kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

AB'ye engel: Bencillik

Sözde Türk halkının ezici çoğunluğu AB sürecini destekliyor. Herkes AB'nin yaşam kalitemizi nasıl yükselteceğine övgüler yağdırıyor. Ama AB standartları getirmek için nereye el atılsa, feryat yükseliyor. Çünkü kimse küçük çıkarlarından vazgeçmeye niyetli değil. İşte son örnek: Karayolu taşımacılığı.

Karayolu taşımacılığına disiplin ve AB standartları getirmek için iktidar ve muhalefetin elbirliğiyle, sektöre danışılarak çıkarılmış bir yasa tam yürürlüğe gireceği sırada kıyamet koparabilir mi? Türkiye gibi bilgi kirliliği, ucuz muhalefet ve kişisel çıkar kaosunda debelenen bir ülkeyse, koparır.
Konuyu baştan anlatalım. Taşımacılık sektörünü düzene sokmak ve kayıt altına almak için Meclis'ten 10 Temmuz 2003'te bir yasa geçirildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ifadesiyle, AB'nin üzerinde çok durduğu üç ilkeye dayanıyordu: Mesleki yeterlilik, mesleki saygınlık ve mali yeterlilik.
Sektör temsilcilerinin "20 yıllık özlemimiz gerçekleşti" diye alkışladıkları yasa ve yönetmelik, taşımacılık yapmak için, yetki belgesi zorunluluğu getirdi. Belgeler yapılan işe göre 39 gruba ayrıldı.
Ve bugüne kadar taşımacılık yapmak için sadece ehliyet sahibi olmanın yettiği sektöre hazırlıklanması için 25 Şubat 2006 tarihine, yani düne kadar süre tanındı.
Yürürlük tarihi yaklaştıkça sızlanmalar başladı. Önce bir-iki kamyonla iş yapan, esnaf sayılabilecek yük ve eşya taşımacıları seslerini yükselttiler. "Yetki belgesi ücreti çok yüksek" dediler, "O parayı bulamayacaklarını" söylediler. Pek haksız değillerdi: 10 bin YTL belge ücreti isteniyordu. 1300 YTL'ye indirildi, daha sonra 300 YTL'ye.
Ardından bir başka grup eyleme başladı. İşin garibi, yasaya oy vermiş muhalefet temsilcileri de onlarla birlikte meydanlara indi.
Bakan Yıldırım da şaştı kaldı. Çünkü uluslararası nakliyatçılar memnundu, Kamyoncular Odaları yasanın arkasındaydı, ambar sahipleri, lojistik firmaları da öyle.
Peki eylemciler kimdi? Taşıma işleri organizatörleri. Yani bir masa bir sandalye ile işin komisyonculuğunu yapanlar ve acenteler.
Şimdi onların yaydığı havayla "Gaza gelenler" kontak kapatma tehditleri savuruyorlar. Herkesin talebi farklı? Kimi belge ücretlerinin kaldırılmasını istiyor, kimi mesleki yeterlilik koşullarının hafifletilmesini, kimi 2009'dan itibaren uygulanacak "yaş" koşulundan vazgeçilmesini.
O da mı ne? Türkiye'de toplam 667 bin kamyon, TIR, çekici, yarı römorkör ve tanker var. Bunun 250 bininin yaşı 22-70 arası. Yasa 2009'a kadar 22 yaş üstündekilerin kullanımdan kaldırılmasını öngörüyor. Çünkü AB standartları öyle gerektiriyor.

Sözde toplumsal muhalefet!
Yıldırım "Sektöre gireceklerin aldıkları riske göre sorumluluk üstlenmelerini istiyoruz. Malımızı, canımızı taşıyorlar; bu kadar sorumluluk almak zorundalar. Yasayla sektör 5 yılda tümüyle yenilenecek. Taşımacılar 10 yıl sonra bize dua edecekler" diyor.
Sektörün en önemli kuruluşu Uluslararası Nakliyeciler Derneği, yasaya karşı çıkanların ve onların arkasına sığınanların "Popülizm" yaptıklarını söylüyor.
Ama konuyu "Toplumsal muhalefet" için maden görenler elmalarla armutları bile karıştırmaktan çekinmiyorlar:
Sektörün tüm mensuplarından 39 belgenin 39'unun da istendiği izlenimi yaymaya kalkan mı (örneğin ATO Başkanı Sinan Aygün) ararsınız, "Yasa tekelleşmeyi amaçlıyor" (CHP'li Mehmet Sevigen) diyen mi, "600-700 bin kamyon sahibinin silinmek istendiğini" (DYP lideri Mehmet Ağar) öne süren mi?
Türk halkının çoğunluğunun AB yanlısı olduğu, uyum sürecini desteklediği söyleniyor. Herhalde öyle. Ama kendi çıkarlarına dokunulmadıkça! AB standartları kendi canını yakmadıkça!
Göreceksiniz; AB sürecinde Türkiye'nin önünde en büyük engel, çeşitli kesimlerden duyacağımız bencillik feryatları olacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yer ve yen sorunu   / 25-02-2006
 Uçurumun kıyısında   / 24-02-2006
 Polis, cinnet, intihar   / 23-02-2006
 Ufuktaki ikilem   / 22-02-2006
 Riski paylaşmak   / 21-02-2006
 Ölüme götüren borç   / 20-02-2006
 Diyaloga veda mı?   / 19-02-2006
 Diplomatik kaynak   / 18-02-2006
 Hamas ve zamanlama   / 17-02-2006
 Haddam'ın önemi   / 16-02-2006
ERGUN BABAHAN
Amerika-İran ve "atom bombası"
1988 yılında burs...
UMUR TALU
Söyle bana, niçin!
Pazar günü daha "hafif,...
FATİH ALTAYLI
Özürle büyümek
Cuma sabahı Abdullah Gül'ü...
ERDAL ŞAFAK
AB'ye engel: Bencillik
Sözde Türk halkının ezici...
Zirvede bir love story
20 yıllık eşine "geçimsizlik" nedeniyle boşanma davası açan...
'Rum meclisinde Türkçe konuşma yapacağım'
KKTC'li şair Neşe Yaşın, bir ilke imza attı. Rum kesimindeki genel...
Kara Melek: 4-2
Kara Melek: 4-2
G.Saray, Vestel Manisa karşısında iki kez öne geçti, iki kez...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu