamasına rağmen Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in tahkikatları Şemdinli İlçe Jandarma Komutanlığı'nca yürütülmüş, Veysel Ateş ile birlikte olmalarına rağmen her ne hikmetse Veysel Ateş tutuklanmış, Ali Kaya ve Özcan İldeniz serbest bırakılmışlardır. Yine savcı tarafından ifadeleri alınmak üzere adliyeye getirilen Veysel Ateş, Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in ifadeleri alınmadan önce beraber oturup saatlerce konuşmalarına imkan tanınmış, bu şekilde çelişkili ifade vermemeleri sağlanmıştır."

BÜYÜKANIT VE TÜRKERİ
* "Olay sonrasında ismi açığa çıkan askeri personel hakkında Sayın Genelkurmay Başkanımız "Yargı süreci sonuçlanmadan onları ne korurum ne de suçlarım" derken Kara Kuvvetleri Komutanı Büyükanıt'ın 'Ali Kaya'yı tanırım, benim askerimdi o böyle bir şey yapmaz' demesi yargılama sürecinde adli makamları nasıl etkilemiştir? Yaşar Büyükanıt Diyarbakır'da 7. Kolordu Komutanlığı yaparken o tarihte Diyarbakır'da uzman çavuş olarak görev yapan Ali Kaya gibi kaç tane uzman çavuşu hatırlamaktadır."

* "Şemdinli olayı ile ortaya çıkan devlet içerisindeki illegal yapılanmanın izleri iyi takip edilirse Jandarma General Komutanı Fevzi Türkeri ve Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'a kadar uzandığı görülecektir."

GÜLEN ADI DA SOKULMUŞ
* 'Bilgi notu'nda Fethullah Gülen'in adı da geçiyor: "28.10.2005'te Yüksekova'da bir iş merkezi saldırıya uğradı. Roketli saldırıya uğrayan yerde Fethullah Gülen yakın kişilerce üniversite hazırlık kursu açılması için girişimde bulunulduğu öğrenilmiştir."

ÖZAY ŞENDİR - HABER MERKEZİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sarıyer'de olaylı yıkım
 Tazminat düşünceye karşı silah olmamalı
 Hakkari'de izinsiz gösteri
 "Türkiye'nin 10-15 yılı var"
 Kürtçe yayın başlıyor
 Konya'da hırsızlık fabrikası
 NASA'dan Side tanıtımı
 "Ben Polat'ım" diyordu
 Alanya'da gündem 'gay bar' tartışması
 Kameralı gözaltılar başladı
 Şemdinli Komisyonu 5 fire verdi
 Askerlerden Altındağ'a darbe!
 Meriç'in ortasında 3 Somalili
 'Dört çarpı dört' aile
 Adana'da da öğrenci dehşeti
 Cezası 30 kitap okumaktı
ERGUN BABAHAN
Hıncal Uluç ve laikçi anlayış
"Sıdıka Hanım'ın...
UMUR TALU
Arazi marazi
Önceki gün TV'lere, ajanslara, web...
FATİH ALTAYLI
Galatasaray'da şirketleşme beklentileri
Dünkü yazımda...
ERDAL ŞAFAK
Son terör örgütü
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez...
'Türkiye hakkında yanlış düşündük'
Sabancı suikasti faili Fehriye Erdal'ın firar etmesinin ardından...
"Dünya Kupası'nda Türkler'e saldıracağız"
Almanya'da düzenlenecek Dünya Kupası öncesinde Hitler'in doğduğu...
Çimler ağladı be!: 3-2
Çimler ağladı be!: 3-2
Kupa derbisi nefes kesti. F.Bahçe, Tuncay ile golü buldu. Cimbom,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu