kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül iddiaları yalanladı
Gül iddiaları yalanladı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Çek Dışişleri Bakanı Cyril Svoboda'ya söylediği iddia edilen sözlerle ilgili haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

İkili ziyaret çerçevesinde ATA uçağıyla İspanya'ya giden Bakan Gül, giişinden önce Esenboğa havaalanında yaptığı açıklamada, Madrid'e iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri daha da derinleştirmek amacıyla gittiğini belirtti.

Beraberinde TBMM Türkiye-İspanya Dostluk Grubu üyeleriyle İspanya'ya gittiğini söyleyen Gül, iki ülke arasında tarihi
ve köklü ilişkiler bulunduğunu, İspanya'nın Türkiye'ye AB üyelik süreci çerçevesinde sağlam destek verdiğini kaydetti.

Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose LuisRodriguez Zapatero'nun ''Medeniyetler İttifakı'' projesinin eşbaşkanlıklarını yürüttüğünü de hatırlattı.

Bakan Gül, ziyareti çerçevesinde, siyasi, ekonomik ve kültürel alandaki ilişkileri gözden geçirerek, iki ülkeyi ilgilendiren Ortadoğu ve Irak gibi konuları ele alacaklarını bildirdi.

Gül'e Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Cyril Svoboda'ya 16 Şubat'taki Türkiye ziyareti sırasında ''ABD Irak'tan çıkarsa İran damgalı İslam'ın önce Irak, sonra da Türkiye'ye sızmasını kimse engelleyemez'' dediğine ilişkin haberler soruldu.

Bu görüşmenin tutanaklarının bulunduğunu ve söz konusu tutanaklara bu sabah baktırdığını ve bu haberlerin doğruyu yansıtmadığını ifade eden Gül, bu iddiaları manşetlere çekmenin gazetecilik olmadığını ve Türk basınının özeleştiri yapması gerektiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye gibi kendisini çevresine model olarak gösteren bir ülkenin başka bir ülkenin rejiminden etkilenmesini düşünmenin yanlış olduğunu belirterek, ''Hele hele bunları benim ağzımdan çıkmış gibi söylemek çok çok yanlıştır'' dedi.

İkili ziyaret çerçevesinde İspanya'ya giden Bakan Gül, hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gül'e, Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Cyril Svoboda'ya 16 Şubat'taki Türkiye ziyareti sırasında ''ABD Irak'tan çıkarsa İran damgalı İslam'ın önce Irak'a sonra da Türkiye'ye sızmasını kimse engelleyemez'' dediğine ilişkin haberler soruldu.

Çek Dışişleri Bakanı'nın Türkiye ziyareti sırasında birçok konunun yanı sıra Irak konusunun da ele aldıklarını belirten Gül, şunları söyledi:

''O haberde 'açıkça söyleyemez' şeklinde bazı cümleler var. Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine çok önem veriyor ve Irak'ta bir iç kaosun çıkmamasını çok arzu ediyor. Onun için Irak'ta siyasi sürecin bir an önce tamamlanması gerekiyor. Irak'ı Iraklıların kendileri idare edecek duruma gelmeleri gerekiyor. Bunun için de kendi güvenlik güçlerini oluşturmaları gerekiyor. Bütün bunlarolmadan koalisyon güçlerinin birden çekilmesinin büyük bir boşluk yaratacağınızı görüyoruz ve paylaşıyoruz. Dolayısıyla, bunlar saklı gizli şeyler değil. Ama yine bana atfen söylenen, diğer cümleler, kesinlikle doğru değildir.''

Gül, ''Türkiye'nin rejiminin İran'dan etkilenebileceği, İran'ın Türkiye'ye rejim satabileceği'' türünden söylemlerin Türkiye'nin gerçeklerine aykırı olduğunu, Türkiye'nin kendisini çevresine model olarak gösteren, AB ile müzakerelere başlamış bir ülke, herkesin
istediğini rahatlıkla yapabildiği açık bir toplum olduğuna işaret etti.

''Böyle bir ülkenin başka bir ülkenin rejiminden etkilenmesi, bunları düşünmek bile yanlıştır. Hele hele bunları benim ağzımdan çıkmış gibi söylemek çok çok yanlıştır'' diyen Gül, böyle bir şeyin kesinlikle doğru olmadığını söyledi.

Gül, söz konusu konuşmanın Çek Dışişleri Bakanı'nın ağzından duyulmuş olmadığını, başkalarına söylenmiş, oradan da bir Amerikan haber ajansı tarafından yazılmış olduğunu belirterek, ''Bunu tutup da böyle bir iddiayı manşetlere taşımak, iyi bir gazetecilik değildir.

Gazetecilik, bu tip iddialar varsa, hele hele manşet olacak iddialar varsa, bunların gerçeğini ortaya çıkartmak, teyit etmektir'' dedi.

Haberin muhatabının kendisi olduğunu belirten Gül, hangi gazetenin genel yayın yönetmeni kendisini aramışsa, muhakkak kendilerini aradığını da belirtti.

Bunun, ''bulvar gazeteciliği'' gibi başka bir gazetecilik stili de olabileceğini kaydeden Gül, Türkiye'nin önemli gazetelerinin bu tip konulara dikkat etmesi gerektiğine işaret etti. Gül, ''siyasetçiler gibi herkesin kendi kritiğini yapması gerektiğini'' ifade etti.

Çek bakanla baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin zabıtlarının tutulduğunu ve daha bu sabah tutanaklara tekrar baktırdığını belirten Gül, bu haberin kesinlikle doğru olmadığını söyledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Fehriye Erdal'ın kurtuluşu yok
 Fehriye isyanı
 CHP Unakıtan'ın kızının ziyaretini belgeledi
 Bu rapor çok konuşulur
 Unakıtan'a 3.kez gensoru
 Evren: Pişman değilim
 Topçu "zaman aşımına" uğradı
 Başbakan yine medyayı suçladı
 Unakıtan'ı bırakırsa yenilir
 Tehdit telefonu alıyor
 Uzanlar 'Ehlen'le selamlıyor
 Öğretmenler için ara formül
 15 üniversiteye Meclis onayı
 İsrail uçağına zorunlu iniş
 Schengen vizesine zam
YAVUZ DONAT
Demirel: 28 Şubat, buzdağının ucu
Tarih 28 Şubat 1997.
Kıtalararası kokaine uluslararası operasyon
G. Amerika'dan yola çıkan kokain yüklü gemi, Afrika'ya uğradı. Oradan...
Hayatı katliamla geçti
23 yıl önce annesi ile 4 kardeşini öldüren Fahri Elmas 1991'de afla...
Türkiye'de Şahab korkusu
Türkiye'de Şahab korkusu
Bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan bir İran raporu Başbakan...
Kerkük'ün kopmasına asla izin vermeyiz
Kerkük'ün kopmasına asla izin vermeyiz
"Irak'ta iç savaş yok. Toplumun büyük kesimi mezhep kavgasına karşı"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu