kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bush....  ABDde halkın yüzde 90ı Tanrıya inanıyor, yüzde 40ı haftada bir kez ibadete gidiyor.
'Siyasi adımlarına dinle yön veriyorlar'

Hepsi dinine çok bağlı. Başlarından hayati olaylar geçtikten sonra dine daha da bağlanmışlar. Ve hepsi, dünyanın en önemli ülkelerinin lideri.. ABD Başkanı George W. Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin... Fransa'da yeni yayımlanan ve bir öğretim görevlisi ile 3 gazeteci tarafından kaleme alınan bir kitap dünya siyasetine yön veren üç liderin ortak noktasını inceledi: dindar olmaları... Hıristiyanlar, farklı mezheplerdenler, laikler, gelenekleri farlı fakat dini inançları aile ve siyasi hayatlarına yön veren tek şey din...

ALKOLDEN KURTULDU
Bush, alkol denizinde yüzdüğü bir dönemde karısının da girişimiyle dine yöneldi. Artık Beyaz Saray'da neredeyse bütün toplantıları duayla açıyor. Yakın çevresine "O gün ruhuma bir tohum ekilmeseydi, bugün viski şişesinde cenneti arıyor olacaktım" diyen Bush, başkanlığa kendisini Tanrı'nın getirdiğine inanıyor. (Arkadaşı Richard Land'e göre "Tanrı başkan olmamı istiyor" demiş) Her pazar eşi Laura'yla kiliseye gidiyor. Sabah beşte uyanıp ibadet ediyor. Yaşamındaki disiplini dine borçlu olduğunu söylüyor: "İnanç beniPutin...  Rusyada halkın yüzde 78i bir dine inanıyor, ancak sadece yüzde 6sı kiliseye gidiyor. özgürleştirdi. Başkalarının almak istemeyeceği kararlar aldırıyor..." Eşcinsel evlilik ve kürtaja karşı. Evrim teorisinin yanında, okullarda "akıllı tasarım" yani Dünya'yı ve insanları bir yaradanın 7 günde yarattığını teorisinin de öğretilmesini istedi.

YANGINLA GELEN İNANÇ
Rusya lideri de son derece kuvvetli dini inançlarıyla nam saldı. Onu dine yönelten şey, yıllar önce ailesinin başına gelen bir yangın felaketi. Yazlık evinde çıkan yangında kızlarını tıpkı filmlerdeki gibi çarşafları birbirine bağlarak halat yapıp kurtarmış. Evden ailesiyle birlikte sağlam çıkan tek şey, annesinin hediye ettiği gümüş haç olmuş. Alevlerin arasında bir kutuda bulduğu haçın erimeden kalmasını bir işaret olarak algılayan Putin, o gün boynuna taktığı o haçı bir daha asla çıkarmamış. Sovyetler döneminin gizli servisi KGB'de ajan olarak çalışırken kod adı "athe" (yani Tanrı tanımaz) olan Putin, yangın sonrası ortaya çıkan dindarlığında artık Hıristiyan inancına göre oruç tutuyor, 40 gün et yemiyor. Geçtiğimiz bir kilisenin yapımı için hazine bütçesinden tam 600 bin euro ödemeBlair.. İngilizlerin sadece yüzde 16sı için din çok önemli yaptıran Rusya lideri döneminde Rusya Ortodoks Kilisesi en zengin dönemini yaşıyor. Bu durum için Putin şöyle diyor: "Kilise'ye tarihteki borcumuzu kademeli olarak ödemeliyiz..."

HAYATINI BİR PEDER DEĞİŞTİRDİ
Blair'in "manevi" hayatı, Oxford Üniversitesi'nde okuduğu dönem, yani 1970'lerde başladı. "Hıristiyanlığım ve siyasi fikirlerim aynı anda şekillendi" diyen İngiltere liderinin babası bir agnostik. Yani ne Tanrı var, ne de yok diyor. Hayatında kendisini en çok etkileyen insan olarak tanımladığı Peder Thomson'la tanışması sonrası dindarlığı şekillenen Blair, "Tanrı'ya daima inancım vardı. Ama uzaktım. İnsanların birey olduğuna dair felsefe yerine cemaat içinde var olduğuma inandım" diyor. Üçüncü dünya ülkelerinin borçlarının silinmesi konusundaki çalışmalarını da güçlü dini inançlarına bağlıyor. Ancak o, Bush kadar siyasi kararlarının din tarafından şekillenmesine izin vermiyor. Örneğin eşcinsel evlilikler ya da anne karnındaki bebeğe yapılacak sağlık testleri konusunda liberal düşünüyor. Eşi Cherie, ilkokulu rahibeler eşliğinde okudu. Gençliğinde de Hıristiyan öğrenci derneklerine üyeydi. Başbakan Anglikan, First Leydi Katolik.

Belkıs KILIÇKAYA/PARİS


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'KKTC ile doğrudan ticaret başlayacak'
 'Veli kağıdı' getir hamburgeri götür
 Bakan çaldı, Gisele coştu
 Direnişimizi sertleştiririz'
 AB zirvesi açılışını Bakan Gül yapacak
 'İstanbul zaferi' bebekleri bunlar!
 Paris, film kariyerine hızla devam ediyor
 Sekste 50'den sonra ikinci bahar yaşanıyor
 Altın arayıcısı servet buldu
 Çikolatalı süt fabrikası!
 66 yaşında modellik yapacak
 Büyük gizemi karakutu çözecek
 Civalı termometre yasak
 Kısa... Kısa... Kısa...
Kupada nefes aldı: 3-0
Kupada nefes aldı: 3-0
Arka arkaya gelen İnegölspor ve Rize hezimetleriyle sarsılan...
Tigana ile son kez!
Tigana ile son kez!
Beşiktaş yönetimi Tigana ile F.Bahçe maçı sonrası masaya oturacak ve...
Hamas randevusu ahlaki sorumluluk
Hamas randevusu ahlaki sorumluluk
Hamas'ın ziyaretine adını anmadan "ahlaki sorumluluk" diyerek sahip...
'Sauna Çetesi'ne asker el koydu
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün "gereği yapılsın" talimatı...
İzinsiz gösteriler artık demokratik eylem
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen yıl yapılan yüzlerce izinsiz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu