kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Formasyon ücretli olacak

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel eğitim kurumlarında 20 bin civarında öğretmenin formasyonunun bulunmadığını belirterek, "Formasyonu bunlara vereceğiz. Bunun için de bir ücret belirlenecek" dedi.

Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının durumlarının anımsatılması üzerine Çelik, özel öğretim kurumlarında 20 bin civarında öğretmenin formasyonunun bulunmadığını söyleyerek, "Formasyonu bunlara vereceğiz, yani tüm Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarına değil'' diye konuştu.

Formasyonu MEB Hizmetiçi Eğitim Dairesi'nin vereceğini kaydeden
Çelik, bunun için bir ücret belirleneceğini söyledi. Çelik, ''Bu ücret üniversitelerin ücretleri kadar astronomik olmayacak'' dedi.

Türkiye'de 7 bölgede hizmetiçi eğitim kursları bulunduğunu ifade eden Çelik, bu kurslarda MEB uzmanlarının eğitim vereceğini, ayrıca üniversitelerden öğretim üyelerinin de görev yapacağını söyledi.

Çelik, bu öğretmenlerin hemen atanıp atanmayacağı sorusu üzerine, isterlerse MEB'in yapacağı atamalar için başvurabileceklerini, isterlerde de özel öğretim kurumlarında çalışmaya devam edebileceklerini kaydetti.

ÖZEL OKULLARLA İLGİLİ TASLAK, TBMM'YE SEVK EDİLECEK

Bakalar Kurulu'nda özel okullarla ilgili kanun taslağının imzalarının tamamlandığını belirterek, taslağın gelecek hafta TBMM'ye sevk edileceğini bildirdi.

Türkiye Özel Okullar Birliği'nin düzenlediği ''AB Vizyonu, Türkiye'de Eğitim ve Özel Okullar Sempozyumu''nun açılışına katılan Çelik, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çelik, 625 sayılı Özel Öğretim Kanunu'nda değişiklik öngören kanun taslağının Bakanlar Kurulu'nda imzalarının tamamlandığını belirterek, ''Sadece Maliye Bakanımızın imzası kalmıştı, Maliye ile de son mutabakata vardık, problem yok'' dedi.

Bakan Çelik, taslağın gelecek hafta TBMM'ye sevk edileceğini söyledi.

ÖZEL OKULLARIN KDV ORANI

Özel okulların KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'i indirilip indirilmeyeceğinin sorulması üzerine Çelik, ''O konuda bir şey yok henüz. Aslında aşağıya çekilebilir, bizim de ısrarımız o yönde'' diye konuştu.

Özel okullara giden öğrencilere bin YTL devlet yardımı katkısı yapılacağını açıkladığının anımsatılması üzerine Çelik, bu oranın her yıl yeniden belirleneceğini bildirdi. ''Bu sene bin YTL bir anlam taşır da gelecek sene taşımayabilir. O nedenle bu miktar her yıl yeniden belirlenecek'' diyen Çelik, bu konuda Milli Eğitim ile Maliye Bakanlığı'nın ortak çalışacağını söyledi. Çelik, kaç öğrenciye katkı yapılacağının da bu ortak çalışmayla belirleneceğini ifade etti.

Öğrencilerin nasıl seçileceğinin sorulması üzerine Çelik, bu konudaki kriterlerin daha sonra belirleneceğini kaydetti. Başarının esas kriter olacağını belirten Çelik, ''Fakirlik de kriter olacak mı'' sorusuna, ''Şüphesiz tabii'' yanıtını verdi.

Bazı özel okul sahiplerinin burslu öğrenci sayısının kılavuzda belirtilmesini istediklerini kaydeden Çelik, ''Bu da güzel bir şey. Tıpkı vakıf üniversiteleri gibi. Bunlar bence başarıyı teşvik açısından önemli şeyler'' dedi.

''VERGİ İNDİRİMLERİ, VERGİ KANUNU'NDA YAPILACAK''

Milli Eğitim Bakanı Çelik, okul masraflarının vergiden düşüleceği yönündeki hükmün kanun taslağında yer alıp almadığına ilişkin soru üzerine de şunları söyledi:

''Vergi indirimleri, Vergi Kanunu'nda yapılacak. Gelir vergisi mükellefi olan veya başka türlü vergi mükellefi olan insanların çocukları için yaptıkları harcamaları vergiden düşmeleriyle ilgili daha önce ufak bir düzenleme yapılmıştı. Onunla ilgili daha detaylı düzenlemeyi Maliye Bakanlığı, vergi mevzuatında yapacak.''

Çelik, yeni taslağa göre, ''vatandaşların eğitim kredisi alabilmelerine imkan tanındığını, verilecek kredinin faizinin yarısı için devlet katkısı sağlanacağını'' açıkladığı anımsatılarak, ''Bu az bir miktar değil mi'' diye sorulması üzerine, ''Bu, başlangıç için iyi bir orandır. Her şeyi bir anda temin edemezsiniz. Bu, iyi bir destek bence'' yanıtını verdi.



VORKİNK'İN ELEŞTİRİLERİ

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Vorkink'in ÖSS sistemine yaptığı eleştirilerin anımsatılması üzerine Çelik, ortaöğretimde sorunlar bulunduğunu anlattı. Çelik, ilköğretimden ortaöğretime geçişte hem kız hem de erkek öğrencilerin sayısında ''ciddi düşmeler olduğunu'' vurguladı.

Çelik, Vorkink'in ''imam hatiplerle uğraşmak yerine eğitimin kalitesiyle uğraşılması gerektiği'' görüşüne katıldıklarını belirterek, ''Bunlar bizim de söylediğimiz şeyler. Bunu gündeme getiren, taşıyan biz değiliz. Bunun üzerinden siyaset yapan biz değiliz. Bazı muhataplarımız, muhaliflerimiz bunun üzerinden bize karşı siyaset yapıyorlar'' diye konuştu.

Bakan Çelik, ''Dünya Bankası'nın ortaya koyduğu vizyonun kendileriyle uzun süre görüşülerek ortaya konulmuş bir vizyon olduğunu, bundan habersiz olmadıklarını'' ifade etti.

EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLARI İLE TOPLANTI

Milli Eğitim Bakanı Çelik, gelecek hafta Ankara'da Türkiye'deki tüm eğitim fakültesi dekanlarının katılacağı bir toplantı düzenleyeceklerini belirtti. Toplantının, ders kitabı müfredatında yapılan değişikliklerin eğitim fakültelerine yansıtılması amacıyla düzenlendiğini söyleyen Çelik, Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi kapsamında teknik eğitim fakülteleriyle işbirliği yaptıklarını ifade etti. Çelik, ''Sonuçta yükseköğretimde hiç işbirliği yapılmıyor gibi bir kanaat yanlış olur. İşbirliği yapıyoruz'' dedi. Bu toplantıya YÖK'ten de katılım olup olmayacağı sorusunu Çelik, ''Beraber yapıyoruz'' diye yanıtladı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Mesele aydınlanmıştır"
 Gürkan'ın durumu ağırlaştı
 Erdoğan: KKTC'ye izolasyon kabul edilemez
 AB tarama süreci Eylül'de bitiyor
 Erbakan için son çare Rektör formülü
 Başbakan'dan AB'ye: Yargıyı eğiteceğiz
 Kahkahaların nedeni Baykal'ın 'içki esprisi'
 Türkiye'nin her yerinden ücretsiz Alo Başbakanlık
MAHMUT ÖVÜR
'O, sosyal demokratların vicdanı'
Sosyal demokrasi...
YAVUZ DONAT
Hasar tespiti
Dün Ankara'da nereye gittiysek aynı konu...
Doğu'daki özel hastaneler doktora 20 bin YTL veriyor
Özel hastanelerin SSK ve Emekli Sandığı hastalarını kabul etmesinin...
Sayısal'da 6 milyon rüyası
Sayısal Loto tutkunlarını yine heyecan sardı. İki haftadır devreden...
90 dakikada yakalandı
90 dakikada yakalandı
Yargıtay'ın akşam saatlerinde tahliye kararını bozmasının ardından...
'İddiayı söylesem hayret edersiniz'
'İddiayı söylesem hayret edersiniz'
atv’de yayınlanan Teke Tek programında Fatih Altaylı’nın sorularını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu