kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kebap savaşları!
Türkiye'nin tescilli gıdaları
İşte gerçek Adana kebabı

Adana kebabın 'acı'lı sonu

Adana Ticaret Odası "Adana kebap" için telif hakkı' isteyince İstanbul'daki ünlü kebapçılar artık 'acılı Urfa' satmaya başladı.

Adana kebap için Türk Patent Enstitüsü'nden tescil alan ATO, yurdun dört bir yanındaki kebapçılara teklif götürdü: "Mönülere Adana kebap yazabilmeniz için anlaşma yapalım..." 500 YTL isim hakkı ücreti istenen İstanbul'daki ünlü kebapçılar sinirlendi. Yılların Adana kebabı artık oldu acılı Urfa, acılı Antep veya acılı kıyma!

Kebap savaşları!

Adana Ticaret Odası, Adana kebabını korumak için Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret tescili alınca, denetimlere başladı ve kebapçılara yazıyla tescil çağrısında bulundu Çağrıya 100 başvuru geldi. Ancak İstanbul'daki bazı kebapçılar direnerek mönüdeki Adana kebabının adını 'acılı kebap, acılı Antep, acılı kıyma' olarak değiştirdi.

Adana'nın kebabını korumak için Türk Patent Enstitüsü'nden tescil alan ve ocak ayından itibaren denetimlere başlayan Adana Ticaret Odası (ATO), kebap kavgası başlattı. Oda, denetimlere Adana'dan başladı; ancak İstanbul'daki kebapçılara da faks göndererek 'Adana kebabı' adını kullanabilmek için Oda ile sözleşme yapmalarını istedi. Bu isteğe olumlu yanıt verenler oldu ancak direnenler daha büyük bir çoğunluğu oluşturdu. "Adana adını çıkarırız, olur biter" diyen bazı restoranlar, "Acılı kebap, acılı Antep, acılı kıyma" gibi ifadelerle kebabı yeniden isimlendirdi.

100 KEBAPÇI BAŞVURDU
Adana kebabını Türk Patent Enstitüsü'nce hazırlanan coğrafi işaret tescili olmadan satanlar hakkında para cezasından, 2-5 yıla kadar hapis cezası uygulanabiliyor. Geçen ağustos ayında Adana Ticaret Odası, Kebapçılar Odası, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin temsilcilerinden oluşturulan Kebap Denetleme Komisyonu, ocak ayından itibaren denetleme kararı almıştı. Adana Ticaret Odası Meclis Üyesi Cahit Sınmaz başkanlığında toplanan komisyon, tüm ticaret odalarına bu konuda bilgi verdi. Ayrıca kebapçılara da konuyla ilgili faks ulaştırıldı. Ticaret Odası'na başvuranlar, standarda uygun kebap üreteceklerini taahhüt etmeleri durumunda özel logoyu alma hakkı kazanıyor. Kebapçı, Adana il sınırları içinde sözleşme için 250 YTL, il dışındaysa 500 YTL ödüyor.

İSTANBULLULAR DİRENİYOR
Denetleme Komisyonu Başkanı Cahit Sınmaz, Adana kebabının, özünden farklı yapılmasını önlemek için bu girişimde bulunulduğunu hatırlatarak, kebapçıların Adana Ticaret Odası'na başvurularının başladığını söyledi. Sınmaz, şunları anlattı: "Bugüne kadar 100 başvuru alındı. Sözleşme sonucunda kebabın logosu veriliyor. Erzurum, Erzincan, Kıbrıs'tan bile başvurular var. Denetleme komisyonu öncelikle Adana'ya ağırlık verdi. Denetleme iki şekilde yapılacak: Birincisi genel denetleme ki, yılda 1-2 kez olacak, ikincisi tüketici şikayetiyle. Denetimlerin ilkinde standarda uygun olmayan üretime ihtar yapılacak, ikincisinde ise logo geri alınacak, sözleşme iptal edilecek." İstanbul'dan Adana Ticaret Odası'na bugüne kadar dört kebapçı başvurdu. Yüzevler Kebapçısı, Mesut Kebapçı, Harput Kebapçısı ve Özadana Kebap ATO ile sözleşme imzalamaya hazırlanıyor. Ancak direnenler daha sert çıkıyor. Ünlü Develi Restoran'ın sahibi Arif Develi, kebabın anayurdunun Gaziantep olduğunu iddia ederek, 30 tane Gaziantepli meslektaşıyla bir toplantı yapmış. "Adana kebabı demek şart mı, biz acılı Antep olarak da satarız" diyen Develi, "Herkes kalkıp patent alırsa bu mesleği yapanlara saygısızlık olur. Biz arkadaşlarla karar verdik, bu işte yokuz" diyor. İstanbul'u kebapla tanıştıran Hacıbozanoğlu'nun sahibi Ali Bozanoğlu da "Adana'yı 'acılı Urfa' olarak mönüye koyduk" diyor. Kaşıbeyaz Et Lokantası da benzer bir tavırla ATO'ya başvurmayacağını açıkladı. Onların gerekçesi de aynı: "İskender için de aynısını yapabilirler. Bunun sonu yok. İskender'i döner kebabı diye satıyoruz, Adana' için de acılı Urfa diyoruz." Tike Restoran da Adana ismini kullanmıyor, onlar da acılı ve acısız diyerek kebabı tarif ediyor. Yüzevler Kebapçısı ise İstanbul'da Adanalılar'ın bu savaşının bayraktarlığını yapıyor.

ESEN EVRAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Silikon Vadisi'nden MİT çıktı
 300 dolara bilgisayar müjdesi
 Gazı kesilen enerji devleri BOTAŞ'tan tazminat istiyor
 '82 yıllık sanayimizin omurgası zedeleniyor'
 Grip 6 günlük tatili 99 Euro'ya düşürdü
 Dev teklif kavga çıkardı
 Maliye vergi cennetlerini cehenneme çeviriyor
 Yasa bakanların imzasına açıldı
 290 bin kaçak cep için bu kez af yok
 Turkcell'in roaming itirazı kabul edildi
 Real'in hedefi liderlik
 Petrol 68 doları aştı
 'Bergama altın madeninde yargının iptal kararı yok'
 Reysaş ve Data Gate 2-3 Şubat'ta halka açılıyor
 Arçelik'in % 39'u Migros'un % 51'i rehin edildi
 MTV için son gün
 Kısa Kısa...
MELİHA OKUR
Gazda açığı Nijerya kapatır mı?
Bu ülke Afrika'nın...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Gaz anlaşmaları gündemden düşmüyor
Türkiye'de gaz...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
2005, son 23 yılın en iyi bütçesi olmaya aday
Maliye...
Mafya sahaya indi futbol kurşunlandı
iddaa skandalı nedeniyle 6 ay ceza alan futbolcu Gökdeniz Karadeniz...
Doğu'nun Picasso seferi
Picasso sergisini ziyaret etmek için Erzurum'dan trenle yola çıkan...
Emel Sayın kim oluyor!
Emel Sayın kim oluyor!
Semra Özal, Emel Sayın'ın "İsmimi MİT Raporu'na Semra Özal soktu"...
BM'den şok fuhuş raporu
BM'den şok fuhuş raporu
BM raporuna göre, insan ticaretiyle uğraşan mafya yılda 360 milyon...
IMKB
E: 44.891 D:% -0,94
DOLAR
S: 1,325 D:% 0,038
EURO
S: 1,603 D:% -0,156
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu