kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Umuda yolculuk

İnsan kaçakçılığı çağımızın en büyük utancı ama aynı zamanda en kazançlı yasadışı faaliyetlerden biri. Edirne'deki kamp bu faaliyetin "Göçmen kaçakçılığı" denilen bölümünün mağdurlarını yansıtıyor... Bir de "İnsan ticareti" var ki, onun kurbanlarını bulmak için büyük kentlerde iz sürmeniz gerekir.

Arkadaşımız Savaş Ay'ın Edirne'den getirdiği görüntüler, umuda yolculuğun vicdanı körelmiş insanların ve örgütlerin eline düşenler için nasıl bir kabusa dönüştüğünü gösteriyor.
Edirne tek örnek değil. Benzer sahneler İspanya'nın Afrika'daki toprakları Ceuta ve Melilla'da da yaşanıyor. İtalya'nın Sicilya ve Lampedusa kıyılarında da. Çünkü Avrupa'ya açılan üç kapı onlar. Ve her yıl en az 1 milyon kişi bu üç kapıdan birini zorluyor. Yüzlercesi, binlercesi hayatından oluyor. Meriç'te, Ege Denizi'nde, Akdeniz'de, Afrika çöllerinde...
Asya ve Afrika'da yoksulluk, açlık ve savaş, eski Doğu ülkelerinde de işsizlik nedeniyle milyonlarca kişi yollara düşünce, çağımızın en utanç verici ama en kazançlı "iş"lerinden biri doğdu: İnsan kaçakçılığı. O kadar ki, suç örgütleri için yıllık en az 10 milyar dolarlık "ciro" ile bu ticaret, uyuşturucudan sonra en karlı faaliyet haline geldi.
PKK'dan mafyaya kadar Türkiye'deki birçok örgüt de bu ticaretin önemli bir bölümünü denetliyorlar. Hatırlayacaksınız, 3 ay önce Londra'da 14 üyeli "İnsan kaçakçılığı" çetesi çökertildi. 14'ü de Türk olan çetenin İngiltere'ye 200 bin göçmen soktuğu, kaçak başına 7 bin dolar aldığı, bu şekilde 1.4 milyar dolar kazandığı açıklandı.
Türkiye, insan kaçaklığıyla mücadeleyle ilgili tüm uluslararası anlaşma ve sözleşmelere imza koydu. Dahası, geçen Haziran'da yürürlüğü giren yeni Türk Ceza Kanunu bu suça ağır cezalar getirdi. Yasanın "Göçmen kaçakçılığı" ile ilgili 79'uncu maddesi 8 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası öngörüyor. Suç örgütlü işlenirse cezalar yarı yarıya artırılıyor. "İnsan ticareti" suçunu düzenleyen 80'inci madde ise 12 yıla kadar hapis, 10 bin güne kadar adli para cezası getiriyor.

Gidenler,
geçenler, gelenler
Ancak bu ağır cezalara ve onca etkin önleme rağmen ne göçmen kaçakçılığı önlenebiliyor, ne de insan ticareti. Nedeni: Türkiye'nin hem kaynak, hem hedef ve hem de transit ülke olması. Açalım:
* Vatandaşlarımızın bir bölümü kaçak yollardan yurt dışına gitmeye çalışıyor.
* Afrika'dan Uzakdoğu'ya kadar geniş coğrafyadan Avrupa'ya ulaşmaya çalışan yüzbinlerce kişi için geçiş yolu işlevini görüyor.
* Özellikle Kafkaslar'dan ve Balkanlar'dan gizlice giren ya da kaçırılıp getirilen yüzbinlerce kişi için de pazar oluşturuyor. Bir bölümü fuhuş sektöründe çalıştırılıyor, bir bölümü ev işlerinde, büyük bölümü de gizli istihdam olarak.
Çalışma eski Bakanı Yaşar Okuyan, 2000 yılında Türkiye'de kaçak olarak çalışan, yani gizli istihdam kapsamına giren yabancı sayısının 1 milyondan fazla olduğunu açıklamıştı. Pazarın büyüklüğünü anlayın.
İşsizliğin en ciddi sorun olduğu, sosyal güvenlik sisteminin çöküşün eşiğine geldiği bir ülkede, kaçak yabancı istihdamıyla mücadele için ne gibi politikalar geliştirilebileceği, ayrı bir yazı konusu. Sadece İspanya'nın uygulamaya koyduğu "Kaçakların statülerinin yasallaştırılması" kararıyla sosyal güvenlik kasasına para yağdığını belirtmekle yetinelim.
Göçmen kaçakçılığıyla daha sıkı mücadeleye gelince; herhalde önümüzdeki dönemde bu konu gündemden pek düşmeyecek. Zira AB adalet ve içişleri bakanları geçen Cuma günü Viyana'da yaptıkları toplantıda "Avrupa Ortak Polisi"nin yetkilerini artırmaya karar verdiler. Özellikle de kaçak göçmenlere karşı sınır güvenliğinde.
AB üyeliğine aday ülke olarak kuşkusuz Türkiye'den de daha güçlü işbirliği talep edilecek.
Çok da iyi olur; böylece AB'nin sınırları kavramı da açıklığa kavuşur!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Aktörler değişirken   / 16-01-2006
 Kıbrıs'ta sürpriz   / 15-01-2006
 İran'ın bombası   / 14-01-2006
 Aylanur'dan Ağca'ya   / 13-01-2006
 Fırat'ın koyunları   / 12-01-2006
 İki saatli bomba   / 11-01-2006
 Çilli Horoz'a veda   / 10-01-2006
 Real Madrid ve Barselona   / 09-01-2006
 Bilgi ve korku   / 08-01-2006
 İki arada bir derede   / 07-01-2006
ALİ KIRCA
Sezen Aksu dersleri
Geçen bayram, Türkiye'nin...
ÖMER LÜTFİ METE
Komploya inanma, komplosuz kalma
Dince yasaklanan...
UMUR TALU
Askeri cezaevinden askeri darbeye
Ağca Türkiye'ye...
FATİH ALTAYLI
Üniversiteler ve AKP
Balçiçek Pamir'in dünkü röportajı...
ERDAL ŞAFAK
Umuda yolculuk
İnsan kaçakçılığı çağımızın en büyük...
'İran artık eşiği geçti'
Batı ile restleşmesini tırmandıran İran'a, ABD Dışişleri Bakanı...
Rusya'da yangın dehşeti: 9 ölü
Tüm Rusya'nın gözü dün Vladivostok kentinde 9 katlı bir iş merkezinde...
Siyaset karıştı-rdı
Siyaset karıştı-rdı
2004 Temmuz'u... Haluk Ulusoy, Federasyon Başkanı adayı olmuyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu