kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Gates ve bizimkiler

Microsoft'un patronu Bill Gates dün İstanbul'da "Dijital devrim"in siyaset yapma anlayışını da kökünden değiştireceğini söylerken, bizim liderlerimiz ise kasaba politikacılığı düzeyinde ve kalitesinde atışıyorlardı. Bilgi toplumu öncesi dönemin siyaset anlayışını bakalım daha ne kadar sürdürebilecekler..

Microsoft Başkanı ve dünyanın en zengin adamı Bill Gates dün İstanbul'da öğrencilere birkaç yıl sonrasının dünyasını anlattı.
"Dijital devrim" diye tanımladığı "Küresel bilgi akışı"nın hayatımızda yapacağı değişikliklerin örneklerini verdi. Kendi ifadesiyle "Hükümetleri korkutan" gelişmelerden söz etti. Ve demeye getirdi ki, "Korkunun ecele faydası yok, siyasetçiler de bu köklü değişime ayak uydurmak zorundalar, değişmeyen yok olacak."
Gates bu uyarıyı yaparken, Başbakan Erdoğan ile Ana Muhalefet Lideri Baykal ise, Anadolu aşıkları gibi (yoksa "Çocuklar gibi" mi demek daha olur) atışıp durdular. Maliye Bakanı Unakıtan'ın dedikodusuyla başlayan mal beyanı konusunda.
Erdoğan "Makaram sarı bağlar, kız söyler gelin ağlar" türküsüyle gönderme yaptı, Baykal "Yoksulun sırtına vuran vurana, bunu gören yürek nasıl dayana" ile cevap verdi. Bize de tartışmanın düzeyi ve kalitesinden yaşaran gözlerimizi silmek düştü...
Gates-Erdoğan-Baykal üçlemesi aklımıza bir süre önce "Le Monde Diplomatique" gazetesinde yayınlanan "Dijital devrimle neler değişecek" başlıklı yazıda, bir politikacının yakınmalarını getirdi. Şöyle diyordu: "Bugüne kadar iki tip yurttaşla işimiz vardı: Seçmenler ve göstericiler. Alıştığımız bir dünyaydı. Seçmenlerin sırtlarını sıvazlıyorduk, göstericilerin ise gözlerini korkutuyorduk. Seçmenleri tatlı vaatlerle oyalıyorduk, göstericilere ise polisi gönderiyorduk.
Ama her şey değişiyor. İnternet gibi interaktif medya araçları, daha doğrusu ağları yeni bir yurttaş sınıfı doğurdu: Artık herkes fikrini söylüyor. Düşünebiliyor musunuz; her an karşınızda konuşan milyonlarca kişi var. Bu yeni durumu nasıl yöneteceğimizi doğrusu bilemiyoruz."

Sanal
ortamda oy avcılığı
Gerçekten de dijital devrim sayesinde toplum da değişiyor, toplumsal örgütlenme de. Sanal ortamda oluşan gruplar çok ciddi güç haline geliyorlar. "Blog"lar, yani herkesin kolayca yapabildiği "kişisel gazeteler", siyasilerin korkulu rüyasına dönüşüyorlar. Unutmayın, ABD eski Başkanı Bill Clinton'un Monica Lewinski skandalını, 10 yıl önce son derece sınırlı imkanları ve sıfıra yakın teknik bilgisiyle kurduğu "Drudge Report" sitesiyle internette tek kişilik haber ajansı yaratan Matt Drudge adlı gazeteci patlattı.
Bugün isteyen herkes bir "Drudge Report" kurabilir ve politikacılar milyonlarca sanal mayınla karşı karşıya kalabilir.
Gates dijital devrim sayesinde yakında CD'lerin, hatta kağıdın da tarihe karışacağını söyledi. Bize göre oy sandıkları da müzeye kaldırılacak . Herkes bilgisayarından bir "tık"la oyunu kullanacak. Sandıklar olmayınca, mitingler de tarih olacak tabii. Siyasiler propaganda konuşmalarını bilgisayarla göndermek zorunda kalacaklar. Her seçmene tek tek. Gates'in "Kablosuz internet kullanımıyla kitapların, hükümet yayınlarının, ilgilendiğiniz her türlü yayının internet ya da bilgisayar üzerinden okunması sözkonusu olacak" diye anlattığı teknolojik gelişme...
Ve o sanal mitinglerde bol keseden atamayacaklar. Zira, Gates'in vurguladığı gibi, "İstemediğimiz programları izlemek zorunda değiliz."
Microsoft patronunun ifadesiyle gerçekten "Hükümetler için korkutucu" gelişmeler. Üstelik sadece hükümetler değil, tüm siyaset sınıfı için. Çünkü küresel bilgi akışı sayesinde herşey sır olmaktan çıkıyor.
Neyse liderlerimizin türkü keyfini daha fazla kaçırmayalım: "Makaram sarı bağlar, kız söyler gelin ağlar..."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İrgun'dan Hamas'a   / 30-01-2006
 Gaz krizi bitti mi?   / 29-01-2006
 GOP yürüyor   / 28-01-2006
 Destek, uyarı ve ödev   / 27-01-2006
 Altın mı değerli, bilgi mi?   / 26-01-2006
 Kıbrıs hamlesi   / 25-01-2006
 Siyasetin finansmanı   / 24-01-2006
 Yükselen sol ve CHP   / 23-01-2006
 Beyaz bir sayfa   / 22-01-2006
 Enerji güvenliği   / 21-01-2006
YILMAZ ÖZDİL
Takan takana...
"Salı" dedi. Bugün Salı.
Herkes,...
ERGUN BABAHAN
Mal, mülk ve ahlak
"Malın mı var, derdin...
FATİH ALTAYLI
Herkes için şeffaflık
Başbakan Erdoğan "yanlış...
UMUR TALU
Loş ülkede foş sesi
Başbakan "mal varlığı" nı...
ERDAL ŞAFAK
Gates ve bizimkiler
Microsoft'un patronu Bill Gates dün...
Ateşkese karşı '1967 sınırları'
Seçimlerin ardından dünyanın gözü kulağı, AB ve BM'nin terör...
Karikatüre siyasi boykot
Danimarka'da bir gazetede yayımlanan ve büyük tepki alan Hz.
Aday olma ibra edil
Aday olma ibra edil
G.Saray'ın Mali Genel Kurulu öncesi camianın önde gelenleri "İbra...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu