kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prim borçlarında indirim

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde, Ocak 2000'de 100 YTL olan SSK prim borcu, mevcut mevzuata göre Kasım 2005 itibarıyla 634 YTL'ye çıkarken, bu borç yeniden yapılandırıldığında 408 YTL'ye inecek..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, TBMM Genel Kurulu'nda önceki gün kabul edilen sosyal güvenlik prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören yasanın yürürlüğe girmesiyle SSK ve Bağ-Kur'luların 31 Mart 2005'e kadar olan borçları yapılandırılabilecek.

Bağ-Kur kapsamında takip edilen prim ve sosyal güvenlik destek primi borçlarıyla SSK kapsamında takip edilen kamu ve özel sektör işverenleriyle büyükşehir belediyelerinin sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari
para cezası, sosyal yardım zammı borçları, topluluk sigortası prim borçları, isteğe bağlı sigorta prim borçları ile 31 Mart 2005 tarihi ve öncesinde biten özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden dolayı fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanacak borçlar yeniden yapılandırılacak.

Bağ-Kur'da borç miktarına bakılmaksızın tüm borçlara, SSK'da ise borç aslı 100 bin YTL ve altında olanlar için asıl borçlarına (herhangi bir gecikme faizi veya cezası olmayan miktar) 1998 sonuna kadar mevcut gecikme cezası, 1999'dan başvuru tarihine kadar ise gecikme cezası yerine daha düşük olan enflasyon (TEFE ve ÜFE) oranı uygulanacak.

SSK kapsamındaki bir borçlu için, asıl borcu 90 bin YTL iken, gecikme cezası ve faizle bu borcun 130 bin YTL'ye ulaştığı varsayılırsa, asıl borç olan 90 bin YTL üzerinden yapılandırma işlemi yapılacak. Borcun 1995'ten bu yana geldiği farz edilirse, 90 bin YTL'ye, 1998 yılı sonuna kadar mevcut gecikme cezası, 1999'dan başvuru tarihine kadar ise gecikme cezası yerine daha düşük olan enflasyon (TEFE ve ÜFE) oranı uygulanacak.

BORÇLAR, EN FAZLA 60 AY TAKSİTLENDİRİLECEK

SSK'da borç aslı 100 bin YTL ve üzerinde olanlar için ise Maliye Bakanlığı'nca ''çok zor durum'' halinin belirlenmesi için kullanılan oranlar borçlu firmanın mali durumuna bağlı olarak ana para ve gecikme zammı toplamından oluşan borcun yüzde 30'una kadar terkin yapılabilecek.

Borç aslı 100 bin YTL üzerinde olduğu halde mali durumu ''çok zor durum'' kapsamına girmeyen işverenler ise taksitlendirme imkanından yararlanabilecek. Borcun yaşına ve tutarına göre taksit sayısı belirlenecek, ancak taksit sayısı en fazla 60 ay olacak.

Borçluların yeniden yapılandırma başvuru süresinin sona erdiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar borçlarının tamamını ödemeleri halinde, borcun peşin ödendiği kabul edilecek ve hiçbir vade farkı uygulanmayacak. Başvuru süresi ise kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 2 ay olacak.

Borçlu, borcunu 12 ayda ödemesi durumunda yıllık yüzde 4, 12'yi aşan, ancak 24 ayı aşmayan sürede öderse yıllık yüzde 5, 24 ayı aşan sürede öderse yıllık yüzde 6 taksitlendirme farkı ödeyecek. Taksitlendirme süresince bu borçlara Hazine borçlanma faizleri uygulanmayacak.

TAKSİTLERİN AKSATILMASI


Borçlarını yeniden yapılandıranlar, bir takvim yılı içinde 3 defadan fazla taksitlerini ödemezse veya bu süre içinde ödemesi gereken cari ay primlerini 3 defadan fazla aksatırsa, yeniden yapılandırma işlemleri iptal edilecek. Bu durumdaki borçluların aksattığı taksit borçları için Hazine borçlanma faizlerine 1 puan eklenerek, gecikme zammı uygulanacak.

Toplam borçlarının yüzde 25'ini peşin veya dört taksidini cari ay primleri ile birlikte ödeyen Bağ-Kur'lular için sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı getirilecek. Bağ-Kur'lulara 31 Mart 2005'ten kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmeyen prim borçları da yeniden yapılandırılan borca eklenerek, taksitlendirilebilecek.

Prim borçlarını ödemeyen veya yeniden yapılandırmadan yararlanmak için başvurmayan veya başvurduğu halde ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen SSK'ya tabi işverenler, yeni teşvik ve desteklerden yararlandırılmayacak.

100 bin YTL'nin üzerinde borcu olan SSK'ya tabi işverenlerin, yeniden yapılandırmadan yararlanmak için taksitlendirme süresi içindeki vergi yükümlülüklerini de yerine getirmeleri beklenecek.

SSK BORCU İÇİN ÖRNEK HESAPLAMA

Örneğin, Ocak 2000'de 100 YTL olan SSK prim borcu, mevcut mevzuata göre Kasım 2005 itibarıyla 634 YTL'ye çıktı. Bu borç yeniden yapılandırıldığında, 2000 yılı başından itibaren prim aslına TEFE (ÜFE) uygulanacak ve borç 408 YTL'ye inecek. Borcun peşin ödenmesi halinde terkin oranı yüzde 36 olacak.

Borcun 12 aylık taksitle ödenmesi halinde toplam borç 424 YTL, 24 ay taksitle ödenmesi halinde toplam borç 449 YTL, 36 ay taksitle ödenmesi halinde toplam borç 481 YTL, 48 ay taksitle ödenmesi halinde toplam borç 506 YTL, 60 ay taksitle ödenmesi halinde toplam borç 530 YTL olacak.

BAĞ-KUR BORCU İÇİN ÖRNEK HESAPLAMA

1479 Sayılı Bağımsız Çalışanlar Kanunu kapsamında 31 Aralık 2005'e kadar oluşan borç süresi 11 yıl 2 ay olan bir sigortalının mevcut uygulamaya göre 19 bin 797 YTL olan borcu, yeniden yapılanma ile 15 bin 86 YTL olacak. Borç peşin ödendiğinde, toplam borcun yüzde 24'ü terkin edilecek.

Borcun 12 aylık taksitle ödenmesi halinde toplam borç 15 bin 690 YTL, 24 taksitle ödenmesi halinde toplam borç 16 bin 595 YTL, 36 taksitle ödenmesi halinde toplam borç 17 bin 802 YTL, 48 taksitle ödenmesi halinde toplam borç 18 bin 707 YTL, 60 taksitle ödenmesi halinde toplam borç 19 bin 612 YTL olacak.

BAĞ-KUR'UN TARIM SİGORTALILARI İÇİN HESAPLAMA

2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında 31 Aralık 2005'e kadar borç süresi 16 yıl 8 ay olan bir sigortalının mevcut uygulamaya göre 12 bin 167 YTL olan borcu, yeniden yapılanma ile 7 bin 840 YTL olacak.

Borcun 12 taksitle ödenmesi halinde toplam borç 8 bin 154 YTL, 24 ay taksitle ödenmesi halinde toplam borç 8 bin 624 YTL, 36 ay taksitle ödenmesi halinde toplam borç 9 bin 251 YTL, 48 ay taksitle ödenmesi halinde toplam borç 9 bin 722 YTL, 60 ay taksitle ödenmesi halinde ise toplam borç 10 bin 192 YTL olacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kredi kartlarına yeni düzenleme
 FT, Antep'i örnek şehir gösterdi
 Borsa haftayı rekorla kapadı
 Emeklilere vergi iadesi ödemesi başladı
 Yoksulluk sınırı 1808 YTL
 Ziraat Bankası'ndan tarihi kâr
 Petrol fiyatları 62 dolara çıktı
 Turizmde işsizlik tehlikesi
 Migros, Tansaş'la birleşme için start verdi
 Onlar yerli, biz yabancı istiyoruz!
 Tüpraş, Akdeniz'in en büyük oyuncusu olacak
 'Bugün olsa yine imza atardım'
 'Ulusalcı' anlayış AB'de hızla yayılıyor
 'Enerji sektörü İspanyol kalmalı'
 'Erdemir için umut var ama bu iş zaman alır'
 Akbank, Sabancı Bank'ı Kazak Meridian'a satıyor
 Danıştay'dan Demirel'e haczi durdurma kararı
 Merkez faizi yüzde 13.5'te tuttu
 İşverenden 'Türk işçisi vergi rekortmeni' övgüsü
 Fişi çekseydik EGS Bank batardı'
 AB'den İspanya'ya sert uyarı: Sakın birleşmeyi engellemeyin
 İstanbul, IMF toplantılarına aday
 Brezilya tahvilleri 15 Nisan'da alıyor
 Migros ve P&G 500 engelliyi destekledi
 Müdahale ile rezerv 56 milyar dolar oldu
 Kredi kartı yasası gece mesaisiyle çıktı
 Araç sayısı 11 milyonu aştı
 Unilever'in Gebze fabrikasına ödül
 Büyük mağazalar tasarısı işsiz ordusu yaratacak
 Emeklilere vergi iade ödemeleri bugün başlıyor
 Libananco, 10 milyar dolar tazminat talebi ile tahkime...
 Sedat Aloğlu'nun malvarlığı yokmuş!
 Enka, Moskova'nın 3. büyük emlak devi
 Sönmez Holding rezidans yapıyor
 İhsan Kalkavan'ın kardeş acısı
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Faiz düşüşü yoluyla kuru artırmanın bedeli...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Oyak-Arcelor ortaklığında uyarılarım haklı...
Bursa'da 8'er katlı iki bina çöktü
Şubat ayında heyelan nedeniyle hasar gören sekiz katlı iki bina dün...
İstiklal caddesi'nde Çin işkencesi!
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu İstiklal...
Bir Barzani eksikti
Bir Barzani eksikti
Şemdinli'de, Umut Kitabevi'nin bombalan masından önceki patlamada...
Şafak operasyonu
Şafak operasyonu
İstanbul polisi sabaha karşı 2 bin kişilik ekiple Sarıgöl...
IMKB
E: 46.818 D:% 0,57
DOLAR
S: 1,320 D:% -0,038
EURO
S: 1,571 D:% -0,159
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu