kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kamuda 100 bin yeni istihdam

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, KİT ve bağlı ortaklıkları, yerel yönetimler, özelleştirmeler nedeniyle istihdam edilmek durumunda olunanlar ve kamu işçisiyle birlikte 2006 yılında 100 bine yakın personelin kamuda istihdam edileceğini bildirdi.

Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Bu sene ne kadar personel alınacak?'' sorusu üzerine Şahin, bu yıl kamuya personel alımıyla ilgili bir değişiklik yaptıklarını belirterek,
kamu kurum ve kuruluşlarının 2005 yılında emeklilik, ölüm, istifa gibi nedenlerle ayrılan personelinin yüzde 80'i kadarını doğrudan, herhangi bir izin almaya gerek görmeksizin Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçlarına göre alma imkanına sahip olacaklarını kaydetti. Şahin, geriye kalan yüzde 20 ile ilgili ihtiyaç durumuna göre Bütçe Kanunu'nda 21 bin kadroya açıktan atama izninin
öngörüldüğünü bildirdi.

Kamu kurum ve kuruluşlarından 2005 yılında 60 bin civarında personelin emeklilik, ölüm ve diğer nedenlerle ayrıldığını anlatan Şahin, bunun yüzde 80'inin 48 bin yaptığını kaydetti. Bunun yanında geçici personel ve sözleşmeli personel de alacaklarını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

''Bu rakama KİT ve bağlı ortaklıkları ile yerel yönetimler dahil değildir. Bunları da ilave ettiğimizde özelleştirmeler nedeniyle istihdam etmek durumunda olduğumuz geçici personelle birlikte 100 bine yakın personeli 2006 yılında kamuda istihdam etme imkanına sahip olacağız, kamu işçisini de buna ilave ederek söylüyorum. Bu, 2005 yılında 48 bindi. Bunun oldukça üstüne çıkan bir personel alım politikasını 2006 yılında uygulayabileceğimizi ortaya koyuyor.''

''SINAVA GİRMEK YETERLİ DEĞİL''

Bakan Şahin, bu sınavlara girmenin, bir kamu kuruluşunda görev almak için kafi olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Yüksek puan almak, tercih kılavuzlarını doğru şekilde doldurmak, yani üniversitenin herhangi bir bölümüne girmek nasılsa, şimdi kamuda görev almak aşağı yukarı aynı. Sınava gireceksiniz, iyi bir puan alacaksınız, ayrıca boş kadrolarla ilgili ÖSYM tarafından dağıtılan tercih kılavuzlarını doğru dolduracaksınız. Bütün bu işlemleri yapmadan sadece sınava girmiş olmak, sizi kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam için yeterli değildir.

Bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum, çünkü zaman zaman mektupla, faksla bize müracaatlar oluyor. 'Falan tarihte Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girmiştim. 77 puan almıştım. Hala bir yere yerleştirilemedim. Benim durumum ne olacak?' diye soruyorlar. Bu sorulara cevap olsun diye bu açıklamayı yapmak istedim.''

Şahin, ''Sınav sisteminde bir değişiklik düşünüyor musunuz? İlk olarak genel kültür sınavı yapılması, 2. aşamada da uzmanlık sınavı gibi'' şeklindeki soru üzerine de A grubu kadroların uzmanlık gerektiren kadrolar olduğunu, onların sınavının ayrı yapıldığını söyledi. Şahin, ancak sınav konusunu muhtemelen bu hafta içinde Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM Başkanlığı ile değerlendireceklerini belirterek, ''Aksayan yönleri var mı, daha kolay, daha randımanlı ve adil olması için başka ne gibi tedbirler alınabileceğini görüşeceğiz''
dedi.

GÜL, YARIN KIBRIS KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPACAK

Şahin, bir başka gazetecinin, ''Türkiye'nin Kıbrıs konusunda gündeme getireceği yeni önerilere ilişkin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bir sunuşu oldu mu?'' sorusunu yanıtlarken, Kıbrıs ile ilgili çözüme dönük kapsamlı bir açıklamanın yarın Dışişleri Bakanı Gül tarafından İstanbul'da yapılacağını belirtti.

KAMU PERSONELİNE YAPILACAK EK ÖDEMELER

Bakan Şahin, ''Ek ödeme alamayan memurlara yaklaşık 80 YTL verilmesine yönelik düzenlemeyle ilgili bir adım atıldı mı?'' sorusuna, ''Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan kanun tasarısı Bakanlar Kurulumuza geldi. Biraz önce bakanlar olarak imzaladık. Sanıyorum, bugün ya da yarın TBMM'ye sunulur'' karşılığını verdi.

Bu çalışmanın ek ödeme alamayan 1 milyon 377 bin personeli ilgilendirdiğini ifade eden Şahin, bunun da kamuda çalışan personelin yüzde 80'ine yakın bir rakama denk geldiğini söyledi. Şahin, Ocak ayından itibaren 40, Temmuz'dan itibaren 40 olmak üzere kamu personeline toplam 80 YTL ek ödeme imkanı bulduklarını belirterek, ''Bütçe imkanlarımız ancak bu kadarına el verdi. Önümüzdeki yıldan itibaren bu konudaki aksaklıkları önemli ölçüde giderebileceğimizi düşünüyorum'' dedi.

İSTANBUL'DAKİ TRAFİK SORUNU

Bir gazetecinin, ''Ulaştırma Bakanı boğaz köprülerinde otomatik geçiş sistemine geçileceğini açıklamıştı. Bu sisteme üye olmayacak vatandaşlar için bir kolaylık düşünüldü mü?'' sorusu üzerine de Şahin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Bakanlar Kurulu toplantısında 21 Ocak Cumartesi günü İstanbul'da bir ''Ulaşım Zirvesi'' yapıldığından bahsettiğini söyledi. Şahin, ''Bakan Yıldırım, 3 Nisan 2006'dan itibaren 1. Boğaz Köprüsü'ndeki tüm gişelerin OGS ve KGS'ye geçiş olarak açılacağını ifade etti. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki 4
adedinin paralı geçiş olacağını, diğerlerinin de OGS, KGS olacağını ifade etti. Bunlar İstanbul'daki trafik sorununu hafifletmeye yönelik tedbirlerdir'' diye konuştu.

Bakan Şahin, bir başka soru üzerine, Bakanlar Kurulu'nda özel okullar ve kuş gribiyle ilgili herhangi bir konunun görüşülmediğini ve gündemlerinde bulunmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta gerçekleştireceği temaslara ilişkin bilgi verip vermediği sorusuna da Şahin, ''Hayır vermedi'' karşılığını verdi.

Şahin, Türkiye Futbol Federasyonu seçimleriyle ilgili bir başka soruyu yanıtlarken de Bakanlar Kurulu'nun gündeminde spor ve Futbol Fedarasyonu'nun bulunmadığını vurgulayarak, soruyu daha sonra özel olarak cevaplayabileceğini söyledi.

SİBİRYA SOĞUKLARI

Bir başka gazetecinin, ''Sibirya soğukları gündeme geldi mi?'' sorusu üzerine Şahin, ''Ülkemiz yoğun kış şartları içerisinde, ancak valilikler ve yerel yönetimler alınması gereken tedbirleri alıyorlar. Vatandaşlarımızdan tek dileğimiz, alınan bu kararlara hassasiyetle uymalarıdır'' yanıtını verdi.

Şahin, bazı vatandaşların yoğun kış şartları dolayısıyla uğradıkları kazalarda hayatlarını kaybettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti: ''Kendilerine Cenab-ı Allah'tan rahmetler diliyorum. Daha önce çığ düştü, bugün de Ankara'da bir trafik kazası meydana geldi. Kurallara uymada azami hassasiyet göstermemiz gereken şartlar içerisinde bulunuyoruz, ancak her türlü tedbir alınmıştır, başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerimizde. Tedbirlerin aksaması bağlamında Bakanlar Kurulumuza herhangi bir olumsuzluk şu ana kadar intikal etmedi. İlgili bakan arkadaşlarımız da konuyu yakından takip ediyorlar.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 S&P görünümü pozitife çevirdi
 TÜSİAD'ın dış politika ödülü Straw'un
 1. seansta hisselerin performansı
 1. seansta işlem miktarı sıralaması
 1. seansta işlem hacmi sıralaması
 Emeklilere müjde
 Borsa yüzde 1.38 değer kaybetti
 Döviz kurlarında son durum
 Borsada haftaya bakış
 Koç'tan İMKB'ye açıklama
 TEKEL'in pazar payı düştü
 'YTL tabii ki değer kazanacak'
 Depozito kalkıyor OGS kirası 3 YTL
 Atlasjet'in uçak sayısı 24'e çıkıyor
 'Yolcu baskısı kaza yaptıracak'
 Bu malikânede gerekirse düğün bile yapılabilir!
 Bankaların ATM savaşı
 PO, Formula 1'e adını yazdırdı
 CMS en çok bilinen jant
 Irak: Borcumuzu ödeyeceğiz
GÜNTAY ŞİMŞEK
Ülkenin esnafla imtihanı...
En son söylenecekleri...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancı portföy yatırımı üç yılda beşe katlandı
Aralık...
Hafta sonuna kadar fırtına
Kar yağışı cuma gününe kadar tüm yurtta etkili olacak. Hızı saatte...
Hem parasını çaldı hem de hayallerini
"Denizci üsteğmenim" dedi. Genç kızı kendine âşık etti. Sonra da hem...
Rusya'dan sürpriz teklif
Rusya'dan sürpriz teklif
Rusya, başta İran olmak üzere bölgede artan füze tehdidi nedeniyle...
Pamuk'un ülkeye bunu yapmaya hakkı var mı
Pamuk'un ülkeye bunu yapmaya hakkı var mı
Adalet Bakanı Cemil Çiçek: "Pamuk, savcıya 'Ben bunları söylemedim'...
IMKB
E: 44.466 D:% 1,88
DOLAR
S: 1,333 D:% -0,411
EURO
S: 1,611 D:% -0,464
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu