kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ATO'dan 'vize çilesi' raporu

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) ''Vize Çilesi'' adlı son raporu, Türk işadamları ve serbest meslek mensuplarının ticari amaçla yurtdışına yapacakları seyahatlerin, başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere çok sayıda ülkenin uyguladığı vize prosedürü nedeniyle adeta işkenceye dönüştüğünü ortaya koydu.

ATO tarafından açıklanan rapora göre, büyükelçilikler, vize başvurusunda bulunan Türk işadamlarından 26 çeşit belge istiyorlar. İşadamları, günlerce uğraşarak istenen belgeleri tamamladıkları halde bile hiçbir gerekçe belirtilmeden ''hayır''
yanıtıyla karşılaşabiliyorlar.

DAVETSİZ MİSAFİR MUAMELESİ
İthalat veya ihracat yapmak amacıyla yurtdışına seyahat etmek isteyen işadamlarının, ülkelere göre bazı değişiklikler gösterse de büyükelçiliklerden veya konsolosluklardan vize alabilmeleri için öncelikle kendilerini davet ettirmeleri gerekiyor. Gidilecek ülkedeki bir şirket ''davet mektubu'' göndermediği sürece Türk işadamı vize alamıyor.

Bir işadamının vize başvurusunda bulunmak için, belirtilen saatler arasında büyükelçiiliği arayarak randevu alması gerekiyor. Hollanda Büyükelçiliği bu saatleri 08.45 ile 09.15 arasındaki yarım saati belirlemiş durumda. Diğer büyükelçilikler de işadamlarının vize başvurusu için sınırlandırılmış saatlerde hizmet veriyor. Bu saatler dışında arayanlara randevu verilmiyor.

Vize başvurusunda bulunacak işadamlarının, randevu saatinde, istenen tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

Büyükelçiliklerin vize başvurusu için istedikleri belgeler şunlar:
''Vize tarihinin bitiminden itibaren 6 ay süreyle geçerli olacak pasaport ve fotokopisi, gidilecek ülkedeki şirketten gelecek davetiyenin aslı, müracaat formu, arkası beyaz fon olan vesikalık fotoğraf, otel rezervasyonu belgesi, uçak, otobüs veya tren bileti, ticaret odası sicil kayıt sureti, vergi levhası, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi fotokopisi, tapu fotokopisi, banka hesap cüzdanı fotokopisi ve üç aylık hesap hareketini gösterir belge, SSK'dan belge, Bağ-Kur'dan belge, 4 aylık sigorta bildirgesi fotokopisi, son üç aylık bordro fotokopisi, kredi kartı ekstresi, seyahat süresini kapsayan 30.000 Avro'luk teminatlı seyahat sağlık sigortası.''

VİZE İÇİN PİN NUMARASI
Vize işkencesi ülkeden ülkeye farklılıklar gösteriyor. Örneğin, ABD vizesi için öncelikle elçilikten randevu almak gerekiyor. Ancak randevu için de 16 Amerikan Doları karşılığında bir PIN numarası almak gerekiyor. Vize başvurusu yapacak olan işadamı, PIN numarası ile vize servisini arayıp, randevu isteyebiliyor. Bu görüşmeden sonra vize işlemleri sürdürülüyor.

ADINI ÇİNÇE YAZAMAYANA VİZE YOK
Çin vizesi alabilmek için de Çince bilmek ya da Çince bilen birinden yardım almak gerekiyor. Çünkü, Çin Büyükelçiliği'nin vize talep formuna, vize almak isteyen kişi adını Çince karakterde yazmak zorunda.

Fransa Büyükelçiliği'nin vize talep formu da Fransızca hazırlanmış. Bu formu doldurmak için de Fransızca bilmek ya da bilen birinden yararlanmak gerekiyor. İtalyan vizesi alacaklar için, İtalyan şirketinin davetine ek olarak bu şirketin İtalya'daki ticari sicil kayıt (visura camerale) belgesinin de elçiliğe fakslanması gerekiyor.

İlgili ülkelerin büyükelçilikleri veya konsoloslukları, işadamlarından her zaman yeni belge isteme hakkına sahip olduklarını da vize bilgilerini içeren bilgi metinlerinde yer veriyorlar. İşadamı, istenen tüm belgeleri tamamlasa da büyükelçilikler vize vermeme veya ilgili ülke sınırından içeri sokmama hakkına sahip ve bu ülkeler vize vermeme nedenini açıklamak zorunda olmadıklarını da bilgi metinlerinde belirtiyorlar.

FOTOĞRAF KRİTERLERİ SAÇ BAŞ YOLDURUYOR
ABD Büyükelçiliği vize başvurusunda bulunanlara 9 maddelik bir fotoğraf kriteri dayatıyor. İşte ABD'nin fotoğraf kriterleri:
1- Başvuru sahibi son 6 ay içinde çekilmiş tüm yüzü kaplayan bir fotoğraf getirmelidir. Tüm yüzü kaplayan fotoğraf direkt kameraya
bakar şekilde çekilmiş olmalıdır.
2- Yüz, fotoğrafın yaklaşık yüzde 50'sini kapsamalıdır. Fotoğrafta iki kulak birden açıkça görülmelidir. Fotoğraf kişinin gözlerinin açık ve ağzının kapalı olduğu yüz ifadesini (gülümseme olmamalıdır) göstermelidir. Koyu renk gözlükler, sağlık nedenleri haricinde kabul edilemez.
3- Fotoğrafın arka fonu beyaz renkte olmalıdır.
4- Fotoğrafın boyutları 50 mm x 50 mm olmalıdır ve baş fotoğrafın ortasında yer almalıdır. Saçın üst kısmından çenenin alt kısmına kadar olan baş mesafesi/ uzunluğu 25 mm-35 mm olmalıdır. Göz seviyesi de fotoğrafın alt hizasından itibaren 28 mm-35 mm olmalıdır.
5- Fotoğraf başvuran kişiyi açık şekilde tanımlamalıdır.
6- Başvuru sahipleri düzgün giyinmiş olmalı ve şapka ve benzeri aksesuarlar takmamalıdır. Üniforma ya da başvuru sahibinin saçını veya
başka özelliklerini kapsayacak eşarp, baş örtüsü giyilmemelidir. Eğer başvuru sahibi baş örtüsü giymek zorunda ise, fotoğrafta iki kulak ve alın açıkça görülmelidir.
7- Fotoğraf çerçevesiz basılmalıdır.
8- Arka fonu desenli veya koyu renkli fotoğraf kabul edilemez.
9- Hızlı çekim fotoğraflar ya da dijital kalite fotoğraflar kabul edilmemektedir. Fotoğraflar, standart muamele gerektiren film kullanılarak, standart tek lens refleks tipi fotoğraf makinası ile çekilmelidir.''

26 YILDIR HAKSIZLIK YAPILIYOR
Rapora göre, AB ülkelerinin Türk işadamlarını ve serbest meslek mensuplarını vize işlemlerine tabii tutması haksız bir uygulama ve bu
uygulama 1980 yılından bu yana yapılıyor.

AB-Türkiye ilişkilerinin hukuki temelinin esaslarını, 1963 tarihli Ankara Anlaşması, 1973 tarihli Katma Protokol ve çeşitli tarihlerde gerçekleşen Ortaklık Konseyi Kararları hükümleri belirliyor. Avrupa Toplulukları Adalet Divanı kararları gereği, AB üye ülkeleri yukarıda sözü edilen anlaşma hükümlerini uygulamakla yükümlü ve sözkonusu hükümlerin uygulanması için üye ülke parlamentolarının ayrıca düzenleme yapmasına gerek yok. Türk işadamları açısından da bu anlaşmalarda mevcut durumun kötüleştirilemeyeceğine ilişkin bir kural mevcut.

Mevcut durumun kötüleştirilemeyeceğine ilişkin kuralın dayanağı, Ankara Anlaşmasının 13.ve 14. maddeleri, 1973 tarihinde yürürlüğe giren Katma Protokolün 41/1 maddesi ve 1/80 sayılı Ortaklık Konseyi Kararının 13. maddesinde yer alıyor.

MAHREMİYET İLKESİNE AYKIRI TALEPLER
ATO'nun raporuna göre, elçiliklerin istedikleri belgeler arasında Türkiye'de gizliliği yasayla hüküm altına alınan vergi beyanı, mal beyanı, banka hesap bilgileri de yer alıyor. Elçilikler, işadamlarının kredi kartı ekstresini talep ederek, özel hayatın gizliliği ilkesine aykırı hareket ediyorlar.

Rapora göre, 50 ülke Türkiye'ye vize uygulamazken, aralarında Türkiye'nin üye olmak için can attığı AB üyesi ülkelerinin de bulunduğu 139 ülke, Türk vatandaşlarından vize talebinde bulunuyor. Türkiye'den vize isteyen ülkeler arasında, pek çoğunun haritadaki yerini hatta adını bile bilmediğikiz Laos, Cape-Verde, St. Cristopher Nevis, St Vincent-Grenadines, Soa Tome-Principe, Kiribati gibi ülkeler yer alıyor.

TÜRKİYE YOL GEÇEN HANI
Türk vatandaşları başka ülkelere gitmek için vize işkencesine tabii tutulurken, Türkiye, vize konusunda yabancılara karşı son derece esnek uygulamalar ortaya koyuyor. Türkiye'nin vize uyguladığı ülke vatandaşları, dış temsilciliklerimizden vize alabilecekleri gibi sınır kapılarından bandrol alarak da Türkiye'ye giriş yapabiliyor.

ATO BAŞKANI AYGÜN
ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin üyesi bulunduğu Gümrük Birliği'ne dahil ülkeler başta olmak üzere çok sayıda ülkenin vize şartlarının, Türk işadamlarına karşı işkenceye dönüştüğünü belirterek, şunları söyledi:
''Avrupa Birliği, Türkiye'deki en ufak bir konuya müdahalede bulunarak haktan hukuktan bahsediyor. Ancak konu Türk işadamının Ankara Anlaşması, Katma Protokol ve Ortaklık Konseyi'nden doğan haklarını kullanmalarına gelince, şahin kesiliyor. Türk vatandaşlarına ve işadamlarına uygulanan vize prosedürü insan haklarına aykırı.''

1995 yılında Gümrük Birliği anlaşması imzalandığını hatırlatan Aygün, haksız uygulamanın bu anlaşmanın imzalanmasından sonra da devam
ettiğini kaydetti. Aygün, ''Türkiye 10 yıldır Gümrük Birliği üyesi, malların serbest dolaşımı var. İşadamları mallarını satmak için dolaşamadıktan sonra malların serbest dolaşımı ancak Türkiye'nin ithalatını patlatır'' diye
konuştu.

HASAN'A MAHREMİYET, HANS'A ALENİYET
Elçiliklerin vize vermek için işadamlarından istedikleri belgeleri de eleştiren Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye'de mal beyanını açıklamanın yasalara aykırı olduğu tartışılırken, iş adamlarımız ticaret yapmak istedikleri ülkelere mecburi mal beyanında bulunuyorlar. Hasan'a mahremiyet olan, Hans'a aleniyete dönüşüyor. Vize işkencesi daha en baştan yurtdışına ticaret amaçlı ziyaret için caydırıcı etki yapıyor. Diğer taraftan da AB üyesi ülkelerin işadamları ellerini kollarını sallayarak Türkiye'ye girip çıkabiliyor, istedikleri gibi mal satabiliyorlar.
Şartlar böyleyken rekabetten söz etmek de mümkün olmuyor. Türk vatandaşlarına yönelik bu haksız uygulamaya bir an önce son verilmesi
için tüm mercileri üzerlerine düşeni yapmaya çağırıyorum.''

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Van'da izinsiz gösteri; 10 gözaltı
 Latin ritminin babası öldü
 Kaloriyi azalt ömrün uzasın
 Takip edip ateş etti
 Haydi ABD eller havaya!
 Kızlar tuvaletinde yaralama
 Gebelik bantı takmak riskli
 Amcasıyla aynı gün doğdu
 Hastalıkta ve sağlıkta!
 Beslenirken 10 kaplan gücünde
 Tutuklu gümrükçü koğuşta intihar etti
 Mesleği bırakan hırsız öldürüldü
 Bond'a Fransız sevgili
 Zirve yine atv'nin
REHA MUHTAR
Prenses kadınlar...
"Prenses Kadınlar bir...
MEHMET BARLAS
Süveyş Kanalı yerine Digiturk kanallarından...
SAVAŞ AY
Papazı vuran tabancanın yol haritası
Her bir kilometresi...
HINCAL ULUÇ
Gururla gezilecek bir fuar!..
Bakın itiraf edeyim,...
Bırakın gidin: 0-1
Bırakın gidin: 0-1
Beşiktaş, salı günü Türkiye Kupası'nda yaşadığı İnegöl hezimetinden...
'Yönetim istifa'
'Yönetim istifa'
Beşiktaşlılar maç boyunca takımı ateşlemeye çalıştı. Ama son iki...
'Tüm çabaları fiyasko'
Malvarlığıyla ilgili iddiaları basın toplantısı ile yanıtlayan...
Peygamberi mizin umurunda bile olmaz
Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti Siyaset Akademisi'ndeki sertifika...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu