kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Riyaset-i Cumhur muharebeleri

Danıştay'ın son kararları, özellikle de Aytaç Kılınç öğretmenin sokakta bile başörtüsü takmaktan men edilmesi çağdaş bir demokraside olacak iş değildir. Bu karar muhtemelen Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle bağlantılıdır. Önümüzdeki ondört ay boyunca sürecek muharebelerin ve bunların hangi cephelerde yapılacağının da habercisidir.
Şu anda ne yaptığını pek bildiği izlenimi vermeyen, dağınık görünüşlü ve sürekli hata yapan iktidar partisinin yönetimi üç yönden baskı altında. Katı laikçi anlayışa bağlı kurumlar, milliyetçi söylem ve hareketler, muhafazakar taban yönetimi zorluyor. Yönetim ise kendi birikiminin ve becerisinin sınırlarına geldiğinden yaratıcı manevralarla bu baskıları püskürtemiyor. Elindeki AB yol haritasının son durağına gelinmesinin ardından kendisi ülke için yeni bir yol haritası çizemiyor.

Akıldan çok duygu hakim
Bunun sonucunda da Türkiye biteviye tekrarlanan krizleri yeniden yaşamak zorunda kalıyor. Sorunlarını çözmektense daha da içinden çıkılmaz hale getirmek bu ülkenin önemli bir özelliği. Semboller üzerinden yapılan siyaset ilkeler ve kavramlar siyasetine ağır bastığından bu özellik giderek derinleşiyor da. Kayıkçı kavgasına dönen semboller siyaseti tartışmalarında ise taraflar ancak dar alandaki mevzileri kazanmakla meşguller.
Bunun sonucunda da Türkiye üstelik de hem kalkınma sorunları hem stratejik ağırlığı bakımından fırsatlar yakalamış olduğu bir konjonktürde kendi geleceğini planlamaya odaklanamıyor. Daha kötüsü siyaset alanında gelecekle ilgili fikir, tasarım, plan üretilmediğinden gelecek ipotek altına alınıyor. Dünyayı anlamaya çalışmayan, aklından çok duygularıyla düşünen içe kapalı toplumsal kesimler ile birikimsizliğini aşma gereği duymayan bir siyaset sınıfı ülkenin ufkunu kapıyor.
Türkiye geleceğini tasarlamaya, meçhuller ve tehlikelerle dolu bir dünyada kendine müreffeh ve saygın bir ülke olarak yer edinmeye çalışacağına eski cadı kazanlarını kaynatmayı sürdürüyor. Aklı reddeden, korkuları beslemenin ötesinde hedefi bulunmayan bir milliyetçilik anlayışı, şiddeti giderek yücelterek tartışma alanlarını da daraltmayı hedefliyor. Bunun sonucunda ise geleceği kurmak kolay gelmeyecek bir başka bahara kalıyor.

Dinamikleri okuyamamak
Danimarka'dan başlayan karikatür krizinde Türkiye'nin belli bir noktadan sonra felç olmasının ardında da bu çıkmaz sokak politikaları var. Laikliği yeniden daha özgür şekilde tanımlayamayanlarla, laikliği sindirememiş olanlar arasındaki itiş kakış son krizde Türkiye'nin kendi iddialarından çok geride pozisyonlar almasına da yol açtı. Başbakan ifade özgürlüğünü sürekli küçümseyerek hep dinsel boyuta atıfta bulundu. Laiklik iddiasındaki ana muhalefet partisinin ise konu hakkında dişe dokunur bir tavrı ya da söylemi olmadı. Bunun bir nedeni Türkiye'nin Avrupalılığı konusunun şu sırada ciddi bir bilinç krizine yol açmasıdır. Bir diğer nedeni de siyasilerin ve devletçi seçkinlerin toplumun dinamiklerini okuma çabasına girmemeleridir.
Sabah gazetesinden Metin Sever'in sekiz türbanlı kadının tanıklığını içeren Türban ve Kariyer kitabındaki İslamcı erkek ikiyüzlülüğünü, laik kesim kibirini anlamadan galiba Türkiye bu meseleyi kangrenleşmekten çıkaramayacaktır. İslamcı erkeklerin ve laiklerin "durumu mazlumiyet, mağduriyet veya sorun üzerinden okuma" tercihlerinin sonucu budur.
Riyaset-i Cumhur muharebeleri yalnız siyaseti değil, gergin bir toplumu da çok tahrip edecek gibidir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Mutasyon   / 09-02-2006
 Rüzgar değişirken   / 05-02-2006
 Hamas soruları   / 02-02-2006
 Sabır gereği   / 29-01-2006
 Kâbus   / 26-01-2006
 Filistin'in geleceği   / 22-01-2006
 İran sancısı   / 19-01-2006
 Hangi TSK?   / 15-01-2006
 TSK ve Avrupa   / 12-01-2006
 Sahneden çıkış   / 08-01-2006
SOLİ ÖZEL
Riyaset-i Cumhur muharebeleri
Danıştay'ın son kararları,...
Tatlı hayat: 5-0
Tatlı hayat: 5-0
Dün gecenin kaderi 20. dakikada çizildi. Alex'in pasında Nobre,...
Daum'dan yine ayrılık sinyali!
Daum'dan yine ayrılık sinyali!
Alman basınını görünce coşan tecrübeli hoca, "Bize karşı sürekli...
Erdoğan yine 'halk ağzıyla' konuştu
Erdoğan yine 'halk ağzıyla' konuştu
Mersin'de bir çiftçi ile tartışan Başbakan Erdoğan, "Anamızı...
'Vurduran Gökdeniz'dir'
Trabzonsporlu futbolcuların otomobillerini kurşunladığı gerekçesiyle...
Batı Çalışma Grubu Çevik Bir'in fikriydi
Batı Çalışma Grubu önerisinin Çevik Bir'den çıktığını söyleyen emekli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu