kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Irak'ta büyük provokasyon

Irak'ta Şii ve Sünniler arasındaki çatışmalar büyüyor. Ünlü Şii türbesi Askariye'ye bombalı saldırı düzenlenmesinin ardından, Bağdat'ta 3'ü imam 6 Sünni öldürüldü ve Irak genelinde 60 cami saldırıya uğradı. Uzmanlar 'mezhep çatışmasının daha da büyümesinden' korkuyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra kentinde şiddetli bir patlama olduğu, patlamada ülkenin en ünlü türbelerinden Askariye türbesinin büyük hasar gördüğü bildirildi.

Polis yetkilisi, patlamanın 12 imamdan 2'sinin mezarının bulunduğu, altın kubbesiyle
ünlü Askariye türbesinde bu sabah meydana geldiğini söyledi.

Amerikan ve Irak güçlerinin türbeyi kuşattığı ve bölgedeki evlerde aramalar yapmaya başladığı belirtildi.Kent sakinleri de patlamada ölen ve yaralanan olmadığını, ancak türbenin geniş çaplı hasar gördüğünü kaydetti.

Irak'ın Samarra kentinde ülkenin en ünlü türbelerinden olan Askeriye türbesine düzenlenen bombalı saldırıdan sonra, Bağdat'ta ve Basra'da da Sünnilerin camileri saldırıların hedefi oldu.

PROTESTO GÖSTERİLERİ


Protesto gösterilerine yol açan Şii türbesine düzenlenen saldırıdan sonra bazı Şii liderler itidal çağrısında bulunuldu.

Basra'da ayrıca bir Sünni partisinin muhafızlarıyla Şii milisler arasında silahlı çatışma çıktığı kaydedildi. Ülkede Şii ve Sünniler arasında başka çatışmaların çıkmasının engellenmesi için bazı bölgelere güvenlik gücü takviyesi yapıldığı belirtiliyor.

Önde gelen Sünni grupların da kınadığı Şii türbesine saldırının mezhep çatışmalarını tırmandırmasından endişe ediliyor.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de türbeye saldırıyı kınayarak, itidal çağrısında bulundu. Saldırının 15 aralık seçimlerinden sonra ulusal birlik hükümeti kurulması yönündeki görüşmeleri baltalamak için planlandığını söyleyen Talabani, dini ve siyasi liderlere saldırılara karşı seslerini güçlü çıkarmaları çağrısında bulundu.

Radikal Şii lider Mukteda Sadr ise türbeye saldırıyı kınayarak intikam yemini etti.

Sadr, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, saldırıyı kınamak ve protesto etmekle kalmayıp sorumlulara karşı harekete geçeceklerini söyleyerek, ''Eğer Irak hükümeti, halkı koruma görevini yerine getirmezse biz bunu yapmaya hazırız'' dedi.

Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Irak'taki önde gelen Şii türbesine düzenlenen saldırıyı kınadı ve bütün tarafların misilleme saldırılarından kaçınmaları çağrısında bulundu.

NECEF'TE BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ


Irak'ın Necef kentinde binlerce kişi, Samarra'daki Şii türbesine saldırıyı protesto etti. Bölgedeki Reuters muhabiri, 2000 dolayında kişinin, ''Şiiler ayaklanın'' ve ''Şiiler öç alın'' gibi sloganlar attığını bildirdi.

Sistani'nin Necef'teki bürosundan yapılan açıklamada, Şiilerden kendi vilayetlerinde barışçı protesto gösterileri yapmaları, protesto için Samarra'ya gitmemeleri istenmişti. Irak Başbakanı İbrahim el Caferi de saldırıyı kınayarak, 3 gün yas ilan etmişti.

Öte yandan, Irak'ın güneyinde, Danimarka askerleriyle kimliği belirsiz silahlı kişiler arasında çatışma çıktığı bildirildi. Danimarka Savunma Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, dün öğleden sonra, silahlı 4 kişinin Basra'nın kuzeybatısındaki bir bölgede devriye görevi yapan askerlere ateş açtığı, askerlerin buna karşılık verdiği belirtildi.

Danimarka askerlerinin Irak polisini de olay yerine çağırdığı, ancak silahlı saldırganların yakalanamadığı bildirildi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.

6 SÜNNİ ÖLDÜRÜLDÜ, 60 CAMİ SALDIRIYA UĞRADI

Irak'ın Samarra kentinde 12 İmam'dan ikisinin mezarının bulunduğu Askeriye türbesine bugün bombalı saldırı düzenlenmesinin ardından, Bağdat'ta 3'ü imam 6 Sünni öldürüldü ve Irak genelinde, Sünnilerin gittiği yaklaşık 60 cami saldırıya uğradı.

Irak İçişleri Bakanlığı kaynakları, Bağdat'ın batısındaki bir camiye düzenlenen saldırıda bir imam ve 3 cemaat üyesi, güneyiyle doğusundaki iki camiye düzenlenen saldırılarda da iki imamın öldürüldüğünü belirttiler. Başkentte, bir imamın da kaçırıldığı kaydedildi.

Görgü tanıkları ve Irak İslam Partisi yetkilileri, Şii göstericilerin Askeriye türbesine düzenlenen saldırıya misilleme olarak Irak'ın genelinde yaklaşık 60 camiye saldırdığını ve yaktığını söyledi.

Yetkililer, başkent Bağdat'ta saldırıya uğrayan cami sayısının 50'den fazla olduğunu, camilerden 3'ünün patlayıcılarla tamamen tahrip edildiğini ifade etti. Yetkililer, Bağdat dışında tahrip edilen camilerin ise Şiilerin yoğun olduğu güney eyaletlerinde bulunduğunu kaydetti. Irak İslam Partisi yetkilileri, silahlı Şiilerin otomatik tüfeklerle ve roketatarlarla camilere saldırdığını bildirdi.

ABD: ''İNSANLIĞA KARŞI BİR SUÇ''

ABD, Irak'ın Samarra kentinde ülkenin en ünlü türbelerinden biri olan Askeriye türbesine düzenlenen bombalı saldırıyı ''insanlığa karşı bir suç'' olarak niteledi.

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad ve Irak'taki Amerikalı General George Casey, yaptıkları ortak açıklamada, türbeye saldırıyı, ''mezhep çatışmasını kasıtlı kışkırtma girişimi'' olarak nitelendirdiler.

Halilzad ve Casey, türbenin tarihi, kültürel ve dini önemine değindiler ve saldırının ''insanlığa karşı bir suç'' olduğunu ifade ettiler.

Türbenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirten Amerikalı yetkililer, ABD'nin buna katkıda bulunacağını bildirdiler.

İRAN DİNİ LİDERİ HAMANEY 7 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Irak'ın Samarra kentinde 12 İmam'dan ikisinin mezarının bulunduğu Askeriye türbesine bugün bombalı saldırı düzenlenmesi üzerine 7 günlük ulusal yas ilan etti.
İran basınına göre, Hamaney, ''Bu, muhtemelen siyonist istihbarat servisleri ve Irak'ın işgalcileri tarafından düzenlenmiş siyasi bir cinayettir'' diye konuştu.

Hameney, Iraklı Şiilere, ''İslam düşmanlarına yardım etmemeleri'' amacıyla, Sünni camilerine saldırmamaları çağrısında da bulundu. Irak'ın Samarra kentinde 12 İmam'dan ikisinin mezarının bulunduğu Askeriye türbesine bugün bombalı saldırı düzenlenmesinin ardından, Bağdat'ta 3'ü imam 6 Sünni öldürülmüş ve 27 cami saldırıya uğramıştı.

TÜRKİYE SALDIRILARI KINADI

Türkiye, Irak'ta dün 22 kişinin öldüğü, bugün ise Samarra kentindeki Askeriye türbesine düzenlenen bombalı saldırılarla, Sünnilerin gittiği camilere yönelik saldırıları kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin Irak'ta dün ve bugün meydana gelen bir dizi terör olayından üzüntü duyduğu ve bu saldırıları şiddetle kınadığı belirtildi.

''Teröre başvuranların hedefinin, Irak'ta mezhebi ve etnik bir çatışma başlatmak olduğu görülmektedir'' denilen açıklamada, bu oyunu bozmanın en etkin yolunun, ''insanlık dışı tahriklere kapılmama, misillemeden kaçınma ve ulusal uyumun pekiştirilmesi olduğu'' kaydedildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Araplar Türkiye'den yararlanıyor
 Miloseviç kafamda sesler var
 Oscar törenini kim sunacak?
 ABD'de ikramiye rekoru: 365 milyon dolar
 Paris'e korku salan çete
 'Siyasi adımlarına dinle yön veriyorlar'
 'KKTC ile doğrudan ticaret başlayacak'
 'Veli kağıdı' getir hamburgeri götür
 Bakan çaldı, Gisele coştu
 Direnişimizi sertleştiririz'
 AB zirvesi açılışını Bakan Gül yapacak
 'İstanbul zaferi' bebekleri bunlar!
 Paris, film kariyerine hızla devam ediyor
 Sekste 50'den sonra ikinci bahar yaşanıyor
 Altın arayıcısı servet buldu
 Çikolatalı süt fabrikası!
 66 yaşında modellik yapacak
 Büyük gizemi karakutu çözecek
 Civalı termometre yasak
 Kısa... Kısa... Kısa...
Kupada nefes aldı: 3-0
Kupada nefes aldı: 3-0
Arka arkaya gelen İnegölspor ve Rize hezimetleriyle sarsılan...
Tigana ile son kez!
Tigana ile son kez!
Beşiktaş yönetimi Tigana ile F.Bahçe maçı sonrası masaya oturacak ve...
Hamas randevusu ahlaki sorumluluk
Hamas randevusu ahlaki sorumluluk
Hamas'ın ziyaretine adını anmadan "ahlaki sorumluluk" diyerek sahip...
'Sauna Çetesi'ne asker el koydu
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün "gereği yapılsın" talimatı...
İzinsiz gösteriler artık demokratik eylem
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen yıl yapılan yüzlerce izinsiz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu