kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir hüzün....  FATMANIN GÖZÜ YAŞLI, BEKLİYOR...
Tek suçu SSK'lı olmamak
'Bürokratik bir sorun yaşanıyor'
'Dünya Bankası'na borcumuz var'

Ölümüne fark

Başak ile Fatma'ya ölümcül hastalığa karşı uygun ilik bulundu. SSK Başak'ı kurtaracak ama Emekli Sandığı Fatma'ya 'öl' diyor.

Umudunu yurtdışından gelecek kemik iliğine bağlamış hastalar için SSK ve Emekli Sandığı'nın uygulama farkı acı sonuçlar doğuruyor... 25 yaşındaki Başak ile 16 yaşındaki Fatma'nın durumu bu farka en çarpıcı örnek.

SSK'dan yeni yıl hediyesi
SSK yılbaşında karar aldı, yurtdışından uygun kemik iliği bulan hastaların masrafını karşılayacak. Bu müjdeden ilk yararlanan kişi, lösemi hastası Başak Doğan olacak. Almanya'dan gelecek ilik için 40 bin Euro'luk masrafı SSK üstlenecek.

Emekli Sandığı'ndan zorluk
Fatma Kuş ise Emekli Sandığı'na bağlı ağır aplastik anemi hastası. Ona da uygun ilik bulundu. Ama Emekli Sandığı "Masrafı öde. Ben sana sonra veririm" diyor. Ona da zorluk çıkarıyor. Fatma 40 bin Euro'yu bulamıyor.

Başak ve eşi mutlu... Fatma ve babası çaresiz...
Başak Doğan ve eşi Mehmet iki yıllık evli... Tam bebek yapmaya karar vermişlerken Başak'a lösemi teşhisi kondu. Müjdeli haber 3 Ocak'ta geldi: "Almanya'da Başak'a uygun donör bulundu"... Fatma ise iki yıldır hasta. Vücudu kan üretmiyor. Baba Yusuf Kuş Emekli Sandığı'na sesleniyor: "Her şeyim kızıma feda olsun ama biz tükendik..."


Tek suçu SSK'lı olmamak

SSK'lı 25 yaşındaki Başak ve Emekli Sandığı'na bağlı 16 yaşındaki Fatma yurtdışından gelecek iliklere muhtaç... SSK masrafları karşıladığı için Başak kurtulacak. Ancak Emekli Sandığı para vermediği için Fatma tedavi olamıyor.

Başak 25 yaşında, SSK'lı bir lösemi hastası... Ancak yine de yüzü gülüyor. Emekli Sandığı'na bağlı 16 yaşındaki Fatma ise aplastik anemi hastalığıyla boğuşuyor. Çaresiz, yüzü gülmüyor... Her ikisi de şifa bulmak için yurt dışından gelecek ilik nakline ihtiyaç duyuyor. Başak'ın yüzü ağır hastalığına rağmen gülüyor çünkü devlet SSK'lı Başak'ın yurtdışından getirilecek iliğinin masrafını ödeyecek. Ancak Fatma o kadar şanslı değil çünkü Emekli Sandığı ödeme yapmıyor. SSK yılbaşı öncesi ilik nakli bekleyen hastalara müjde vererek yurtdışından getirilecek ilikle ilgili tüm masrafları karşılayacağını açıkladı. SSK'nın uygulamasından ilk faydalanacak olan kişi Bandırmalı Başak Doğan... Fatma gibi yüzlerce hasta ise, aynı müjdeyi Emekli Sandığı'ndan da bekliyor. İki yıl önce evlenen Başak ve Mehmet Doğan çifti, birinci evlilik yıldönümlerini kutladıkları akşam artık bir bebek sahibi olmaları gerektiğine kanaat getirdiler. Ancak birkaç gün sonra halsizlik şikayetiyle doktora giden genç Başak'a lösemi teşhisi konuldu. Mehmet altı ay boyunca biricik eşinden sakladı bu haberi. Kuyumcudaki işinden ayrıldı... Ancak kemoterapi yüzünden saçları dökülmeye başlayınca Başak acı gerçeği anladı.

ÜÇ AY SONRA NÜKSETTİ
Tedavi ilk etapta olumlu sonuç verdi. Ancak üç ay sonra, yani geçtiğimiz temmuz ayında hastalık tekrar nüksetti. Bu kez doktorlar ilik naklinin kaçanılmaz olduğunu söylüyorlardı. Önce akrabalar arasında, ardından Türkiye'nin her yerinde uygun ilik aranmaya başlandı. Fakat sadece 30 bin numunenin bulunduğu ilik bankasından bir sonuç çıkmadı. Yurtdışındaki ilik bankalarına müracaat eden Mehmet Doğan eşinin hayata bağlayacak müjdeli haberi 3 Ocak'ta aldı. Almanya'da bir erkek vericide uygun ilik bulunmuştu. Mehmet o anki duygularını şöyle anlatıyor: "Sabah haberi alınca havalara uçtum. Ama bir taraftan da hastalığın başından beri inanılmaz masrafımız olmuştu, iliği nasıl Türkiye'ye getirteceğimi düşünüyordum. Çünkü doktorlarımız 40 bin Euro gerektiğini söylemişlerdi. İşten de ayrılmıştım..." Tam bu sırada SSK'nın açıklaması hızır gibi yetişti. SSK hastalarının yurtdışından getirilecek iliklerinin masrafını karşılayacaktı. Aylardır hastalıkla mücadele eden Başak artık gelecekten umutlu: "Sanki ilik nakli olacağım ve kurtulacağım bu hastalıktan, öyle hissediyorum. Mehmet bana inanılmaz destek oldu ona 'Bay Destek' diyorum zaten. SSK'nın masrafları karşılaması beni en az ilik bulunması kadar mutlu etti."

40 BİN EURO LAZIM
İzmir'li 16 yaşındaki Fatma Kuş Başak Doğan kadar şanslı değil. Emekli Sandığı'ndan sağlık karnesi olan Fatma'nın uygun kemik iliğini Türkiye'ye getirtebilmek için 40 bin Euro bulması gerekiyor. 14 yaşından beri ağır aplastik anemi olan Fatma'ya haftanın iki günü hastanede kan veriliyor. Bugüne kadar yüzlerce insandan kan alan Fatma'nın vücudunda iğne batmamış yeri yok gibi. Vücudu kan üretmediği için dışarıdan gelecek kana muhtaç olan Fatma'nın tek ümidi ilik nakli. Almanya'da kendisine uygun ilik bulunan Fatma'nın önündeki tek engel ise maddi imkansızlıklar. Küçük kızlarının hastalığı için varını yoğunu satan ailenin son umudu Emekli Sandığı'nın ilik nakli için gerekli masrafları karşılaması.

'BIKTIM ARTIK!..'
Baba Yusuf Kuş SSK'lıların yüzünü güldüren kararın aynısını Emekli Sandığı'nın da alması için dua ediyor. Kuş, "En küçük kızım o benim... Her şeyimiz ona feda olsun ama biz tükendik artık. Başkalarına belki 40 bin Euro çok gelmeyebilir ama benim bu parayı bulmam imkânsız. Hastalığımızın çaresi var ama o çareye ulaşamıyoruz" diyor. Fatma ise küçük yaşında baş etmek zorunda kaldığı hastalığı kabullenemiyor: "Ben artık iyileşmek istiyorum, gezmek arkadaşlarımla oynamak istiyorum. Bitsin artık ne olur!.."

Sonat BAHAR - HABER MERKEZİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Karakola gelmedi Mercedes'i bulundu
 İpekçi: Papa bizi yaraladı
 'Şeytan taşlamak korkutuyor' demişti
 'Günah keçisi oldum'
 Yardım severleri rahatlattı
 Maskenin ardında yatan dram
 'Sabırtaşı' Safiye Soyman
 Dönüş çilesi başlıyor, yola dikkat!
 Tekirdağ'da trafik kazası: 3 kişi öldü
 Çin büyükelçiliği ile ev sahibi davalık oldu
 Kızılay'da cezaevleri için eylem
 Aksu'dan mülteciler için yanıt
YILMAZ ÖZDİL
Kimbilir...
Genç adam şafaktan...
ALİ KIRCA
Korkulacak bir şey yok!
Teslim olmalısınız.
Ne kadar...
FATİH ALTAYLI
Utanç..
Galatasaray Lisesi'nde son sınıftayız.
Sabah...
ERDAL ŞAFAK
İran'ın bombası
İran ile Batı arasındaki nükleer kriz...
MEHMET ALTAN
Katilseverler
Abdi İpekçi'yi öldürmüş, Papa'yı yaralamış...
Bu filmi görmüştük
7 Ağustos 2002:
"Başkan Bush, Saddam'ı devirmek için...
Resmi yemekte şükran duası kızdırdı
Başkanlık sarayındaki yemekte karısı, konuklar arasındaki piskopostan...
Gerçek kral
Gerçek kral
Süper Lig'in "gol kralı" F.Bahçe, Bundesliga'nın "gol kralı"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu