kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Trabzon'da Kilise papazına saldırı
Cinayet İtalya'da üzüntüyle karşılandı
İtalya Büyükelçisi: ''Münferit ve dengesiz bir fanatiğin yaptığı bir iş olabilir''
Dışişleri Bakanlığı saldırıyı şiddetle kınadı

Trabzon'da Kilise papazına saldırı

Trabzon'da Santa Maria Kilisesi papazına bugün saldırıda bulunuldu.
Olayla ilgili olarak kiliseye çok sayıda polis gönderilirken, saldırıyı gerçekleştirenin 13-14 yaşlarında bir çocuk olduğu iddia edildi.

VALİ: 'SALDIRIYI KINIYORUZ'

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, bir din adamına karşı girişilmiş saldırıyı kınadıklarını bildirdi.
Yavuzdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İskenderpaşa Mahallesi'nde Sancta Maria Katolik Kilisesi'nin İtalyan Rahibi Andrea Santaro'nun (60) kilisede uğradığı silahlı saldırı sonucu
öldüğünü belirterek, ''Bir din adamına karşı girişilmiş saldırıyı kınıyoruz'' dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI AKSU: OLAY ÇOK YÖNLÜ ARAŞTIRILIYOR

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Trabzon'da Sancta Maria Katolik Kilisesi'nin İtalyan Rahibi Andrea Santaro'nın öldürülmesi olayının çok yönlü araştırıldığını bildirdi. Aksu, AA muhabirine olayla ilgili yaptığı açıklamada, kimden gelirse gelsin ve hangi gerekçeye dayanırsa dayansın şiddete hoşgörüyle bakmanın mümkün olmadığını ifade etti.
Aksu, şunları kaydetti:
''Olayı şahsen ve hükümet olarak kınıyoruz. Hele hele olayın bir mabette, bir din adamın karşı yapılmış olmasını asla tasvip etmiyor ve kınıyorum.
Olay emniyet mensuplarımız ve Cumhuriyet başsavcılığımızca çok yönlü araştırılıyor. Yeni bilgi alındığında gerekli açıklama yapılacaktır. Şunu bir daha söylüyorum: Hiç kimse şiddetle bir yere varamamıştır, varamaz, varamayacaktır.''

'POLİS, GÖRGÜ TANIKLARININ BEYANI DOĞRULTUSUNDA ZANLIYI YAKALAMAK İÇİN ÇALIŞIYOR'

Zanlıyı yakalamak için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Yavuzdemir, ''Olayın görgü tanıkları var. Polis, görgü tanıklarının beyanı doğrultusunda zanlıyı yakalamak için çalışıyor'' dedi.

SALDIRGAN 3 EL ATEŞ ETTİĞİNİ BELİRTTİ

Trabzon'da Sancta Maria Katolik Kilisesi'nde uğradığı silahlı saldırıda öldürülen rahip Andrea Santaro'nun olay sırasında kilisede bulunan bir yakını, saldırganın 3 el ateş ettiğini belirtti.

İsmi açıklanmayan kişinin, kilisenin bahçe kapısının zilinin çalması üzerine rahip Andrea Santaro'nun kapıyı açtığını, bu sırada yalnızca kolunu ve tabancasını gördüğü saldırganın Santaro'yu hedef alarak 3 kez ateş edip, olay yerinden kaçtığını söylediği öğrenildi.Bu arada, olay yerinde 3 boş kovan bulunduğu, yapılan ilk incelemede 2 merminin Andrea Santaro'nun vücuduna isabet ettiği bildirildi.

Ceset, otopsi yapılmak üzere ambulansla Trabzon Adli Tıp Kurumu'nagötürüldü.

Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek, olay yerine gelerek bilgi aldı. Bu arada Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri kilisenin kapısında ve çevresinde güvenlik önlemi aldı. Olay Yeri İnceleme Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, topladıkları delilleri Emniyet Müdürlüğü'ne götürdüler. Güvenlik güçleri, zanlıyı yakalayabilmek için kentin giriş çıkış noktalarında ve önemli kavşaklarda kontrole başladılar.

'ORTADOĞUYA PENCERE' PROJESİ İÇİN ÇALIŞIYORMUŞ

Trabzon'da silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren papaz Andrea Santore'nin, cinayetin işlendiği Santa Maria Kilisesi'nde yaklaşık 2,5 yıldan beri çalışmakta olduğu belirtildi

İtalya'daki haber ajanslarında yer alan bilgilere göre, Roma'daki Katolik misyoner kuruluşlarından biri konumundaki ''Don Orione Hizmeti''ne (DOH) bağlı bir rahip olarak Trabzon'a gitmiş olan Papaz Santore, ''Ortadoğuya Pencere'' adını verdiği bir projeyi hayata geçirmek için çalışmaktaydı.
ANSA haber ajansı, Papaz Santore'yle iki hafta önce görüşmüş olan bir yakın arkadaşının, cinayet haberi sonrasında yaptığı açıklamada, ''Kendisiyle en son Roma'da, Aziz Egidio Cemaati'nin düzenlediği bir toplantı sırasında görüşmüştük. Toplantıda bizlere, bir misyoner olarak bir İslam ülkesindeki deneyimlerini ve hayata geçirmek istediği 'Ortadağu'ya pencere' adlı bir kültürel projeyi anlatmıştı'' dediğini yazdı.

Türkiye'de İskenderun'da görev yapmakta olan Katolik yetkililerden Piskopos Luigi Padovese ise, cinayetin kendilerinde büyük bir teessür yarattığını belirterek, ''Papaz Santore, 2,5 yıldan beri Trabzon'da görev yapıyordu. 58 yaşındaydı. Ve şehirdeki küçük Katolik cemaatin lideriydi'' dedi. Cinayet sonrasında, Papaz Santore'nin bağlı bulunduğu misyoner kuruluşu DOH tarafından da bir taziye mesajı yayımlandı. Mesajda, ''Mesih'in İncil'inin kahraman tanığının yaşamını yitirmesi vesilesiyle, maktulün ailesine ve de Roma bölgesinin yetkilisi Kardinal Camillo Ruini'ye taziyelerimizi sunuyoruz'' denildi.

Roma Katolik Kilisesi'ne ait Pastoral Misyonerlik Merkezi adlı kurumun resmi internet sayfasında ise, Trabzon'da yaşamını yitiren Papaz Santore'nin bir mektubu yayımlandı.

Mektubunda, ''Ortadoğu ve Batı arasında, İslam, Yahudilik ve Hıristiyan kiliseleri arasında bir pencere kurmayı düşlüyorum. Bu çerçevede bir pencere yani iletişim ve buluşma mekanı haline gelmeliyiz'' diyen papaz Andrea Santore, Hıristiyanlığın doğuşuna beşiklik etmiş olan Ortadoğu'nun günümüzde Hıristiyanlığı yeniden tanıtmak gerektiğine değinerek, ''Ortadoğu'ya Pencere'' adlı kültürel projesinin amaçlarını şu sözlerle özetliyor:

''Doğu ile Batı arasında bir manevi mübadelenin ne denli önemli ve mümkün olduğunun farkındayım. Tanrı'nın zenginlik ve kapasitesini insanoğluna bildirmesi, büyük bir 'kutsal toprak' olan Ortadoğu'da gerçekleşmiştir. Tanrı'nın buradan yaydığı ışık sayesinde, Batı olarak bizim dünyamız da aydınlanmıştır. Ama Ortadoğu'nun karanlık yönleri, kendine özgü boşlukları ve genelde trajik sorunları da var. Dolayısıyla İncil'in tarih sahnesine çıkmış olduğu bu topraklara yeniden ekilmesi, Mesih'in yola çıkmış olduğu bu topraklardaki insanlara yeniden önerilmesi gerekiyor''.

Trabzon'da silahlı saldırıda yaşamını yitiren Papaz Santore, 7 Eylül 1945'te Latina'ya bağlı Priverno'da dünyaya gelmişti. 18 Ekim 1970'te rahip olan Santore, 2000 yılından bu yana Türkiye'de görev yapmaktaydı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Tarihçi-yazar Cemal Kutay vefat etti
 Ulaşıma sis engeli
 "Alo kuş gribi hattı dialogları"
 Mafyaya özendiriyor
 Onlar evlenirken hırsızlar evdeydi
 Cezaevinde bir kitap dolusu kötü anısı oldu
 Estetik hayalleri 'dümdüz' oldu!..
 Konseri var haberi yok!
 Alkol ve ihmalin sonu
 Mustafa'nın yazısı değişmedi
 Barakaya 16 bin YTL su parası...
 'Verilemeyen' rüşvet belgesi
 Uyuşturucu satışına darbe
 Oxford'dan mezun simitçilik yapıyor
 Eski eşini icraya verdi
 İlkim Karaca konuşunca yandı
 Sayısal Loto
REHA MUHTAR
Günaydın, hâlâ gitmedin mi sen?
Beklediğim değil,...
EMRE AKÖZ
Hz. İsa'yı klipte oynattılar
İstanbul Kültür...
SAVAŞ AY
Cem Karaca'ya yapılan insafsızlık değil mi?
ok...
HINCAL ULUÇ
Bir güzel akşamüstü yaşamak!..
Hâlâ unutmam o güzel...
MEHMET BARLAS
Magazin gazetecisi olmak gerçekten çok zormuş
Bu...
GÜLSE BİRSEL
Bilimsel gerçek: 'Türküz, bize bir şey olmaz!'
Newsweek...
2 siftah 3 puan
2 siftah 3 puan
Ali Güneş, ligde ilk golünü 30 metreden attı. G.Birliği, Mehmet ile...
Sergen-Tümer birlikte
Sergen-Tümer birlikte
Beşiktaş'ın iki yıldızı bu sezon ikinci kez, Tigana döneminde ise ilk...
Mektupla uyaracak
Avrupa basınında yayınlanır yayınlanmaz İslam dünyasını ayağa...
Karikatür kalkışması
Hz. Muhammed'in karikatürlerinin yayınlanmasına dün yurdun dört bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu