kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ağca'ya gasptan 21 yıl 8 ay hapis

Mehmet Ali Ağca, 2 ayrı gasp olayına ilişkin daha önce 36 yıl hapis cezasına çarptırıldığı davanın yeni TCK'daki lehine olan hükümler açısından yapılan incelenmesi sonucu 21 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, hükümlü olarak Kartal H Tipi Cezaevi'nde bulunan Mehmet Ali Ağca katıldı. Duruşmada savunması sorulan Ağca, önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, ''Suçlamaları kabul etmiyorum. 26 yıldır cezaevinde çile çekiyorum, başka ekleyecek bir şey yok. Medya terörüne maruz
kalıyorum'' dedi.

Ağca'nın avukatı da celse arasında sunduğu dilekçeyi tekrar ettiğini bildirdi. Dilekçedeki taleplere ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Doğan Kaptan, daha önce sanığın yargılamasının CMUK uyarınca yapıldığını ve eski TCK hükümleri uyarınca hüküm kurulduğunu hatırlattı.

Ancak eski TCK'yı yürürlükten kaldıran yeni TCK'nın sanık lehine hükümler getirdiğini belirten Savcı Kaptan, cezanın uyarlanması amacıyla yeniden duruşmalı yargılamaya başlandığını anlattı.

Sanık avukatının yargılamanın tüm aşamalarıyla yeniden yapılması yönündeki talebin usule uygun olmadığını kaydeden Savcı Kaptan, bu nedenle istemin reddini talep etti.

Mahkeme heyeti, daha önce yapılan yargılamada usulüne uygun olarak tanık beyanları alındığından yeniden tanık dinlenmesine yer olmadığına karar verdi.

AĞCA'NIN LEHİNE OLAN MADDELER

Esas hakkındaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcı Doğan Kaptan, 23 Ekim 2000 tarihinde verdiği mütalaasının içeriğini aynen tekrar ettiğini belirterek, sanığın işlediği ''yağma'' suçlarına ilişkin lehine olan yeni TCK'nın 149. maddesinin 1. fıkrası a ve c bendleri uyarınca cezalandırılmasını, söz konusu maddenin 2 kez uygulanmasını talep etti.

Savcı Kaptan, sanık hakkında 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'un uygulanmasının istendiğini hatırlatarak, sanığın Abdi İpekçi'nin öldürülmesi olayına ilişkin çarptırıldığı idam cezasının 4771 sayılı kanun uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürüldüğünü bildirdi.

Bu şekilde söz konusu cezanın diğer suçlar ile içtima edilebilir hale geldiğini kaydeden Savcı Kaptan, sanığın bu cezasının 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun geçici 1-a maddesi uyarınca 10 yıl üzerinden infaz edileceğini anlattı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin bu konudaki 20 Ocak 2006 tarihli kararında, sanığın 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'un lehe getirilen indirim imkanından ikinci kez faydalanamayacağının bildirildiğini söyleyen Savcı Kaptan, bu konudaki talebin reddine karar verilmesini istedi.

Bu sırada söz alan avukat Şevki Lülecioğlu, daha önceki hükmün asgari sınırdan kurulduğunu ifade ederek, yapılacak olan uyarlamada bu durumun göz önünde tutulmasını talep etti. Müvekkili hakkında hem 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, hem de 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'un lehe olan hükümlerinin uygulanması gerektiğini savunan Lülecioğlu, yasa hükümlerinin sanık aleyhine genişletilerek kullanılamayacağını ve savcının görüşüne katılmadıklarını bildirdi.

''Bir diyeceği olup olmadığı'' sorulan Ağca ise ''Adalet beni serbest bıraktı, medya ve siyaset terörü beni geri içeri aldı. Ortada siyaset ve medya terörü var'' dedi.

YENİ KARAR

Mehmet Ali Ağca'nın ''gasp'' suçundan eski TCK'nın 497. maddesinin 2 fıkrası, 522. maddesi ve 59. maddesinin 2 fıkrasının 2 kez uygulanarak 36 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığını belirten Mahkeme Heyeti, yeni TCK'nın 149. maddesinin 1. fıkrasının a ve c bendleri, 53. maddesi ile 62. maddesinin sanığın lehine olduğu dikkate alınarak, önceki kararda uyarlama yapılmasına ve sanığın cezalandırılmasına ilişkin bölümün iptaline karar verildiğini kaydetti.

Ağca'yı, Cengiz Aydos'a yönelik eyleminden dolayı ''birden çok kişiyle silahlı yağma'' suçundan, suçun işleniş biçimi ve yağmalanan malın değerini göz önüne alarak yeni TCK'nın 149. maddesinin 1. fıkrasının a ve c bendleri uyarınca 13 yıl hapis cezasına çarptıran Mahkeme Heyeti, bu cezayı sanığın saygılı tutumunu dikkate alarak yeni TCK'nın 62. maddesine göre 6'da 1 indirim uygulayarak 10 yıl 10 ay hapis cezasına çevirdi.

Mahkeme Heyeti, Ağca'yı Aykut Aydal'a yönelik eyleminden dolayı da aynı maddeler uyarınca yine 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'un sanık hakkında uygulanması konusunda daha önce karar verildiğinden yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmeden Mahkeme Heyeti, infazın belirlenen yeni ceza üzerinden yapılmasını kararlaştırdı.

Mehmet Ali Ağca, Türkiye'ye iadesinden sonra birleştirilen 2 ayrı dava kapsamında Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış ve 3 Nisan 1979'da Cengiz Aydos'un sahibi olduğu 34 EL 919 plakalı taksinin gasp edilmesi, 4 Nisan 1979'da Koşuyolu Fruko Gazoz deposundan para alınması olaylarına ilişkin toplam 36 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Meslek liselilere katsayı müjdesi
 Cuma sonrası karikatür tepkisi
 Bayrampaşa'daki patlayıcı A-4
 AK Partili Başkan'a silahli saldırı
 Diyarbakır'da kuş gribi şüphesi
 Memura özel alan yok artık her yer kamusal
 Çilli Hüseyin aranıyor
 Kafede polise tuzak
 'Kural ihlali' kardeşleri öldürdü...
 Çantada 305 kg eroin
 Hizbullah'ın evinde iki kafatası...
 Aşure Günü'nde 'itidal' çağrısı
 Aydınlardan faili meçhul bildirisi
 Gazetecilere başkan dayağı
 'Cumhuriyeti kemirenler Çankaya'ya çıkmamalı'
 Hırant Dink için beraat kararı
 Kargo uçağında yangın korkuttu
ALİ KIRCA
Atatürk'ün 5 kardeşi!
Tarihte bilinmeyen bir şey yoktur...
YILMAZ ÖZDİL
Ha İsviçre... Ha Vatikan...
İsviçreli FIFA'nın bize...
ERGUN BABAHAN
Başörtüsüne sokak müfettişi dönemi
Danıştay 2'nci...
UMUR TALU
Metal yorgunu
"Batı ile Doğu" arasında...
FATİH ALTAYLI
Karikatür krizi ve Türk basını
"Medeniyetler...
ERDAL ŞAFAK
Hem özgürlük hem saygı
Karikatür krizinin en önemli...
Polonyalı muslukçu korkusu "fos çıktı"
Yeni üyelerin işçilerine 7 yıl dolaşım yasağı getiren AB'nin korktuğu...
"Rumlar'ın politikası KKTC'nin tanınmasını sağlayacak"
İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, kendi milletvekillerine...
Teftiş şimdi lazım
Teftiş şimdi lazım
Grichting'e tekme, görüntüler ve seyirci organizasyonu hakkındaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu