kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Wilson: ABD, Türkiye'nin Irak çabalarını destekliyor
Dışişleri: Barzani'ye mesaj yok
Wilson: ABD, Türkiye'nin Irak çabalarını destekliyor

Wilson: ABD, Türkiye'nin Irak çabalarını destekliyor

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, ABD'nin Türkiye'nin Irak'a yönelik çabalarına destek verdiklerini söyledi.

Wilson, Kanal 7'de katıldığı bir programda, Türkiye'nin Irak'la ilişkisine yönelik olarak, Türkiye'nin daha iyi bir gelecek oluşturulması için Irak halkına yardım ettiğini, özellikle Irak'taki siyasi sürece bütün etnik grupların ve mezheplerin geniş katılımını teşvik yolunda önemli bir rol üstlendiğini ve geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını kolaylaştırmak için çalıştığını kaydetti.

ABD'nin Türkiye'nin
bu çabalarını desteklediğini ifade eden Wilson, ''Irak'ın yeni liderlerine destek vermesi ve liderlere ulusal birlik hükümetini kurmak için gerekli olan uzlaşmayı sağlamak yolunda pratik yardımlarda bulunması için Türk yetkililerini teşvik ettik.

Türkiye, Sünni, Şii ve Kürt topluluklarıyla yaptığı temasları, onları doğru istikamete sevk etmek amacıyla sürdürdü. Bunu takdir ediyoruz'' diye konuştu. Irak'ta artan şiddet olaylarına ilişkin olarak, bölgede son birkaç gün içinde gördüklerinin son derece rahatsız edici olduğunu kaydeden Wilson, şunları söyledi:

''Bu saldırıları kimin düzenlediği belli değil. İşin bu yönü, önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşabilir. Ancak biliyoruz ki, Irak'ta faaliyet gösteren El Kaide ve yabancı savaşçılar, özellikle Zerkavi, bu ülkede iç savaş çıkarmayı hedeflediklerini daha önceden açıklamışlardı. Irak halkı ve Irak liderleri, böyle bir şeyi arzu etmiyor.''

Irak'taki bütün ana etnik unsurların ve siyasi grup liderlerinin hafta sonunda bir araya geldiğini hatırlatan Wilson, bu toplantıda şiddet olaylarını kınayan liderlerin ülke çapında sükunet telkin ettiklerini ve Irak'ı krizden çıkarmak amacıyla bir ulusal birlik hükümeti kurma çabalarını gerçek anlamda hızlandırmaya karar verdiklerini kaydetti. Wilson, ''Belki de bu, son derece kötü durumun tek iyi tarafıydı. Bu konuda mesafe kaydetmelerini kuvvetle ümit ediyoruz'' diye konuştu.

''İŞİMİZ SPEKÜLASYON YAPMAK DEĞİL''


New York Times gazetesinde çıkan, ''Irak'ın bütünlüğünün sağlanamaması durumunda Türk ordusunun Irak'a girebileceğine'' ilişkin yazının hatırlatılması üzerine Wilson, ''Yazar, olabilecek bir dizi şey hakkında spekülasyonda bulunuyor. Bizler siyaset şekillendiriyoruz, işimiz spekülasyon yapmak değil. Bizim işimiz, gelişmeleri Irak liderlerinin de desteklediği şekilde doğru istikamette etkilemeye çalışmak ve bir ulusal birlik hükümetinin oluşmasına yardım etmek'' diye konuştu.

Wilson, Irak'taki durumdan Amerikan yönetiminin sorumlu olup olmadığına yönelik soru üzerine, siyasi geleceklerini Iraklıların kendilerinin belirleyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

''Biz hep bunu savunduk ve ocak ayında yapılan seçimleri organize etmelerinde Iraklılara yardım ettik. Bizler, koalisyon gücü ve Irak kuvvetleri, kararlı hasımlara ve kararlı teröristlere karşı ülkenin güvenliği konusunda ortak bir sorumluluğa sahiptir. Bu zor ve karmaşıkbir görev. Eminim Türkiye ve bölgedeki diğer birçok ülke bunun farkındadır. Bu sorunla etkin bir şekilde ilgilenmek için, Irak'taki siyasi toplumun bütün unsurlarının bir araya gelerek isyancılara karşı kararlı bir tavır alması gerekir.''

Büyükelçi Wilson, Irak'taki son gelişmelerin ülkeyi bir iç savaşa sürüklediği görüşüne katılıp katılmadığının sorulması üzerine de, Irak Başbakanı İbrahim Caferi'nin, Irak'ın iç savaşa sürüklenmeyeceğine ilişkin yaptığı açıklamayı hatırlattı. Irak'ta uzun süredir birçok sıkıntı bulunduğunu ifade eden Wilson,''Saddam Hüseyin zamanında bastırılmış olan mezhep bölünmeleri var.

Uzun bir zaman zarfında birikmiş olan gerilim ve baskıların boşalması var'' diye konuştu. Wilson, önemli olanın, Sünni, Şii ve Kürt cemaat liderlerinin bir araya gelerek, şiddet ve bölünmeye son verilmesi ile Irak'ı daha iyi bir geleceğe taşıyacak kuvvetli bir ulusal birlik hükümetin kurulmasına yönelik yaptıkları açıklamalar olduğuna işaret etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Dudak okumaya Unakıtan önlemi
 ABD: KKTC ile ticaret yapıyoruz
 Yargıtay'dan basın özgürlüğü eleştirisi
 Genelkurmay: Onay verme kurumu değiliz
 Başbakan yolsuzluğun merkezinde
 Belçika'dan terörist Erdal mektubu
 Çömez'den Unakıtan'a
 Telekom'a da sürpriz ziyarette bulunmuş
 Telsim'e 5 Eylül'de gitmiş
 Villasını yıktırıyor
 Bakan Çelik'e protesto
 Çiçek: İran endişeleri gidermeli
 Hoca'ya üniversiteli iki gardiyan
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Dış politikada mesaj vermek
Türkiye bir kez daha...
MUHARREM SARIKAYA
Vekaleten yönetiliyoruz
Son rakamlar, hükümetin Çankaya...
YAVUZ DONAT
28 Şubat'ın ayak sesleri
Ocak-1997... Çankaya...
Tabii ki Çelik de değişti
Şarkıcılığı çok tartışılan sevgilisi Seray Sever'e albüm yapan Çelik,...
Ölümüne tatbikat
Erzurum'da yangın tatbikatı, ilkokul öğrencilerine korku dolu anlar...
Kapkaç çetesi işini 'emniyete' almış
Kapkaç çetesi işini 'emniyete' almış
Düğün salonlarından kaçırdıkları küçük çocukları kapkaça zorlayan...
Plaka sahte çıktı
Plaka sahte çıktı
Mutemetin aracındaki paraları çalan BMW'li hırsızların aynı renk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu