kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Ar-Ge'de rekabeti istiyoruz"
'Bugün, NATO'ya bile teknolojik ürün satan bir ülkeyiz'

"Ar-Ge'de rekabeti istiyoruz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerin artık AR-GE alanında dünya ile rekabet edecek kaliteyi yakalaması gerektiğini belirterek, ''Üniversitelerimiz eğitimve araştırmada dünyanın bugününü değil geleceğini esas almalıdır'' dedi.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 13. toplantısı, ODTÜ yerleşkesinde bulunan TÜBİTAK BİLTEN'de yapıldı. Başbakan Recep TayyipErdoğan'ın başkanlık ettiği toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Abdüllatif Şener ile Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci ve Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet
Aydın, Milli EğitimBakanı Hüseyin Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bürokratlar, özerk kurulların başkanları, iş dünyasının temsilcileri ve akademisyenler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Erdoğan, hükümet olarak Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'na çok önem verdiklerini ve bukurulun düzenli olarak toplanan bir karar platformu olduğunu söyledi.

2004 yılından beri düzenli yapılan toplantılarda, Türkiye'nin bilim vearaştırmayla ilgili geleceğini belirleyen çok önemli kararlar alındığını kaydeden Erdoğan, bu çerçevede 2005-2010 yıllarını kapsayanulusal bilim ve teknoloji stratejisinin onaylandığını hatırlattı.

'TÜBİTAK 2005'TE BÜYÜK İŞLER BAŞARMIŞTIR'

2005 yılının sonuçlarına bakıldığı zaman, tam bir atılım yılı olduğunu kaydeden Erdoğan, 2004 yılında AR-GE'ye tarihi bir kaynak aktarılmasıyla yeni bir süreç başlatıldığının altını çizdi. Erdoğan, şöyle konuştu:
''Türkiye'nin geleceğini inşa projelerinden olan AR-GE atılımıyla ülkemiz gücünü, kalitesini ve özgüvenini pekiştirecektir. Dünyaya söz söyleyecek nitelikte araştırmaların, araştırmacıların ve araştırma kurumlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlayacaktır.

Hükümet olarak, önceliklerimiz arasında bulunan araştırma ve teknoloji alanına 2006 yılında da önemli kaynaklar ayırmaya devam ediyoruz.
2005'te TÜBİTAK belirlediğimiz strateji çerçevesinde büyük işler başarmıştır. Önce araştırmaları ve araştırmacıları desteklemek üzere kısa sürede dünya standardında sistemler kurulmuş, işbirlikleri geliştirilmiştir. Sanayinin, üniversitenin ve kamu kurumlarının önü açılmıştır.''

2000 yılında araştırmaya 169 milyon YTL'lik kaynak ayrıldığını hatırlatan Erdoğan, bu rakamın AK Parti'nin işbaşına geldiği 2003 yılında 532 milyon YTL'ye çıktığını ifade etti. Erdoğan, 2006 yılı için ise 1 milyar 280 milyon YTL'lik kaynağın araştırmaya ayrıldığını dile getirdi. Erdoğan, bu rakamlarla birlikte 2000'den bu yana 7.5 kat, AK Parti hükümetinin göreve geldiğinden bu yana da 4.5 kat artış gerçekleştiğini söyledi.

TÜBİTAK'ın geçen sene verilen fonların hemen hemen tamamını üniversite, kamu ve sanayi araştırmacılarına kullandırttığını belirtenBaşbakan, 2005 yılında üniversitelere akademik araştırmalar için ayrılan 90 milyon YTL'nin tamamının da kullanıldığını anlattı.

'DOĞRU ALANLARDA PROJE'

Başbakan Erdoğan, sanayi AR-GE'sine destek olarak da TÜBİTAK kaynaklarından 75 milyon YTL ve Dış Ticaret Müsteşarlığı kaynaklarından da 57 milyon YTL olmak üzere toplam 132 milyon YTL'nin aktarıldığını kaydetti.

Erdoğan, savunma ve uzay alanıyla birlikte kamu araştırmalarında ise 37'şer milyon YTL'nin kullanıldığını belirtti. Hükümet olarak bu alana daha çok kaynak aktarmayı taahhüt ettiklerini belirten Erdoğan, bu alanın aktörlerinden bir araya gelerek daha büyük sinerji oluşturmaları, doğru alanlarda daha fazla proje üretmeleri ve gerçekleştirmelerini beklediklerini ifade etti.

Erdoğan, ''Özellikle sanayimiz teknoloji ithalatı ve transferine dayanan üretimden vazgeçerek kendi geliştirdiği özgün teknolojileri esas almalıdır. Dünya ile ancak böyle rekabet edebiliriz'' diye konuştu.

Araştırma geliştirmeye yapılan yatırımın uzun vadeli bir yatırım olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bunların sonuçlarının bir hükümet döneminde alınamayacağını bildiklerini ve bu yatırımı başka hiçbir beklentiye girmeden Türkiye'nin geleceği adına yaptıklarını vurguladı.

Erdoğan, TÜBİTAK'ın üniversitedeki araştırma projelerine verdiği desteğin 2005 yılında önceki yıllara göre 10 kat arttığını kaydederek,proje başvuru sayısının ve araştırma projesi yapan üniversite sayısının izlenilen strateji çerçevesinde büyük bir artış gösterdiğinisöyledi.

'DAHA ÇOK PROJE GELİŞTİRİLMELİ'


20 ve üzerinde projesi desteklenen üniversite sayısının 2003 yılında 3 olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu sayının geçen yıl 22'ye yükseldiğini dile getirdi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Artık AR-GE alanında üniversitelerimizin dünya ile rekabet edecek kaliteyi yakalaması gerekmektedir. Yapılan tüm yenilikler bu amaca yöneliktir. Üniversitelerimiz eğitim ve araştırmada dünyanın bugününü değil geleceğini esas almalıdır. Bölgelerindeki kamu ve özel kurumların AR-GE çalışmalarına rehberlik etmesi, yerel gelişmenin motoru olması bizim ciddi beklentimizdir. Daha çok proje geliştirmeli,ufuk açıcı işlere odaklanmalıdır. Biz de onları bu doğrultuda teşvik etmeye devam edeceğiz.

Bu dönemde benim en çok önemsediğim başarılardan biri, sosyal ve beşeri bilimlerdeki araştırmalara yoğun destek verilmeye başlanmasıdır. Kalkınmanın uluslararası gücün ve eğitim kalitesinin temelini oluşturan bu alanlarda gerçek bir gelişme müşahede ediyoruz. Sosyal ve beşeri bilimlerde sunulan proje sayısının 2005'te 2003'ekıyasla 6 kat arttığını memnuniyetle öğrenmiş bulunuyorum. Bu alanda 2003'te 140 bin YTL civarında olan desteklenen projelerin toplam bütçesi 2005 yılında 7 milyon YTL'ye yükselmiştir. Diğer bir büyük başarı kamu kurumlarımızın araştırma programlarını oluşturmaya başlamasıdır. Şu ana kadar 29 kamu kuruluşumuz 142 proje sunmuştur.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Troyka toplandı
 TSK'ya darbe iddiası Baykal'ın haddine mi!
 Baykal Savcı'ya yüklendi: Şemdinli ayrı, Büyükanıt ayrı!...
 Ağar: Çete derseniz kimse kalmaz
 Terörle mücadele için Başbakanlık'ta özel kurum
 Rektör Aşkın'dan Savcı'ya imalı tepki
 Bülent Ersoy, Ağar'ı şahit gösterdi
 Derviş Ankara'da konuk
MUHARREM SARIKAYA
Aykırı komisyon...
Van Savcısı'nın, Kara Kuvvetleri...
YAVUZ DONAT
Bu yaz çok sıcak geçecek
Deveye sormuşlar "neren...
Büyük gözaltı
Kadıköy'de tüm eğlence yerlerine kamera takılması istendi. İşyerleri...
'Beni Aliye değil Kudret aldattı'
Kudret Sabancı'nın tatilden dönen eşi Esra Akkaya "Dizi film...
Mahkeme Şemdinli davasını hemen açtı
Mahkeme Şemdinli davasını hemen açtı
Orgeneral Büyükanıt'ın adının geçtiği iddianame Van 3'üncü Ağır Ceza...
4 yıldızlı rahatsızlık Çankaya'ya taşındı
4 yıldızlı rahatsızlık Çankaya'ya taşındı
Ankara'da 4 yıldızlı rahatsızlığın ardından başlayan "Büyükanıt...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu