kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
  » Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hangi yaşa hangi oyuncak
Hangi yaşa hangi oyuncak
Oyuncak alırken dikkat edilecek noktalar
Minik kızlara minişler
Kaydır-Kazan eğlencesi
Polisan'dan zıplayan hamur

Hangi yaşa hangi oyuncak

Oyuncakların, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine destek vermesi için onların yaş gruplarına uygun olarak seçilmesi gerekiyor. İşte, her yaş grubuna uygun oyuncak alternatifleri ?.

Çocukların eğlenceli vakit geçirmesini sağlayan oyuncaklar, aslında onların hem fiziksel hem de zihinsel gelişiminde büyük rol oynuyor. Yakın geçmişe kadar oyuncakların çocukların gelişimine bu kadar faydalı olduğunun bilinmediğini belirten uzmanlar, önceden oyuna düşkün çocukların tembel olarak görüldüğünü söylüyor. Uzmanlar, çocukların hayal dünyasını zenginleştiren aynı zamanda zeka gelişimini hızlandıran oyuncakların, çocukların yaş gruplarına uygun olarak sınıflandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, 0-6 ay grubu için parlak renkli ve ses çıkaran oyuncakları, 3- 5 yaş aralığındaki çocuklar içinse onların yeteneklerini ön plana çıkaran oyuncak müzik aletlerini öneriyor.

0-6 ay
Bebekler, doğdukları andan itibaren sesleri, hareketleri ve şekilleri keşfetmeye başlar. Etrafında olup biten her şeye karşı büyük bir merak duyar. 0-6 ay döneminde bebekler beş duyularının farkına varmaya başlar. Uzmanlar, çok küçük bebeklerin bu dönemde renkleri tam olarak ayırt edemediğini ancak parlak renklere karşı duyarlı olduklarını ifade ediyor. Bu yüzden bebeğinize oyuncak seçerken parlak olanları tercih etmelisiniz. Bu aralıktaki bebekler neyin oyuncak olduğunu anlamakta zorluk çekeceği için uzmanlar, bu durumda ebeveynlere büyük görev düştüğünü sözlerine ekliyor. Ebeveynlerin bebeklerine oyuncakları tanıtması gerektiğini anlatan uzmanlar, "Oyuncağı bebeğinizin göreceği yakınlıkta tutun" diyor. Eğer bebeğiniz 0-6 aylık grubuna giriyorsa onun yatağının üzerine renkli, ses çıkaran ve hareket eden oyuncaklar asabilirsiniz.

6 ay-1 yaş
Bu dönemde çocuklar gelişen kas yapısı sayesinde bedenini hareket ettirmeye ve zamanla emeklemeye başlar. ay-1 yaş grubundaki çocuklar her gün yeni bir şey daha keşfeder. Bebeklerin bu dönemde sürekli gözetim altında tutulması gerektiğine değinen uzmanlar, bebeklerin geometrik şekiller, kolay parçalanmayacak yumuşak bebekler ve plastik hayvanlarla ilgilendiğine dikkat çekiyor. Çocukların bu dönemde diş çıkardıkları için ellerine geçirdikleri her nesneyi ağızlarına götürmeye çalıştığını hatırlatan uzmanlar, ebeveynleri bu konuda uyarıyor. Çocukların ellerindeki nesnelerin onların yutamayacakları boyutlarda olması gerekiyor. Çocuk bu dönemde duyularına hitap eden oyuncaklara ilgi gösterir. Seslere, renklere ve hareketlere karşı eğilimlidir. Bu dönemde ona müzik çalabilen, vurduğunda ilgisini çeken sesler çıkaran oyuncaklar alabilirsiniz.

1-3 yaş
Uzmanlar, 1-3 yaş grubundaki çocukların dengelerini sağlamaya çalıştıkları için üzerine oturabilecekleri oyuncakları tercih ettiğini söylüyor. İki yaş civarındaki çocukların oyuncak sepetlerini doldurup boşaltmayı çok sevdiğini belirten uzmanlar, ebeveynlere çocukları için eğlenceli kovalar ve küpler almalarını tavsiye ediyor.

3-5 yaş

3-5 yaş döneminde çocukların hayal güçleri gelişir ve yetenekleri ortaya çıkar. Çocuğunuzun yeteneklerini ortaya çıkarmak için ona oyuncak müzik aleti, renkli oyun hamurları, boya kalemleri ve sayı kartları alabilirsiniz. Böylece hem hayal dünyasını hem de matematiksel zekasını geliştirmiş olursunuz. Bu yaştaki çocukların diğer bir tutkusu da taklittir. Etrafındaki büyükler gibi davranmaya çalışırlar. Bu yaş gurubundaki çocuğunuza oyuncak mutfak, doktor ya da marangoz seti alabilirsiniz.

6-8 yaş
Arkadaşlarıyla oynadıkları oyunlar sayesinde toplumsal bilinci gelişen 6-8 yaş grubundaki çocuklar, işbirliğini öğrenirler. Top oyunları, dama, seksek, parmak boyası, kağıt hamuru ve oyun hamurları bu yaş grubu için idealdir. Uzmanlar, bu dönemde maket yapımı ve yap-boz gibi oyunların çocukların algısal hareket becerilerini geliştirdiğine dikkat çekiyor.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Herkes içtiğine dikkat edecek!
 En güzel halı reklamı benimki
 Esra Akkaya tek celsede boşandı
 Altıoklar: Gişe kaygımız yok!
 Gençler, BKM ile buluşuyor
 Günde 100 Euro'ya sebze çorbası kürü
 Çay eşliğinde sağlık sohbeti
 24 saatte 11 röportaj verdi
 Mansız'dan sonra Özen'e çalım attı
 Forbes dergisi erkekler için 'en pahalılar'ı açıkladı
 Oscarlı Clooney Prens Nasir'in peşinde
 Baba olmaya uygun bir adamım
 Ücretsiz polimerkil eğitimi Galleria'da
 Hayalinizdeki evi çocuğunuz çizsin
 Wenice'de indirim var
 Uzlaşma yolu bulun
RAHŞAN GÜLŞAN
Hülya, omzumda ağlayabilirsin...
Sanem Çelik, ortalığı...
HAKAN & UTKU
Kiralık takı
Müteşebbis halkımız yeni bir uygulama...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Patates püreli balık
Balık ve sütü bir...
Stresi yenmek için yeni keşifler yapın
Stresi yenmek için yeni keşifler yapın
Stresle birlikte yaşamayı öğrenmek için hayatınızda değişiklikler...
Türkan Şoray'ın gençlik sırrı!
Türkan Şoray'ın gençlik sırrı!
Yeni bir TV dizisine başlayan, ardından da bir halı reklamı için...
Pelin Körmükçü'nün kocası: İhanet yok
Pelin Körmükçü'nün kocası: İhanet yok
Tiyatrocu Pelin Körmükçü, mimar eşi Cengiz Cennetoğlu ile ihanet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.