kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Cıvalı Zar

Türkiye'nin Kıbrıs konusunda yaptığı hamlelere Kıbrıs Rum kesimi birkaç manevrayla cevap verdi. AB'nin kendi üyelerinden birisine baskı yapamaması ya da yapmaması neticesinde ise Konsey'in 26 Nisan 2004 tarihinde aldığı karara ihanet edildi. İkiz tüzükler olarak tasarlanmış Serbest Ticaret ve Mali Yardım Tüzükleri birbirinden ayrıldı. Bu durumda Kıbrıs Türkleri'ne daha önce ilan edilen mali yardımın yarısı, onun bir kısmı da Rum onayına bağlı olarak verilecek. Doğrudan ticaret konusunda ise Konsey'in oybirliğiyle karar alması gerekiyor ki Rumlar buna izin vermek için Maraş'ı almak Magosa limanını birlikte işletmek isteyeceklerdir. Üstelik aslında herhangi bir ülkenin KKTC'yi tanımasa bile onunla doğrudan ticaret yapmasını engelleyecek bir hukuki durum yok.
Sonuçta daha önce Kıbrıs Türkleri'nin AB ile ticari bağlarını da kestirmeyi başaran Rum kesimi ekonomik tecriti sürdürecek ya da bitmesini kendi keyfine bırakacak bir hamleyi başardı. AB ve BM'ye verdiği sözlere rağmen Annan Planı'na hayır diyen Kıbrıs Rum Yönetimi bu şekilde ahlaken lekeli, siyaseten ise sıkıntı yaratacak bir kararı ortaklarına aldırttı. AB'nin kararı Tasos Papadopulos'un taktik bir başarısı olarak kabul edilmeli. Doğu Akdeniz Üniversitesi'nden Profesör Ahmet Sözen'e göre Rum kesimi lideri, son dönemde üç ayaklı bir taktik izliyordu. Kıbrıs sorununu kendi deyimiyle osmosis yani Kıbrıslı Türkler'in azınlık statüsünde kendilerine yamanmaları yöntemiyle çözmeye kararlı. Buna yönelik olarak elindeki AB üyeliği kartını, tehditlerle, şantajlarla kullanıyor.

Taktiğin ilk ayağı imaj silmek
Bu hedefe yönelik taktiğinin ilk ayağı uzlaşmayan taraf olduğu imajını silmek. Buna göre kendince mantıklı adımlar atıyor. Mersin limanına gemi gönderiyor, bunlar limana yaklaştırılmayınca Türkiye'yi suçluyor. BM Genel Sekreteriyle buluşuyor ve nihayet tüzüklerin ayrılmasını sağlayarak adım atıyormuş izlenimini veriyor. Zarları cıvalı ama diğer oyuncular masada hileye engel olamıyorlar.
Papadopulos'un ikinci taktik hedefi Türkiye'nin eylem planını unutturmak ya da öldürmek. Bu açılıma cevap vermeden kendisi bir şeyler yapıyormuşçasına hareket ediyor. Bu bağlamda Türk diplomasisinin eylem planı gibi önemli bir açılımın ardından tam saha diplomatik pres yapmamasının eksikliği anlaşılıyor. Önemli başkentlere en üst düzeyde ziyaretlerde bulunmak bu tabloyu değiştirebilirdi. Yalnızca BM zeminine bel bağlamamak, AB zemininde de oynamaya başlamak iyi olurdu. Yaklaşan Rum kesimi Parlamento seçimlerinden önce üzerindeki uzlaşmaz, statükocu Rumlar'ın önünü tıkayan kişi imajını yıkmak da Papadopulos'un son taktik hedefiydi.
Sonuçta AB'nin kararıyla açılan fonlar ve bunların şartları kabul edilebilir değil. KKTC yönetimi de herhalde Türkiye'nin mutlak desteğini alarak bu salam taktiğine teslim olmayacaktır. Bir açıdan asıl vahim gelişme belki de bu nedenle Papadopulos ile Kofi Annan arasındaki buluşmadan sonra yaşandı. Tarafların ortak basın bildirisinde Annan Planı'na veya Türkiye'nin eylem planına atıfta bulunulmadığı gibi müzakerelere başlanması için koşullar öne sürülüyor. Papadopulos'a Rum cumhurbaşkanı, kendisine acil şifalar dilenen Mehmet Ali Talat'a ise cemaat lideri sıfatları uygun görülerek eşitlik bozuluyor.
Kıbrıs meselesiyle ilgili son karar Türkiye-AB ilişkilerini ciddi bir krize açık hale getirdi. AB diplomasisi, bu kilidi açma yönünde formül üretemezse adanın bölünmüşlüğü giderek daha perçinlenecektir. Hele ABD ima ettiği gibi KKTC ile doğrudan ticarete başlarsa...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fırtınada kaptanlık   / 26-02-2006
 Ziyaret   / 23-02-2006
 Washington notları   / 19-02-2006
 Irak ve bölge   / 16-02-2006
 Riyaset-i Cumhur muharebeleri   / 12-02-2006
 Mutasyon   / 09-02-2006
 Rüzgar değişirken   / 05-02-2006
 Hamas soruları   / 02-02-2006
 Sabır gereği   / 29-01-2006
 Kâbus   / 26-01-2006
SOLİ ÖZEL
Cıvalı Zar
Türkiye'nin Kıbrıs konusunda yaptığı...
Beklemeye razıyım Ümit'im olsun yeter: 2-2
Beklemeye razıyım Ümit'im olsun yeter: 2-2
Euro-2008 yolunda ilk provada vasatı aşamayan yenilenmiş milliler...
Kaybetmemek güzel
Kaybetmemek güzel
Mücadele açısından eksiğimiz olmadığını söyleyen Fatih Terim,...
Başbakan yine medyayı suçladı
Başbakan yine medyayı suçladı
Unakıtan'a sahip çıkan Başbakan Erdoğan medyayı eleştirdi:...
Türkiye'de Şahab korkusu
Bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan bir İran raporu Başbakan...
Kerkük'ün kopmasına asla izin vermeyiz
"Irak'ta iç savaş yok. Toplumun büyük kesimi mezhep kavgasına karşı"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu