kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin yeni uydusu 2008'de uzayda
Türkiye'nin yeni uydusu 2008'de uzayda

Türkiye, uzaydaki varlığını haberleşme uydularına yenilerini ekleyerek pekiştirecek. Türksat A.Ş, 2008 yılında uzaya gönderilmesi planlanan yeni teknoloji ürünü Türksat 3A uydusu için açtığı ihalede Fransız Alcatel firması ile sözleşme imzaladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, fırlatılacak uydunun kapsama alanı, görüntü ya da data iletişim kalitesi bakımından üstün bir teknolojiye sahip olacağını belirterek, bu uydunun üretiminde 22 Türk mühendisin görev almasıyla daha sonraki uyduların Türkiye'de yapılmasının adımının atılmış olacağını
bildirdi.

Türkiye'nin uzaydaki varlığını ilk 1994 yılında Türksat 1B'yi uzaya göndererek ortaya koyduğunu ifade eden Yıldırım, bunu 1996'da Türksat 1C ve 2001 yılında Türksat 2A uydularının izlediğini kaydetti.

Uyduların ömürlerinin belirli bir süreyle sınırlı olduğunu dile getiren Yıldırım, Türksat 1B'nin ekonomik ömrünün bittiğini, bu uydudaki hizmetlerin Türksat 1C'ye aktarıldığını, Türksat 1C ve Türksat 2A'nın fiilen kullanılmaya devam edildiğini belirtti.

TÜRKSAT 1C UYDUSU DA ÖMRÜNÜ TAMAMLIYOR

Türksat 1C uydusunun da ekonomik ömrünü 2007 yılı son çeyreğinde tamamlayacağına dikkati çeken Yıldırım, dünyada bilişim teknolojisi ve katma değerli hizmetlerin uydu teknolojisiyle daha fazla verilir hale geldiğini vurguladı. Yıldırım, ''Uydu projesiyle hem Türkiye'ye ayrılan 42 derece doğu boylamındaki yörüngenin doldurulması hem de gelişen ihtiyaçları karşılayacak şekilde bir uydunun zamanında hazır olması amaçlanıyor. Yeni uydu projesi ihtiyaçtan doğan bir şey'' diye konuştu.

Türksat 2A uydusunun 2004'e kadar doluluk oranının çok düşük kaldığını, uzun süre beklenilen yararın sağlanamadığını dile getiren Yıldırım, alınan kararla pazarlama işlerinin Türkiye'ye taşınmasıyla doluluk oranının yüzde 70'e ulaştığını bildirdi.

YENİ UYDUNUN YETENEKLERİ

Yıldırım, yeni atılacak Türksat 3A uydusunun, 42 derece doğu boylamında yer alacağını ve 2008 yılı başı itibariyle fırlatılarak hizmete gireceğini söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti:

''Bu uydunun 24 transponderi ve toplam kapasitesi 1296 mghz olacak. Türksat 2A uydusunun 32 transponderi vardı ama kapasitesi bu uydudan düşüktü. Türksat 2A'nın kapasitesi 1092 mghz idi. Yeni uyduda bir özellik de kapsama alanı daha hassas olacak. Geniş bir kapsama alanına hizmet verecek. Ülkemizde coğrafik koşulların dağlık ve engebeli olması nedeniyle sinyal alımlarında sıkıntılar olduğu için mevcut uydulardan istediğimiz noktaya sinyal indiremiyoruz. Bu bakımdan bu uydu farklılık getiriyor. Çok daha basit ve küçük
alıcılarla hizmet verebilecek. Kapsama alanı, görüntü ya da data iletişim kalitesi bakımından bir teknolojik üstünlüğü olacak.''

2014 YILINA UZANAN EYLEM PLANI HAZIR

Türk Telekom'un özelleştirilmesi sürecinde Rekabet Kurulu'nun kararı doğrultusunda Türksat A.Ş'nin kurulduğunu ve Bakanlar Kurulu Kararı ile şirketin uydu konusunda yetkilendirildiğini belirten Yıldırım, Türksat A.Ş'nin bu bağlamda 2014 yılına kadar bir eylem planı hazırladığını söyledi.

Bu eylem planına göre, Türksat 3A uydusuyla ilgili çalışmalara hız verildiğini ve somut adımlar atıldığını anlatan Yıldırım, eylem planına göre, Türksat 3A uydusunun yurtdışında yapılacağını ifade etti.

Uydunun yapımı konusunda açılan ihaleye Astrium, Lockheed Martin, Boeing, Loral ve Orbital firmalarının davet edildiğini bildiren Yıldırım, ancak Boeing, Lockheed Martin ve Loral firmalarının bu ölçekteki uyduların kendileri için küçük kaldığı gerekçesiyle ihaleye ilgi göstermediğini belirtti. Yıldırım, ihalede Alcatel, Astrium ve Orbital firmalarının yarıştığını, en iyi teklifi veren Alcatel'in ihaleyi kazandığını ve bu firmayla sözleşme imzalandığın söyledi.

9 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK


Türksat 3A uydusunun imalatının 2 yıl süreceğini ve uydunun tamamen öz kaynaklarla yapılacağını vurgulayan Yıldırım, uydunun 9 yılda kendini amorti edeceğini ifade etti.

Yıldırım, Türksat A.Ş'nin uydu eylem planında proje bütünlüğü içinde bu uydunun ilk adım olacağını, uydunun imalatı ve dizaynı aşamasında 22 Türk mühendisin görev alacağını vurguladı. Binali Yıldırım, ''Böylece daha sonraki uyduların Türkiye'de yapılmasının adımlarını atmış oluyoruz. Bu uydu, Türksat 1C uydusunun yerine geçecek uydu alımından öte, uydu teknolojisiyle Türkiye'de uydu imalatını da öngören bir nitelik taşıyor'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, proje kapsamında daha sonra bir gözlem uydusu yapılacağını, bunu izleyecek Türksat 4A uydusunun yapımının Türkiye'de yabancı-yerli işbirliği ile gerçekleştirileceğini, Türksat 5A uydusunun ise tamamen yerli olarak Türkiye'de üretileceğini bildirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 ÖSS sınavında WC hakkı
 İstanbul'da Pardus damgası
 Sağanak yağış bekleniyor
 OKS başvuruları 28 Şubat'ta sona erecek
 İstanbul'da elektrik kesintisi
 Bursa'da 8'er katlı iki bina çöktü
 İstiklal caddesi'nde Çin işkencesi!
 'Türkiye artık ikinci evim'
 Soba yine ölüm tüttü
 Liseli kavgasından eğitim skandalı çıktı
 Bilirkişiye göre inşaatçı kusurlu
 Zincirli hayata isyan edip evden kaçtı
 Borsacı piyanist parayı mafyaya kaptırmış
 Sokaktaki rasgele ateş yine kurban aldı
 Emekli ikramiyesi çocuk sahibi yaptı
 Öğrencilerin kız davası kanlı bitti
 İran'dan geldiler zehir taciri oldular
MEHMET BARLAS
Kamyonlar üzerinden siyasal çağrışımlar...
Libya'da...
EMRE AKÖZ
Wal-Mart Etkisi
ABD'de 15 yıldır kullanılan ilginç...
MAHMUT ÖVÜR
Üniversite 'kaçak çarşı' yaparsa!
İstanbul'u kuşatan göç...
SAVAŞ AY
Kimmiş o korsan solistler ve as...
HINCAL ULUÇ
Polisin sorunu para değil!..
Hayır, polisin sorunu para...
Zıt güçlerin maçı
Zıt güçlerin maçı
F.Bahçe-Beşiktaş derbisinde iki takım arasındaki fark...
Taraftara davet!
Taraftara davet!
Fenerbahçe Başkanı Yıldırım, Şükrü Saracoğlu'nun artık 52 bin 500...
Şimdi söz Sezer'de
Muhalefetin "Hoca'yı yalnız bıraktınız" diye suçladığı AK Partililer...
İsrail'den buzları eriten 'geleceğe bakalım' telefonu
İsrail Başbakan Vekili Olmerd, Erdoğan'ı telefonla arayarak, "İkili...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu