kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Televizyonu en çok izleyenler, ev hanımları
En çok haberler izleniyor
Televizyonu en çok izleyenler, ev hanımları

Televizyonu en çok izleyenler, ev hanımları

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yapılan ''Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması'', hafta içi ortalama 5.09, hafta sonu ise 5.15 saat televizyon izlendiğini ortaya koydu.

''Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması''nın sonuçlarına göre, izleyicilerin yüzde 57.2'si hafta içi 2 ile 5, yüzde 52'si hafta sonu 2 ile 5 saat arası televizyon izlediğini belirtti. Hafta içi günlerde 10 saat ve daha fazla televizyon izleyenlerin oranı yüzde 18.7 olurken, hafta sonunda bu rakam yüzde 14.8'e düştü.

Araştırma sonucunda,
hafta içi ve hafta sonu ortalama televizyon izleme düzeyinin, izleyicilerin yaşadığı coğrafi bölgelere göre belirgin farklılıklar gösterdiği tespit edildi.

Buna göre, hafta içi ve sonunda en çok televizyon izleyenler İç Anadolu Bölgesi, en az televizyon izleyenler ise Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayanlar oldu.

Televizyon izleme düzeyi izleyicilerin mesleğine göre de belirgin farklılıklar gösteriyor. Hafta içinde (yüzde 5.75) ve hafta sonunda (yüzde 5.90) en çok televizyon izleyenler ev kadınları oldu. Buna karşılık, lise ve üniversite öğrencileri, profesyonel serbest meslek erbabı, memurlar, üst ve orta düzey yöneticiler ile şirket sahibi veya ortağı olanların ortalama televizyon izleme düzeyinin hafta içi 3.85 ile 4.41, hafta sonu ise 3.38 ile 4.77 saat arasında değiştiği görüldü.

Araştırma sonucunda, hafta içi ortalama televizyon izleme düzeyinin, izleyicilerin gelir düzeyine göre belirgin farklılıklar gösterdiği gözlendi. Buna göre, en çok televizyon izleyenler, 5.34 saat ile 1000 ile 1500 YTL arasında geliri olanlar oldu. Bu gelir grubu göz ardı edildiğinde, gelir düzeyi ile televizyon izleme düzeyi arasında negatif bir korelasyon olduğu ortaya çıktı. En az televizyon izleyenler ise 2 bin YTL ve daha fazla geliri bulunanlar oldu.

İZLEME SAATLERİ

Araştırma sonuçlarına göre, izleyicilerin yaklaşık yüzde 60'ı, hafta içi günlerde 18.00-21.00 ve 21.00-24.00 saatleri arasında televizyon izliyor.

Hafta içi günlerinde saat 09.00 ile 18.00 arasında televizyon izlediğini belirtenlerin oranı, yüzde 17 ile yüzde 21 arasında değişiyor. Bu oran, hafta sonunda yüzde 17 ve yüzde 24 olarak tespit edildi.

Hafta içi ve hafta sonunda televizyon izleyenlerin oranının en düşük olduğu saatlerin 03.00-06.00 ile 06.00-09.00 arası olduğu gözlendi.

BÖLGELERE GÖRE TV İZLEME ORANI

İzleyicilerin hafta içi televizyon izleme saatleri de yaşadıkları coğrafi bölgeye göre belirgin farklılıklar gösteriyor.

Buna göre, 06.00-09.00 saatleri arasında televizyon izleyenlerin oranının en yüksek olduğu yer Akdeniz Bölgesi, 09.00-12.00 ve 18.00-21.00 saatleri arasında televizyon izleyenlerin oranının en yüksek olduğu yer Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 21.00-24.00, 24.00-03.00, 03.00-06.00 saatleri arasında televizyon izleyenlerin en yüksek olduğu yer ise Ege Bölgesi oldu.

Gündüz saatlerinde (06.00-18.00), kadınların erkeklerden daha fazla televizyon izlediği tespit edildi. Aynı saatlerde, 51 ve daha yukarı yaştaki insanların televizyon izlediği ortaya çıktı. Hafta sonu günlerde 09.00-15.00 saatleri arasında kadınların erkeklere kıyasla daha çok televizyon izledikleri ortaya çıktı.

EVLİ-BEKAR KARŞILAŞTIRMASI

Araştırma sonucuna göre, saat 09.00'dan 21.00'e kadar televizyon izleyenler arasında evli olanların oranı bekar olanların oranından yüksek, 21.00'den 06.00'ya kadar ise televizyon izleyenler arasında bekar olanların oranı, evli olanlara kıyasla daha yüksek çıktı.

Hafta sonu günlerde 09.00-15.00 ve 18.00-21.00 saatleri arasında evliler bekarlara kıyasla daha çok televizyon izliyor. Saat 06.00'dan 21.00'e kadar televizyon izleyenler arasında ev hanımı, emekli, işsiz olanların oranının en yüksek olduğu görüldü. Saat 21.00-24.00 arasında ise mesleki prestiji orta ve yüksek olanlar arasında televizyon izleyenlerin oranının arttığı tespit edildi.

2 bin YTL ve daha üzeri geliri olanlar, en çok 06.00-09.00, 500 bin YTL geliri olanlar en çok 09.00-21.00 arasında televizyon izliyor. 21.00-24.00 saatleri arasında televizyon izleyenlerin oranının, gelir düzeyi ile paralel olarak arttığı belirlendi.Hafta sonu günlerde 09.00-21.00 saatleri arasında en çok televizyon izleyenler, ev hanımları, emekliler ile esnaf ve sanatkarlar oldu.

PROGRAMLARIN TERCİHİ

Yerli diziler, kadın, eğlence-güldürü-talk şov, magazin, Türk pop müziği, sır, evlilik yarışmaları, yarışmalar, müzik programları ve Türk filmlerini kadınlar, erkeklere kıyasla daha çok izliyor.

Buna karşılık, yabancı sinema, haber ve ekonomi programları, belgeseller, açık oturum ve tartışma programlarına erkekler daha fazla ilgi gösteriyor. Yaş ilerledikçe açık oturum ve tartışma, dini, ekonomi, haber, Türk halk ve sanat müziği ile kadın programlarının izlenme oranı artıyor. Dini, haber, sır, Türk halk ve sanat müziği, kadın ve ekonomi programlarını bekarlara kıyasla evliler daha çok izliyor.

Yabancı dizi, müzik ve sinemalar, spor, magazin, eğlence-güldürü-talk şov, Türk halk ve sanat müziği programlarını ise evlilere kıyasla bekarların daha çok izlediği ortaya çıktı.

Eğitim düzeyi yükseldikçe, yabancı sinemalar, açık oturum, tartışma ve kültür-sanat programları, yabancı müzik, belgeseller, ekonomi, Türk pop müziği, spor ve müzik programları ile yabancı dizilerin izlenme düzeyinin arttığı, Türk filmleri, evlilik yarışmaları, kadın, dini programlar ve sır programlarının izlenme düzeyinin azalttığı belirlendi.

BALIKÇI VE ÇİFTÇİLER, SIR VE YARIŞMA PROGRAMLARINA MERAKLI

Hangi programların hangi meslek grubundaki izleyiciler tarafından tercih edildiğine ilişkin sonuçlar ise şöyle:

''-Açık oturum ve tartışma programları ile kültür-sanat programları: Memurlar
-Belgeseller ve yabancı diziler: Profesyoneller
-Dini programlar ve evlilik yarışmaları: Ev hanımları
-Ekonomi, Türk halk ve sanat müziği programları: Emekliler
-Eğlence-güldürü-talk show ve haber programları, Türk filmleri, yabancı sinemalar ve yerli diziler: Orta ve üst düzey yönetici ve şirket sahibi ve ortağı olanlar
-Sır ve yarışma programları: Çiftçi ve balıkçılar
-Magazin, Türk pop müziği, çocuk programları ve müzik programları:Öğrenciler
-Spor programları: Esnaf-sanatkarlar

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Erzincan'da helikopter düştü: 5 şehit, 1 yaralı
 Sel baskınları baraj yaptırıyor
 Edirne hâlâ yaralı
 Okullara 'kıyafet' genelgesi
 "Üslerin kullanımı" iptaline red
 Ak Parti ilçe binasına saldırı
 Dolmabahçe Sarayı 150 yaşında
 Alternatif konferansta Ermeni kitapları krizi
 Vatandaşlık yolu açıldı
 Böyle rant görülmedi
 Şaşırtan tahliye
 İhraç edilenler de suçladı
 Soykırım filmine aşk sosu
 Soykırım tartışmasında Türkiye'yi temsil edecek
 Ermeni suikastçi yeniden yargılansın
 Kara Kuvvetleri'nin yeni brövesi
 'Provokasyona gelmeyin'
 Garsonlar kredi kartlarını kopyaladı
 Eski Trabzonspor Başkanı Aktuğ'a emniyet sorgusu
ERGUN BABAHAN
16 Mart katliamı
16 Mart 1978 günü İstanbul...
UMUR TALU
Bazen, kızarsın!
AKP'de "parti içi...
FATİH ALTAYLI
Merkez Bankası Başkanlığı kriterleri
Merkez Bankası...
ERDAL ŞAFAK
Sıdıka Hanım'ın türbanı
Her iktidarın "Eyyamcılar" ı...
Futbolcuları geçtiler!
İtalya'da genel seçim öncesi iki rakip, ilk kez kozlarını canlı...
Abbas: Affedilmez suç
Filistin hapishanesine düzenlediği baskın büyük tepki çeken İsrail,...
Yiğit çıkış
Yiğit çıkış
G.Saray'ın genç başkan adayı Yiğit Şardan, Divan Kurulu'nda en çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu