kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kurşunlar rahibe değil istikrara
Papaz Santoro "aziz" ilan ediliyor
Fatih ve Gökdeniz olyı ile ilgili olarak
Çalışkan: Trabzon polisinde zafiyet yok

Kurşunlar rahibe değil istikrara

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, ''Hangi inanca mensup olursa olsun bir din adamına mabedi içinde yapılan saldırının hiçbir dini, felsefi ve insani gerekçesi olamaz'' dedi.

Aksu, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin hassas bir coğrafyada, bu özelliği dolayısıyla da uluslararası ilişkilerin odaklandığı bir bölgede olduğunu belirterek, ''Maalesef son bir yılda doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle önemli yere sahip bu ilimizde milletimizi derinden üzen olaylara şahit olduk'' diye konuştu.


SON ZAMANLARDA TRABZON'DA
YAŞANAN OLAYLAR TAKİBİMİZDE

Bakan Aksu, gelişmeleri yakından takip ettiklerini, milletin üzerinde hassasiyet gösterdiği değerlere karşı güvenlik güçlerinin de olayların üzerine ciddiyetle gittiğini, aynı duyarlılığı gösterdiğini ifade ederek, Trabzon'da son zamanlarda meydana gelen olaylar ve güvenlik güçlerinin yaptığı çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: ''Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sadettin Güner ve oğlu Selçukhan Güner ile Engin Bayramoğlu'nun öldürülmesi olaylarıyla ilgili olarak iki kişi silahlarıyla birlikte yakalanmış ve çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmışlardır. TAYAD mensuplarının basın açıklamasıyla meydana gelen olaylar, güvenlik birimlerimizin zamanında ve tahriklere kapılmadan yaptıkları müdahale ile darp edilmek istenen şahıslar olay yerinden alınmış, diğer vatandaşlarımız da dağılmışlardır. Olayla ilgili 5 şahıs adli makamlarca tutuklanmıştır.

Maçka İlçesi'ndeki terör örgütü mensupları ile çıkan çatışmada bir terörist, silahıyla birlikte ölü, diğer iki terörist ise sağ olarak yakalanmış ve adli makamlarca tutuklanmıştır. Mc Donalds'ın önünde meydana gelen patlamanın faili yakalanmış ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır.
Yenidoğu çay ocağına molotof kokteyli atan şahıslar yakalanarak mahkemeye sevk edilmişler ve tutuklanmışlardır. MHP il binası ve Ülkü Ocakları bürosunun bulunduğu binada meydana gelen patlama ile ilgili olarak tahkikata devam edilmektedir. Milli futbolcularımız Fatih Tekkeve Gökdeniz Karadeniz'in araç ve işyerlerini kurşunlayan şahıslardan biri Bursa'da yakalanarak çıkarıldığı adli mercilerce tutuklanmıştır.

Diğer şüphelinin arama çalışmalarına devam edilmektedir. Sancta Maria Kilisesi Papazı Andrea Santaro'yu öldüren kişi de olaydan 30 saat gibikısa bir süre sonra silahıyla birlikte yakalanmış ve konu ile ilgili tahkikata devam edilmektedir.''

ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE

Bakan Aksu, organize suç örgütlerinin devlet ile vatandaş arasındaki güven bağını acımasızca törpülediğini, huzur ve güven ortamına da büyük darbe vurduğunu ifade ederek, ''İşte bu nedenle içişleri bakanı olarak göreve başladığım tarihten itibaren bu konu üzerinde özel bir dikkat sarf ettim. Çünkü hükümetimizin öncelikleri arasında ilk sıralarda, her alanda devlet-vatandaş arasındaki güven bağını sağlamlaştırmak bulunmaktaydı'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat talimatıyla, bütün suç olaylarına karşı iç güvenlik birimlerinin olağanüstü bir çalışma göstererek, gerek uluslararası terörizm ve gerekse organize suç örgütleri konularında çok başarılı mücadele verdiklerini belirten Bakan Aksu, ''Hep şunu da ısrarla belirttik, katil, çete mensubu, hangi dine, milliyete, etnik köken ve ideolojik yapıya dayanırsa dayansın, onlarla mücadelede hiçbir ayırım yapılmamalı, nitekim yapılmadı da. Suçlu suçludur. Kanun önünde bu vasfıyla anılır ve muameleye tabi tutulur'' diye konuştu.

İktidarları döneminde, sessiz sedasız, hiç gürültü koparmadan, gösterişsiz ama gerçekçi tedbirler alarak çetelerle mücadele edildiğini kaydeden Bakan Aksu, ''Bugüne kadar kendilerini adeta kanunların üzerinde görenler, teker teker adalete teslim edilmişlerdir. Bir kez daha herkesin bilmesini istiyorum ki kaynağı neolursa olsun, vatandaşlarımızın huzurunu bozan her türlü olumsuzluğa, yasadışı davranışlara karşı tavizsiz bir mücadeleyi sürdürmekteyiz. Bundan sonra da sürdüreceğimizden hiç kimsenin endişesi olmaması gerekir'' dedi.

RAHİP SALDIRISI İLE İLGİLİ OLARAK

Geçen pazar günü Sancta Maria Katolik Kilisesi'nin rahibi Andrea Santaro'ya yönelik saldırıdan millet olarak, hükümet olarak ve insan olarak büyük üzüntü duyduklarını vurgulayan Bakan Aksu, şunları söyledi:

''Temel hak olan yaşama hakkına yönelen her türlü saldırıyı, nereden gelirse gelsin ve kime karşı olursa olsun nefretle kınıyorum. Sebebi ne olursa olsun ve ne amaçla kim tarafından işlenirse işlensin bunların makul ve meşru gösterilmesi asla mümkün değildir. Hangi inanca mensup olursa olsun bir din adamına mabedi içinde yapılan saldırının hiçbir dini, felsefi ve insani gerekçesi olamaz. Bizim ülkemiz her dine mensup insanların asırlardır bir arada, hoşgörü içinde yaşadığı bir ülkedir. Geleneğimizde bir arada, barış ve huzur içinde yaşama vardır.''

Trabzon'daki bu cinayeti, Türkiye'de büyük gayretlerle güçlendirmeye çalıştıkları barış ve huzura karşı yapılmış bir eylem olarak gördüklerini ifade eden Bakan Aksu, ''Hiç kimsenin, bin bir emekle kurulmaya çalışılan huzur ve güven ortamını sarsmaya, ülkemizinasırlardır sürdürdüğü barış içinde bir arada yaşama tecrübesine gölge düşürmeye hak ve salahiyeti olamaz. Bu topraklar, yüzyıllardan bu yanazulümden kaçarak ülkemize sığınan farklı din mensuplarına ev sahipliğiyapmıştır. Bu özelliğiyle ülkemiz, 'medeniyetler çatışması' yaşandığı iddialarının güç kazandığı günümüzde, farklı din ve inançlara mensup toplulukların bir arada ve barış içerisinde yaşayabileceğini gösteren,umut verici bir örnek teşkil etmektedir'' şeklinde konuştu.

''Sancta Maria Katolik Kilisesi'nin rahibi Andrea Santaro'ya sıkılan kurşunlar sadece ona değil, onun şahsında, 3 Kasım'dan sonra ülkede sağlanan istikrar ortamına da sıkılmıştır'' diyen Bakan Aksu, şöyle devam etti:

''Rahip Santaro'ya karşı girişilen hunharca saldırının ve bu tür elim olayların bir daha yaşanmamasını ve ülkemizdeki hoşgörü ortamına zarar vermemesini umuyoruz. İçişleri Bakanlığı olarak, huzur ve güven ortamının devamı için her türlü tedbiri almakta olduğumuzu belirtmek isterim. Cinayet zanlısı emniyet güçlerimizin yoğun çaba ve gayreti sonucu olaydan kısa süre sonra, suç aleti silahı ile birlikte yakalanmış ve soruşturma devam etmektedir. Olayın arkasında ne vardır,nasıl bir kışkırtma vardır, hangi niyetle yapılmıştır, varsa bağlantıları ve niçin işlendiği bunlar muhakkak ortaya çıkartılacaktır. Cumhuriyet savcılarımız ve güvenlik güçlerimiz bu cinayetin gerçek yönlerinin ortaya çıkarılması için her türlü çabayı göstermektedirler. Bu vesileyle bir kez daha rahip Andrea Santaro'nun ailesine, yakınlarına, ve tüm Katolik camiasına başsağlığı diliyorum.''

KARİKATÜR KRİZİ

Bakan Aksu, son günlerde önce bir Danimarka gazetesinde, ardından bazı batı ülkelerinin gazetelerinde yer alan ve bütün dünya kamuoyunu etkileyen karikatür olayı ile ilgili gelişmelerin dünya barışı açısından kaygı verici noktaya geldiğini söyledi.

Peygamberimiz Hazreti Muhammed ile ilgili hakaret içeren karikatürlerin, sadece Müslümanları değil, inanca ve insana saygı gösteren, barış ve huzur endişesi taşıyan sağduyulu bütün insanları derinden üzdüğünü dile getiren Bakan Aksu, ''Çağımızda toplumların barış ve huzur içinde yaşayabilmeleri için insan haklarına saygıya ve bunun ayrılmaz bir parçası olan din ve vicdan özgürlüğüne ihtiyaç vardır. Bütün inançlara ve dini değerlere saygı göstermek, din ve vicdan özgürlüğünün ayrılmaz parçasıdır. Din, vicdan ve ifade özgürlüğü ise hiçbir zaman başka inançlara hakaret etmeyi mazur kılmaz. Başka inançlara saygı, aslında insanın kendi inancına ve insanlığa saygının gereğidir'' diye konuştu.
Özgürlük maskesi adı altında İslamiyete ve onun peygamberine hakaret anlamındaki yayınların kabul edilemez olduğunu ifade eden Bakan Aksu, şunları kaydetti:

''Söz konusu karikatürlerin 'basın ve ifade özgürlüğü' ile ilgisibulunmadığı gibi her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz dünya barışını da tehdit etmektedir. Tabi ki hakaret içeren karikatürü bahane ederek İslam ülkelerinde meydana gelen ve yakıp yıkmaya yönelikeylemleri de tasvip etmemiz mümkün değildir. Müslümanların kendilerineyakışır vakar ve feraset içinde olmaları gerekir. Tepkilerin makul ve meşru sınırlar içinde kalması gerilim ve ayrışmayı hedefleyen mihraklara fırsat verilmemesi açısından da ayrı önem taşımaktadır. Tümülkelerin siyaset ve devlet adamlarına, basın mensuplarına bu safhada düşen görev, yanlışların birbirini izlemesine fırsat vermemek, gereklibasireti göstermek, gerilimi azaltıcı, ortak barışı güçlendirici adımlar atmaktır.''

Halkın provokatörlerin işlerini kolaylaştırıcı eylemlere fırsat vermeyeceklerine inandığını belirten Bakan Aksu, ''İnanıyoruz ki halkımız bu tür oyunlara gelmeyecek kadar sağduyuludur ve tarihinden, geleneklerinden ve inancından aldığı güçle aramızdan çıkabilecek aksi davranışlara da kesinlikle izin vermeyecektir. Heyecanımızın düzeyi neolursa olsun sakin olmak, sabırlı olmak ve içine çekilmek istendiğimiz planlı oyunlara gelmemek durumundayız. Tepkilerde maksadı aşan davranış ve eylemler, öfke ve nefretin körüklenmesine hizmet etmekten başka sonuç doğurmayacaktır. Hiç kimse şiddetle bir yere varamamıştır,varamayacaktır'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan Dünya'ya "ortak tavır" çağrısı
 Yolsuzluğun "Ak" belgesi
 Gürcistan vizeyi kaldırdı
 Erdoğan'ın kızdığı rektör Akbıyık'a Sezer'den veto
 'Türkiye üzerinden harekât asla'
 Vekiller 'hediye' ile sigara bıraktı
 Vekillerin ihale dağıtma kavgası
 ABD'den üst düzey askeri ziyaret
 Dostluk gezisinde cami krizi çıktı
MUHARREM SARIKAYA
Ne örgüt ne tarikat
Trabzon'daki Santa Maria Katolik...
YAVUZ DONAT
Çift başlı domino
Fikret Ünsal, Sivas'ta yayınlanan...
Polat'a kırmızı nokta
Almanya, Kurtlar Vadisi'ne, "porno filmlere uygulanan" 18 yaş altı...
Bedava tavuk zehir oldu
Geçtiğimiz haftasonu Malatya'da vatandaşa ücretsiz olarak tavuk...
Memura özel alan yok artık her yer kamusal
Memura özel alan yok artık her yer kamusal
Kamusal alanın nerede başlayıp nerede bittiği tartışması, Danıştay'ın...
Çilli Hüseyin aranıyor
Çilli Hüseyin aranıyor
Rahip Santoro cinayetinin zanlısı O.A. tutuklanarak cezaevine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu