kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Bamya çorbası

Bamyaya bayılarak yiyen çocuk var mıdır, hep merak ederim? Küçüklüğümde bamya, yer elması, kereviz gibi sebzelerden hiç haz etmezdim. Köfte ve patatesin yanında esameleri okunmazdı. Benim için durum farklılaştı. O sebze yemeklerini nadiren de olsa özlediğim bile oluyor.Tabi ki köfte patates hep krallık tahtında... Sanıyorum her şeyleriyle bizden farklı olan şimdiki çocukların lezzet anlayışı bize en benzeyen yanları...

***

Lezzetin de bir kültürü olduğunu insan yaşlandıkça ya da geliştikçe anlıyor. İnsanlık, ilkel bir avcılıktan sebzelere kolayından ulaşmamış... Sebzeler damak tadının en inceldiği noktada görünmüş. Sebzelere olan düşkünlüğüm etlere olan düşkünlüğüm yanında cılız siklet kalması, bu zorlu serüvenin en üst noktasının henüz hepimizi kavramamış olmasına bağlanabilir...

***

Geçen Cuma günü Konya'ya gittiğimizde, oradan "bamya çorbası" lezzetiyle döneceğimi hiç tahmin etmezdim. Doğrusunu söylemek gerekirse bamyanın bir çorbası olduğunu bile bilmiyordum. Merak da etmiyordum. Daha ziyade Hz. Mevlana ve Mevlevilik ilgi odağındaydı...

***

Mevlevilik kişinin kendisine gelmesini, kendini bulmasını tasavvuf eğitiminde görüyordu... Gerçeğe ulaşmada diğer birçok tarikatın aksine zikir ve çileyi benimsemiyordu... Bu yöntemler yerine aşk ve cezbeyi tercih ediyordu... Öğretide, "kötülüğü" buyuranın nefs olduğu da belirtiliyordu... Bunlara tekrar göz atarken, Anadolu'daki en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Konya'nın mutfak zenginliği ile nefs arasında ilişki kurmamıştım. Ta ki örnekleri tadıncaya kadar...

***

Kısa bir turun içine olağanüstü bir "etli ekmek" ile ayak üstü yediğim "bamya çorbası" sığdı.İkisi de çok lezzetliydi ama "bamya çorbası" haz hafızama derin bir şekilde kazındı. Sanırım, çocukluğumdan bu yana her çocuk gibi nazlanarak yaklaştığım bir yemek olan bamyanın bu çekingenliğimi şehvetli bir tatla paramparça etmesi lezzet dünyamı çok etkiledi. Et suyunu, küçümen bamyalarla pişirilen muhteşem bir çorba... Etli ekmek ve bamya çorbası sadece tadabildiklerim... Konya mutfağı bunlardan çok daha geniş bir repertuvara yayılmış... Hz. Mevlana galiba biraz da bu müthiş lezzetlerle baş edebilmek ve sürekli yemek yemeyi önlemek için nefs'den söz etmekte...

***

Doğrusu bamya ve Konya ile ilgili bazı sorular da aklıma takılmadı değil... Bamya daha ziyade tropik ve astropik bölgelerde yetişiyor. Bizde ise en çok Ege ve Akdeniz yörelerinde görülüyor. Sultani bamya... Amasya bamyası... Balıkesir bamyası ise en makbulleri... Daha çok içerde tüketiyor, bir kısmını da kuru bamya olarak yurt dışına ihraç ediyoruz... Tüm bu bilgiler Konya ile bamya çorbası ilişkisini çözmeme yardımcı olmadı.Aslında buna da pek takılmadım... Çünkü çorbanın lezzeti her türlü bilginin önündeydi...

***

Bilmediğimiz ne çok lezzet var. Bir adımlık yolda bugüne kadar hiç tatmadığım yeni bir yemek buldum: Bamya çorbası... Sizlere de haber veriyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Zira, susatan zevk, o dudaklardaki tuzdur   / 01-01-2006
 Bamya çorbası   / 25-12-2005
 Işık'ın dedesi, Orhan Kemal'in babası Abdülkadir Bey...   / 18-12-2005
 İyimser misiniz kötümser mi?   / 04-12-2005
 Gökyüzüne işeyenler   / 27-11-2005
 On üç aylıkken öldünüz mü?   / 20-11-2005
 Pazartesi deniz yırtılırsa diker misiniz?   / 13-11-2005
 Göller, arifeler bayramlar   / 06-11-2005
 Şiir için son çağrı...   / 30-10-2005
 Ağızda pilav pişse benden Tuna kadar yağ   / 23-10-2005
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Karlık
Batman'dan İstanbul'a her geldiğimde iki eli...
REFİK DURBAŞ
Herkesin içinde bir aymazoğlu
Sürekli olarak yangınların...
Alkolle çalışan uçak geliyor
Alkolle çalışan uçak geliyor
Embraer'in geliştirdiği etanolle çalışan uçak EMB Ipanema 202 deneme...
Yelken fırsatını kaçırmayın
Yelken fırsatını kaçırmayın
Yelken, her mevsim ve ailece yapılabilecek bir spor. Henüz...
Başkalarının hayatını yaşamayın
Çevremizdekilerin bize uygun gördüğü hayatı yaşamaya çalışmaktan,...
Botoksun Fransız kralı
Hollywood yıldızlarından Avrupa jet sosyetesine pek çok ünlü isim...
Soros'dan sonra meclis de zeytini keşfetti
Aziz milletimiz zeytinyağını seviyor mu? Hadi sevdi, alabiliyor mu? İşte işin...
Mutfakları şenlendiren yemek kitapları
Anı kitapları, yeme içme kültürümüze ışık tutmaya başladı. Güzel tarifler ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.