kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bağdat'ta gergin bekleyiş
Samara'da iki polis memuru öldürüldü
Bush: Irak halkı için tercih yapma zamanı
Almanya'dan Irak istihbarat raporu
Savaşlar, gazetecileri vuruyor

Bağdat'ta gergin bekleyiş

Irak hükümeti, bugün Sünni ve Şii camilerinde Cuma namazı sonrası karşılıklı şiddet olasılığına karşı başkent Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı koydu. Yasağa riayeti sağlamak, Amerikan birliklerini uzun süredir eğittiği Irak güvenlik güçleri için önemli birsınav olacak.

Çarşamba günü, El Kaide'nin planladığından kuşkulanılan bir saldırıda Samarra'daki kutsal Şii camisinin bombalanmasından sonra ülkede iki gün süren karşılıklı misilleme saldırıları meydana geldi.

ABD ve Birleşmiş Milletler, Irak'ın yaygın bir iç savaşa sürüklenmemesi
için çaba gösteriyorlar. Böyle bir durum, ABD'nin Irak'tan askerlerini çekme umudunu ortadan kaldırabileceği gibi, tüm Ortadoğu'yu saran biryangına yol açabilir.

Şu saatlerde Bağdat sokaklarının sakin olduğu, ve sokağa çıkan az sayıdaki özel aracın polis ve diğer güvenlik görevlilerince yollardaki kontrol noktalarından geri çevrildiği bildiriliyor.

ABD Başkanı George Bush'un sükunet çağrısının yanı sıra, Birleşmiş Milletler'in Irak temsilcisi de üç yıl önceki işgalden bu yana ülkenin içinde düştüğü en vahim bunalımdan bir çıkış yolu bulunması amacıyla bütün tarafları görüşmelere çağırdı. Sünni siyasi liderler Aralık seçimleri sonunda oluşan parlamentodan bir koalisyon hükümeti çıkarmak amacıyla başlamış olan görüşmelerden dün çekildiler.

Iraklı yetkililer, başta Ayetullah Ali el Sistani olmak üzere önde gelen Şii din adamlarının, Şii militanları yatıştırmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirtiyorlar. Ancak bir kaynak, Sistani'nin bile silahlımilisleri tam denetleyemeyeceğini, zaten Sünni camilerine yapılan saldırıların da bunu gösterdiğini kaydetti.

Ne Sünnilerin ne de Şiilerin tam güvenmediği ABD'nin Irak'tan asker çekmesi ülkede istikrarlı bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasına bağlı olduğundan, buradaki Amerikan birlikleri mümkün olduğunca düşük profilde kalmaya özen gösteriyorlar.

Bugüne kadar kendini kanıtlama fırsatı bulamamış olan Irak polis ve ordusu ise, bugün yapılabilecek gösterileri durdurma çabalarında en önsafta olacak.

Dün gece Bağdat'ın, mezhep ilişkilerinin en gergin olduğu iki mahallesinden silah sesleri duyulduğu bildiriliyor.

BAŞBAKAN CAFERİ SOKAKTA İZİNSİZ SİLAH TAŞINMASINI YASAKLADI

Irak Başbakanı İbrahim Caferi, sokakta izinsiz silah taşınmasını ve silahlı gösteri düzenlenmesini yasakladı. Caferi, televizyonda yaptığı konuşmada, ''Vatandaşların ve mal mülklerinin korunması için, özel izin almaksızın ev ve dükkanların dışında silahlı olarak dolaşmak yasaktır'' dedi.

Bugün için Bağdat ile üç bölgede sokağa çıkma yasağı ilan eden Caferi, halkın güvenlik güçlerine güvenini güçlendirmek için alınan bu önlemlerin Bağdat ve diğer yerlerdeki ''sıcak noktalarda'' arttırılacağını belirtti.
Basın organlarına ve dini liderlere birlik yönünde hareket etmeleri çağrısı yapan Caferi, şüphelilerin yargılanmasının hızlandırılacağını ve terörizmle ilgili yasanın yeniden etkinleştirildiğini kaydetti.

Savunma Bakanlığında Bağdat bölgesi sorumlusu olan Mubdir el Duleymi de açıklamasında, ''Tüm Iraklılar, düzenin silahlı gruplarca değil, güvenlik güçleri tarafından sağlanacağını bilmelidir'' dedi. El Duleymi, silahlı kişilerin sokaklardan çekilmesi için farklı siyasi yetkililerle temasların yapıldığını belirterek, vatandaşlara, güvenlik yetkilileriyle işbirliği yapmalarını ve sokağa çıkma yasağına uymalarını söyledi.

Bu arada, Irak devlet televizyonu, Bağdat ile üç bölgedeki sokağa çıkma yasağının yarın da süreceğini bildirdi. Samarra'daki Şii Türbesi'ne önceki gün düzenlenen bombalı saldırıdan sonra ülke genelinde çıkan olaylarda 130'dan fazla kişi ölmüştü.

SALMAN EL FARİSİ'NİN MEZARINA ROKET SALDIRISI DÜZENLENDİ

Irak'ta Şiilerce kutsal sayılan Salman El Farisi'nin mezarına roket saldırısı düzenlendi. Şiilerin en büyük örgütlerinden Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin Başkanı Abdülaziz el Hekim'in yardımcısı Cemal el Saghir, Salman el Farisi olarak da bilinen Salman Pak'ın (Temiz Salman) mezarına gün batımında iki roket fırlatıldığını söyledi. Roketlerin mezarda hasara yol açtığı, ancak ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.
İran'da doğduğu için ''Salman el Farisi'' (Fars Salman) olarak da tanınan Salman Pak'ın mezarı, Bağdat'ın 30 km güneyinde kendi adını taşıyan köyde bulunuyor.

Şiilerin 12 İmam'ından ikisinin mezarının bulunduğu Samarra'daki Askeriye Türbesi'ne düzenlenen bombalı saldırıdan sonra çıkan çatışmalarda yüze yakın kişi ölmüş, yüzden fazla Sünni camisine ve bazı türbelere saldırılar düzenlenmişti.

CUMA SINAV GÜNÜ OLACAK

Bugün, Şii militanların iktidardaki İslamcı partilerin sözünü ne ölçüde dinleyeceklerini göstereceği gibi, pek çok üyesi aynı militan gruplar dangelmiş olan asker ve polislerin de hangi yanda yer alacaklarını ortaya koyacak.

Sertlik yanlısı dini lider Mukteda el Sadr ile İran yanlısı Şii partilideri Abdül Aziz el Hekim, Şiilere itidal çağrısı yaptılar ancak her ikilidere bağlı silahlı milis grupları olan Mehdi Ordusu ve Bedir Hareketi militanları sokaklarda eylem içinde oldular.

Sokağa çıkma yasağını yorumlayan bir hükümet yetkilisi, "Hiç kimse dışarıya adımını atmasın. Polis namaza gitmek için dahi, dışarı çıkan herkesi tutuklayacak" dedi.

Bağdat ile Sünni ve Şii nüfusların yakın yaşadığı diğer eyaletlerde düngeceden başlayan yasak, TSİ 1500'e, yani Cuma namazının bittiği saate kadar sürecek.

Sünni lider Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana, Sünni isyancıların binlerce Şii'yi öldürdükleri saldırılarda bile soğukkanlılığını kaybetmemiş olan Şii toplumun, bu kez Sünnilere karşı var güçleriyle bir misillemeye girişmeleri halinde ülkenin bir iç savaşa sürükleneceği belirtiliyor.

Bağdat'ta siyasal bilim profesörü Hazım el Naimi, "Bu birkaç gün çok önemli. Ya cehennemin kapıları açılacak ve iç savaş çıkacak ya da Şiiler bu durumdan daha fazla güç kazanarak çıkacaklar... Bazı bölgelerde şiddetolaylarını engelleyen tek şey Amerikan askeri varlığı" dedi.

Şii İttifak'tan önde gelen bir yetkili ise, "Sorun Şii toplumun Sistani'nin sözünü dinlemeye ve sakin kalmaya daha ne kadar devamedeceğinde. İşler kontrolden çıkarsa, o zaman süregelen saldırlar karşısındaŞiilerin öfkesini durduracak hiçbir şey yok" dedi.

(REUTERS)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Filipinler'de darbe girişimi
 AB, KKTC'ye yardımı onayladı
 Londra Belediye Başkanı'na ceza
 AB, CIA evlerini soruşturuyor
 Bono, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi
 Süpermen ve Batman geri dönüyor
 Bond'un yönetmeni kadın elbiseleriyle yakalandı!
 İşte sonun başlangıcı...
 Şii lider 'Komploya uymayın' dedi, İran ise Bush'u suçladı
 Zerkavi 2004'te hedef gösterdi
 Çatı faciası: 47 ölü
 Hani dünya çok küçüktü!
 Zürafaya doğum kontrolü
 Matadorların kâbusu
 Trilyonluk olimpiyat tabelaları!
 Rice "eli boş" döndü
 İtalya'daki seçimde renkli aday
 İngiltere'de 70 milyon $'lık soygun
Zıt güçlerin maçı
Zıt güçlerin maçı
F.Bahçe-Beşiktaş derbisinde iki takım arasındaki fark...
Taraftara davet!
Taraftara davet!
Fenerbahçe Başkanı Yıldırım, Şükrü Saracoğlu'nun artık 52 bin 500...
Şimdi söz Sezer'de
Şimdi söz Sezer'de
Muhalefetin "Hoca'yı yalnız bıraktınız" diye suçladığı AK Partililer...
Bir Barzani eksikti
Şemdinli'de, Umut Kitabevi'nin bombalan masından önceki patlamada...
Şafak operasyonu
İstanbul polisi sabaha karşı 2 bin kişilik ekiple Sarıgöl...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu