kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal: İstanbul iyi yönetilemiyor
Baykal: İstanbul iyi yönetilemiyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul'un yerel yönetim ve merkezi hükümet tarafından iyi yönetilemediğini söyledi. Baykal, ''İstanbul'da yaşanan bir gösteriş ve pazarlama, emlakçı belediyeciliğidir. Belediyeciliği emlak rantı arayışına indirgeyen bir yaklaşımla karşı karşıya olduğumuz ortadadır'' dedi.

Baykal, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, partisinin bu yıl ilk Merkez Yürütme Kurulu toplantısının burada yapılacağını anlatarak, bugün ayrıca İstanbul'daki CHP'li belediye başkanları, il genel meclisi
ve büyükşehir belediyesi üyeleri ile biraraya geldiğini söyledi.

Toplantıda bir yandan İstanbul'un sorunlarını ve sıkıntılarını öğrendiklerini, diğer yandan da sosyal demokrat belediyelerin umut ve güven veren çalışmalar yaptıklarına tanık olduklarını kaydeden Baykal, ''Sevinç ve hüznü bir arada yaşıyoruz. Bir yandan mutluluk duyuyoruz, kendimize olan güvenimiz artıyor, bir yandan da içindeki bulunduğu sıkıntılar bizi derinden yaralıyor'' diye konuştu.
İstanbul'un dünyanın gözbebeği, olağanüstü bir kent olduğunu vurgulayan Baykal, ''Böylesine zenginlik içinde yaşıyor olmak, böyle bir zenginliğin parçası olmak, hepimiz için çok büyük bir şans olarak algılanmalıdır'' dedi.

CHP lideri Baykal, İstanbul'un çağına damgasını vuran 4 ayrı medeniyetin kimliğini 2400 yıllık tarih boyunca ayakta tuttuğunu anlatarak, ''İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, 'bu İstanbul benim eserim değildir' diyor. Bu büyük ihtişamı ve güzellikleri düşünerek söylenmiş bir söz değildir. Olumsuzlukları, yetersizlikleri ve sorunları karşısında acze sürüklenmiş bir kamu yöneticisinin itirafıdır. Bu İstanbul manzarası kimin eseridir, neyin eseridir, nasıl böyle olmuştur?'' diye konuştu.

''İSTANBUL SORUNLARIN EN YOĞUN YAŞANDIĞI YER''

İstanbul'un Türkiye'nin sorunlarının en yoğun yaşandığı yer olduğunu ifade eden Deniz Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İstanbul'da, Türkiye'de yaşanan asayiş sorunlarının yarıya yakını yaşanıyor. Türkiye'de 398 bin 182 asayiş olayının 190 bin 168'i hırsızlık. Bunun da 73 bin 509'u İstanbul'dadır. İstanbul, Türkiye nüfusunun yüzde 10-12'si kadar. Ama Türkiye'de yaşanan hırsızlıkların yüzde 45'i İstanbul'da yaşanıyor. Türkiye'de yaşanan 5 bin 830 kapkaçın 2 bin 725'i İstanbul 'da gerçekleşiyor. İstanbul'da, 5 bin 499 gasp ve yağmanın 2 bin 345'i yaşanıyor. 2005 yılında kapkaç olayları önceki yıllara göre yüzde 60 oranında artmıştır. İstanbul'da, suça karışan çocukların arasında eskiden kız yoktu. 2004 yılında yüzde 2 kız çocuğu ortaya çıktı. 2005'te kız çocuk oranı yüzde 60 arttı. Adli işlem gören 15 bin 273 çocuğun 5 bini İstanbul'da. Bunun ortaya koyduğu manzara, İstanbul'un bir güvenlik krizi yaşanan kent haline dönüşmüş olmasıdır. Türkiye'de yaşayan asayiş, güvenlik, şiddet sorunu, en yoğun şekilde İstanbul'da yaşanıyor.''

İSTANBUL'UN EĞİTİM PROFİLİ

Baykal, İstanbul'da sınıf öğretmeni açığının 600, branş öğretmeni açığının 2 bin 500 olduğunu kaydederek, okula gitmeyen öğrenci sayısının 19 bin 300, bunun 13 bininin de kız öğrenci olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Baykal, İstanbul'da okuma-yazma bilmeyen 300 bin kadar vatandaş bulunduğunu ifade etti. İstanbul'da 1 milyon 560 bin 633 ilköğretim öğrencisi olduğunu, bunun yüzde 76'sının, yani 1 milyon 183 bin 84'ünün ikili eğitim gördüğünü, 377 bin 549'unun normal eğitim aldığını anlatan Baykal, bir öğretmene 37 öğrenci düştüğünü dile getirdi.

Baykal, ''Bunların bize gösterdiği temel gerçek, İstanbul'un artık yaşanabilir bir kent olmaktan her açıdan çıkmaya başlamasıdır. İnsanlar, buraya mecburiyetten geliyorlar ve geldikten sonra yaşam kalitesi olumsuz bir gelişme kendisini gösteriyor'' dedi.

CHP lideri Baykal, İstanbul'un yerel yönetim ve merkezi hükümet tarafından iyi yönetilmediğini savunarak, yerel ve merkezi yönetimlerin İstanbul'u en önemli ve en öncelikli yönetim sorunu olarak görmeleri gerektiğini, İstanbul'un da bunu hak ettiğini kaydetti.

ALINAN KARARLAR

Baykal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, 2004 yılının Nisan ile 2005 yılının Aralık ayları arasında alt komisyonlarınca alınan kararlara da değindi.

Bu tarihler arasında Çevre ve Sağlık Komisyonu, Trafik ve Ulaşım Komisyonu, İnsan Hakları Komisyonu, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nun aldığı bir karar olmadığını ifade eden Deniz Baykal, şöyle dedi:

''Bu komisyonların içinde çalışan tek komisyon İmar ve Bayındırlık Komisyonu... İstanbul'da sadece imar faaliyeti yürütülüyor. Yani imar, inşaat, emlak, komisyonculuk, rant paylaşımı... İstanbul Büyükşehir Belediyesi bununla meşgul. İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nda 3 bin 553 karar alınmış. Bu bir anlayış ve yaklaşımdır. Sosyal belediyecilik anlayışı kent rantını yandaşlarına, sınırlı sayıdaki kişilere kazandırmaya değil, kentliye kazandırmaya yönelik bir anlayıştır.''

''PAHALI, YETERSİZ VE KÖHNE ULAŞIM''

İstanbul'un ulaşım sorununa değinen Baykal, ilde 11 yılda 643 otobüs alındığını, bunların ortalama yaşının 13.5 olduğunu söyledi. Baykal, uluslararası standartlarda göre ise otobüs filo yaşının 6 olduğunu belirtti.

Ulaşım bedelinin de çok pahalı olduğunu ifade eden Baykal, İstanbul'da pahalı, yetersiz ve köhne bir ulaşım sistemi bulunduğunu kaydetti.

İstanbul'un bir diğer büyük sorunun da deprem olduğunu anlatan Baykal, depremin sadece İstanbul'un değil, tüm Türkiye'nin sorunu olduğuna işaret etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin temsil ve ağırlamaya 53 trilyon lira, deprem konusunda çalışma yapacak olan Afet Koordinasyon Merkezi'ne ise bütçeden 300 milyar lira kaynak aktardığını belirten Baykal, bunun halkın sağduyusuna ve demokrasi bilincine yapılan bir saldırı olduğunu ve anlayışla karşılamanın mümkün olmadığını söyledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Aşkın yarın görev başında
 Başbakanlık'ta terör zirvesi
 Tüzmen'den iddialara yanıt
 Roj TV mektubu için İçişleri devrede
 Emine Hanım başını açarsa Köşk'e çıkar
 Bakan Gül'den yasa değişikliği isteğine 'çekinceli' evet
 Konuttaki zirvede terörle mücadele görüşülecek
 İlkelere uymayan tazminatı öder
 Sezer veto etti Bakan Koç ise 'devam' dedi
 CHP, Erdoğan'a hâkimlerini sordu
 Ağar, burun ameliyatı oluyor
MUHARREM SARIKAYA
Galataport'a 'vicdan' formülü
Galataport ihalesi,...
YAVUZ DONAT
İş bilenin...
Dün sabah İlhan Cavcav'la oturduk... Para,...
'Altın kalpli' ama o kabul etmiyor
Pervez Müşerref'i ağlatan mektubu yazanın Mustafa adlı ilkokul...
Derinliklerdeki tarih koruma altına giriyor
Türkiye'nin ilk sualtı milli parkı Çanakkale'nin Gelibolu Yarımadası...
Tek kurşun atmadan gaza basıp kurtuldular
Tek kurşun atmadan gaza basıp kurtuldular
1- Çapraz ateş olmadı, sadece soldan ateş açıldı. Kurşunları...
Adalete hiçbir zaman güvenmedim
Adalete hiçbir zaman güvenmedim
Kayıp Kalaşnikof davasında yargılanan Savcı Mustafa Turhan, "Mesleğin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu