kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Karikatür krizi büyüyor
Dışişleri: Karikatürler talihsizlik
Ürdün gazetesinden 3 karikatür
Karikatürleri BBC de yayınladı

Karikatür krizi büyüyor

Danimarka'da bir gazetenin Hz. Muhammed karikatürleri yayımlamasıyla başlayan kriz büyüyor.

AFGANİSTAN VE ENDONEZYA'DAN KINAMA

Afganistan ve Endonezya, Avrupa basınında Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımlanmasını kınadı.

Afganistan Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, Kabil'de düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, ''bir İslam ülkesi olarak bunu şiddetle kınadıklarını'' söyledi.

Bu karikatürleri yayımlamanın yüz milyonlarca kişinin duygularını incittiğini kaydeden Abdullah, uygarlıkların diyaloga
ihtiyacı bulunduğunu, tüm taraflardan gelen aşırılıkların anlaşmazlıkları kışkırtacağını ifade etti.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yuri Thamrin de Cakarta'da yaptığı açıklamada karikatürleri eleştirdi. Thamrin, ''Endonezya da ifade özgürlüğünü destekleyen bir ülke. Ancak bu tip özgürlükler, bir dine hakaret etme vesilesi olarak kullanılmamalı'' dedi.

''TERÖRİSTLER, SKANDALDAN YARARLANABİLİR''

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, bir Danimarka gazetesinde yayımlanmasının ardından İslam dünyasında tepki çeken ve başka Avrupa gazetelerinde de yayımlanan Hz. Muhammed karikatürlerinin yarattığı skandaldan ''aşırı güçlerle teröristlerin yararlanabileceği'' uyarısında bulundu.

Mübarek, resmi Mena ajansına yaptığı açıklamada, ''Bu kampanyanın (karikatürlerin yayımlanması) devamının tehlikeli sonuçları olabilir ve bu, Müslüman dünyasıyla Avrupa'daki Müslüman toplumlarının bazı duygularını alevlendirebilir'' ifadesini kullandı.

Mübarek, ''Bu kampanyanın kötü bir biçimde idare edilmesi, aşırı güçlere ve teröristlere daha fazla bahane verecektir. Saygı duyduğumuz ve garanti altına aldığımız basın ve ifade özgürlüğünün, dinlere ve inançlara zarar vermek için bahane olmaması gerekir'' dedi.

Karikatürlerin Eylül 2005'te bir Danimarka gazetesinde yayımlanmasından bu yana, İslam aleminde gösteriler, protestolar, boykot çağrıları birbirini izledi, hatta ölüm tehditleri bile yapıldı.

Avrupa'da başka gazetelerin, Danimarkalı meslektaşlarıyla ''dayanışma içinde olduklarını'' sergilemek için karikatürleri bu hafta yeniden yayımlamasıyla da olaylar iyice alevlendi.

Bu çerçevede, Irak'ın güneyindeki kutsal Necef kentindeki Şii kalabalığının, Hz. Ali türbesine giden yolda kaldırım taşına çizdikleri Danimarka bayrağını çiğnediği bildirildi.

Şii göstericilerden biri, ''bu eylemin, Hz. Muhammed'in saygınlığına halel getiren saldırıya karşı öfkelerini dile getirmeye yönelik olduğunu'' söyledi.

Bir başkası da ''daha çok çiğnenmesi için daha çok Danimarka bayrağını yerlere çizeceklerini'' belirtti. Danimarka bayrağının Necef'in birçok bölgesinde yerlere çizildiği de belirtiliyor.

GAZZE'DE AB BÜROSUNA BASKIN

Gazze'de bir grup silahlı Filistinli eylemci Avrupa Birliği bürosunu kuşatarak, Avrupa basınında yer alan Hz. Muhammed karikatürlerini protesto etiler.

Görgü tanıklarına göre, İslami Cihad ve El Fetih örgütlerinden silahlı kişiler, binanın dış duvarlarına tırmanarak havaya ateş açtılar.

Silahlı eylemciler, Hz. Muhammed karikatürleri nedeniyle Norveç, Danimarka ve Fransız hükümetlerinin 48 saat içinde özür dilemesini istediler. Silahlı grubun sözcüsü, ''özür dileninceye kadar burasının kapalı olduğunu'' söyledi. Eylemciler, ayrıca Filistinlilere Norveç, Danimarka ve Fransız mallarını boykot etmeleri çağrısı yaptı.

LÜBNAN

Lübnan'daki Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrullah, bazı Avrupa ülkelerinde yayımlanan Hz. Muhammed karikatürlerini değerlendirirken, ''Salman Rüşdi hakkında çıkarılan ölüm fetvası uygulansaydı, bu tür hakarete cesaret edemezlerdi'' dedi.

Lübnan medyasındaki habere göre, Nasrullah ''Bir Müslüman evladı çıkıp imam Humeyni'nin fetvasını uygulamış olaydı, Danimarka, Norveç ve Fransa'da Hz. peygambere dil uzatma cesaretini gösteremeyeceklerdi'' diye konuştu.

''Danimarka yetkililerinin ifade özgürlüğünü öne sürerek özür dilemeye yanaşmamasının mantığını anlamıyoruz'' diyen Nasrullah, ''Bilsinler ki dinlerinin ve peygamberlerinin itibar ve izzet-i nefsini korumaya hazır milyonlarca Müslüman var...'' dedi.

İran yönetimi, dini liderleri Humeyni'nin, ''Şeytan Ayetleri'' adlı kitabı yüzünden Rüşdi hakkında 1989'da çıkardığı idam fermanının uygulanmayacağını 1998'de açıklamıştı. Rüşdi, fetva yüzünden yıllardır saklanıyor.

FRANCE SOİR'İN YAYIN YÖNETMENİ GÖREVİNDEN ALINDI

Öte yandan Fransız gazetesi France Soir'ın Mısır kökenli Fransız sahibi işadamı Raymond Lakah, Danimarka gazetesi Jyllands-Posten'in yayımladığı Hz. Muhammed karikatürlerinin France Soir'da yeniden yayımlanmasının ardından yayın yönetmeni Jacques Lefranc'ı görevden aldı.

Lakah, yaptığı yazılı açıklamada, ''Jacques Lefranc'ı, her bir bireyin samimi inançlarına güçlü saygı duyduğunun bir ifadesi olarak yayın yönetmenliği görevinden almaya karar verdiğini'' ifade etti.

Lakah, açıklamasında, Müslüman topluma ve bu yayından dolayı öfke ve kızgınlık duyan herkese özürlerini sundu.

Fas'ta France Soir'ın satışı yasaklanırken, Tunus'ta ise gazetenin karikatürlerin yayımlandığı 1 Şubat 2006 tarihli sayısı toplatıldı.

Fas İletişim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hz. Muhammed'in karikatürlerinin basın özgürlüğü bahanesiyle yayımlanmasına tepki olarak gazetenin Fas topraklarına girişinin yasaklandığı belirtilirken, Tunus'un resmi ajansı TAP'taki haberde, ülkedeki basın kanununun gereklerine uygun olarak gazetenin karikatürlerin yayımlandığı sayısının toplatıldığını duyurdu.

Gazze'de ise silahlı Filistinli gruplar, bir bildiri yayımlayarak Fransa ve Danimarka'yı tehdit etti. El Aksa Şehitleri Tugayları ''ortak komutası'' ile Halk Direniş Komitesi imzalı bildiride, Gazze ve Batı Şeria'daki bütün Fransız, Danimarkalı ve Norveçlilerin ''hedef alınacağı'' tehdidinde bulunuldu.

Bu arada, ürünleri boykot edilen İsveç-Danimarka sütlü mamuller şirketi Arla Foods, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yağ sıkıntısı olasılığını bildirdi.

Arap ve Müslüman ülkelerde tüketilen Danimarka ürünlerinin boykot çağrısının ilk hedeflerinden biri olan şirketten yapılan açıklamada, BAE piyasasındaki pay oranlarının yüzde 65-70 olduğu ve satış yapmazlarsa piyasada yeterince yağ olmayacağını duyurdu. Şirket, boykot yüzünden günde yaklaşık 1.3 milyon avro kaybettiğini ve bu olayı çok ciddiye aldıklarını açıkladı.

Danimarka'nın muhafazakar gazetesi Jyllands-Posten'in 30 Eylül'de ''ifade özgürlüğü'' adına yayımladığı 12 serilik Hz. Muhammed karikatürlerine, Norveç gazetesi Magazinet de 10 Ocak'ta yer vermiş, karikatürlerin yayımlanması, İslam dünyasının tepkisini çekmiş ve birçok Müslüman ülke, örgüt ve kurum Danimarka ve Norveç ürünlerini boykot çağrısında bulunmuştu. Bunun ardından karikatürleri yayımlayan gazeteler üzüntülerini bildirmiş, Danimarka Başbakanı da şahsı adına özür dilemişti.

"BOYKOT DAHA DA GÜÇLENDİRİLEBİLİR"

Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, Hz. Muhammed'in karikatürlerinin başka gazetelerde de yayımlanmasının, hali hazırda Danimarka ürünlerini boykot eden Arap ülkelerindeki boykotu daha da güçlendirebileceğini belirtti.

Börsen gazetesinin haberine göre, Bakan, ''Boykotun daha da yayılmasını bekleyebiliriz. Hala tavırlarını belirlemeyen ülkeler var ve şimdi de Fransa, Almanya ve Avusturya gibi ülkeler karikatürleri yayımladı. Bu olayları alevlendirebilir'' ifadesini kullandı.

Karikatürlerin yayımlanmasını protesto ederek Danimarka ürünlerini boykot kararı alan Körfez ülkelerinde Danimarka bayrakları yakılmıştı. Börsen gazetesine göre, Dışişleri Bakanlığı, özellikle Cezayir ve Fas'taki boykottan çekiniyor, çünkü bu ülkeler yaklaşık 134 milyon avroluk Danimarka ürünü satın alıyor.

FİNLANDİYALI MÜSLÜMANLAR

Finlandiyalı Müslümanların da Danimarka'dan gelen ürünleri protesto etme kararı aldığı bildirildi.

Finlandiya İslam Topluluğu İmamı Hodr Şehab, Müslümanların boykota genelde uyduğunu, ancak daha fazlası için çabaların yetersiz kaldığını söyledi. Şehab, verdiği vaazlarda kendisinin de boykot çağrısı yaptığını kaydetti ve ''Bu insanlar peygamberimize, dinimize hakaret etti'' ifadesini kullandı.

Finlandiya'daki Müslüman toplum, resmi rakamlara göre 20 bin, Şehab'a göre ise 35 bin kişiden oluşuyor.

NORVEÇ, BATI ŞERİA'DAKİ TEMSİLCİLİĞİNİ HALKA KAPATTI

Norveç hükümeti, Filistinli silahlı grupların Danimarka, Norveç ve Fransa vatandaşlarının hedef alınacağı tehdidinde bulunmasının ardından, Batı Şeria'daki temsilciliğini halka kapatma kararı alındığını açıkladı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 New York Times'ın ''Kurtlar Vadisi Irak'' yorumu
 Kuş gribine aşı
 Yunanistan'da dinleme skandalı
 ABD'de terör yasası uzatılıyor
 Yangına çifte körük!
 Barışı ancak biz sağlarız
 Oscar'a siyaset ve seks damgası
 Kumarbazlar hapı yutacak
 Yahudiler'e şartlı tahliye
 'Asker' Prens Harry Irak'ta görev yapacak
 "Bu, İran için son şans"
 Ankara'dan 2 kritik mesaj
 El Cezire'den Türkçe yayın
 New York 'barbunya'yı çok sevdi
 Çapından anlaşıldı
SOLİ ÖZEL
Hamas soruları
Sıradan insanların normal şartlarda...
İngiliz sicimi
İngiliz sicimi
İsviçre maçı için en ağır raporu İngiliz gözlemci Alan Hutchings...
İsviçreliler tutarsız
İsviçreliler tutarsız
Huggel, ölüm korkusu yaşadığını iddia ederken, teknik direktör Jakop...
Başbakan'a sorum basit: 12 yılda neleri nasıl aldı?
Başbakan'a sorum basit: 12 yılda neleri nasıl aldı?
Baykal, Erdoğan'ın malvarlığının 'gizli' olduğu sözüne karşı...
İlk saldırı örtbas edilmiş
Hakan Süleyman, bir ay önce de Fatih Tekke'nin ayaklarının dibine...
'Sosyetik et' uyarısı
Sosyetenin ABD'den et getirdiği haberini eski Gümrük Başmüfettişi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu