kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Türkiye o günlere dönmemeli"

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesi sırasında Türk bayrakları ile tezahürat yapılmasının kendisini rahatsız edip etmediğinin sorulması üzerine, bu olayın kendisine 1970'li yılları hatırlattığını, o yılların Türkiye için büyük kayıp olduğunu ve Türkiye'nin artık o günlere hiç dönmemesi gerektiğini belirtti.

Gül, Brezilya'ya giderken uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Gül, Ağca ile ilgili son kararı mahkemelerin vereceğini, mahkemeler ve kanunların kişilere göre
özel biçimde uygulanamayacağını kaydederek, ''Yargıtay'ın vereceği karar kesin bir karar olacaktır'' dedi.

Gül, hükümetin yargıda köklü reformlar yaptığını, ancak af yasalarının daha önceki hükümetler döneminde çıkarıldığını ve birçok şeyi dejenere ettiğini belirterek, ''Af yasaları Türkiye'de suçu teşvik etmiştir. Ama şunu da unutmayalım ki af yasaları çıkarken çok büyük destek görmüştür, hatta siyaset baskı altına alınmıştır. O açıdan biz her türlü affa karşıyız. Çünkü insanlar suç işlerlerse suçun cezasını çekeceklerdir. Caydırıcılık böyledir'' dedi.

301. MADDE


Gül, bir gazetecinin, ''son zamanlarda TCK'nın 301. maddesine dayanılarak üstüste açılan birçok soruşturmanın farklı bir Türkiye görüntüsü ortaya çıkardığı ve hükümetin bu konudaki görüşünün ne olduğunu'' sorması üzerine, ''Türkiye'de eğer bir düşüncenin arkasında şiddet ve şiddete teşvik yok ise, düşünceyi sevelim sevmeyelim bunlar konuşulacaktır, yazılacaktır. Nitekim böyle olmuştur. Birkaç yazarla ilgili konular bir sansasyon havası içine girmiştir'' dedi.

Gül, daha önceleri Türkiye'de daha sert ve keskin yorumların, en çok satan gazete ve dergilerde yayınlandığını ve bir dava konusu olmadığını anımsatarak, ''Ayrıca hakimler de kararlarını doğru verdiler. Mahkemelere ve hakimlere haksızlık etmememiz lazım. Dolayısıyla Yargıtay'a gidecek bir karar da yoktur ortada'' dedi.

Türkiye'nin bir geçiş döneminde olduğunu ve konulara sakin bakmak gerektiğini belirten Gül, ''Biz uygulamaları takip edeceğiz. Eğer uygulamalar neticesinde özlediğimiz Türkiye'den uzaklaşıcı bir durum olursa, tabii ki bu kanunların hepsi gözden geçirilebilir, yenileri çıkarılabilir. O açıdan siyasi iradede herhangi bir noksanlık yoktur. Siyasi irade gayet açıktır, Türkiye'yi en gelişmiş demokratik ülkelerin seviyesinde bir demokrasiye ulaştıracaktır'' dedi.

Öte yandan Gül, AK Parti Hükümeti'ni kimsenin yıpratamayacağını ve hükümeti ideolojik tartışmalara çekmek isteyenlerin başarılı olamayacağını söyledi.

''Son günlerde bazı anketlerde AK Parti ve hükümeti hırpalamaya yönelik çabalar olup olmadığı, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bu çabaların odağında olduğu iddiaları ve Demirel'in yeniden siyasete dönüp dönmeyeceğine'' ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

''Herkesin siyaset yapma hakkı var ama hiçkimse bizi hırpalayamaz.TBMM'de çok sağlam bir grubumuz var. Biz yaptıklarımızla ve yapacaklarımızla meşgulüz. Programımız ve istikametimiz belli. Bizi farklı tartışmalara çekmek isteyenlerin taktiğini çok iyi biliyoruz. Bizi ideolojik tartışmalara çekmek isteyenler, Türkiye'de tekrar istikrarsızlığı özleyenler var. Bunu çok iyi biliyoruz. Ama bunların oyununa düşmeyeceğiz. O bakımdan herkes konuşabilir, biraz kendilerini tüketirler, ondan sonra susarlar ve biz de yolumuza devam ederiz.''

Son günlerde yayınlanan anketlere aldırış etmediklerini, kendilerinin yaptırdıkları anketlerden farklı sonuç aldıklarını kaydeden Gül, ''Türk halkı çok vefakardır, kadirşinastır, yapılan hizmetlerin farkındadır. AK Parti halkın gönlündedir'' diye konuştu.

İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI

Gül, İran'ın nükleer güce sahip olmasının Türkiye'de silahlanma ve savunma anlayışında bir değişikliğe yol açıp açmayacağına ilişkin soru üzerine, silahlanmanın dünyaya ne tür problemler getirdiğini iyi bildiklerini belirterek, ''Daha çok silahlanma demek, kaynaklarınızı ekonomik kalkınmaya, halkın refahına değil savunmaya harcamanız demektir. Ama şüphesiz ki güvenlik sağlanmadan da kalkınma olmaz. Bölgede bir silahlanma yarışı olmamalı. Ortadoğu'nun tamamen kitle imha silahlarından arındırılması politikasını takip ediyoruz. İran ile görüşmelerimizde yaptığımız tavsiye şudur: Madem ki Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile sözleşmeye tarafsınız, ilişkilerinizi şeffaf bir biçimde götürün'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Uzan'la görüştüm"
 Ankara'dan Amerika'ya İran uyarısı
 Hoca'ya 'teslim ol' çağrısı
 DTP'li 56 başkan terör örgütü liderine destek verdi
 Arınç'tan Mumcu'ya ziyaret
 Mumcu'dan 'sol' slogan: Sustukça...
 CHP'nin Nutuk'un korsan baskısını yaptığı ortaya çıktı
YAVUZ DONAT
Siyaset ve spor
Sabah, akşam "camiye, kışlaya,...
Sevgi zaten yaşamıyordu
Kuş gribi şüphesiyle Muş'tan Erzurum'a gönderilen 11 yaşındaki Sevgi...
Danimarka ordusunda bir Türk
Danimarka'daki askeri okulda eğitim gören Figen Çayan'ın kendine...
Zehir evlerine şok operasyon
Zehir evlerine şok operasyon
İstanbul Esenler'de, imal ettikleri uyuşturucuları küçük çocuklarına...
Karakoç nasıl 'Turki' oldu?
Karakoç nasıl 'Turki' oldu?
İspanya'da El Kaide örgütünün lideri olarak yakalanan 'Turki İsmail'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu