kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ersümer 'Yüce Divan'da
Ersümer 'Yüce Divan'da

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılandıkları davaya devam edildi.

Yüce Divan'daki duruşmaya, sanıklar Ersümer ve Çakan ile avukatları ve müdahil avukatları katıldı. Duruşmada tanık olarak dinlenilen Fevzi İşbaşaran, 14. Bölge Elektrik Dağıtım ihalesini kazanan Ahmet Yıldız'ın kendisini arayarak,Bakan Ersümer ile tanıştırmasını istediğini söyledi.

İhaleden çok sonra Ersümer'i telefonla arayarak randevu aldığını ve Ahmet Yıldız ile tanıştırdığını belirten İşbaşaran, ayrıca
Yılmaz'ın isteği ile Bakan ile Yıldız'ı bir de TBMM'de görüştürdüğünü aktardı.

Ahmet Yılmaz'ın ihaleyi kazandığını, ancak finans sıkıntısı içindeolduğunu bildiğini kaydeden İşbaşaran, ondan sonra Yılmaz ile bir dahagörüşmediğini söyledi.

İşbaşaran, daha önce tanık olarak dinlenilen Ahmet Yıldız'ın, ''ortaklık için kendisinin aracılık ettiği'' iddialarını yalanladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı avukatları, tanık ifadesini kabul etmediklerini belirttiler.

İhaleyi kazanan Ahmet Yıldız'ın ortak olması için baskı gördüğü iddia edilen işadamı Rahim Özkaymak da Konya'dan ihaleye katılan firmaların, ihale sonuçlanmadan anlaşma yaptıklarını ve ihaleyi hangi firma kazanırsa kazansın ortaklık yapılacağına karar verdiklerini anlattı.

İhale netleşmeden alınan bu kararı, protokole bağladıklarını ve Ahmet Yıldız'ın da buna imza attığını söyleyen Özkaymak, ihalenin ardından ortaklıktan, herkesin sermayesine göre pay alacağını ifade etti. Ortaklık konusunda bakanlıktan herhangi bir öneri gelmediğini kaydeden Özkaymak, kendisinin de Yıldız'a ortaklık konusunda baskı yapmadığını söyledi.

'HAYAL ETMİŞ'

Ahmet Yıldız'ın bu yöndeki ifadelerinin gerçek olmadığını belirten Özkaymak, ''Ahmet Yıldız yalan söylüyor, hayal etmiş'' dedi. Yıldız'ın ifadelerinde, kendisinin ANAVATAN'lı olduğunu söylediğini ifade eden Özkaymak, ''Hiçbir zaman ANAVATAN'lı olmadım.

Bunu ispatlasınlar, tüm suçlamaları kabul ederim. İhaleye giren ve bazı ANAP'lıların oluşturduğu bir şirket vardı. Bakanlık baskı yapsa ogrup için yapardı'' dedi.

Ahmet Yıldız'ın ortağı olarak ihaleye giren Şükrü Koçoğlu da ihaleyi kazandıklarını, ancak ortağı Yıldız nedeniyle ihalenin gerçekleşemediğini söyledi.

Koçoğlu, Konya'nın ileri gelenlerinden Rahim Özkaymak ile ortaklıkkonusunu ihale sonuçlanmadan konuşmaya başladıklarını, ihaleyi kazanankim olursa ortaklık yapılmasına karar verdiklerini anlattı. Bunu Ahmet Yıldız'a da ilettiğini belirten Koçoğlu, Yıldız'ın da buna olur verdiğini kaydetti.

Ortaklık konusunda ihale öncesinde protokol imzalandığını, ancak sorunun Ahmet Yıldız'dan kaynaklandığını belirten Koçoğlu, ''Ahmet Yıldız, ruhu dengeli bir insan değildir. Akşam yaptığımız toplantılarda evet diyor sabah vazgeçiyordu. Bu arkadaşın şahsıyla ilgili bir şey yaşadık biz. Tabi bu tıbbi bir şey'' dedi.

Dönemin bakanı Cumhur Ersümer ile hiçbir temasının olmadığını belirten Koçoğlu, Konyalı bir firma ile ortak olmaları konusunda Bakanlık'tan bir baskı gelmediğini, ortaklığı kendisinin teklif ettiğini söyledi.

'DOKTOR RAPORU İSTEYİN'

Ahmet Yıldız'ın bu iddialarda neden bulunduğunu bilmediğini kaydeden Koçoğlu'nun, ''Bunları ya ona birileri söyletiyor ya da AhmetYıldız ile ilgili doktor raporu isteyin'' demesi üzerine Mahkeme Başkanı Tülay Tuğcu, ''Psikolojik durumu bizi ilgilendirmiyor'' dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Abdurrahman Yalçınkaya, Koçoğlu'na, ''Neden ruh hali durumu böyle bir kişiyle konsorsiyum yaptınız'' diye sordu. Koçoğlu'nun, ''Bilmiyordum'' demesi üzerine Yalçınkaya, ''İnanılacak bir şey mi? Bilinçli bir insansınız, yaş tahtaya basmayacağınız belli'' dedi. Koçoğlu da ''Yıldız'ın durumu belki de zor zamanlarda ortaya çıkıyor. İlk dönemlerde anlamadım. Çok sonra öğrendim, kusura bakmayın zamanında öğrenememişim'' dedi.

Yüce Divan üyesi Serruh Kaleli'nin, ihaleyi kazandıktan sonra Konyalı grupla ortaklık kurularak oluşturulan şirket içinde Ahmet Yıldız'ın neden yer almadığını sorması üzerine Koçoğlu, Yıldız'ın önceortaklık için imza attığını, sonra bundan vazgeçtiğini söyledi. Duruşmada, 5. bölge elektrik dağıtım ihalesini kazanan firmanın 3 yetkilisi de tanık olarak dinlenildi.
Tanıklar Yiğit Akbaş, Recep Vural ve Cemal Eligül, ihaleyi kazandıklarını, ortaklık için bir firmayla görüşme yapmadıklarını belirttiler. Tanıklar, sorular üzerine, ihaleyi kazanmalarına rağmen işletme hakkının verilmemesiyle ilgili bakanlık aleyhinde yasal yollara başvurmadıklarını söylediler.

'DEVLETİN İRADESİ, DOĞRU BELGE VERMEK İSTEMİYOR'

Duruşmada söz alan Ersümer'in avukatı Bülent Acar, bir grup arasındaki ticari çekişmelerin mahkemeye yansıtılmasını doğru bulmadığını söyledi.
Soruşturmanın genişletilmesi istemine ilişkin daha önceki duruşmalarda verdiği dilekçenin gerekçelerini açıklayan Acar, Mavi Akım ile görüşmelerin ve protokol anlaşmasının Ersümer döneminden önceyapıldığını, iddialarla ilgili Ersümer'in bir fiilinin olmadığını söyledi.
Ersümer'in, Mavi Akım ile ilgili iddialarda işlemin tarafı olmadığını belirten Acar, ''Müvekkilim, yapılan işlemlere tanık sıfatıyla imza atmıştır. Protokolde imzası bulunanlarla ilgili takipsizlik kararı veriliyor, onlar yargılanmıyorsa şahit sıfatıyla imzası bulunan bir bakanın yargılanması gibi bir durum olabilir mi?'' diye konuştu.

Soruşturmanın genişletilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı gibi kuruluşlardan bilgi ve belge istediklerini anımsatan Acar, ''Devletin iradesi, davaya doğru belge vermek istemiyor'' dedi.

Duruşmada ara kararı açıklayan Tülay Tuğcu, Acar'ın, soruşturmanıngenişletilmesi isteminin gelecek duruşmada karara bağlanacağını bildirdi.

Tuğcu, daha önce çağrılan fakat adresi tespit edilemeyen Bilal Öztürk'ün tanıklığından vazgeçilmesine karar verildiğini kaydederek, 7Mart'a ertelenen gelecek duruşmada, 2 tanığın dinlenilmesi için yazı yazılmasına karar verildiğini belirtti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Danıştay'dan İmam hatip formulüne fren
 Erdoğan, 'yastık altı' yatırımcısı çıktı
 Baykal: Helal değilse haram zıkkım olsun
 AKP'li vekiller normal buldu
 Mumcu'dan şeffaflık çağrısı
 İslam dünyasını uyardı: Provokasyona gelmeyelim
MUHARREM SARIKAYA
Erdoğan'ın temmuz planı
Milletvekili bürolarının...
YAVUZ DONAT
Portre: Osman Arslan
Şanlıurfa hakimiyken de konuşmazdı.
Yüzüğü sahte çıktı
Bülent Ersoy'un gazetecilere 36 kıratlık elmas olduğunu söylediği...
Emniyet amirine aracında infaz
Çubuk İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı İbrahim Dündar aracında...
Silah babasına ait
Silah babasına ait
Rahip Santoro'yu öldüren 16 yaşındaki O. A. yakalandı. Cinayeti...
Ford bayilerinin otobüsü Roma'da ölüme uçtu: 12 ölü 18 yaralı
Ford bayilerinin otobüsü Roma'da ölüme uçtu: 12 ölü 18 yaralı
Koç Grubu'nun motivasyon gezisine katılan bayileri taşıyan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu